Συμφωνία ολικής διάσωσης Σαμαρά - Μέρκελ

Συμφωνία ολικής διάσωσης Σαμαρά - Μέρκελ

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια, να κλείσει η συμφωνία για το πακέτο και να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου

Γ. Παπανδρέου: "Eλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι"
Συμφωνία ολικής διάσωσης Σαμαρά - Μέρκελ
Η επικείμενη επίσκεψη της καγκελάριου της Γερμανίας κυρίας Ανγκελα Μέρκελ την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα συνιστά σε κάθε περίπτωση στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η επίσκεψη έχει κατ’ αρχάς συμβολική σημασία, καθώς επισφραγίζει τη  μεταστροφή της κυρίας Μέρκελ και της γερμανικής ηγεσίας, που ήταν από τους πιο έντονους επικριτές της χώρας μας μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρεί ότι θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές και στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά της να σταθεροποιήσει τη χώρα στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα κυβερνητικός παράγοντας έλεγε πως «εμείς θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ότι θα είμαστε εντάξει με τις δικές μας υποχρεώσεις και ότι θέλουμε να πάρουμε την εκταμίευση της δόσης στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου όπου θα θέσουμε και το θέμα της επιμήκυνσης. Στην απευκταία περίπτωση που αυτό δεν γίνει, θέλουμε να μην μπορεί κανείς να καταλογίσει ευθύνη για την καθυστέρηση στην Ελλάδα». Από την πλευρά της κυρίας Μέρκελ, πέρα από τον πολιτικό συμβολισμό, αναμένεται μία δήλωση που θα αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Η κυρία Μέρκελ εκ της θέσεώς της δεν μπορεί να μιλήσει για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο αναμένεται ότι θα πει: «Eφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της».

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων έχουν κολλήσει και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των 31,5 δισ. κινδυνεύει να εκτροχιαστεί. Ετσι είναι απίθανο μέχρι τη Δευτέρα να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία προκειμένου να κατατεθεί το πακέτο στη συνεδρίαση του Eurogroup. Χωρίς, όμως, συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών, είναι εμφανής πλέον ο κίνδυνος το θέμα της Ελλάδας να μην είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι η εκταμίευση της δόσης και μαζί το αίτημα για επιμήκυνση θα μετατεθούν για αργότερα, είτε για την έκτακτη Σύνοδο του Νοεμβρίου, είτε για τον Δεκέμβριο. Τον κίνδυνο αυτό επιχείρησε να αποσοβήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μέσω μιας συμφωνίας με τους ελεγκτές, που να επιτρέπει να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στο Eurogroup και ακολούθως να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής το ελληνικό θέμα και να αποφασιστεί η εκταμίευση.

Διαβάστε περισσότερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορει

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης