Βουλή: Πέρασε η τροπολογία για εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Βουλή: Πέρασε η τροπολογία για εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Εξαιρούνται και οι απλήρωτες δόσεις του φόρου εισοδήματος - Υπεψηφίστηκε και η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια

Βουλή: Πέρασε η τροπολογία για εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις
Την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής έλαβαν οι τροπολογίες, που αφορούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία.

Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές και η τροπολογία που αλλάζει την αρχική ρύθμιση με τις 100 δόσεις, καθώς αφήνει εκτός τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, έλαβε 147 «ΝΑΙ», 112 «ΟΧΙ» και 2 «ΠΑΡΩΝ» από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Απόστολο Κακλαμάνη και Μιχάλη Κασσή, που είχαν προειδοποιήσει για τη διαφοροποίησή τους.

Η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια έλαβε 165 «ΝΑΙ» καθώς εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν αυτοί της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι ανεξάρτητοι.

Κλείσιμο
Τα «ΟΧΙ» ανήλθαν σε 83 από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, ενώ τα «ΠΑΡΩΝ» ήταν 13 από ΧΑ και ανεξάρτητους βουλευτές.

Όλα αυτά, παρά τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσαν οι παλινωδίες με τον ΕΝΦΙΑ, οι βουλευτές υπερψήφισαν τις τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες εξαιρούνται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο τόσο οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ όσο και αυτές του φόρου εισοδήματος.

Τι προηγήθηκε

Πάντως, οι έντονες διαμαρτυρίες δεν περιορίστηκαν στους διαδρόμους της Βουλής και στο εντευκτήριο του κοινοβουλίου όπου ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης επιχειρούσε να κατευνάσει τους οργισμένους βουλευτές αλλά «επεκτάθηκαν» και στην Ολομέλεια με επίσημες τοποθετήσεις.

Σημειώνεται ότι μπροστά στην απειλή να τα κάνουν «γυαλιά καρφιά» οι βουλευτές της ΝΔ προτιμήθηκε να έρθει στην Βουλή προκειμένου να υποστηρίξει την τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και όχι ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης.

Γ. Βλάχος: Όποιος ευθύνεται να πάει σπίτι του

Ενδεικτική των αντιδράσεων είναι η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Βλάχου (ΝΔ) που ζήτησε παραιτήσεις, λέγοντας: «Επιτέλους, κάποιος να πάει σπίτι του».  «Να έρθει ο κ. Χαρδούβελης να ζητήσει συγγνώμη από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και να μας εξηγήσει τι έγινε.

Επιτέλους, κάποιος να πάει στο σπίτι του. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Κανείς δεν ανέδειξε το θέμα. Κανείς δεν μίλησε για χρέη που θα προκύψουν το 2015. Ολοι θέσαμε το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών» είπε, φανερά οργισμένος, ο βουλευτής στην Ολομέλεια. Και συνέχισε: «Υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση και πρέπει να μεταφέρετε στον υπουργό ότι ο τρόπος που νομοθετεί η Βουλή δεν είναι όπως νομίζει ο καθένας. Με δική σας ευθύνη αναδείξατε τις βεβαιωμένες οφειλές. Εμείς δεν το ζητήσαμε, καθώς λέγαμε μόνο για τα ληξιπρόθεσμα. Χάσαμε επικοινωνιακά το θέμα και η ευθύνη είναι δική σας». Ο ίδιος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι δεν μιλά για παραίτηση του υπουργού, «αλλά για εκείνους που τον παραπλάνησαν».

Πρόθεση διαφοροποίησης και καταψήφισης της διορθωτικής τροπολογίας είχε εκφράσει ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ) ξεκαθαρίζοντας ότι  «Αυτή η αντίληψη για την απαξίωση της Βουλής επιτρέπει στους δανειστές νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε να ζητούν τώρα να ψηφίσουμε διαφορετικά. Δεν θέλω να κάνω χαρακτηρισμό διότι δεν θα τιμά όσους το ανέχονται. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει, τουλάχιστον από τον ομιλούντα».

Επικριτικός είχε εμφανιστεί και ο κ. Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ) σημειώνοντας «ψηφίσαμε πριν μια εβδομάδα το νόμο για τις ρυθμίσεις στην εφορία» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθεί να τεθεί εκτός ρύθμισης ο φόρος εισοδήματος.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για το μπρός-πίσω του υπουργείου Οικονομικών. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης