Θάλασσα ειρήνης και φιλίας θέλει το Αιγαίο ο Νταβούτογλου

Θάλασσα ειρήνης και φιλίας θέλει το Αιγαίο ο Νταβούτογλου

Να άρει το casus belli ζήτησε από τον υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας ο Β.Μεϊμαράκης - Για ελληνοτουρκικά, λαθρομετανάστευση και Συρία συζήτησε ο Δ.Αβραμόπουλος με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία

Τί έπαθε το πρόσωπο της Κάρλα;
Θάλασσα ειρήνης και φιλίας θέλει το Αιγαίο ο Νταβούτογλου
Ένα λάθος στην μετάφραση των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο έλειψε να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο καθώς έφερε τον Tούρκο υπουργό να δηλώνει μέσα στη Βουλή: «Επιθυμούμε ελεύθερο Αιγαίο»...
 
Το λάθος προκλήθηκε από μεταφραστή που άνηκε στην αποστολή του κ. Nταβούτογλου, όμως βάση αυτής της μετάφρασης συντάχθηκε το σχετικό δελτίο τύπου της Βουλής.
 
Κλείσιμο
Ωστόσο, Τούρκοι δημοσιογράφοι που άκουσαν τη συνομιλία, εξηγούσαν ότι ο κ. Νταβούτογλου δεν είπε «να είναι πάντοτε ελεύθερο το Αιγαίο». Κατά την άποψη των Τούρκων ρεπόρτερς, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής: «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και φιλίας, ανοικτή για κάθε συνεργασία».
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταλούν οι απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις του τούρκου υπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνει επίσημη μετάφραση. Σύμφωνα λοιπόν με νέα ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Βουλής και μετά από την ανταπόκριση του υπουργείου, το επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής:
 
Ε. Μειμαράκης : «Σας καλωσορίζω και πάλι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας».
 
Νταβούτογλου «Σας ευχαριστώ για το δώρο με το συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα ειρήνης και φιλίας ανοιχτής για κάθε συνεργασία».
 
 
Πέραν αυτών  ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την άρση του casus belli της Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει έμπρακτη θεσμική συνεργασία των κοινοβουλίων. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «όλα τα κόμματα και οι βουλευτές επιθυμούν να σχηματιστούν κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας, θέτουν όμως μια προϋπόθεση: να άρει η Τουρκία το casus belli στο Αιγαίο».
 
 
 

Συνομιλίες με τον Δ.Αβραμόπουλο


Στη συνέχεια ο κ. Νταβούτογλου μετέβη στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών όπου είχε κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μετά το τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης