Καρατζαφέρης: 6,6 εκατ. δολάρια μετρητά, 20 εκατ. ευρώ σε ακίνητα

Καρατζαφέρης: 6,6 εκατ. δολάρια μετρητά, 20 εκατ. ευρώ σε ακίνητα

■ Γιατί κινδυνεύει να πάει φυλακή μόνο από το «πόθεν έσχες» του
■ Τι έκρυβαν οι 85 ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά που κατέθεσε στη
Βουλή σε 4 χρόνια
■ Βίλες 18 εκατ. ευρώ στο Ψυχικό ανήκουν σε δύο αξιωματικούς που
εμπλέκονται
■ Έρευνες των αρχών στο σπίτι, στο εξοχικό και στο γραφείο του Θωμά Λιακουνάκου
 

Καρατζαφέρης: 6,6 εκατ. δολάρια μετρητά, 20 εκατ. ευρώ σε ακίνητα
Σφίγγει ασφυκτικά ο πολιτικός και δικαστικός κλοιός γύρω από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη με τις νέες αποκαλύψεις για ανάμειξη του ονόματός του στο σκάνδαλο με τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων την περίοδο που στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Οι δικαστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία ότι στην offshore εταιρεία Catalina Ltd, που φέρεται να ανήκει στον κ. Καρατζαφέρη, έχει πιστωθεί το συνολικό ποσό των 6,6 εκατ. δολαρίων, ενώ έχει στην κατοχή της και ακίνητα σε ένα από τα οποία στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός του προέδρου του ΛΑΟΣ, ΑΡΤ TV.

Η υπόθεση προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας για την προμήθεια της πρώτης σύμβασης των ελικοπτέρων Super Puma που υπεγράφη το 2000 βρίσκονται και απόστρατοι στρατιωτικοί με μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε κλοιό βρίσκεται ο μεγαλοεπιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος κατηγορείται για μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Λιακουνάκος, μέσω της μητρικής εταιρείας του Axon, υπήρξε ο άνθρωπος που επωφελήθηκε όσο κανείς από τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 1996-2008, λαμβάνοντας συμβόλαια αξίας περί τα 3 δισ. ευρώ... Την Πέμπτη εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς συνοδευόμενοι από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έφοδο στην κατοικία και το συγκρότημα γραφείων του Λιακουνάκου αναζητώντας ντοκουμέντα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την έρευνα για τα εξοπλιστικά. Οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα κατ’ οίκον ερεύνης για ανεύρεση αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, η αποφυλάκιση του Αντώνη Κάντα, αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, που όχι μόνο συνεργάστηκε με τους ανακριτές αλλά επιπλέον επέστρεψε στο Δημόσιο 14 εκατ. ευρώ με τα οποία είχε δωροδοκηθεί, στέλνει το μήνυμα ότι όσοι συνεργάζονται και βοηθούν να ξηλωθεί το κύκλωμα αλλά και επιστρέφουν στο κράτος τις μίζες θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Αν και μέχρι στιγμής ο κ. Καρατζαφέρης, επιμένοντας να υποστηρίζει ότι του «την έστησαν», αποφεύγει να διευκρινίσει την ακριβή σχέση που τον συνδέει με την επίμαχη offshore, οι ορκωτοί λογιστές που με δικαστική εντολή κάνουν φύλλο και φτερό το «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΛΑΟΣ ανακάλυψαν, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ότι στην πρώτη δήλωση που είχε υποβάλει προ εικοσαετίας στη Βουλή, όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής, είχε εμφανιστεί ως ιδιοκτήτης της Catilina Ltd. Στη συνέχεια, όμως, καθώς αρχικά απαγορεύτηκε και ακολούθως ποινικοποιήθηκε η συμμετοχή πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες,  ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που ήταν βουλευτής μέχρι το 2012 και έχει ακόμη υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες», έπαψε να δηλώνει την Catilina Ltd, όπως και μια δεύτερη εξωχώρια εταιρεία με την επωνυμία Homeric, η οποία με βάση τα στοιχεία του δικαστικού φακέλου ανήκει επίσης στον κ. Καρατζαφέρη. Ο φάκελος με τα στοιχεία από τις δηλώσεις που έχει υποβάλει ο κ. Καρατζαφέρης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από το 1994 αναμένεται να αποσταλεί εντός της εβδομάδας στη Δικαιοσύνη, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει στην άσκηση δίωξης κατά του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Παρά τα αρχικώς θρυλούμενα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται από την προεδρία του κόμματος που ίδρυσε το 2000. Στις φειδωλές απαντήσεις που δίνει μέσα από το προφυλαγμένο περιβάλλον του δικού του τηλεοπτικού σταθμού διατυπώνει ερωτήματα για τον χρόνο ανακίνησης του ζητήματος που συμπίπτει με την άνοδο που είχε στις τελευταίες ευρωεκλογές το κόμμα του -έφτασε το 2,69% από 1,58% που είχε στις βουλευτικές κάλπες του Ιουνίου του 2012- και τα συσχετίζει με τις συζητήσεις του προηγούμενου διαστήματος περί ενδεχόμενης επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία. Οι συζητήσεις αυτές, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από το Μέγαρο Μαξίμου ή τη Συγγρού, κάτι στο οποίο επιμένουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αντιδρούσαν δημοσίως, όπως η Φωτεινή Πιπιλή που είχε δηλώσει: «Δεν θέλουμε σούργελα στη Ν.Δ.», ή παρασκηνιακά, όπως συνέβαινε με καραμανλικούς βουλευτές, ή και με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος στο παρελθόν είχε συγκρουστεί σφοδρά με τον κ. Καρατζαφέρη και την προσπάθειά του να τον συνδέσει με σκάνδαλα κατά την περίοδο της υπουργίας του στο Πεντάγωνο.

Κλείσιμο

Σε κλοιό βρίσκεται ο μεγαλοεπιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος μετά τις έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν τις δεκάδες ερωτήσεις που είχε καταθέσει στη Βουλή ο πρόεδρος αλλά και βουλευτές του ΛΑΟΣ με τη σαφή βολή -που δημοσίως διατύπωσε ο κ. Μεϊμαράκης- ότι ασκούσε έντονες πιέσεις για να προχωρήσουν διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, με κορυφαίο την υπόθεση των υποβρυχίων. Θυμίζουν επίσης την υπερασπιστική προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο στάση που τήρησε, αποχωρώντας από τη Βουλή στην ψηφοφορία για την παραπομπή του πρώην υπουργού στη Δικαιοσύνη, καθώς και τις δηλώσεις συμπάθειας που έκανε όταν προφυλακίστηκε.

Τι έλεγε στη Βουλή 

Ενα ακόμη εντυπωσιακό δεδομένο που υποδεικνύεται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ως ένδειξη ανάμειξης του κ. Καρατζαφέρη είναι η σφοδρή αντίθεση που είχε εκδηλώσει όταν ποινικοποιήθηκε η συμμετοχή πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες. Τον Μάιο του 2010 που συζητούνταν οι δρακόντειες διατάξεις για τις offshore, ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας στη Βουλή επέκρινε την τότε κυβέρνηση. Και ενώ ο ίδιος ήταν μεταξύ εκείνων που δύο χρόνια πριν είχαν ξιφουλκήσει με άγριο τρόπο κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος επικαλούμενος τη νομιμότητα είχε παραδεχτεί ότι είχε οffshore, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε αντιδράσει στην απαγόρευση και στην ποινικοποίηση της μη δήλωσης των εξωχωρίων και άλλαξε ρότα, λέγοντας από το βήμα της Βουλής τα εξής εκπληκτικά: «Πρέπει λοιπόν να προστατεύσουμε λίγο τον πολιτικό. Ο καθένας θα αρχίσει από αύριο το πρωί να λέει για τον τάδε “έχει τρεις offshore ο κ. Νεράντζης, ο κ. Κοραντής”.

Τελείωσε. Πρέπει να αποδείξει μετά…» ανέφερε, καταψηφίζοντας ο ίδιος και το κόμμα του τις επίμαχες διατάξεις με τις οποίες πιθανότατα θα βρεθεί τώρα αντιμέτωπος. Στη δίνη της υπόθεσης με τα εξοπλιστικά βρέθηκαν, πάντως, και οι τότε βουλευτές του ΛΑΟΣ και τώρα της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της «Αυγής», επειδή συνυπέγραφαν αρκετές από τις ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά. Οι δύο βουλευτές, οι οποίοι απέστειλαν εξώδικο στην «Αυγή» υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των βουλευτών να υποβάλλουν ερωτήσεις επί όλων των θεμάτων, επιμένουν ότι οι ερωτήσεις τους δεν έγιναν με υπόδειξη του κ. Καρατζαφέρη, καθώς επίσης και ότι δεν είχαν ποτέ πληροφορηθεί για τη συμμετοχή του σε offshore. Επιπλέον οι δύο βουλευτές αποστασιοποιούνται πλήρως από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο οποίος θεωρούν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη οδηγείται σε διάλυση, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης για τον κ. Καρατζαφέρη, «αν αποδειχθούν όσα έρχονται στη δημοσιότητα, θα πάει φυλακή».

Γρηγόρης Τζιοβάρας


Η δήλωση «πόθεν έσχες» του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη το 1994 όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής και προτού ποινικοποιηθεί η συμμετοχή πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες. Τότε είχε εμφανιστεί ως ιδιοκτήτης της Catilina Ltd. Τα δικαστικά στοιχεία σήμερα μιλούν για την offshore Catalina Ltd. Ορθογραφικό λάθος ή υπήρξε και άλλη offshore;



Σπάει και το κύκλωμα Λιακουνάκου
Στη Δικαιοσύνη βρίσκονται ανοιχτές δέκα δικογραφίες με συμβάσεις για την προμήθεια οπλικών συστημάτων.  Πιο σημαντικές τα «Απάτσι» και τα «Λέοπαρντ»

Υπό στενό εισαγγελικό και ανακριτικό κλοιό βρίσκεται πλέον ο Γιώργος Καρατζαφέρης μετά την αποκάλυψη ότι δυο offshore εταιρείες που φέρονται να του ανήκουν ενδεχομένως να εμπλέκονται σε νέο μεγάλο σκάνδαλο εξοπλιστικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα στην προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma. Στη Δικαιοσύνη πάντως βρίσκονται ανοιχτές περισσότερες από δέκα δικογραφίες με συμβάσεις για την προμήθεια οπλικών συστημάτων που υπεγράφησαν τα τελευταία 15 χρόνια και οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν πεδίο για την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων με βάση το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.  Μάλιστα, νομικοί κύκλοι μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως λένε, αν ο συγκεκριμένος νόμος τροποποιηθεί, το σύνολο σχεδόν των υποθέσεων αυτών θα πάρει τον δρόμο προς το αρχείο. Από τις δέκα συμβάσεις που ερευνώνται ως οι πλέον σοβαρές, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε αυτές που αφορούν την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard και των ελικοπτέρων Apache. Και αυτό διότι το τίμημα της πρώτης σύμβασης ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ ενώ της δεύτερης σε περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.

 Οι έρευνες για τις δικογραφίες έχουν ενταθεί με τις πληροφορίες να επιμένουν πως οι εισαγγελικές αρχές έχουν πλέον στα χέρια τους σημαντικά στοιχεία μετά από ελέγχους που διενήργησαν στο σπίτι και στο γραφείο του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου. 

Σε ό,τι αφορά τώρα τις έρευνες για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, αυτές κινούνται σε δυο επίπεδα: ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος χειρίζεται το θέμα του «πόθεν έσχες» και ο ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, που αφορά τη διακίνηση μαύρου χρήματος και κατ’ επέκταση και τυχόν εμπλοκή του κ. Καρατζαφέρη. Ο έλεγχος της σύμβασης για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργεί η Δικαιοσύνη για όλες τις συμβάσεις εξοπλιστικών από το 1999 και μετά. Μια ανώνυμη καταγγελία που έφτασε όμως στην εισαγγελία αξιολογήθηκε ως σοβαρή και η αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής σε διάφορες χώρες ήταν η επόμενη κίνηση των εισαγγελέων, οι οποίοι χαρτογραφώντας τις διαδρομές του μαύρου χρήματος έκπληκτοι έπεσαν πάνω στις εταιρείες του Γιώργου Καρατζαφέρη στις οποίες, σύμφωνα με τις Αρχές, κατέληξαν τον Νοέμβριο του 2007 ύποπτα εμβάσματα ύψους περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.

 Οι εταιρείες αυτές είναι οι Catalina International LTD, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI. Το έμβασμα κατέληξε στις δυο offshore του κ. Καρατζαφέρη από τις Kestrel και Malwern, συμφερόντων των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου. 

Οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες είχαν εμφανιστεί ως μεσάζοντες στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας των ελικοπτέρων Eurocopter και του Ελληνικού Δημοσίου. Μετά τα στοιχεία όμως που προέκυψαν από τις έρευνες ασκήθηκαν στους κυρίους Τσάτσο και Κομνόπουλο και σε τρία ακόμη πρόσωπα -Θεόδωρο Μόσχο, Ιωάννη Ράμμο και Παναγιώτη Στράντζαλη- κακουργηματικές διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Το σκέλος αυτό της δικογραφίας βρίσκεται πλέον στα χέρια του κ. Μαλλή, ο οποίος και θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους. Το κομμάτι που αφορά στις offshore του προέδρου του ΛΑΟΣ διαβιβάστηκε στον κ. Μπρακουμάτσο, ο οποίος και απέστειλε από τις 24 Οκτωβρίου αίτημα στη Βουλή προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κ. Καρατζαφέρης έχει συμπεριλάβει στις δηλώσεις του για το «πόθεν έσχες» τις δύο εταιρείες. 

Ελεύθερος με όρους ο Κάντας

Και ενώ ο ανακριτής ψάχνει την άκρη του νήματος στην υπόθεση των Super Puma, άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών για τον Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Με βούλευμά του το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσε ο εν λόγω κατηγορούμενος διά του συνηγόρου του Ιωάννη Μαντζουράνη και αντικατέστησε την προσωρινή του κράτηση με την υποχρέωση καταβολής εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ και την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές τον μήνα.  

Βασιλική Κόκκαλη



6,6 εκατ. $ μετρητά, 20 εκατ. € σε ακίνητα
Σοκ από το πόρισμα των εισαγγελέων. Η Δικαιοσύνη εξετάζει το ενδεχόμενο 
εμπλοκής του Γιώργου Καρατζαφέρη και σε άλλες προμήθειες - Πώς κατέληξαν τα χρήματα της προμήθειας για τα Super Puma στις offshore πατέρα και υιού Καρατζαφέρη


Το ενδεχόμενο εμπλοκής του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη και σε άλλες προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Δικαιοσύνη, αφού με βάση τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας στις 21/9/2009 το πορτφόλιο της offshore εταιρείας Catalina International LTD, που φέρεται να ανήκε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και τον υιό του Γιάννη Καρατζαφέρη, ανερχόταν συνολικά σε 6,6 εκατ. δολάρια και ήταν κατατεθειμένο στην τράπεζα RBC. 

Αν από το παραπάνω ποσό αφαιρέσουμε τα 1,65 εκατ. ευρώ (περίπου 2,2 εκατ. δολάρια) με βάση τα εμβάσματα που φέρονται να προέρχονταν από τις offshore εταιρείες των κυρίων Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου -μεσάζοντες για το κλείσιμο συμφωνίας περί αγοράς ελικοπτέρων Super Puma τον Δεκέμβριο του 2000-, τότε στον λογαριασμό της Catalina απομένουν περίπου 4,4 εκατ. δολάρια την προέλευση των οποίων καλείται τώρα να δικαιολογήσει ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Οπως επίσης προκύπτει με βάση σχετικές πληροφορίες από το πόρισμα του εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, η τράπεζα RBC, σε έγγραφο αξιολόγησης του πελάτη της, ανέφερε ότι, εκτός από καταθέσεις και ομόλογα, ο πελάτης της διέθετε και τεράστια ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπολογιζόταν σχεδόν σε 20 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των ακινήτων συμπεριλαμβάνονταν:

- Επιχειρηματικά ακίνητα (γραφεία και έδρα του τηλεοπτικού σταθμού APT TV) επί των οδών Καλλιρρόης 52 και Πραξιτέλους 58 στην Καλλιθέα.

- Βίλα στο Λαγονήσι, η αξία της οποίας υπολογίζεται από την RBC στα 6 εκατ. ευρώ.

- Διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στις Βρυξέλλες, το οποίο αποκτήθηκε το 1999.

- Διαμέρισμα επί της οδού Ηρας 11 στο Παλαιό Φάληρο. 

- Ακίνητο επί της οδού Τερψιχόρης 1 στο Παλαιό Φάληρο.

Από την έρευνα της Eισαγγελίας φαίνεται πως στα τέλη του 2009 η Catalina International LTD θα μετονομαστεί σε Sunlight Delight LTD και τον Ιανουάριο του 2010 εγγεγραμμένος μέτοχος (φυσικό πρόσωπο δηλαδή που κατέχει τις μετοχές για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου) θα οριστεί η αδελφή του κ. Καρατζαφέρη, Παναγιώτα Βασιλάκη. Εναν μήνα αργότερα, στις 16/2/2010, με εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ, τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούσε η Catalina στην τράπεζα RBC θα μεταφερθούν στο εμπίστευμα The Feriska Trust, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους θα κλείσουν οριστικά και οι λογαριασμοί της RBC. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, στον κ. Καρατζαφέρη ανήκε μία ακόμη offshore εταιρεία, η Homeric (GT) με έδρα τα νησιά Τερκς και Κέικος στην Καραϊβική, η οποία ιδρύθηκε στις 28/10/1983 για να μετονομαστεί αργότερα σε Homeric (TCI).

Οπως προκύπτει από το πόρισμα ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών που έθεσαν στο μικροσκόπιό τους τις δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης του κ. Καρατζαφέρη από το 2007 έως και το 2012, τόσο η εταιρεία Catalina (με τα προαναφερόμενα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία) όσο και η Homeric (TCI) δεν έχουν δηλωθεί στις αντίστοιχες περιουσιακές καταστάσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ. Πληροφορίες θέλουν επίσης τους ορκωτούς λογιστές να ελέγχουν τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία ενός ακόμη προσώπου που ανήκει στο στενό επαγγελματικό περιβάλλον του κ. Καρατζαφέρη. 

Ερευνώνται τρεις απόστρατοι με βίλες εκατ. ευρώ

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πέραν των offshore εταιρειών που ανήκουν στον κ. Καρατζαφέρη, οι έρευνες των εισαγγελέων Διαφθοράς επικεντρώνονται και σε μια σειρά από άλλα πρόσωπα, σε λογαριασμούς των οποίων φέρονται να κατέληξαν σημαντικά χρηματικά ποσά στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης προμήθειας των Super Puma από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της μίζας μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των επιχειρηματιών Κομνόπουλου και Τσάτσου στο νησί Τζέρσεϊ που βρίσκεται στα στενά της Μάγχης και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί Γκερνσέι, επίσης στη θάλασσα της Μάγχης. Ανάμεσα στους παραπάνω αποδέκτες ήταν και τρεις πρώην στρατιωτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις απόστρατους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι βάσει των ερευνών εμφανίζονται να έχουν κοινό τροφοδότη λογαριασμό. Και οι τρεις συμμετείχαν σε επιτροπές αξιολόγησης  για την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma.


Ο γιος του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιάννης Καρατζαφέρης


Η σύζυγος μάλιστα ενός εκ των τριών εργαζόταν στην Τράπεζα Millennium, μέσω της οποίας πραγματοποιούνταν οι κινήσεις του τροφοδότη λογαριασμού. Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της Εισαγγελίας, ο ένας εκ των τριών απόστρατων αξιωματικών εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του δύο ακίνητα στο Ψυχικό, αντικειμενικής αξίας 16 εκατ. ευρώ. Στην ίδια γειτονιά, στο Ψυχικό, εμφανίζεται να έχει αποκτήσει ακίνητο αντικειμενικής αξίας 2 εκατ. ευρώ ακόμη ένας από την παραπάνω παρέα των τριών αποστράτων. Να σημειώσουμε ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς, και πιο συγκεκριμένα οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου, έχουν ήδη ασκήσει ποινική δίωξη για την υπόθεση σχετικά με τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τόσο κατά των παραπάνω δύο επιχειρηματιών όσο και κατά των τριών απόστρατων αξιωματικών της Π.Α.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η σύμβαση 37Γ/00 του Ελληνικού Δημοσίου με τη γαλλική εταιρεία Eurocopter για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma αντί 61.741.925 ευρώ υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου του 2000 από τον τότε υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Στη σύμβαση υπήρχε και η πρόβλεψη για απόκτηση άλλων δύο Super Puma, η προμήθεια των οποίων πραγματοποιήθηκε το 2002, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής σύμβασης θα εμφανιστούν ως μεσάζοντες δύο εταιρείες εκ των οποίων η μία είναι η offshore εταιρεία Malwern με έδρα τον Παναμά, συμφερόντων Σταύρου Κομνόπουλου και Αλέξανδρου Τσάτσου. Τον Νοέμβριο του 2007 η Catalina International LTD εμφανίζεται να δέχεται δύο εμβάσματα, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Premium Properties, της οποίας πραγματικός δικαιούχος είναι ο άμεσα εμπλεκόμενος στην υπογραφή της σύμβασης για τα Super Puma κ. Τσάτσος. Το 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, φέρεται να αφορούσε εξόφληση δανείου που ο κ. Τσάτσος είχε πάρει από την εταιρεία Catalina. Παρ’ όλα αυτά, η Catalina δεν φαίνεται να έχει εκταμιεύσει αντίστοιχο ποσό για να χορηγήσει δάνειο στην εταιρεία Premium Properties ή σε άλλον λογαριασμό του κ. Τσάτσου, συνεπώς δεν προκύπτει η πραγματική αιτία μεταβίβασης του ποσού. Ο κ. Τσάτσος -μαζί με τον κ. Κομνόπουλο- φέρεται να είναι ιδιοκτήτης άλλης μιας υπεράκτιας εταιρείας, της Malwern με έδρα τον Παναμά, που αποτελεί έναν από τους μεσάζοντες για την υλοποίηση της σύμβασης των Super Puma. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την πληρωμή του 1,5 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2008, η Catalina εμφανίζεται να δέχεται ακόμη ένα έμβασμα, ύψους 150.000 ευρώ από τη Malwern. H μεγάλη χρονική περίοδος που μεσολαβεί ανάμεσα στην προμήθεια των ελικοπτέρων (2000) και τα ποσά που εμφανίζονται να μεταβιβάζονται στους λογαριασμούς της Catalina (2007) εικάζεται από κύκλους της Εισαγγελίας πως μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όταν πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα η εκταμίευση των χρημάτων από το Δημόσιο προς τις προμηθεύτριες εταιρείες απαιτεί επίσης αρκετό χρόνο. 

Γιώργος Διονυσόπουλος



85 ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά σε 4 χρόνια!
Πώς η επιμονή Καρατζαφέρη και βουλευτών του ΛΑΟΣ να απασχολούν τη Βουλή με συμβάσεις εξοπλισμών σταμάτησε ξαφνικά όταν το κόμμα μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου

Περίεργη επιμονή σε ζητήματα που σχετίζονται ευθέως με συμβάσεις εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων επεδείκνυαν ο Γιώργος Καρατζαφέρης και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κατά την παρουσία τους στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι η έρευνα του «ΘΕΜΑτος» στα αρχεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου έδειξε ότι ο ίδιος και συγκεκριμένοι βουλευτές του κατέθεσαν συνολικά 85 ερωτήσεις για συμβάσεις εξοπλισμών σε διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

Ειδικότερα, από τον Νοέμβριο του 2007 ως τον Οκτώβριο του 2009 κατατέθηκαν περίπου 45 ερωτήσεις προς τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ από τον Μάιο του 2010 ως τον Σεπτέμβριο του 2011 40 ερωτήσεις προς τους τότε υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Πάνο Μπεγλίτη. Ξαφνικά, από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά (ως τον Μάιο του 2012, οπότε διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές), σταματά η κατάθεση σχετικών ερωτήσεων, με αποτέλεσμα ορισμένοι σήμερα να συνδέουν την αλλαγή τακτικής με την είσοδο του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το σύνολο των συγκεκριμένων κειμένων αφορά αποκλειστικά στην αλλαγή-τροποποίηση συμβάσεων, στην ανάγκη αντικατάστασης οπλικών συστημάτων και τεθωρακισμένων και στην προμήθεια βλημάτων. 

Σκιές στην ερώτηση για τα Super Puma

Μεταξύ αυτών εντοπίζεται και ερώτηση (14/9/2010) των κυρίων Αδωνη Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη, που επανέφερε στο φως δημοσίευμα της «Αυγής» της περασμένης εβδομάδας, για τη σύμβαση των ελικοπτέρων Super Puma. Πρόκειται για την προμήθεια που ερευνά η Δικαιοσύνη και για την οποία ελέγχεται ο κ. Καρατζαφέρης. Οι συντάκτες εμφανίζοντας το έγγραφο αναρωτιούνται εάν με το αζημίωτο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μέσω των βουλευτών του, κατέθετε ερωτήσεις και ασκούσε πίεση για τη συγκεκριμένη προμήθεια.Στην ίδια λογική, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να ελεγχθούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δύο βουλευτών που σήμερα ανήκουν στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Από την πλευρά τους οι κύριοι Γεωργιάδης και Πλεύρης απειλούν με μηνύσεις και αγωγές και μιλούν για λασπολογίες και χυδαιότητες. Τι λέει όμως το κείμενό τους; 

Στην ουσία ζητούσαν την αναθεώρηση της σύμβασης που είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης (15/4/2009) για την προμήθεια δύο ελικοπτέρων Super Puma. Ως βασική αιτιολογία εμφανίζουν το γεγονός ότι η σύμβαση δεν προέβλεπε ελληνική βιομηχανική συμμετοχή και αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α/Ω), καθώς και ποινικές ρήτρες υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Οντως η ερώτηση δεν φαίνεται να υπερασπίζεται τη σύμβαση και πολύ περισσότερο την προμηθεύτρια εταιρεία. Πάντως, στελέχη που γνωρίζουν τα ζητήματα εξοπλισμών αναφέρουν ότι προκαλεί ερωτήματα η αναφορά των βουλευτών στην απουσία των Α/Ω και κατ’ επέκταση το αίτημά τους να αναθεωρηθεί η σύμβαση για να συμπεριληφθούν. Κι αυτό γιατί είναι πλέον γνωστό ότι οι συμβάσεις Α/Ω αποτέλεσαν ασφαλή αγωγό για διακίνηση μιζών και μαύρου χρήματος, με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης να αποφασίσει πριν από μερικούς μήνες να τα καταργήσει. 

Χρήστος Μπόκας



Ποιοι έστειλαν τα εμβάσματα στην Catalina
O οδηγός του βασανιστή της χούντας, οι μίζες και το λάδωμα του κολλητού του Τσοχατζόπουλου

Στην εκκλησία της Αγίας Σκέπης στον Χολαργό, ένα μέρος όπου θεωρούσε ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη συνδιαλλαγή χωρίς να προκαλέσει υποψίες, είχε συναντήσει ο Σταύρος Κομνόπουλος τον Αντώνη Κάντα. Ο κ. Κομνόπουλος, σύμφωνα με όσα του καταλογίζει στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, είχε «λαδώσει» τον Κάντα με το ποσό των 400.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προβλήματα το πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού με γαλλικούς πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet.

Ο κ. Κομνόπουλος δωροδόκησε τον Κάντα «για να υπογράψει άμεσα και γρήγορα», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο Σταύρος Κομνόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας Kestrel S.A., η οποία αντιπροσωπεύει κυρίως γαλλικά οπλικά συστήματα, μαζί με τον συνεργάτη του Αλέξανδρο Τσάτσο τον Νοέμβριο του 2007 και τον Αύγουστο του 2008 απέστειλαν δύο εμβάσματα προς offshore του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.  Ο Κομνόπουλος ήταν ο οδηγός του διαβόητου βασανιστή της χούντας Θεόδωρου Θεοφιλογιαννάκου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, η οποία συνέπεσε με την επταετή δικτατορία των συνταγματαρχών. Ο Θεοφιλογιαννάκος, διοικητής του ΕΑΤ/ΕΣΑ από το 1970 μέχρι το 1972, ήταν ο επικεφαλής των βασανιστών του Αλέκου Παναγούλη, του Νίκου Κωνσταντόπουλου και τόσων άλλων. Στη δίκη του 120 μάρτυρες κατέθεσαν πως βασανίστηκαν στα μπουντρούμια του ΕΑΤ/ΕΣΑ και έτσι ο αρχιβασανιστής της χούντας καταδικάστηκε και έμεινε 18 χρόνια στη φυλακή.

Ο Σταύρος Κομνόπουλος είχε καλύτερη τύχη από τον αρχιβασανιστή της χούντας. Η Kestrel, η εταιρεία που έστησε από κοινού με τον Αλέξανδρο Τσάτσο, γόνο μιας παραδοσιακής αστικής οικογένειας που είχε την ιδιοκτησία της ΑΓΕΤ Ηρακλής για πολλά χρόνια, ήταν από τις πλέον ευνοημένες την περίοδο από το 1998 μέχρι το 2007, τότε που έγινε το μεγάλο πάρτυ με τους εξοπλισμούς. Ενα πάρτυ που αποδεδειγμένα πλέον ζημίωσε το Δημόσιο και τους φορολογούμενους, αφού μέρος των χρημάτων που δαπανώνταν για να αγοράζονται τα υπερτιμολογημένα οπλικά συστήματα μοιράζονταν σε πολιτικά πρόσωπα, μεσάζοντες και άλλους ενδιάμεσους που είχαν «εργαστεί» για να ολοκληρωθεί η προμήθεια. 

Ενα δισ. για τρία προγράμματα

Για τα προγράμματα που ανατέθηκαν στις -γαλλικές κυρίως- εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόταν ο Κομνόπουλος το Ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε περισσότερα από ένα δισ. ευρώ. Κι αυτό μόλις για τρία προγράμματα: την απόκτηση πυραύλων τύπου MICA και SCALP με τους οποίους εξοπλίστηκαν τα μαχητικά τύπου Mirage 2000-5, την αγορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair CL-415 και την προμήθεια των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma. Επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου η Kestrel του Κομνόπουλου ανέλαβε μια σειρά από σημαντικά προγράμματα ως αντιπρόσωπος της καναδικής Bombardier και της γαλλικής MBDA. Το 1998 κέρδισε το συμβόλαιο των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ανέλαβε να προμηθεύσει την Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη Canadair τύπου CL-415 αντί 228,2 εκατ. ευρώ. Το 2000 ο  ίδιος υπέγραψε συμβόλαιο προμήθειας της Πολεμικής Αεροπορίας με βλήματα τύπου MICA και SCALP που κόστισαν 427,5 εκατ. ευρώ. Σε δημοσιεύματα της εποχής εκείνης τα βλήματα αυτά περιγράφονταν σαν το «μακρύ χέρι» της Πολεμικής Αεροπορίας. Το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, η Kestrel πέτυχε να ενεργοποιήσει την option του αρχικού συμβολαίου εξασφαλίζοντας ακόμη ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. 

Τον Δεκέμβριο του 2000 η ίδια εταιρεία έπεισε το υπουργείο Αμυνας να αγοράσει 4+2 ελικόπτερα Super Puma κόστους 61 εκατ. ευρώ, το 2003 αγοράστηκαν ακόμη δύο ελικόπτερα ίδιου τύπου, και το 2009, επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αποκτήθηκαν ακόμη δύο Super Puma με τίμημα 41 εκατ. ευρώ.  Ο Κομνόπουλος, σύμφωνα με όσα λέει ο Κάντας στην απολογία του, έδωσε στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών 400.000 ευρώ σε μετρητά, από το 2001 μέχρι το 2004, για την αγορά πυραύλων επιφανείας-επιφανείας τύπου Exocet από το Πολεμικό Ναυτικό. Ο Κάντας αποκαλύπτει ένα περιστατικό που συνέβη το 2000, όταν ο Κομνόπουλος πήγε στο γραφείο του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών στο Πεντάγωνο αλλά δεν πρόλαβε να συζητήσει τους όρους της συνδιαλλαγής επειδή έπαθε κρίση και για να συνέλθει ήπιε... χάπι.

Μάκης Πολλάτος


Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα
Γιώργος Καρατζαφέρης: Πωλητής σανού, γαλακτοπώλης, ραδιοφωνικός παραγωγός, αυτοσχέδιος μουσικοσυνθέτης, κομφερανσιέ, διαφημιστής, δημοσιογράφος, τηλεπαρουσιαστής. Αλλά και επιχειρηματίας, συνιδιοκτήτης σχολής μανεκέν, εκδότης, καναλάρχης και μπόντι μπίλντερ. Πολιτικός, βουλευτής, ιδρυτής και αρχηγός κόμματος, ευρωβουλευτής, κυβερνητικός εταίρος. Και τώρα στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης γιατί, όπως φαίνεται, δεν δίστασε να βάλει κι αυτός το δάχτυλο στο μέλι με τις μίζες των εξοπλιστικών

Ο πρώην πλανόδιος γαλακτοπώλης κλότσησε τη βουλευτική καρδάρα στις προπερασμένες εκλογές. Σήμερα τα πράγματα σφίγγουν περισσότερο καθώς το όνομά του προκύπτει ως πιθανά εμπλεκόμενο στα εμβάσματα δύο υπεράκτιων εταιρειών του. Αναπόφευκτα, άλλα βάρη έχει πλέον να σηκώσει ο τέως μπόντι μπίλντερ και σε άλλες στροφές να στροβιλιστεί ο άλλοτε ραδιο­φωνικός dj. Οσο, όμως, κι αν παραμένει ψύχραιμος, τα φώτα της ράμπας χαμηλώνουν και στη μαρκίζα του κομματικού αναψυκτηρίου τρεμοπαίζει η ταμπέλα της παράστασης «Τώρα πια ξέρεις, Καρατζαφέρης». Το πιάσατε το υπονοούμενο, όπως θα έλεγε και ο ίδιος.    

«Δεν υποχωρώ, δεν υποτάσσομαι, δεν συμβιβάζομαι. Το όλο θέμα είναι προσωπική μου υπόθεση και δεν αφορά το κόμμα», δηλώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Πιστός στα τσεκουράτα λόγια μιας εξωστρεφούς πολιτικής πριμαντόνας, δεν αναμηρυκάζει πλέον ληγμένα και ανούσια λογοπαίγνια. Και δείχνει ατάραχος παρά αποκαρδιωμένος. Γνωρίζει άλλωστε ότι τα τραύματα δεν επουλώνονται με εξορκισμούς ή σλόγκαν. Οπότε περιορίζεται ενθαρρυντικά στην προβολή του αξιακού του κώδικα. Χωρίς πολιτικο-ιδεολογικές φλυαρίες. Δίχως, ακόμα, αναφορές σε offshore, λεφτά, μίζες, εμβάσματα,  υπερασπιστική γραμμή. Εξάλλου ο εμπνευστής του ιστορικού σποτ «Απ’ έξω εμφάνιση, από μέσα άνεση» έμαθε από μικρός ότι η διαφήμιση είναι αυτή που πουλάει το προϊόν.

Ο βίος και η πολιτεία του Γιώργου Καρατζαφέρη είναι λίγο-πολύ γνωστά. Ο ίδιος έχει φροντίσει να κοινοποιήσει σε όλους τους προφορικούς τόνους την εικόνα του ως πετυχημένου αυτοδημιούργητου. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος κατά σειρά, αλλά όχι με την ίδια αξιολογική βαρύτητα, έχει δουλέψει ως σανοπώλης, γαλακτοπώλης, ραδιοφωνικός παραγωγός, αυτοσχέδιος μουσικοσυνθέτης,  κομφερανσιέ, διαφημιστής, δημοσιογράφος, τηλεπαρουσιαστής. Εχει γίνει επιχειρηματίας, συνιδιοκτήτης σχολής μανεκέν, εκδότης, καναλάρχης. Και, τελικά, πολιτικός, βουλευτής, ιδρυτής και αρχηγός κόμματος, ευρωβουλευτής, κυβερνητικός εταίρος. Μακρά πορεία και σταθερά ανοδική σταδιοδρομία για ένα παιδί ταπεινής καταγωγής από μια λαϊκή αθηναϊκή συνοικία το οποίο δεν κατάφερε να τελειώσει το Εξατάξιο Γυμνάσιο. 
 
Το φτωχόπαιδο από τον Βουρλοπόταμο

Γεννημένος πριν από 67 χρόνια στην Ποταμιά Φαλαισίας, στην ορεινή Αρκαδία, μεγάλωσε στην αραιοκατοικημένη και με πολλά αγροκτήματα, τότε, Αμφιθέα στο Παλαιό Φάληρο, που ονομαζόταν ακόμα Βουρλοπόταμος λόγω του ομώνυμου ρέματος, γνωστού και ως Ξηροτάγαρου, που τη διέσχιζε. Ο μικρός Γιώργος μπήκε νωρίς στη βιοπάλη πουλώντας στα 10 του χρόνια σανό στην περιοχή μαζί με τον πατέρα του, τον κυρ Γιάννη. Ο σανοπώλης ως επάγγελμα βάδιζε προς εξαφάνιση σε μια εποχή που τα υποζύγια που σέρνανε τα κάρα τα αντικαθιστούσε η ραγδαία επιδρομή των αυτοκινήτων.

Ο πατέρας του, πάντως, τον συμβούλευε: «Γιώργο, παιδί μου, σήμερα ταΐζεις ζώα. Αύριο θα ταΐζεις ανθρώπους. Φρόντισε λοιπόν να μάθεις από τα ζώα». Και έμαθε, από ό,τι φάνηκε κατόπιν - όπως και ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή. Για να τσοντάρει, τότε, στο περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα έκανε και διανομή γάλατος με  ποδήλατο στη γειτονιά μέχρι τα 16 του.

Ομως, όπως κάθε έξυπνο και ταλαντούχο φτωχόπαιδο που μεγάλωνε στην πιάτσα, αντιλαμβανόταν ότι διέξοδο από τις αισθητές στερήσεις χάριζαν η φήμη, η αναγνώριση, η δημοσιότητα. Αρκεί να είχε πρωτίστως τα κότσια. Οι ικανότητες θα ακολουθούσαν το θράσος που πήγαζε από τη ζωντάνια των νιάτων.

Αποφάσισε να γίνει «ραδιοφωνατζής», μαγνητισμένος από την επιτυχία των νεανικών μουσικών εκπομπών. Μαθητής κιόλας στο Βαρβάκειο, του ’κοψε ότι στην εταιρεία Μιούζικ Μποξ με την οποία συνεργαζόταν κάνοντας ραδιοφωνικό σουξέ ο Νίκος Μαστοράκης δεν θα χωρούσαν δύο φιλόδοξοι νεαροί παραγωγοί. Πήγε στην αντίπαλη εταιρεία, την RCA Victor ή Ελληνικό Οίκο Φωνογραφικών Εκδόσεων του Γιώργου Ορφανίδη, όπου και, αναπάντεχα, προσελήφθη. Ηταν δεν ήταν 16 χρόνων όταν στις 20 Φεβρουαρίου του 1963 μπήκε για πρώτη φορά στον ραδιοθάλαμο του ενός εκ των δύο μόνο εθνικών σταθμών που λειτουργούσαν τότε. Ξεκίνησε καθημερινά μουσικά μισαωράκια στο Β’ Πρόγραμμα με τίτλο «Η εκποµπή της νεολαίας», βιώνοντας την εμπειρία του μικροφώνου, του πικάπ και των βινιλίων 45 στροφών ως αποκάλυψη. Πολυπράγμων καθώς ήταν,  έκανε και τον αυτοσχέδιο μουσικοσυνθέτη χωρίς να ξέρει ούτε μία νότα. Επιανε έναν ρυθμό, τον σφύριζε στον επίσης πιτσιρικά Λάκη Παπαδόπουλο, τον γνωστό Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ, ο οποίος στη συνέχεια τον μετέφερε στο πεντάγραμμο και έτσι, ισχυρίζεται πως έγραψε στο στούντιο με το νεανικό συγκρότημα Dragons πέντε τραγούδια σε μικρά 45άρια, τα οποία έπαιζε προωθητικά στις εκπομπές του. 

Μπρα-ντε-φερ με τον Σβαρτσενέγκερ

Σταδιακά άρχισε να διοργανώνει και «Μουσικά πρωινά»  με νεανικά συγκροτήματα στους κινηματογράφους «Νεράιδα» και «Κρυστάλ» στην Καλλιθέα. Αφού είχε ήδη  αρχίσει να χτίζει το όνομά του στα ερτζιανά, έχτιζε και την αυτοσχέδια σωματική του διάπλαση κάνοντας πέντε ώρες γυμναστική την ημέρα. Μοιράζοντας γάλα είχε πιάσει φιλίες στη γειτονιά με κάτι Αμερικάνους «σφίχτες» που δούλευαν στην αμερικανική βάση του κοντινού Ελληνικού.  Τον μύησαν στην ενόργανη γυμναστική και όταν αυτοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους του άφησαν τα όργανα. Το 1966 ο Καρατζαφέρης ψηφίζεται ως ο δημοφιλέστερος ραδιοφωνικός παραγωγός και συμπληρώνει αυτή την επιτυχία και με τον τίτλο του 6ου Μίστερ Ευρώπη στη διοργάνωση για μποντιμπιλντεράδες - μάλλον στη Γερμανία. Τα επίσημα στοιχεία, πάντως, δεν τον αναφέρουν. Μια αμελητέα, όμως, λεπτομέρεια δεν μπορεί να χαλάσει μια όμορφη ιστορία.

Ακόμα και όπως αυτή σε έναν διαγωνισμό μπραν-ντε-φερ στη Γαλλία όπου διατεινόταν πως ήρθε αντιμέτωπος με τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ και έπειτα από 20 λεπτά έντασης, αγωνίας και ιδρώτα, οι δυο τους βγήκαν ισόπαλοι. Ωστόσο το σιδερένιο χέρι του Καρατζαφέρη φαίνεται πως λησμονήθηκε από τον μετέπειτα Κόναν και Τερμινέιτορ του Χόλιγουντ. Αργότερα, όταν εκείνος εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ο Καρατζαφέρης ισχυριζόταν πως έστειλε μια επιστολή στον διάσημο Aρνι προτείνοντάς του να κάνουν αγώνα ρεβάνς με εισιτήριο, τα έσοδα του οποίου θα πήγαιναν υπέρ ενός άπορου Ελληνα αριστούχου φοιτητή στην Πολιτεία του. Δυστυχώς, ο αγνώμων Αυστριακός δεν του απάντησε ποτέ. 

Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και όταν πλέον η Ελλάδα βίωνε εφιαλτικά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, ο Καρατζαφέρης ήταν πλέον φίρμα στα μέσα ενημέρωσης και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ως κομφερανσιέ. Είχε ήδη ξεκινήσει την πρωτοποριακή για την εποχή -το ραδιόφωνο έκλεινε το πρόγραμμά του στις 12- μεταμεσονύχτια εκπομπή του με ελληνικά τραγούδια, κρατώντας μουσική συντροφιά σε ξενύχτηδες, ταξιτζήδες και νυχτοφύλακες.

Εγραφε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εμπρός» και στους «Μοντέρνους ρυθμούς», το περιοδικό των εφήβων του ’60 που έβγαζε ο Ν. Μαστοράκης. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα θα πάρει διά αλληλογραφίας και πτυχίο δημοσιογραφίας από το Λονδίνο, επισημοποιώντας με έναν τυπικό τίτλο σπουδών το λειτούργημα. Στυλιστικά, εκείνη την εποχή κυκλοφορούσε στην πένα με φράντζα-κουρτίνα αλά Beatles, φαβορίτα αλά Ελβις, παντελόνι-καμπάνα και μεσάτο πουκάμισο με γιακάδες-ελικόπτερο. Σύχναζε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Σπύρο, στα νεολαιίστικα στέκια σαν την «Κουίντα» του Μουτσάτσου στη Φωκίωνος Νέγρη, στο «Fujiyama» της πλατείας Βικτωρίας, στο «Ιγγλού» στη ∆ροσοπούλου, στα παραλιακά «On the Rocks», «Stork» και «Αστέρια» της Γλυφάδας όπου γίνονταν τα καλλιστεία. Οσοι τον γνώριζαν τότε τον περιγράφουν ως «σφιχτό» με τα λεφτά αλλά όχι φιλάργυρο, πεισματάρη αλλά όχι επιπόλαιο,  επινοητικό αλλά με τίποτα πανούργο. Αθλητικός, κομψός, που δεν έπινε ούτε κάπνιζε, φιγουρατζής στο πλαίσιο του επαγγέλματος, ετοιμόλογος και χιουμορίστας εκ φύσεως, έπιανε στον αέρα τις ενδιαφέρουσες, αμοιβαία επωφελείς, επαφές. Πολιτικοποιημένο δεν θα τον έλεγε κανείς τότε, αν και είχε πιάσει από νεαρός άκρη με το παλάτι, την οποία και καλλιέργησε. 

Μυθολογημένη ή όχι, η αφορμή της σύνδεσης δόθηκε ένα μεσημέρι στα μέσα του ’60 όταν κατέφθασε ο διάδοχος τότε του θρόνου Κωνσταντίνος στον «Ναυτικό Ομιλο» του  Παλαιού  Φαλήρου χωρίς το μόνιμο πλήρωμά του. Χρυσός Ολυμπιονίκης ήδη στην κατηγορία σκαφών Dragon της ιστιοπλοΐας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης του 1960, ο διάδοχος έψαξε κάνα δυο πρόθυμα παιδιά για να σαλπάρουν βοηθητικά μαζί του σε μια ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης. Παρών ο Καρατζαφέρης που τριγύριζε τότε εκεί με την παρέα του, και ο οποίος προς μεγάλη του τιμή επιλέχτηκε για το προσωρινό πριγκιπικό πλήρωμα. Η συμμετοχή του δεν ανταμείφθηκε μόνο με πενιχρές ευχαριστίες και ανταλλαγή ευγενικών φιλοφρονήσεων. Ο νεαρός βιοπαλαιστής από την Αμφιθέα άρπαξε την ευκαιρία να δικτυωθεί με όσα φανταχτερά απέπνεε η «γαλαζοαίματη» αύρα. Δέκα χρόνια αργότερα, στη Μεταπολίτευση, όταν διενεργείται δημοψήφισμα για την επιστροφή ή όχι του έκπτωτου πλέον Κωνσταντίνου, ο Καρατζαφέρης εκδίδει για ένα τρίμηνο τη φιλοβασιλική εφημερίδα «Το Στέμμα της Δημοκρατίας», προτρέποντας τον λαό να ψηφίσει υπέρ της «επανόδου του βασιλέως». Το έντυπο κλείνει την επομένη του δημοψηφίσματος, με τους φίλους του εκδότη να αναρωτιούνται γιατί να διαθέσει άστοχα το δημοφιλές μιντιακό brand name του σε μια από χέρι χαμένη υπόθεση. Και με τους αντιπάλους του να ισχυρίζονται ότι ένας τύπος ζυγισμένος στην καπατσοσύνη και μετρημένος στην αξιοσύνη της εμπορικής διαμεσολάβησης προσφέρει τις υπηρεσίες του πάντα με το αζημίωτο.     

Τα καλλιστεία και η σχολή μανεκέν    

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70,  αφού είχε υπηρετήσει τη θητεία του ως σμηνίτης στο γραφείου Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας, άρχισε και εμφανίσεις στην ασπρόμαυρη κρατική και μοναδική τηλεόραση στην εκπομπή της γυναίκας, µε κουίζ, συνεντεύξεις κ.λπ. Τότε τον είδε κάποιος ομογενής από το Μόντρεαλ και του ζήτησε να παρουσιάζει στο Κεμπέκ διεθνή καλλιστεία Ελληνίδων. Η διεθνής αίγλη, συνδυασμένη με το δέλεαρ των δολαρίων, τον ώθησε σε προσωρινή μετανάστευση. Εμφανιζόταν Παρασκευοσάββατα στο κέντρο «Ολυµπος» ως κομπέρ με σόου μιμήσεων και ψιλοδακτυλουργικών τρικ, έκανε μερικά μαθήματα στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι 12 της Canadian Marconi Company και κάθε τόσο την «κοπάναγε» για την πατρίδα. Είχε πλέον εγκατασταθεί ο έρωτας στη ζωή του δρομολογώντας τα νέα προσωπικά και επαγγελματικά του πλάνα. Με τη σύζυγό του γνωρίστηκαν πριν από 45 χρόνια, το καλοκαίρι του ’69.  Εκείνη εργαζόταν ως μοντέλο τότε στο Κολωνάκι, στη σχολή της πρώην Μις Ελλάς του 1953, Αντουανέτας Ροντοπούλου. Εκείνος έψαχνε ένα μανεκέν για να μοιράζει διαφημιστικά σε ψυχαγωγική εκδήλωση που διοργάνωνε σε μια μεγάλη πίστα της παραλίας. Ψηλή, ξανθή, γοητευτική, η Παρασκευούλα Μητρούλα, που είχε ήδη μετονομαστεί σε Βένη, εντυπωσίασε τον νεαρό γεροδεμένο κομφερανσιέ-διαφημιστή. Την επέλεξε για την εκδήλωση και αμέσως πλέχτηκε το ειδύλλιο που επισφραγίστηκε με τη γέννηση του μοναχογιού τους, Γιάννη.

 Πετυχημένο μοντέλο της εποχής, η οποία είχε στεφθεί Μις Ευρώπη στο Salone Mercato Internazionale dell’ Abbigliamento στο Τορίνο, η Βένη είναι μια γυναίκα δυναμική και αποφασιστική. Μαζί εγκαινίασαν στην περίοδο της πρώτης γνωριμίας τους τη σχολή μανεκέν-εκφωνητριών «Στούντιο Ομορφιάς», μια επιτυχημένη επιχείρηση που κράτησε 12 χρόνια. Εκλεισε μέσα σε μια νύχτα, το 1981, όταν ο Καρατζαφέρης είχε πάρει ζεστά την πολιτική του δραστηριοποίηση και είχε ανοίξει γερές παρτίδες με τη Ν.Δ. Σε μια εποχή όπου η ευπρέπεια του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, συνδυασμένη με τις συντηρητικές μεγαλοαστικές αντιλήψεις των βαρόνων του κόμματος, έκανε τις χαραμάδες πολύ στενές για να χωρέσει ένας φρέσκος πολιτικός, εμπορικο-διαφημιστικής επαγγελματικής προέλευσης και ταπεινής πολιτικής καταγωγής. Με αυτή την οπτική θα πάθαιναν σίγουρα εγκεφαλικό αν άκουγαν ότι ανάμεσα στα άλλα «ο Καρατζαφέρης προωθεί μανεκέν».
  
Υπ’ αυτό το πρίσμα, για να ξεχωρίσει κομματικά έπρεπε να μετατρέψει όλα όσα του αποδίδονταν ως πολιτικά μειονεκτήματα σε πλεονέκτημα αποδοχής και απήχησης. 
 Αντιστασιακή αντιδικτατορική δράση δεν διέθετε για να πλασάρει ως ένδοξη δάφνη. Μια απλή σύλληψή του, άγνωστο γιατί, από έναν ταγματάρχη επί χούντας φρόντισε να την αφηγηθεί εκείνη την εποχή με χολιγουντιανού τύπου εφέ ως οδυνηρή απαγωγή με σπασίματα πορτών, αλαφιασμένα κυνηγητά και καουμπόικους λεονταρισμούς, προς τέρψη της τότε παρέας του σε παραλιακή καφετέρια. Τριάντα χρόνια αργότερα το δήθεν θύμα της δικτατορίας κάλεσε στο κανάλι του, ανήμερα της 35ης μαύρης για τη Δημοκρατία επετείου του πραξικοπήματος, τον αρχιπραξικοπηματία Στυλιανό Παττακό. Αλλά εκείνη η παλιά παρεξήγηση μάλλον δεν διευθετήθηκε στο τηλεοπτικό τους τετ α τετ του 2002. Πίσω, όμως, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η αρθρογραφία του στο έντυπο του κόμματος «Νέα Πορεία», υπό τη διεύθυνση του Αθανάσιου Κανελλόπουλου, δεν αποτελούσε καν γυαλιστερό  παράσημο αυτοθυσίας και ηρωισμού σε μάχες υπέρ της παράταξης. Η δε συμβολή του στην εκπόνηση του σλόγκαν «με σεβασμό στην ενημέρωση της εφημερίδας “Μεσηµβρινής”» εκτιμήθηκε ως επαγγελματικό καθήκον. Ωστόσο ο φιλόδοξος νέος πολιτικός δεν ήταν κάνας ψωνισμένος καλλιτεχνικός πράκτορας που θα αγαλλίαζε χωρίς όφελος μόνο με επευφημίες, χειροκροτήματα και λεζάντες.

Οργάνωσε με υποδειγματική υπομονή ένα πρωτότυπο επιχειρηματικό σχέδιο, που έμελλε να μετατρέψει την εξέλιξη ενός εμπορικού πελατολόγιου σε προσεχή κατάλογο οπαδών. Με τη διανομή κάθε 15 ημέρες ειδησεογραφικών βιντεοκασετών της TV PRESS, συγκέντρωνε την επίσημη κομματική προπαγάνδα, αποκτούσε προσωπικό δίκτυο πολιτικών υποστηρικτών, έπαιζε σημαντικό ρόλο στα εσωκομματικά δρώμενα αναδεικνύοντας πρόσωπα δικής του επιλογής και επιπλέον επωφελούνταν οικονομικά από τις πωλήσεις στα βιντεοκλάμπ. Το πρόσχημα ήταν ότι με τις κασέτες έσπαγε το κρατικό μονοπώλιο της ΕΡΤ, πριν από την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά επί της ουσίας ξεδίπλωνε την επιδεξιότητα ενός εμπορικού ατσίδα που εξυπηρετούσε παράλληλα τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Για τις βιντεο-υπηρεσίες αλλά και για το hit εικονογραφημένο συγγραφικό του πόνημα «Η Λιάνη στηρίζει την Αλλαγή» ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα. Εξελέγη βουλευτής το 1993 με τη Ν.Δ. αλλά κυρίως είχε προηγηθεί η μετάλλαξη της κασέτας σε ολόκληρο κανάλι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον επιβράβευσε το 1989 παραχωρώντας του το κανάλι Tele City και τον ραδιοσταθμό Radio City. Με τα δύο αυτά επικοινωνιακά όπλα ο ήδη πολιτικά δημοφιλής Καρατζαφέρης κατάφερε να αποκτήσει ευρύτερη αποδοχή σε μερίδα της κοινωνίας και συνεπές ακροατήριο. Δεν πήραν, όπως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, τα μυαλά του αέρα, αλλά τα λιγοστά εκλογικά ψίχουλα πάνω στο γαλάζιο τραπεζομάντιλο δεν του αρκούσαν. Είχε διαγνώσει το πολιτικό κενό στο υπερσυντηρητικό κομμάτι της παραδοσιακής Δε­ξιάς που άφηνε η υιοθέτηση μιας νέας κεντροδεξιάς ατζέντας από τη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή. Χάρη στα αξιοζήλευτα επικοινωνιακά τρικ και την άνεσή του στην τηλεοπτική δημαγωγία, ξεκίνησε κλεφτοπόλεμο κατά του κόμματός του. Και ως γνήσιος τηλεστάρ έμαθε την αποπομπή του από αυτό μέσω τηλεόρασης ένα απόγευμα του Μαΐου του 2000, την επομένη των δηλώσεών του ότι ο πρόεδρος του κόμματος βασιζόταν υπερβολικά στις απόψεις του τότε γραμματέα Αρη Σπηλιωτόπουλου τον οποίο αποκάλεσε «Σαλώμη». Σαν έτοιμος από καιρό, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ίδρυσε, υπό τη βαρύγδουπη ακροστιχίδα ΛΑΟΣ, το πολιτικό κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.  Στόχος του, να συσπειρώσει και να ηγεμονεύσει σε έναν υπαρκτό αλλά πολιτικά ασυγκρότητο χώρο με ακροδεξιές πεποιθήσεις, το οποίο επιβίωσε της Μεταπολίτευσης. 



Ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε νεαρή ηλικία  πλαισιωμένος από ωραίες γυναίκες

Με όχημα την εφημερίδα του «Α1» και κυρίως το κανάλι  του Τηλεάστυ, άρχισε να ξεδιπλώνει με φόντο πολλές εικόνες, με προεξέχουσα εκείνη του έφιππου Αϊ-Γιώργη, ένα πλήρες πολιτικό πρόγραμμα που προπαγάνδιζε τον «ελληνικοκεντρικό», «ορθοδοξοκεντρικό» και  εθνικόφρονα χαρακτήρα του κόμματός του,  προσεγγίζοντας πρόσωπα του διχασμένου ακροδεξιού χώρου. Ο ίδιος αντιλήφθηκε από τη μιντιακή πείρα του ότι όσο πιο ακραίο, άγριο και θολό το προϊόν, τόσο πουλάει. Και επιστράτευσε για να το προωθήσει εκείνη τη ρητορική ορμητικότητα που λίγο απείχε από το θράσος των νιάτων του. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004, πάντως, οι κάλπες τού χάρισαν 2,2%. Και ενώ όλοι φαντάζονταν -με τέτοιο ποσοστό- καταβύθιση στην απελπισία, αυτός άνοιξε σαµπάνιες, αν και δεν πίνει, σε μια έκρηξη χαράς. Σύμφωνα με την κρατική επιχορήγηση, στο 1,5% του ΛΑΟΣ αντιστοιχούσε 1 εκατ. ευρώ. Με τα λεφτά αυτά άνοιξε γραφεία και σύστησε κομματικές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα, προετοιμάζοντας τρεις μήνες αργότερα την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι ένας εύπορος άνθρωπος. Ο πλουσιότερος ίσως πολιτικός αρχηγός, με περιουσιακά στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονταν πλήθος ακινήτων, οικοπέδων, γραφείων, εξοχικών, μετά ή άνευ πισίνας, και βοσκοτόπων. Κάποτε διέθετε, πριν το πουλήσει, και μικρό κότερο, το οποίο δήλωνε στο βουλευτικό «πόθεν έσχες» ως βάρκα έξι ατόμων. Απλώς τα κατά καιρούς υπέρογκα εισοδήματά του αυξομειώνονταν εξαιτίας των δανειακών του υποχρεώσεων για το κανάλι. Το ίδιο αυτό κανάλι, σε μια περίοδο θρησκευτικής έξαρσης, που είχε ως κίνητρο και τη συγκομιδή πολιτικού οφέλους, επιδόθηκε σε μια εγκωμιαστική, σχεδόν δοξαστική εξύμνηση του τότε αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου. Είναι όμως εξίσου αλήθεια ότι ο Καρατζαφέρης ήταν και παραμένει ένας θεοσεβούμενος πιστός όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Ο ίδιος εξομολογούνταν σε παλιότερη συνέντευξή του ότι έκανε τάμα να χτίσει την Εκκλησία του Σωτήρα αν ο γιος του, που γεννήθηκε 5,5 μηνών και μόλις 800 γραμμαρίων, ζήσει. Ο γιος του Γιάννης, λεβέντης πια, όχι μόνο έζησε αλλά του έχει χαρίσει και εγγόνια. Και η υπόσχεση του προέδρου του ΛΑΟΣ τηρήθηκε με το παραπάνω. Εχτισε τρεις εκκλησίες, δύο στα κτήματά του και μία, αυτή του Σωτήρα, στη γενέτειρά του στο χωριό Ποταμιά, όπου οργανώνει ο ίδιος τοπικό πανηγύρι κάθε Αύγουστο.  
  
Τα περιστέρια της επιφοίτησης

Ωστόσο, η χέρι-χέρι σχέση του με την Εκκλησία ερμηνεύτηκε ενίοτε από τον ίδιο ως απευθείας συμπαράσταση του Θεού στις πολιτικές του δράσεις. Εκρινε ως σημάδι εξ ουρανού την «επίσκεψη» περιστεριού επί της κεφαλής του κατά τον αγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο κόλπο, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης έριχνε τον σταυρό στον Βόσπορο στην εορτή των Θεοφανίων το 2004. Τέτοιο περιστατικό, του εξήγησαν, έχει γίνει δυο φορές στην Ιστορία. Η μία ήταν στον Ιορδάνη, η δεύτερη ήταν η δική του στον Βόσπορο!  Και τα δύο αυτά γεγονότα που τον συγκλόνισαν έχουν καταγραφεί από κάμερες. Ανεξαρτήτως αν για αρκετούς αυτά μπορεί να θεωρήθηκαν επιφοίτηση, ο Καρατζαφέρης μαλακώνει τη μέχρι πρότινος  ρητορεία του κατά τη διάρ­κεια της παρουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Απομακρύνεται από τα ρατσιστικά ιδεολογήματα υπέρ του «δημοκρατικού πατριωτισμού» και επικεντρώνεται στην εγκληματικότητα και την παράνομη οικονομική δραστηριότητα στο Μεταναστευτικό χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς.  Αποκηρύσσει τον Καντάφι επειδή συμβιβάστηκε με τους Αμερικανούς, κρεμάει τα πορτρέτα του Τσε και του Κάστρο στους τοίχους του γραφείου του στις Βρυξέλλες, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν με τι διακοσμούσε το διαμέρισμά του στην οδό Σαζάλ του Σάερμπεεκ της βελγικής πρωτεύουσας. Εχει ήδη εισαγάγει τον όρο «γαλάζια πολυκατοικία», με την κρυφή φιλοδοξία να παίξει ηγεμονικό ρόλο στα δρώμενα της εγχώριας δεξιάς παράταξης, φροντίζοντας να εκφράζει ανησυχίες για την «άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη» και να δηλώνει «κοινωνικά αριστερός», με διευκρίνιση ότι δεν είναι «εθνικιστής αλλά περονιστής».


Η σύζυγος του Γιώργου Καρατζαφέρη, Βένη. Μαζί είχαν ιδρύσει σχολή μανεκέν

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που έλεγε ότι κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στη Θράκη για να την προστατέψει από τους Τούρκους. Νιώθει, μετά τις εκλογές του 2009, αρκετά ισχυρός ώστε να επιδίδεται σε πολιτικές  μπλόφες και τακτικισμούς, να ασκείται σε επινοήσεις πολιτικών σλόγκαν λες και πρόκειται για διαφημίσεις προϊόντων, να παρασύρεται σε επιφάσεις «σολομώντειων λύσεων», να δρομολογεί κυβιστήσεις, κοινώς κωλοτούμπες. Στα γραφεία του κόμματος στην οδό Καλλιρρόης παραμένει το αδιαμφισβήτητο αφεντικό, αλλά εκείνο το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης που τον χαρακτήριζε, απότοκο ίσως της νεανικής πάλης του για κοινωνική επιβίωση, μοιάζει να ξεθωριάζει. Πράγμα που παρατηρούν, όπως και τα αυξημένα κιλά του, τα προβεβλημένα στελέχη του. Γίνεται φανερό ότι η πιο αμβλυμένη πολιτική γραμμή του δεν μπορεί να συντηρηθεί με τις τζάμπα μαγκιές, τις φλυαρίες από γραφείο σε γραφείο και τις ατυχείς παρομοιώσεις σε γεύματα στην Αθηναϊκή Λέσχη. Ούτε βέβαια μπορεί να θεωρηθεί πολιτική το κλείσιμο του ματιού στο κοινό ότι συμμερίζονται δήθεν το ίδιο γούστο όταν κατέθετε αγωγή κατά του Λαζόπουλου διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ επειδή ο ηθοποιός τον απεικόνιζε σε βίντεο ως Χίτλερ. 

Το σόου της κωλοτούμπας

 Τότε ακριβώς ψηφίζει το μνημόνιο και από απρόβλεπτος παράγοντας του πολιτικού σκηνικού επιλέγει τον ρόλο του ρυθμιστή με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Είναι πια αργά όταν βρίσκει ως ευκαιρία απαγκίστρωσης από τις ευθύνες του την αποχή από την ψηφοφορία του δεύτερου μνημονίου. Με ένα δεύτερο λάθος επιχειρεί να διορθώσει το πρώτο. Αποχωρώντας εκείνο το βράδυ του Φεβρουαρίου 2012 από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, απαγγέλλει: «Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε».

Μόνο που οι στίχοι του  Καβάφη δεν είναι  χρήσιμοι σε όποιον θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Λίγο αργότερα, από τα κομματικά γραφεία καληνύχτιζε τους δημοσιογράφους με το τραγούδι  «A Hard Day’s Night» των Beatles. Η επόμενη μέρα ήταν σκληρότερη καθώς δύο από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του, Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωναν «ανυπακοή» στη γραμμή Καρατζαφέρη, υπερψήφιζαν και διαγράφονταν από τον ΛΑΟΣ. Μερικούς μήνες αργότερα του γύριζαν την πλάτη και οι ψηφοφόροί του αφήνοντάς το εκτός Βουλής.    

Οι λαβωματιές μετά το σόου της κωλοτούμπας και το γκρέμισμα του κόμματος παρέμειναν ανοιχτές όσο ο ίδιος συντηρούσε με μάταιους αμφιθυμικούς στροβιλισμούς το σίριαλ της επιστροφής του ασώτου στη Ν.Δ. Η ελπίδα του ότι θα αντιστρέψει το κλίμα παραμένει ισχυρή με τον ίδιο έκδηλα μαχητικό τρόπο που ανέκαμψε ταχύτατα μετά από ένα ισχαιμικό επεισόδιο το περασμένο καλοκαίρι. Ο ίδιος, πάντως, περιμένει, ίσως με κάποια αμηχανία, την έκβαση της υπόθεσης με τις μίζες στις offshore που διατηρεί με συγγενικό του πρόσωπο. Επειδή όμως δεν σκόνταψε από μικρός σε συκοφαντίες και ανώνυμους περίγελους, μάλλον θα αφιέρωνε για την περίπτωσή του ένα από τα αγαπημένα του ιταλικά τραγούδια σαν το «Αspetta domani» (Περίµενε το αύριο) που τραγούδησε το 1965 ο Fred Bongusto στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Κι αν, υποτίθεται, έχει υπερβεί ένα όριο που δεν θεωρούσε -λόγω πιθανής αμεριμνησίας, απληστίας και ψευδαίσθησης ασφάλειας-, απαράβατο, πάντα υπάρχουν οι ακαταμάχητες μελωδικές ριπές του «Help» των λατρεμένων του Beatles.   

Δημήτρης Παγαδάκης



ΜΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟΣ
Η αποκάλυψη για τις offshore και τις μίζες των εξοπλιστικών προκαλεί κεντρόφυγες τάσεις στο κόμμα του Καρατζαφέρη. Ηδη πιθανολογούνται αποχωρήσεις στελεχών προς Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛ. και Χρυσή Αυγή 

Η αποκάλυψη για τις offshore εταιρείες του Γιώργου Καρατζαφέρη και τις μίζες από την προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το θέμα της διαφθοράς των πολιτικών προσώπων. Ειδικά όμως στην περίπτωση Καρατζαφέρη αναδεικνύεται μια νέα πτυχή, ότι αυτή μπορεί να συντελείται ακόμα κι αν ο εμπλεκόμενος πολιτικός ή το κόμμα του δεν ασκούν άμεσα κυβερνητική εξουσία.

Μέχρι τώρα όσοι «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη» ήταν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί ή ειδικοί γραμματείς, πρόσωπα εν πάση περιπτώσει που συμμετείχαν ενεργά (είτε υπογράφοντας, είτε εισηγούμενοι, είτε διαπραγματευόμενοι) στις προμήθειες, στις δαπάνες και τα έργα του Δημοσίου. Ο Γ. Καρατζαφέρης όταν υπεγράφη, το 2000, η σύμβαση για την αγορά των επιθετικών ελικοπτέρων ήταν απλός βουλευτής της Ν.Δ. και στη συνέχεια ίδρυσε το κόμμα ΛΑΟΣ του οποίου είναι και αρχηγός. Εφόσον λοιπόν αποδειχθεί ότι χρηματίστηκε, αυτό έγινε επειδή με τις δημόσιες ή παρασκηνιακές παρεμβάσεις του συνέβαλε στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος προκειμένου η συγκεκριμένη προμήθεια να καταστεί αναγκαία.

Νομικά, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία που να πιστοποιούν την ευθεία σύνδεσή του με τη συγκεκριμένη προμήθεια, είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί μια τέτοια ενοχή. Σ’ αυτό φαίνεται να ελπίζει ο Γ. Καρατζαφέρης και δεν είναι τυχαίο ότι ήδη διακινούνται πληροφορίες που θέλουν τα χρήματα, τα οποία κατατέθηκαν στην offshore του Γ. Καρατζαφέρη από τον επιχειρηματία και έμπορο όπλων Αλέξανδρο Τσάτσο, να είναι απλή διευκόλυνση για εξαγωγή χρημάτων από τη χώρα και όχι μίζα για προσφερθείσες υπηρεσίες. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, την επίμαχη περίοδο της αγοράς των ελικοπτέρων ο Αλέξανδρος Τσάτσος και ο συνέταιρός του Σταύρος Κομνόπουλος είχαν σταματήσει να εκπροσωπούν τη γαλλική εταιρεία και την εκπροσώπησή της ανέλαβε άλλος Ελληνας επιχειρηματίας του οποίου επίσης ερευνάται η εμπλοκή με τη συγκεκριμένη αγορά καθώς και άλλες.  Ανεξάρτητα όμως από το τι θα αποδείξει η δικαστική έρευνα και για ποιο αδίκημα τελικά θα κατηγορηθεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υπάρχουν πολιτικές παρενέργειες. Η πρώτη αφορά το ίδιο του το κόμμα, τον ΛΑΟΣ. Προσώρας έχει επιβληθεί στρατιωτικό σιωπητήριο καθώς ο Γ. Καρατζαφέρης έχει απαγορεύσει στα στελέχη του να κάνουν δηλώσεις για το θέμα. Στο εσωτερικό του κόμματος, όμως, επικρατεί αναβρασμός. Η δυσθυμία ακόμη και η οργή για τις «πομπές» του αρχηγού είναι μεγάλη. Μάλιστα είναι λίαν πιθανό το προσεχές διάστημα να υπάρξουν αποχωρήσεις ακόμη και επωνύμων στελεχών και ένταξη κάποιων εξ αυτών σε άλλα κόμματα, με τη Ν.Δ. να προηγείται στις προτιμήσεις ιδίως των περιφερειακών και τοπικών στελεχών. Από τις πιθανολογούμενες αποσκιρτήσεις μερίδιο διεκδικούν και οι ΑΝ.ΕΛ. καθώς και η Χρυσή Αυγή.

Το σίγουρο είναι ότι το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, το οποίο στις ευρωεκλογές βρέθηκε πολύ κοντά στο να πιάσει το όριο του 3%, μπαίνει σε περιδίνηση. Η ηθική απονομιμοποίηση του αρχηγού ευνοεί την ανάπτυξη κεντρόφυγων τάσεων, ενώ αποστερεί από τον ΛΑΟΣ τη δυνατότητα να συμμετάσχει, ως μετοχική κομματική οντότητα, στη «δεξιά πολυκατοικία», εφόσον αυτή ήθελε οικοδομηθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον. Εξυπακούεται πως ο Γ. Καρατζαφέρης δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, ούτε κάποιος άλλος μπορεί να τεθεί επικεφαλής του, αφού πρόκειται για πολιτικό σχήμα ταυτισμένο πλήρως με τον αρχηγό του, ενώ δεν υπάρχει και κάποια άλλη προσωπικότητα η οποία θα μπορούσε να το εκφράσει και να το καθοδηγήσει έστω και με σχετική επάρκεια. Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Καρατζαφέρης είναι απίθανο, στο προβλεπτό τουλάχιστον μέλλον, να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τον ίδιο και το κόμμα του, στις διεργασίες που συντελούνται στην πολιτική ζωή, ενώ, εφόσον γίνουν εκλογές τον Μάρτιο, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον σίγουρο ότι τα ποσοστά του κόμματός του θα συρρικνωθούν εντυπωσιακά.

Απαξίωση του πολιτικού κόσμου


Η δεύτερη πολιτική παρενέργεια είναι ότι η συμπερίληψη ενός πολιτικού αρχηγού, έστω και μικρού κόμματος, στον σκοτεινό κόσμο των μιζών και των εξωχώριων εταιρειών προσθέτει μία ακόμη πινελιά στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου και ενισχύει τις λεγόμενες αντισυστημικές δυνάμεις. Εκ παραλλήλου τροφοδοτεί με υλικό εκείνα τα σενάρια που θέλουν την πολιτική ζωή να μην είναι τίποτε άλλο από ένα ατέλειωτο αλισβερίσι παρασκηνιακών πιέσεων, εκβιασμών και άνομων συναλλαγών. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη κάποιοι κρίνουν τη συμμετοχή Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως αποτέλεσμα πιέσεων που του ασκήθηκαν επειδή δήθεν τον «είχαν στο χέρι», ενώ η αλήθεια είναι ότι ο Καρατζαφέρης προσήλθε αυτοβούλως είτε επειδή πίστευε πως έτσι θα αυξήσει τη δυνατότητά του να μετέχει από καλύτερη και ισχυρότερη θέση στο «μεγάλο φαγοπότι», είτε γιατί ήθελε, μέσω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση, να βρεθεί στο απυρόβλητο, καθώς από το 2010 είχε αλλάξει ο νόμος για τις offshore εταιρείες και, εφόσον αποκαλυπτόταν πως έχει τέτοιες, κινδύνευε με βαριά πρόστιμα, ακόμη και με φυλάκιση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε πως στελέχη του Μαξίμου αποκρούουν την κατηγορία ότι πίσω από την αποκάλυψη του θέματος βρίσκεται η κυβέρνηση και ότι αυτή έγινε προκειμένου να διαλυθεί ο ΛΑΟΣ εν όψει της πιθανότητας να γίνουν εκλογές σύντομα λόγω αδυναμίας σχηματισμού προεδρικής πλειοψηφίας. Ως επιχείρημα φέρνουν την παρενέργεια της απαξίωσης του πολιτικού κόσμου που πλήττει συλλήβδην τα κόμματα που άσκησαν ή ασκούν κυβερνητική εξουσία και ευνοεί μόνον τις λεγόμενες αντισυστημικές δυνάμεις, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα.


Με τη Βάνα Μπάρμπα, υποψήφια βουλευτή του ΛΑΟΣ

Επίσης θεωρούν «ανυπόστατη και στερούμενης σοβαρότητας» την κατηγορία που διακινείται στο παρασκήνιο, κυρίως από παράγοντες της αντιπολίτευσης, ότι «μέσω της υπόθεσης Καρατζαφέρη θέλουν εν όψει της προεδρικής εκλογής να στείλουν μήνυμα σε βουλευτές -είτε είναι ανεξάρτητοι, είτε ανήκουν σε άλλα κόμματα- ότι αν έχουν εκκρεμείς υποθέσεις με το ΣΔΟΕ ή τη Δικαιοσύνη, να σταθμίσουν σοβαρά τα δεδομένα προτού αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν». Για το γεγονός ότι η υπόθεση Καρατζαφέρη φέρεται να είναι γνωστή εδώ και καιρό στο ΣΔΟΕ η απάντηση είναι ότι αυτό δεν αληθεύει και ότι αποκαλύφθηκε από την έρευνα που γίνεται για τα σκάνδαλο των αμυντικών προμηθειών και τον αναδρομικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Πάντως, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε την πληροφορία πως η υπόθεση Καρατζαφέρη έγινε γνωστή μετά από συγκεκριμένη, αναλυτική πληροφορία από το 2011 και πιθανότατα θα φέρει στην επιφάνεια και την ευθύνη και άλλων πολιτικών προσώπων που χειρίστηκαν μέχρι τέλους την αγορά των επιθετικών ελικοπτέρων ή πρωταγωνίστησαν σε στρατιωτικές προμήθειες στις οποίες ο Γ. Καρατζαφέρης είχε καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.

Επίσης, θα πρέπει να προσθέσουμε πως εκτός από τις παρενέργειες υπάρχει και μια καλή πλευρά στην όλη υπόθεση. Οπως υποστηρίζει πολιτειακός παράγων, «εφεξής όποιος πολιτικός σκεφτεί να βάλει το χέρι στο μέλι θα το σκεφτεί δυο και τρεις φορές. Μετά τον Ακη και τον Παπαντωνίου σειρά για τα εξοπλιστικά έχει ο Καρατζαφέρης και δεν ξέρω ποιος άλλος. Οι αποκαλύψεις συμβάλλουν στην εξυγίανση την οποία δεκαετίες το πολιτικό σύστημα αρνούνταν να προχωρήσει. Επίσης ενδυναμώνεται η Δικαιοσύνη αλλά και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, οι οποίοι δεν θα έχουν πια καμία δικαιολογία να μην κάνουν όπως πρέπει το έργο τους». Εκτός όμως απ’ αυτή την ευεργετική για την πολιτική και τον δημόσιο βίο επίδραση υπάρχει και κάτι πιο άμεσο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την υπερπήδηση και των τελευταίων εμποδίων για να προχωρήσει άμεσα -και όχι μετά την προεδρική εκλογή, όπως θέλει το ΠΑΣΟΚ- η συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να καταργηθεί η υφιστάμενη διάταξη για την ευθύνη υπουργών και τη δίωξη των πολιτικών προσώπων και να μη μετατεθεί για πέντε χρόνια μετά αν λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου προκηρυχθούν εκλογές...

Νίκος Φελέκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης