Αβραμόπουλος: Tο έγκλημα και η τρομοκρατία θα μείνουν εκτός της Ε.Ε.

Αβραμόπουλος: Tο έγκλημα και η τρομοκρατία θα μείνουν εκτός της Ε.Ε.

«Η Ε.Ε. είναι ένας χώρος ελευθερίας, πρέπει να ενθαρρύνουμε την ενσωμάτωση των μεταναστών»
- Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε υπερήφανος που με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να γίνει ο πρώτος Επίτροπος της Ε.Ε με αρμοδιότητα τη Μετανάστευση



Αβραμόπουλος: Tο έγκλημα και η τρομοκρατία θα μείνουν εκτός της Ε.Ε.
Απόλυτα προετοιμασμένος να απαντήσει στο μαραθώνιο των ερωτήσεων των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίστηκε ο προτεινόμενος Έλληνας Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος φάνηκε να γνωρίζει σε βάθος  τις  λεπτομέρειες του χαρτοφυλακίου που έχει κληθεί να αναλάβει από τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και δήλωσε υπερήφανος που με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να γίνει ο πρώτος Επίτροπος της Ε.Ε με αρμοδιότητα την Μετανάστευση.

«Τρίωρη ανάκριση» με 45 ερωτήσεις από την κοινοβουλευτική επιτροπή 

Επί τρεις ολόκληρες ώρες ο κ. Αβραμόπουλος ανέπτυξε τις προτεραιότητές του ως μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ εστιάζοντας στη διαχείριση της μετανάστευσης και της παροχής ασύλου στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς και στην εξέλιξη τη σταδιακή μετατροπή της Frontex σε μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. 

Ο κ. Αβραμόπουλος παρόλο που ως Επίτροπος και βάσει της Συνθήκης θα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο και, όχι το κράτος- μέλος καταγωγής του, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις, από τις 45 συνολικά, για εσωτερικά ζητήματα κυρίως από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προέρχονται από την Ελλάδα όπως τον Ελευθέριο Συναδινό που εξελέγη με τη Χρυσή Αυγή, και τον Κώστα Χρυσόγονο της Ευρωπαϊκή Αριστεράς.

Κλείσιμο
Απέναντι στα μέλη της επιτροπής των οποίων οι ερωτήσεις θύμιζαν σε ορισμένες περιπτώσεις …«ανάκριση», ο κ. Αβραμόπουλος φάνηκε να πείθει την κοινοβουλευτική επιτροπή απαντώντας ως μελλοντικός Επίτροπος ο οποίος θα προασπίσει τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων πολιτών και διαβεβαιώνοντας πως θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.   

Frontex και χώρος Σένγκεν


Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως η διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν που είναι ένα από μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητα της επόμενης Επιτροπής και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, τη χρήση νέων τεχνολογιών στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και ενδεχόμενες αλλαγές στη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ». Ο προτεινόμενος Επίτροπος δεσμεύτηκε μάλιστα πως η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα γίνουν σύντομα μέλη του χώρου Σένγκεν. 

«Είμαι περήφανος που είμαι ο πρώτος Επίτροπος που θα έχει την αρμοδιότητα της μετανάστευσης και αυτό δείχνει τη δέσμευση του κ. Ζαν - Κοντ Γιουνκέρ να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έχει προταθεί για ένα από τα σημαντικότερα ένα από χαρτοφυλάκια στην Επιτροπή Γιουνκέρ, υπογράμμισε πως η Ε.Ε αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση και η κοινή μας υπευθυνότητα θα ελέγξει την ταχύτητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών αλλά για αυτόν τον σκοπό απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 



«Ο σκοπός μας δεν είναι φυσικά να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη- φρούριο, η ιστορία έχει δείξει πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απομόνωση, η Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει μόνο όσο ενθαρρύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών και των προσώπων.  Πρέπει όμως να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, η Ε.Ε. είναι ένας χώρος ελευθερίας, πρέπει να ενθαρρύνουμε την ενσωμάτωση των μεταναστών και να εξασφαλίσουμε πως το έγκλημα και η τρομοκρατία θα μείνουν εκτός της Ε.Ε» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Frontex, αλλά και ένας διάλογος σχετικά με τη μελλοντική μορφή της υπηρεσίας.  

«Χρειαζόμαστε τρία πράγματα για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της μετανάστευσης. Αλληλεγγύη, αλληλεγγύη και αλληλεγγύη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πως η λέξη αλληλεγγύη πρέπει να πάψει να αποτελεί σλόγκαν και να γίνει πολιτική πραγματικότητα. 







Ο προτεινόμενος Έλληνας Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής δράσης της Ε.Ε. όχι μόνο για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης αλλά και στην ανάγκη παροχής βοήθειας στις χώρες από τις οποίες προέρχονται κυρίως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και επανέλαβε πως σε περίπτωση που λάβει την ψήφο του Κοινοβουλίου θα συνεργαστεί τόσο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

Στις 18.00 ώρα Ελλάδος θα συναντηθούν οι συντονιστές της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για να αξιολογήσουν τις τοποθετήσεις του κ. Αβραμόπουλου. 

Στις 9 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η Διάσκεψη των Προέδρων για να κηρύξει τη λήξη των ακροάσεων και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και στις 22 Οκτωβρίου θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης