Βενιζέλος προς Τρόικα: Δεν χρειάζονται άλλα δημοσιονομικά μέτρα

Βενιζέλος προς Τρόικα: Δεν χρειάζονται άλλα δημοσιονομικά μέτρα

Ανέφερε ότι όλες οι εκτιμήσεις της Τρόικας έχουν διαψευστεί σχετικά με το θέμα αυτό και υπογράμμισε το ότι «εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα» της ελληνικής οικονομίας, το οποίο, όπως είπε, είναι «το καλύτερο στον κόσμο»


Βενιζέλος προς Τρόικα: Δεν χρειάζονται άλλα δημοσιονομικά μέτρα
Μηνύματα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στην οργανωτική Γραμματεία του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης την Πέμπτη, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και άρα δεν χρειάζονται νέα μέτρα, ενώ σχολιάζοντας τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, είπε πως οι δηλώσεις αυτές βλάπτουν την εθνική υπόθεση.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που δεν έχει νόημα και η οποία έχει ξεκινήσει από το 2011.

Κλείσιμο
Ανέφερε ακόμη ότι όλες οι εκτιμήσεις της Τρόικας έχουν διαψευστεί σχετικά με το θέμα αυτό και υπογράμμισε το ότι «εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα» της ελληνικής οικονομίας, το οποίο, όπως είπε, είναι «το καλύτερο στον κόσμο». Σημείωσε, επίσης, τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει και που χρειάζονται και άλλες.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις» και ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε προχειρότητες στο ασφαλιστικό».

Σε σχέση με τις απαιτήσεις της Τρόικας για τον τρόπο λήψης των συνδικαλιστικών αποφάσεων για την προκήρυξη απεργιών, ανέφερε ότι δεν μπορεί να δημιουργούνται θέματα εκ του μη όντος και ότι στη χώρα δεν υπάρχει πρόβλημα απεργιών στον ιδιωτικό τομέα.

«Ας σεβαστούμε τους κοινωνικούς εταίρους», είπε, ωστόσο, πρόσθεσε πως κατά την εκτίμησή του η φωνή της κοινωνίας δεν θέλει προνόμια για τους συνδικαλιστές.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ στη νέα συμφωνία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε πως «υπάρχει πρόβλημα», το οποίο εστίασε στα υψηλά επιτόκια με τα οποία δανείζει. Μάλιστα, διευκρίνισε πάνω σε αυτό ότι η ελληνική θέση είναι να υπάρχει θεσμική σχέση του ΔΝΤ με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

Αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος είπε ότι είναι βιώσιμο και προέβλεψε πως «θα έρθουν οι οίκοι αξιολόγησης και θα αναβαθμίσουν τη χώρα».

Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει και για όσα διαμηνύει πως δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία είπε πως με αυτό τον τρόπο βλάπτει την εθνική υπόθεση.

Σε ότι αφορά στην διαπραγμάτευση είπε ότι πρέπει να έχει κλείσει πριν το επόμενο Εurogroup και ότι πρέπει να υπάρχει μια ασφαλή κατάσταση πριν την 1η Ιανουαρίου, ενώ για όσους αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του χρέους ανέφερε ότι αυτό είναι συνώνυμο με το να λες στις αγορές να μη μας δανείσουν, ότι υποτιμάς αυτό που έκανες και εκθέσεις τη χώρα στις ωμές πιέσεις.

Επίσης, αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στάθηκε στην διεθνοπολιτική αστάθεια και των πληθωρισμό κρίσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Σημείωσε, δε, ότι  η χώρα χρειάζεται ενότητα στα θέματα αυτά.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για το Ποτάμι, το οποίο χαρακτήρισε «νέο μπαλαντέρ» που στηρίζει την πόλωση και αποδέχεται τον τεχνιτό διπολισμό. «Ωραία άποψη, καταπληκτική και κυρίως νεωτερική», είπε, ειρωνευόμενος.

Στην ίδια ομιλία παρενέβη και στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση και είπε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό και ότι όταν ανοίγει η συζήτηση για το Σύνταγμα ανοίγει η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα.

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι έγινε μια «παραγωγική και ειλικρινής συζήτηση» και συμπλήρωσε πως θα έχει αντίστοιχη συνάντηση αύριο με τον Κώστα Σημίτη.

Τέλος, σε ότι αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει πει ποτέ ότι θα συγκεντρωθούν 180 βουλευτές, αλλά αυτό που έχει πει είναι ότι πρέπει να συγκεντρωθούν. Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι «θα πάμε με σκληρά διλήμματα» και ότι οι εκλογές θα κριθούν προεκλογικά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης