Κίνηση των «58»: Aπό παράταξη, σε «ρεύμα γνώμης»

Κίνηση των «58»: Aπό παράταξη, σε «ρεύμα γνώμης»

Αποχώρησαν οι «58» από τις διεργασίες για την «Ελιά»
- Δε θα συμμετάσχουν ούτε στο ευρωψηφοδέλτιο, ούτε στη συνδιάσκεψη της 9ης Μαρτίου
- Τι δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά


Κίνηση των «58»: Aπό παράταξη, σε «ρεύμα γνώμης»
Πριν από περίπου ένα μήνα, 21 Ιανουαρίου, ο καθηγητής κ. Γιάννης Βούλγαρης σε πολιτική εκδήλωση της Κίνησης των «58» στο Περιστέρι, σημείωνε: «Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται κάτω από ένα νέο όνομα, που σε λίγο θα έχει νέο σύμβολο, και που θέλει να έχει σύντομα πολλά νέα πρόσωπα. Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Η παράταξη μπορεί να γίνει το κοινό σπίτι όλων μας». Σε εκείνη την εκδήλωση έγινε φανερό από όσους παρακολουθούν στενά την σύντομη πορεία των «58» πως στις προθέσεις τους είναι να αποτελέσουν «ομπρέλα» συνάντησης κομμάτων και Κινήσεων του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου, εν όψει των ευρωεκλογών. Μέχρι εκείνη την ημέρα όλα φαίνονταν να λειτουργούν υπέρ των «58»: είχαν εσωτερική συνοχή, εξασφαλισμένη προβολή και μια πρώτη συμφωνία για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Η παραπάνω φράση του κ. Βούλγαρη, όμως, προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Αποδείχθηκε πως λίγοι ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν αλλαγή στα σύμβολα και στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και ακόμη λιγότεροι εκφράζονταν από μια τέτοια πιθανή πρωτοβουλία. Ωστόσο οι «58» προετοιμάζονταν δυναμικά για τις ευρωεκλογές και μάλιστα είχαν αρχίσει να συζητούν ονόματα για τον επικεφαλής στη λίστα του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών.

Εχθές, ωστόσο, ένα τηλεφώνημα του κ. Βούλγαρη στον κ. Βενιζέλο επισημοποίησε την αποχώρηση των «58» από τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, αν και παραμένουν στην πολιτική προσπάθεια για την ελληνική «Ελιά». Στη χθεσινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και στηρίζουμε ενεργά τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια διατηρώντας τον χαρακτήρα μας ως ρεύμα γνώμης, και χωρίς να μετατραπούμε ή να καταχωρηθούμε σαν ένας ακόμα πολιτικός οργανισμός ή κίνηση». Παράλληλα ξεκαθαρίζουν: «Συμμετέχουμε στην Πολιτική Διάσκεψη της 8-9 Μαρτίου με τον Μάρτιν Σουλτς, η οποία θα αναδεικνύει όπως συμφωνήθηκε, την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνολικού χώρου. Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «αντιπρόσωποι» των 58 στο ψηφοδέλτιο. Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα».

Εχθές αργά το απόγευμα το ΠΑΣΟΚ, οι Κινήσεις που θα συνεργαστούν για την ελληνική «Ελιά» καθώς και εκπρόσωποι των «58» ολοκλήρωσαν τη δεύτερη συνάντησή τους στο πλαίσιο της συνεδρίασης της άτυπης οργανωτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποι των «58» σημείωσαν πως όποιοι από αυτούς επιθυμήσουν να συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο θα μπορούν να το κάνουν και πρόσθεσαν πως θα το υποστηρίξουν πολιτικά, ως Κίνηση.  

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του, τους ευχαρίστησε «ως ένα κίνημα και ρεύμα γνώμης, γιατί λειτούργησαν καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν την συσπείρωση όλου αυτού του χώρου».

Κλείσιμο
Ο «σταυρός» τους… σταύρωσε

Μέχρι εχθές, παρά τις δυσκολίες που είχαν προκύψει μετά τις αναφορές του κ. Βούλγαρη για αλλαγή ονόματος και συμβόλων, οι «58» σε συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο συνέχιζαν τις διαβουλεύσεις ώστε να πάρει οργανωτική και πολιτική μορφή η συνεργασία τους. Κατά τις συζητήσεις των δύο πλευρών ως βασικό πρόβλημα αναδείχθηκε η συγκρότηση του ψηφοδελτίου των εκλογών. Η πλειοψηφία της Κίνησης υποστήριζε πως θα πρέπει να έχει χαρακτήρα πλήρως ανανεωτικό, ενώ κάποιοι λιγότεροι έλεγαν πως θα έπρεπε να προταχθεί το ενωτικό στίγμα. Η διαφορά περιστρεφόταν στα πρόσωπα του ψηφοδελτίου και ειδικότερα εκείνα που θα βρίσκονταν στις πρώτε θέσεις της λίστας: η επικρατούσα άποψη στους «58» ήταν να μην υπάρχουν πρόσωπα που παραπέμπουν στο «βαθύ παρελθόν» του κόμματος και την οικογενειοκρατία.

Η απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυροδοσία άλλαξε τα δεδομένα της συζήτησης. Μετά από αυτό ήταν φανερό πως τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία «58» χαρακτήριζαν «παλαιοκομματικά», θα είχαν προβάδισμα στην κάλπη. Τότε τέθηκε το θέμα του βέτο. Συζητήθηκε να υπάρχει από κάθε πλευρά το δικαίωμα να απορρίψει έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή που προτείνεται από μια άλλη πλευρά. Στο ΠΑΣΟΚ ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα, διότι με αυτόν τον τρόπο οι «58», ή οποιαδήποτε άλλη Κίνηση, θα μπορούσαν να παρέμβουν στις αποφάσεις των κομματικών Οργάνων. Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης  σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών το προηγούμενο Σάββατο, σχολίασε σχετικά:

«Οι επιλογές πρέπει να σηματοδοτούν ότι ούτε η ανανέωση είναι πούδρα, αλλά ούτε η Κεντροαριστερά σωσίβιο παλαιών αντιλήψεων. Το ψηφοδέλτιο πρέπει να έχει πρόσωπα που εκφράζουν και την ανανέωση αλλά και την εμπειρία. Πρέπει να είναι ενωτικό και συνθετικό. Ας αφήσουμε τα υπόλοιπα να τα κρίνουν οι πολίτες. Είναι ο πιο ασφαλής δρόμος. Αυτό δείχνει άλλωστε η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας με τα ευρωψηφοδέλτια που η συγκρότησή τους γινόταν από παρέες».

Ο κ. Ανδρουλάκης με αυτή την παρέμβαση κατέστησε σαφές πως ο ίδιος δεν θα συμφωνούσε σε αποκλεισμούς στελεχών βάσει των όρων που έθεταν οι «58», κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό. Από το ΠΑΣΟΚ πίεζαν να αρθούν αυτοί οι όροι, από τους «58» να παραμείνουν. Η συζήτηση μέσα σε μερικές ημέρες έφτασε σε αδιέξοδο. Προκειμένου να μην ανέβουν οι τόνοι της διαφωνίας στο εσωτερικό της «Ελιάς» ή των «58» επιλέχθηκε το μη χείρον. Οι «58» αποσύρθηκαν από το δικαίωμά τους να προτείνουν υποψηφίους, κάτι που, όμως, συμπιέζει πολιτικά και επικοινωνιακά την επιρροή της Πρωτοβουλίας τους.

Τέλος ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα κ. Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε εχθές αργά το βράδυ την αισιοδοξία του για την «Ελιά»:

«Η “Ελιά” είναι πραγματικότητα. Πρώτος σταθμός οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές  εκλογές. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά θα πετύχουμε». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης