Τον γύρο του κόσμου έκανε η επίθεση στους Γερμανούς αξιωματούχους

Τον γύρο του κόσμου έκανε η επίθεση στους Γερμανούς αξιωματούχους

«Άναψαν» τα τηλέφωνα ανάμεσα σε Μαξίμου και Καγκελαρία για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις – Αναδιπλώνεται ο Φούχτελ για τις δηλώσεις του – Πώς σχολίασε το συμβάν η Μέρκελ, χιούμορ από τον γερμανό πρόξενο

Τον γύρο του κόσμου έκανε η επίθεση στους Γερμανούς αξιωματούχους
Το γύρο του κόσμου έκαναν οι πρωτοφανείς εικόνες από τα επεισόδια και τους προπηλακισμούς κατά του Γερμανού προξένου και του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας αίσθηση στη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και έναν… διπλωματικό μαραθώνιο μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και να πέσουν οι τόνοι από το σοβαρότατο αυτό συμβάν.

Η επίθεση διαδηλωτών-μελών της ΠΟΕ ΟΤΑ κατά του πρόξενου της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη κ.Wolfgang-Obermaier, το πρωί της Πέμπτης στην είσοδο  του συνεδριακού κέντρου "Ν.Γερμανός" όπου διεξάγεται η 3η συνέλευση του ελληνογερμανικού δικτύου Περιφερειών-Δήμων-Πολιτών, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας κ.Hans-Joakim Fuhtel, του υπουργού Εσωτερικών κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη, το ανθρωποκυνηγητό με τα ΜΑΤ, οι οργίλες δηλώσεις συνδικαλιστών κατά των Γερμανών αξιωματούχων και το γενικότερο σκηνικό έντασης, δεν θα μπορούσαν παρά να καταστούν αντικείμενο εκτεταμένων ρεπορτάζ, ιδίως από τα γερμανικά ΜΜΕ, αλλά και διπλωματικών προσπαθειών, στις οποίες μάλιστα μετείχε ακόμα και η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν-Μαρκ Ερό,  τονίζοντας ότι η βία δεν αποτελεί λύση και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί και να συζητηθεί η έκθεση της τρόικας.

Κλείσιμο
Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος επαφών με πρωτοβουλία και της ελληνικής πλευράς, καθώς το τελευταίο πράγμα που θέλει τώρα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιδεινωθεί το κλίμα στις σχέσεις με τους Γερμανούς που με τόσους κόπους βελτιώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες.

Στο πλαίσιο των επαφών αυτών, η κυβέρνηση προσπάθησε, δια μέσω του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδης ο οποίος έχει καλή σχέση με τον κ. Φούχτελ, να υποβαθμίσει το πρωτοφανές γεγονός της επίθεσης. Μάλιστα ο χερ Φούχτελ, οι δηλώσεις του οποίου περί μη αποδοτικότητας των Ελλήνων υπαλλήλων σε σχέση με τους Γερμανούς ήταν αυτές που προκάλεσαν την μήνη των δημοτικών υπαλλήλων δέχθηκε να τις ανασκευάσει και από κοινού με τον Γερμανό πρόξενο στην Θεσσαλονίκη και από το βήμα της συνέλευσης του ελληνογερμανικού δικτύου Περιφερειών-Δήμων-Πολιτών, έκαναν διορθωτικές δηλώσεις διευκρινίζοντας ότι δεν μίλησαν ποτέ για μαζικές απολύσεις στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο Γερμανός υφυπουργός μάλιστα, καίτοι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, δεν έδωσε συνέχεια υπερασπιζόμενος μάλιστα το «δικαίωμα των ανθρώπων στις δημοκρατίες να διαδηλώνουν»!

Από την πλευρά του ο γερμανός πρόξενος Βόλφγκανγκ Χέλσχερ Ομπερμάιερ μιλώντας σε δεξίωση για την ελληνο-γερμανική φιλία, το βράδυ της Πέμπτης, που για λόγους ασφαλείας έγινε στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ και όχι στις εγκαταστάσεις του λιμανιού, όπως είχε προγραμματιστεί, εμφανίστηκε κρατώντας στα χέρια του ένα ζευγάρι γυαλιά, αφού τα δικά του, τα έχασε στην επίθεση που δέχτηκε. Οπως εξήγησε του τα χάρισε ένα κατάστημα οπτικών στη Θεσσαλονίκη, ενώ έκανε χιούμορ λέγοντας: Δεν βιαιοπράγησαν εναντίον μου οι διαδηλωτές. Δέχθηκα μόνο ένα φλιτζάνι καφέ και ήταν μια περίεργη πρόσκληση να πιούμε από κοντά έναν καφέ. Η μέρα ξεκίνησε με έναν καφέ και ολοκληρώνεται με κρασί και μπύρα.

Υπογράμμισε δε ότι «σε καμιά περίπτωση τα σημερινά γεγονότα δεν θα θολώσουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης έδωσαν πλούσια τροφή στα γερμανικά ΜΜΕ.
Ο γερμανικός Τύπος στο σύνολό του αναφέρθηκε στα γεγονότα προσπαθώντας πάντως να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

 «Ο απεσταλμένος της Μέρκελ εξόργισε τους Έλληνες» ανέφερε το περιοδικό “Der Spiegel” στην ηλεκτρονική του έκδοση για τον προπηλακισμό του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη.  «Ενώ η ατμόσφαιρα μέσα στο συνεδριακό κέντρο ήταν θερμή, οι διαδηλωτές απ’ έξω φώναζαν ναζιστικά συνθήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και η έγκριτη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine η οποία φιλοξένησε τη φωτογραφία του προξένου της Γερμανίας να δέχεται ένα πλαστικό ποτήρι με καφέ την ώρα που η αστυνομία αδυνατεί να τον προφυλάξει. «Στην Ελλάδα συχνά κατηγορούν τη Γερμανία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αναγκάζεται να εφαρμόσει η χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Έλληνες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε Γερμανό διπλωμάτη» έγραψε και  Sueddeutsche Zeitung, «Οι Έλληνες έριξαν καφέ στον Γερμανό πρόξενο» αναφέρει η Berliner Zeitung.

To σχετικό ρεπορτάζ τέλος βρήκε θέση και στις ανταποκρίσεις των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης