Μέρκελ: «Θεωρώ δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια τίμια έκθεση»

Μέρκελ: «Θεωρώ δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια τίμια έκθεση»

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψή της στην Αθήνα, η καγκελάριος της Γερμανίας ζητά «έντιμη» αξιολόγηση των επιδόσεων της Ελλάδας

Μέρκελ: «Θεωρώ δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια τίμια έκθεση»
«Θεωρώ δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια τίμια έκθεση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ροστόκ.

Το μήνυμα αυτό της κυρίας Μέρκελ αποκτά βαρύνουσα σημασία εάν συνυπολογιστούν οι έμμεσες προειδοποιήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο στην δόση των 31,5 δισ. που αναμένει η Ελλάδα εφ' όσον το ελληνικό χρέος δεν αξιολογηθεί ως βιώσιμο (εννοούν να κυμαίνεται κάτω του 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020).

Στην ίδια ομιλία της στο Ροστόκ, η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, για το τι πρέπει ακόμη να γίνει, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει ποια συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν από την έκθεση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της για την αντιμετώπιση της κρίσης και της προσπάθειάς της να συνδεθεί η βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες με αυστηρούς όρους.

«Πιστεύω στο ευρώ», τόνισε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την στήριξη της στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Γιενς Βάιντμαν.
Κλείσιμο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα την Τρίτη 9 Οκτωβρίου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυρία Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα απ' όταν ξέσπασε η κρίση χρέους το 2009.

Το θέμα της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ είχε συζητηθεί κατά την συνάντηση που είχε μαζί της ο κ. Σαμαράς στο Βερολίνο.

Η επίσκεψη έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία το πακέτο των μέτρων δεν έχει ακόμη κλείσει καθώς υπάρχει διάσταση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ-Βερολίνου γύρω από την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Γίνεται δε προσπάθεια από το οικονομικό επιτελείο να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε στην σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας να εμφανιστεί πρόοδος των διαπραγματεύσεων ώστε το θέμα της Ελλάδας να τεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση επείγεται να προλάβει τις προθεσμίες και να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις στην Σύνοδο Κορυφής όπου θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αποτελεί θετική εξέλιξη και ότι θα επισφραγίσει την πρόοδο που έχει γίνει στην αναζήτηση λύσης για την χώρα. Θεωρεί δε επιπλέον ότι θα λειτουργήσει σαν εγγύηση για την εκταμίευση της δόσης ώστε να μπορέσει να φέρει στην Βουλή το σκληρό πακέτο και να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις και των άλλων δύο αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και αρκετών βουλευτών.

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει μια πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια

Η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει την «πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια» την οποία καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοινώνοντας την μετάβαση της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα.

Θα πρόκειται για μια «επίσκεψη εργασίας» στην διάρκεια της οποίας τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι «η κατάσταση στην Ελλάδα, η κατάσταση στην ευρωζώνη, διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Το μήνυμα το οποίο η Γερμανία θέλει να μεταδώσει στην Ελλάδα είναι αυτό που η καγκελάριος πάντοτε μετέφερε, ειδικά όταν ο κ. Σαμαράς είχε έλθει στο Βερολίνο, δηλαδή: θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την σταθεροποίηση στην ευρωζώνη», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

«Διαπιστώνουμε ότι υπό την κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται μια πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και υποστηρίζουμε την συνέχισή της», είπε ακόμη ο Ζάιμπερτ.

Πώς ερμηνεύει την επίσκεψη Μέρκελ Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής  

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο βοήθειας σηματοδοτεί η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα, σύμφωνα με τον βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών (του κόμματος δηλαδή του οποίου ηγείται η κυρία Μέρφκελ) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος κάνει λόγο για «σημάδι της γερμανοελληνικής αλληλεγγύης».

Σε συνέντευξή του σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Μπόσμπαχ υποστήριξε ότι η έκθεση της τρόικας θα αναφέρεται σε «σεβασμό για τις προσπάθειες της Ελλάδας να πετύχει τους συμφωνηθέντες στόχους», κατόπιν «θα διαπιστώνεται με λύπη ότι δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι, αλλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο», τόνισε ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν είναι απόφαση της τρόικας αλλά των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω 31 δισεκατομμύρια ή όχι».

Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει πλέον αλλαγή στην πολιτική αντίληψη, τώρα «θέλουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να παραμείνουμε ενωμένοι στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε ότι, εάν αυτό παραμείνει ως πολιτική επιθυμία, τότε δεν θα μπορούν να απορριφθούν πιθανά αιτήματα άλλων χωρών για βοήθεια ανάλογη με αυτή που δίδεται στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης