Ανεπιθύμητοι οι «παλαιοκομματικοί» του ΠΑΣΟΚ για τους «58»

Ανεπιθύμητοι οι «παλαιοκομματικοί» του ΠΑΣΟΚ για τους «58»

Επιβεβαιώνεται η προσπάθεια της λεγόμενης Κεντροαριστεράς να συγκροτηθεί σε ενιαία παράταξη αποτελούμενη από το ΠΑΣΟΚ, τους «58» και άλλες Κινήσεις

Ανεπιθύμητοι οι «παλαιοκομματικοί» του ΠΑΣΟΚ για τους «58»
Μετά από μια τετράωρη συνεδρίαση των «58» εχθές το απόγευμα σε γνωστό ξενοδοχείο, επιβεβαιώθηκαν οι ενστάσεις τις πλειοψηφίας της Κίνησης, οι οποίες αφορούν στον τρόπο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κίνησης, η οποία ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 6, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Οι «58», γύρω στις 10:30 το βράδυ της Κυριακής, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζουν ουσιαστικά δύο σημεία:

-  Επιβεβαιώνεται η προσπάθεια της λεγόμενης Κεντροαριστεράς να συγκροτηθεί σε ενιαία παράταξη αποτελούμενη από το ΠΑΣΟΚ, τους «58» και άλλες Κινήσεις

-  Επαναδιατυπώνεται η άποψη πως θα πρέπει πρώτα να οριστούν οι όροι της συμπαράταξης, να καταλήξουν όλες οι πλευρές σε μια συμφωνία και έπειτα να ακολουθήσει η συνδιάσκεψη που θα επιβεβαιώνει την σύμπλευση.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
Κλείσιμο

«Οι 58 στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια των δυνάμεων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στις ευρωεκλογές. Καθώς η αντιπαράθεση παίρνει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, είναι ανάγκη να μην περάσει η πόλωση που επιδιώκει ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σκηνικό οι πολίτες, τα κόμματα, οι κινήσεις και τα στελέχη της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να αντιτάξουν το όπλο της συνεργασίας και της ανανέωσης ταυτόχρονα.  Οι 58 αγωνίζονται  μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου μας και με ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό  Κόμμα, για μια αλλαγή στην Ευρώπη που θα πει ούτε λιτότητα ούτε λαϊκισμός.

Ο αγώνας θα πρέπει να  δοθεί στο όνομα της Παράταξης και με το πνεύμα παράταξης. Θα πρέπει να εκπροσωπείται από ένα ψηφοδέλτιο αξιοκρατικό, ανανεωτικό που θα προκύψει από συναινετική διαδικασία και θα έχει την έγκριση όλων των μερών. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με την ανάδειξη στελεχών από τις νεώτερες γενιές είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας και το Παςόκ ήταν και ειναι ο κατεξοχήν δέκτης της κριτικής και του αιτήματος. Ως 58 δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά μας ενδιαφέρουν τα κριτήρια και οι διαδικασίες διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου ώστε να ανταποκρίνεται στο πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου. Με αυτό το πνεύμα συνομιλούμε με τις άλλες δυνάμεις της Παράταξης για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε να οδηγηθούμε σε κοινή συνδιάσκεψη με την παρουσία του ΕΣΚ. Χωρίς αυτές, δεν θα έχει νόημα η συμμετοχή μας.

Οι 58 συμμετέχουν στις προσπάθειες διατηρώντας τον χαρακτήρα της Πρωτοβουλίας πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, με βάση το τετράπτυχο: εθνική ανασυγκρότηση και δουλειές – αλλαγή του πολιτικού συστήματος - γενναία στήριξη των αδύναμων και των φτωχών - περισσότερη αλλά διαφορετική Ευρώπη. Δεν μετατρεπόμαστε σε πολιτικό οργανισμό ή πολιτική κίνηση. Οι στόχοι και το αίτημα που μας συνένωσαν πηγαίνουν πολύ πέρα από τις ευρωεκλογές».


Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της ολομέλειας των «58» έγινε φανερό – όπως διαπίστωναν συμμετέχοντες που υπερασπίστηκαν το κείμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε  - ότι δεν είναι δεδομένη η κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ, αν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις.

Η πλειοψηφία των «58» μετά από τη μακρά και δύσκολη συνεδρίαση κατέληξε στην παραπάνω ανακοίνωση η οποία τελικά έγινε αποδεκτή ομόφωνα. Εντούτοις στην συνεδρίαση καταγράφηκε η διαφωνία του κ. Νίκου Μπίστη. Οι 4 πολιτικές Κινήσεις που συμμετείχαν στην Ολομέλεια των «58», χωρίς να ανήκουν σε αυτούς, αρνήθηκαν να υπογράψουν το κείμενο της ανακοίνωσης. Τόσο ο κ. Μπίστης, όσο και οι 4 Κινήσεις, στις παρεμβάσεις τους ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών μέχρι την Συνδιάσκεψη.

Η ημερομηνία της Συνδιάσκεψης παραμένει ανοιχτή, αφού έχουν δοθεί δύο πιθανές ημερομηνίες στον υποψήφιο για την Προεδρία της ΕΕ κ. Μάρτιν Σουλτς, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή του.

Στις 4 ώρες που διήρκησε η συνεδρίαση μίλησαν περισσότερα από τριάντα άτομα. Σύμφωνα με προβεβλημένο στέλεχος των «58» η άποψη που επικράτησε σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του κόμματος ήταν ότι από πλευράς των «58» δεν θα γίνουν αποδεκτά «παλαιοκομματικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ». Όπως διατυπώθηκε από πολλούς στην συνεδρίαση, οι «58» θα πιέσουν για ψηφοδέλτιο «ανανεωτικό», το οποίο θα  προκύψει από συναινετικές διαδικασίες. Επιπλέον κυρίαρχη είναι η άποψη εντός της Κίνησης πως όλα τα με μέρη που θα συμμετέχουν στον συνδυασμό θα πρέπει να συμφωνούν στους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές, επειδή αυτοί εκ των πραγμάτων θα εκπροσωπούν μια ενιαία παράταξη.

Στην χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να συμμετέχουν στην άτυπη επιτροπή η οποία θα κληθεί να επιλύσει τις διαφορές με το ΠΑΣΟΚ οι κκ Κουρουζίδης, Βαμβακάς και Λάζος, ο οποίος δεν ανήκει στους «58», αλλά χαίρει αποδοχής.

Τέλος, οι «58» αποφάσισαν εχθές να συνεχίσουν τις πολιτικές εκδηλώσεις που είχαν ξεκινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες σε όλη την χώρα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης