Στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ

Στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ

Την Τρίτη αναμένεται η ψήφισή της - Δραγασάκης: Έρχονται αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής για τη ΧΑ - Δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Νομοθετικές βελτιώσεις από τον Μιχελάκη ώστε να βρεθεί κοινο έδαφος - Βούτσης: Σε θετική κατεύθυνση η τροπολογία - Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη ΧΑ

Στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ
Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής συζητά σήμερα η Βουλή, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί αν η αντιπολίτευση θα ξεπεράσει τις επιμέρους διαφωνίες και θα υπερψηφίσει την υπουργική τροπολογία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εκπομπή κοινού ηχηρού μηνύματος εναντίον του ναζισμού.

Παράλληλα με την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία αναμένεται να τεθούν ζητήματα αντιμετώπισης της συμπεριφοράς των βουλευτών της ΧΑ εντός του Κοινοβουλίου και ενδεχομένως αναστολής των «προνομίων» (αποζημίωση, ατέλειες κ.ά.).

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Δραγασάκης, προανήγγειλε αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, λέγοντας προς την πτέρυγα της ΧΑ: «Σας επισημαίνω ότι είναι σε εκκρεμότητα οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα λειτουργήσει το Σώμα. Διότι ως βουλευτές αισθανόμαστε έως και προσβεβλημένοι από την παρουσία σας. Και ο ελληνικός λαός επίσης».

Η σημερινή συνεδρίαση πάντως πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 18:00 σήμερα το απόγευμα και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Κλείσιμο
Νέες αλλαγές στην τροπολογία Μιχελάκη για να επιτευχθεί συναίνεση

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης, μέσω της οποίας θα σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση της ΧΑ, προανήγγειλε νέες αλλαγές στην τροπολογία, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούν τις ενστάσεις που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Των αλλαγών είχε προηγηθεί μπαράζ επαφών με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση, αλλά και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, η εφαρμογή των διατάξεων:

- Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.

- Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση  «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,

- Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται "κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης".

Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται "μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών".

Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός επιχειρεί συγκερασμό διατάξεων της δικής του ρύθμισης και αυτής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πράξη διατηρεί τα δύο αδικήματα (εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατικών πράξεων) και παράλληλα ικανοποιεί -εν μέρει- το βασικό επίσημο αίτημα του κ. Βούτση (ΣΥΡΙΖΑ) για πολιτική νομιμοποίηση της απόφασης αναστολής της χρηματοδότησης μέσω σχετικής έγκρισης της Βουλής.

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική του τροπολογία προτείνει να δίνεται η έγκριση από τα 3/5 της Βουλής (180 βουλευτές) και όχι από 151.  Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι νέες αλλαγές δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος και τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίξει την υπουργική τροπολογία.

Πέραν αυτών, την υπουργική ρύθμιση αναμένεται να υποστηρίξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αν και οι δεύτεροι κατέθεσαν τη δική τους πρόταση, προκειμένου, όπως αναφέρουν, «να γίνει σαφέστερη διατύπωση των όρων και προϋποθέσεων αναστολής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων σε περίπτωση εμπλοκής στελεχών τους σε εγκληματικές δραστηριότητες. Οι όροι και οι προϋποθέσεις πρέπει να διαφοροποιούνται στην περίπτωση που τα στελέχη δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Και αυτό γιατί για τους βουλευτές προβλέπεται η διαδικασία της άρσης ασυλίας από την ολομέλεια της Βουλής κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη». 

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι «επιβάλλεται να διωχθεί, να καταδικαστεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, να ανασταλεί και να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση», πρόσθεσε όμως πως, «αν ορισμένοι ονειρεύονται γενικευμένες τέτοιες προεκτάσεις με βάση το τερατούργημα των τρομονόμων, να ξέρουν ότι θα πολεμήσουμε πολύ σκληρά, ότι δεν μπορούν να βάλουν ή να χρησιμοποιήσουν τέτοιους νόμους, για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα».

Βούτσης: Σε θετική κατεύθυνση η τροπολογία για αναστολή χρηματοδότησης

Σε θετική κατεύθυνση είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης για την αναστολή υπό προϋποθέσεις της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, τονίζει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Νίκος Βούτσης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, μετά και την προφυλάκιση ηγετικών στελεχών του κόμματος, ο κ. Βούτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι «χθες το βράδυ κατατέθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών κάποιες τροποποιήσεις σε θετική κατεύθυνση με βάση και το δημόσιο διάλογο που έγινε, αλλά και τις συνεννοήσεις των κομμάτων.

Ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα να είναι η Βουλή απολύτως στο κέντρο για οποιαδήποτε σχετική απόφαση και, μάλιστα, αυτή να λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία στην ψηφοφορία. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, υπάρχουν και επιμέρους άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό που λέγαμε να εφαρμόζεται η διακοπή χρηματοδότησης όταν η δίωξη στρέφεται κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης και μάλιστα σε περίπτωση άσκησης δίωξης και προφυλάκισης.

Υπάρχουν επίσης κάποια άλλα θέματα που τα κρίνουμε θετικά και νομίζω ότι αυτό το κλίμα θα επικρατήσει και στην Ολομέλεια της Βουλής».

Ερωτηθείς για το αν η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε κάποια άλλη πρόταση, ο κ. Βούτσης απάντησε: «Δεν ξέρω αν θα επιμείνουν, δεν είχαμε κάποια συζήτηση μαζί τους, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουν πρόβλημα τελικά, δεν εκτιμώ ότι σε κάποιο κρίσιμο ζήτημα θα έχουν διαφοροποίηση, θα δούμε...».

Σxετικά με την πολιτική συνεννόηση που θα πρέπει να υπάρχει σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά τη Δημοκρατία, ο κ. Βούτσης σχολίασε ότι «έτσι είναι το σωστό να γίνεται, όταν μπορεί να υπάρξει κοινή βάση πρέπει να πραγματοποιείται».

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη ΧΑ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία που επιχειρεί να αναστείλει την κρατική χρηματοδότηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί ωμή νόθευση της λαϊκής βούλησης και κατάλυση, επι της ουσίας, της λειτουργίας του πολιτεύματος».

Ο βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος υποστήριξε στην Ολομέλεια ότι η τροπολογία είναι «φωτογραφική» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έφερε πρόταση νόμου για τη διακοπή της χρηματοδότησης όλων των κομμάτων.

«Παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ

Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι η Χρυση Αυγή «επιβάλλεται να διωχθεί και να διακοπεί η χρηματοδότησή της. Όμως, στην εισηγητική έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά για την δράση της και η προσπάθεια γενίκευσης προκαλεί ερωτήματα και θέτει κινδύνους τσουβαλιάσματος. Δεν μπορεί να αποσιωπάται ο ρόλος οργάνωσης έστω στην εισηγητική έκθεση και είναι επικίνδυνο το άρθρο 187Α περί τρομοκρατίας... θα έπρεπε να καταψηφίσουμε, όμως, προκειμένου να αποφευχθεί σπέκουλα και παρερμηνεία θέσεων του ΚΚΕ θα ψηφίσουμε «παρών» στην τροπολογία της κυβέρνησης. Προειδοποιούμε όμως να μην τολμήσει κανείς να χρησιμοποιήσει τον τρομονόμο ή άλλες διατάξεις κατά του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης