Υποβαθμίζουν την επιστολή Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ

Υποβαθμίζουν την επιστολή Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ

Η ρήξη του πρώην και νυν προέδρου είναι οριστική 

Υποβαθμίζουν την επιστολή Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζονται οι τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της επιστολής Παπανδρέου την Παρασκευή, με την οποία ζητούσε αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα και εκλογή νέας από τη βάση. Από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου η αντίδραση ήταν ήπια και με μια ανακοίνωση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το γραφείο Τύπου του κόμματος διαβεβαίωνε πως ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως είναι προγραμματισμένο εδώ και πολύ καιρό.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο από τη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, να μη δώσουν συνέχεια και να αλλάξουν το κλίμα εσωστρέφειας στο κόμμα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με συνεργάτες του, πληροφορήθηκε τα νέα σε σχέση με την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο προκάτοχός του αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο του νομού Κιλκίς. Μετά την ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο της Γουμένισσας τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον προσκάλεσαν σε γεύμα. Μετέβησαν, έτσι, τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γρίβα, στο εστιατόριο Παρυφές, στην πλαγιά του Πάικου. Ο κ. Βενιζέλος εκεί ρωτήθηκε από τα στελέχη της Νομαρχιακής Οργάνωσης  του Κικλίς για τις τελευταίες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε χαλαρό κλίμα απέφυγε να αποδοκιμάσει προσωπικά τον κ. Παπανδρέου και το μόνο που είπε ήταν πως αυτοί που ωθούν τον πρώην πρωθυπουργό σε αυτές  τις κινήσεις δεν στήριξαν την προσπάθεια της Ελιάς στις ευρωεκλογές, αλλά άλλα κόμματα, όπως την Δημοκρατική Αριστερά και το Ποτάμι. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε, δε, πως το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης δεν στηρίζεται σε αυτά τα πρόσωπα, γιατί ούτως ή άλλως έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό. Μάλιστα επανέλαβε πως ο ίδιος όπου και αν βρεθεί επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται και ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει το όνομα και τα σύμβολά του.  

Κλείσιμο
Λίγο αργότερα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δημοσιοποιήθηκε η επιστολή του κ. Παπανδρέου -  όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για την Θεσσαλονίκη. Κάποιοι συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος του συνέστησαν να μην απαντήσει καθόλου.  Όμως τελικά εκδόθηκε αργά το βράδυ η γνωστή ανακοίνωση, ύστερα από καταιγισμό τηλεφωνημάτων από δημοσιογράφους,  με την οποία γινόταν μια προσπάθεια να υποβιβαστεί το θέμα.  

Πάντως το Σαββατοκύριακο στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό έριχναν λάδι στη φωτιά. Ο βουλευτής του κόμματος Θάνος Μωραΐτης σε δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ είπε ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου «μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά και λυτρωτικά για την σταθερότητα της χώρας, την κοινωνία και την παράταξη» και πρόσθεσε: «Εκφράζει το αίσθημα όλων όσων λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει».Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συμπλήρωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει «πρέπει να είναι δυναμικό, να γίνει τώρα και να συμμετέχει ο κόσμος ο οποίος είναι η δύναμη της παράταξης». Και κατέληξε στις δηλώσεις του: «Είναι το πολιτικό, δημοκρατικό σοκ που έχει ανάγκη η παράταξη»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης: «Η παρέμβαση του Γ.Παπανδρεου, ήλθε να επιβεβαιώσει την απαίτηση και το αίτημα χιλιάδων στελεχών μελών και φίλων του κινήματος, για την διενέργεια συνεδρίου ΠΑΣΟΚ, που θα συζητούσε και θα αποφάσιζε σε μια κρίσιμη καμπή για όλους και για όλα και όχι συνεδρίου διάλυσης και περιθωριοποίησης του ΠΑΣΟΚ δια της πονηράς διολισθήσεως Δημοκρατική παράταξη, και των  συγκολλήσεων κάποιων προσώπων σε επίπεδο κορυφής, που ήταν ΠΑΣΟΚ και κάποιων που έφυγαν και ξαναγύρισαν στο ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Καρχιμάκης, επίσης, άφησε αιχμές για την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία το 2011, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί επακριβώς. Μιλώντας για «την αβάσιμη επίκληση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προκαλεί αβεβαιότητα» είπε: «Ας αναλογιστούν όλοι εκείνοι που την προκάλεσαν και το 2011 και το 2012, όταν η χώρα και οι άνθρωποι ήταν επίσης σε μια δύσκολη καμπή, με την ανατροπή της εκλεγμένης με 44% κυβέρνησης Παπανδρεου  όχι στο τέλος αλλά μεσούσης της τετραετίας».

Τις παραπάνω δηλώσεις συνεργάτες του κ. Βενιζέλου δεν τις σχολίαζαν και παρέπεμπαν στο σημείο της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου την Παρασκευή, όπου αναφερόταν πως οι απόψεις αυτές δεν είναι ούτε νέες, ούτε καινοφανείς.

Μετά την επιστολή του κ. Παπανδρέου η ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών είναι οριστική. Το μόνο που μένει να γίνει είναι αν ο πρώην πρωθυπουργός επανέλθει επιδιώκοντας τη διαγραφή του ή αν επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις μέχρι το σημείο εκείνο που παραμονές εθνικών εκλογών ανακοινώσει την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη νεοπαγή Δημοκρατική Παράταξη.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης