Μέρκελ: Ταξίδι-ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Μέρκελ: Ταξίδι-ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Χαμηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση για το «καλάθι» της γερμανίδας καγκελαρίου. Ερχεται για 10 ώρες
- «Αστακός» το κέντρο της Αθήνας
- Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης

Μέρκελ: Ταξίδι-ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Σε μία Αθήνα «φρούριο», όπου ισχύει απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο, φθάνει το μεσημέρι η κυρία Άνγκελα Μέρκελ για μία επίσκεψη-αστραπή αφού θα αναχωρήσει το βράδυ.
Το πρόγραμμα της καγκελαρίου στην Αθήνα αρχίζει στις 3.15 το μεσημέρι με την παρουσία της μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς. Ακολούθως στις 4.20 οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Στις 5.30 το απόγευμα η κυρία Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και μετά θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, του «Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη», στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς και η κ. Μέρκελ επιθυμούν να προωθήσουν τη δημιουργία μιας τράπεζας για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με φθηνά δάνεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο χώρες θα συνεισφέρουν 100 εκατομμύρια στο Ταμείο. Διαβάστε αναλυτικά

Το βράδυ και πριν αναχωρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος για το Βερολίνο ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί πού θα γίνει.

Η κυβέρνηση εκλαμβάνει την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ σαν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς μάλιστα γίνεται στο θετικό κλίμα που δημιουργεί η «επιτυχημένη» έξοδος στις αγορές. Η μεν  Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να προβάλλει την πορεία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας ως επιτυχία της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κλείσιμο

Θα εμφανίσει στο δικό της κοινό την έξοδο στις αγορές ως εγγύηση ότι τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων δεν θα πάνε χαμένα. Ίσως γι αυτό είχε ζητήσει να επισκεφθεί την χώρα μας. Το τι αποκομίζει η ελληνική κυβέρνηση πέρα από την συμβολική στήριξη είναι ακόμη ερώτημα και θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει στο καλάθι της. Φυσικά θα εξαντλήσει τα καλά λόγια για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης Σαμαρά και θα υπογραμμίσει ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης θα εγκαινιάσει το ταμείο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά αυτό το είχε υποσχεθεί από την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο. 

Αναμένεται να υποσχεθεί στήριξη για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ενίσχυση κοινών επιχειρηματικών δράσεων και εκπαίδευση Ελλήνων εφοριακών με γερμανική εποπτεία και τεχνογνωσία. Δεν αναμένεται πάντως κάποια εντυπωσιακή κίνηση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους παρότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε η σχετική συζήτηση να αρχίσει άμεσα. Οι εταίροι έχουν μεταθέσει την συζήτηση για μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της δέσμευσής τους ότι θα συμβάλλουν στην μείωση του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και αντίστοιχο μνημόνιο, θέση με την οποία η γερμανική ηγεσία είναι επιφυλακτική ενώ ο γερμανικός Τύπος το αποκλείει. Η κυρία Μέρκελ επιθυμεί σε κάθε περίπτωση να βελτιώσει και την δική της εικόνα και την εικόνα της χώρας της στην Ελληνική κοινή γνώμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης