Δυσφορία στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις 100 δόσεις

Δυσφορία στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις 100 δόσεις

Πολιτικές αναταράξεις δημιουργεί η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στη ρύθμιση για την καταβολή των δόσεων του  ΕΝΦΙΑ

Δυσφορία στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  για τις 100 δόσεις
Εν μέσω πολιτικών και εσωκομματικών αναταράξεων η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει γρήγορα τη νέα πληγή που άνοιξε με την υπαναχώρηση στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος αλλά παράλληλα να στείλει και το μήνυμα στην Τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό χθες κατέθεσε στην βουλή τροπολογία με την οποία εξαιρούνται από τις 100 δόσεις οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορά από τον ΕΝΦΙΑ. Σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις των βουλευτών οι οποίοι κατά το κοινώς λεγόμενο είναι “στα κάγκελα” την σχετική τροπολογία δεν κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Γκίκας Χαρδούβελης -παρότι φέρει την υπογραφή του- αλλά ο αναπληρωτής του κ. Χρήστος Σταικούρας γιατί δεν μετείχε στην αρχική απόφαση και δεν φέρει προσωπική ευθύνη. Τους τόνους ανέβασε ο βουλευτής κ. Γιώργος Βλάχος εκφράζοντας την πλειοψηφία των συναδέλφων του λέγοντας ότι θα πρέπει να έλθει πριν από την ψήφιση της τροπολογίας στην Βουλή ο κ. Χαρδούβελης και να δώσει εξηγήσεις στους βουλευτές. Παράλληλα να βρεθεί ποιός έχει την ευθύνη και αν δεν παραπλάνησε κάποιος τον υπουργό τότε την τύχη του να κρίνει ο πρωθυπουργός. Η δυσαρέσκεια ήταν έντονη στα πηγαδάκια των γαλάζιων βουλευτών ενώ ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης προσπαθούσε να περιορίσει την δυσφορία και να αποφύγει τον κίνδυνο ατυχήματος και καταψήφισης της σχετικής διάταξης.

Κλείσιμο
Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η κα Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενώ ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την σχετική τροπολογία. Γαλάζιοι και πράσσινοι βουλευτές είναι αγανακτισμένοι γιατί αναγκάζονται να ψηφίσουν τροποποίηση σε μία διάταξη που ψήφισαν μόλις πριν από μερικές ημέρες. Οι βουλευτές θα έλθουν σε δύσκολη θέση μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση πάλι επιμένει ότι “έγινε ένα μικρό λάθος”. Ωστόσο είναι σαφές ότι την αλλαγή της σχετικής διάταξης απαίτησε η Τρόικα. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί ενώ γνώριζαν την στάση της Τρόικα μέχρι και την περασμένη Δευτέρα επέμειναν στην αρχική ρύθμιση όπως έδειξε και η εγκύκλιος που εξέδωσε η κα Χριστίνα Σαββαίδου το Σάββατο το βράδυ. 

Αναθεώρηση του Συντάγματος 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα προκειμένου να επιστρέψει η Τρόικα αν είναι δυνατόν την Κυριακή ή το αργότερο στην αρχή της επόμενης εβδομάδας για να κλείσει η αξιολόγηση και να εκδοθεί το review μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη συμφωνία και για την διευθέτηση του χρέους. Παρά την σκληρή στάση των δανειστών που δεν τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις ο πρωθυπουργός επιμένει στον πολιτικό του σχεδιασμό. Χθες μιλώντας στην επιτροπή της ΝΔ που θα καταθέσει την πρόταση του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Μάλιστα πρόβαλε την ανάγκη να κορυφωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές με την μείζονα μεταρρύθμιση του Συντάγματος ως έναν επιπλέον λόγο για να εκλεγεί κανονικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Εάν γίνουν πρόωρες εκλογές τότε η διαδικασία της αναθεώρησης θα διακοπεί.

Η προεργασία θα γίνει από την επόμενη και η ψήφιση από την μεθεπόμενη Βουλή. Στην επιτροπή της ΝΔ που συγκροτήθηκε για να καταθέσει την πρόταση για λογαριασμό του κόμματος επικεφαλής είναι ο πρώην υπουργός κ. Προκόπης ΠΑυλόπουλος στην θέση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου που μετακόμισε στις Βρυξέλλες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης