Εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιούνκερ

Εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιούνκερ

Ο Σουλτς χαρακτήρισε «ιστορική» τη διαδικασία και τόνισε πως έχουμε έναν Πρόεδρο που εξελέγη με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία - Ο Γιουνκερ θα αναλάβει επίσημα πρόεδρος την 1η Νοεμβρίου

Εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιούνκερ
Με 422 ψήφους υπέρ, 250 κατά,  47 λευκές και 10 άκυρες ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε σύνολο 729 από τους 751 ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες.
 
Ο Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε «ιστορική» τη διαδικασία και τόνισε πως έχουμε έναν Πρόεδρο που εξελέγη με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τον Ιούλιο του 2004 ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε εκλεγεί με 413 ψήφους υπέρ 251 κατά και 44 αποχές σε σύνολο 732 ευρωβουλευτών, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε επανεκλεγεί με 382 ψήφους υπέρ, 219 κατά και 117 αποχές σε σύνολο 736
 
Κλείσιμο
Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ θα επιλέξει τους επιτρόπους μεταξύ των υποψηφίων που θα προτείνουν τα κράτη μέλη και θα αποφασίσει ποιους τομείς πολιτικής θα τους αναθέσει. Ο κατάλογος των επιτρόπων υποβάλλεται στη συνέχεια για έγκριση (με ειδική πλειοψηφία) πρώτα στο Συμβούλιο των Υπουργών και στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο. Εφόσον εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, η νέα Επιτροπή διορίζεται επίσημα από το Συμβούλιο. Ο κ. Γιούνκερ θα αναλάβει επίσημα πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την 1η Νοεμβρίου του 2014.

Μαζική αλλαγή Ευρωπαϊκής Φρουράς

Εν αναμονή βρίσκονται οι πολιτικοί κύκλοι των Βρυξελλών καθώς οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πενταετή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της. 

Με δεδομένη την εκλογή Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου και την επερχόμενη επικύρωση του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρίαση του στις 16 Ιουλίου, το ζήτημα της εκλογής Επιτρόπων και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται τώρα στο προσκήνιο.  Τις ερχόμενες ημέρες οι ηγέτες της Ευρώπης θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να βρουν ιδανικούς υποψήφιους για τις θέσεις αυτές.

Αναζητώντας διάδοχο για τον Ρομπάι

Η θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημιουργήθηκε με τη συνθήκη της Λισσαβόνας  το 2009 και έκτοτε την κρατάει ο Βέλγος Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Η θητεία διαρκεί 2,5 χρόνια με δυνατότητα να ανανεωθεί μια φορά. Πλέον ρόλος του Βαν Ρομπάι είναι και να συλλέξει ενδιαφέρον από διαφορετικά πρόσωπα για την εύρεση αντικαταστάτη. Η επιλογή αντικαταστάτη είναι πρωτίστως θέμα των ηγετών της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Διαφορετικά ονόματα φημολογούνται πως έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση αυτή, όπως ο Εσθονός πρώην Πρωθυπουργός Άντρους Άνσιπ, αλλά και βάση δημοσιεύματος του Γερμανικού Der Spiegel… η Άνγκελα Μέρκελ. 

Και στο βάθος… Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, αν και χαίρει άκρας αποδοχής στη χώρα της, φημολογείται ευρέως πως δεν θα ολοκληρώσει την θητεία της το 2017, αλλά μετά από 9 συνεχόμενα χρόνια στη κεφαλή της Γερμανίας θα αποχωρήσει οικιοθελώς για διαφορετική θέση. Φήμες την θέλουν να σκέφτεται εκτός από την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την θέση του Γενικού Γραμματέα του  ΟΗΕ Μπαν Κιν Μούν. Η ίδια κρατάει τα χαρτιά της κλειστά ενώ ο στενός της κύκλος στο Βερολίνο δεν κάνει σχόλια για το ζήτημα, αν και οι φήμες οργιάζουν. 

Ο χαμένος (;) ρόλος της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής

Η εκλογή του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας αποτελεί ένα από τα πιο «μυστήρια» κομμάτια του πάζλ που συνθέτουν το Κολλέγιο των Επιτρόπων καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στερείται σοβαρής παρουσίας στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής, μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις καλπάζουν. Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ευρώ-ατλαντικές σχέσεις, μεταναστευτικό, αποτελούν μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις που ο νέος Επίτροπος καλείται να αντιμετωπίσει.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης ουσιαστικά είναι ο Επίτροπος εξωτερικών θεμάτων, όμως οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, ιδιαίτερα σε Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο,  δεν φαίνονται διατεθειμένες να παραδώσουν στο ελάχιστο την εξωτερική τους πολιτική στις Βρυξέλλες , γεγονός που εξηγεί  και τον πολύπλοκο τίτλο της θέσης.  

Διαφορετικά ονόματα «παίζουν» για τη θέση αυτή, με την πρόκληση στον καθένα τους να φαντάζει τεράστια καθώς θα πρέπει να αναδιοργανώσουν ένα σώμα με περιορισμένο ιστορικό επιτυχίας, διεθνή αφάνεια, αλλά και όμηρο των διπλωματικών ισορροπιών των Κρατών Μελών. Επικρατέστεροι υποψήφιοι φαίνονται οι Φεντερίκα Μογκερίνι, Ιταλίδα υπουργός εξωτερικών, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η Βούλγαρη Επίτροπος για ανθρωπιστική βοήθεια, ο Πολωνός υπουργός εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι και ο Μίροσλαβ Λάτζακ διπλωμάτης από τη Σλοβακία. 

Ως τώρα ο Πολωνός Σικόρσκι προσέλκυε την προσοχή των Ευρωπαϊκών κύκλων  καθώς ως Πολωνός βρίσκεται δίπλα στην Ουκρανία και τα ζητήματα της, μια κρίση στη καρδιά της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά τον έχουν χαρακτηρίσει αρνητικά οι αντί-Ρωσικές του βλέψεις, σε σημείο όπου πολλοί των θεωρούν ικανό να «δυναμιτίσει» τις ευαίσθητες σχέσεις Ρωσίας-Ευρώπης. Συνεπώς η εκλογή του Εκπροσώπου αποτελεί ένα ερωτηματικό που μέλει να αποφασισθεί στις κεκλεισμένες θύρες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης