«Όχι» από Παπανδρέου, Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη

«Όχι» από Παπανδρέου, Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη

Συνολικά έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν- Οι αλλαγές που επιχείρησε ο υπουργός Παιδείας δεν απέτρεψαν το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ- Κλίμα έντασης σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης




 

Lamborghini Gallardo με 620 PS!
«Όχι» από Παπανδρέου, Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη
Με 164 θετικές ψήφους, 101 «ΟΧΙ» εκ των οποίων 6 ηχηρά καθώς προήλθαν από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και 36 απουσίες ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ καταγράφοντας με τον τρόπο αυτό το παρθενικό κοινοβουλευτικό ρήγμα της συγκυβέρνησης.

Είναι δε ανησυχητικό ότι η συγκεκριμένος κλυδωνισμός προκαλείται στο πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στην Βουλή η κυβέρνηση το οποίο μάλιστα χαρακτηριζόταν και ως ακίνδυνο!  

Κλείσιμο
Οι βουλευτές που επέμειναν στις αρχικές τους τοποθετήσεις και τελικά καταψήφισαν επι της αρχής το ν/σ είναι οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Ντόλιος και Συμεών Κεδίκογλου.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με αλλαγές της τελευταίας στιγμής επιχείρησε να αμβλύνει τις ισχυρές και σχεδόν καθολικές ενστάσεις της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό οι απώλειες από το συγκεκριμένο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης.

Βέβαια, η επίμαχη διάταξη που μιλά για την παράταση της θητείας των πρυτάνεων παραμένει ως έχει, όμως οι αλλαγές στα επιμέρους φαίνεται να δίνουν μια καλή έξοδο διαφυγής από το δραματικό αδιέξοδο που θα οδηγούσε η ονομαστική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν διαμηνύσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ότι θα καταψηφίσουν με αποτέλεσμα να κινδύνευε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης να μην περάσει από την Ολομέλεια εκπέμποντας με τον τρόπο αυτό μήνυμα πολιτικής διάλυσης τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν με κοινοβουλευτικού παράγοντες του ΠΑΣΟΚ «οι τελικές αλλαγές του νομοσχεδίου δεν αλλοιώνουν τον προηγούμενο νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου και  ικανοποιούν τις περισσότερες από τις ενστάσεις μας, οπότε αν και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, επι της αρχής θα υπερψηφίσουμε».

Στην Ολομέλεια της Βουλής επικράτησαν πάντως νωρίτερα υψηλές θερμοκρασίες, μετά την σφοδρή κόντρα με πολλαπλές πολιτικές διαστάσεις μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι «δεν νομιμοποιείστε, δεν έχετε την δεδηλωμένη να φέρνετε ένα νομοσχέδιο» χωρίς την σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ, επισήμανε στους βουλευτές του ότι «δεν υπήρξε σχετική συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών για τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία και ότι εσείς μόνος σας πήρατε την πρωτοβουλία» και κατηγόρησε τον κ. Αρβανιτόπουλο για «ευκαμψία στα συμφέροντα».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αρβανιτόπουλος επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς και τόνισε ότι «προφανώς δεν παίρνω πρωτοβουλίες από μόνος μου. Υπήρξε συνάντηση, δύο φορές, των αρμόδιων για θέματα παιδείας της τρικομματικής επιτροπής και στη συνέχεια συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών», δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δική του απάντηση στο έντονο πολιτικό παρασκήνιο.

Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι αποτελεί «άθλιο συμβολισμό» το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «δεν αναφέρεται στον αγωνα κατά της ύφεσης αλλά στην αλλαγή ενός άλλου νόμου που ψηφίστηκε πριν 11 μήνες με μεγάλη πλειοψηφία».

Επιπλέον, απευθυνόμενος προς τον κ. Αρβανιτόπουλο, ρώτησε: «Να μας πείτε που εστιάζεται η δική σας αρμοδιότητα να φέρετε αυτο το ν/σ . Υπήρξε διαβούλευση, υπήρξε συμφωνία μεταξύ αρχηγών; Εμείς μάθαμε από τον δικό μας αρχηγό ότι δεν υπήρξε συμφωνία και εσείς μόνος σας το κάνετε. Δεν έχετε δεδηλωμένη ως ΝΔ, τη δεδηλωμένη έχει η τρικομματική κυβέρνηση. Ρωτώ απόφαση της κυβέρνησης δεν έχετε, έχετε μήπως απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών;».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ήταν οργανωμένο σχέδιο να αποσυρθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου» και τόνισε πως «όταν η Βουλή έχει δώσει 255 ψήφους μια πολύ ισχυρή νομιμοποίηση, όσο και αν είστε ευαίσθητοι σε οργανωμένα συμφέροντα, δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να καταργείται το νόμο. Είναι ευκαμψία απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Ποιος σας νομιμοποίησε να το κάνετε;».

Από την πλευρά του, ο υπουργός απάντησε: «Εξεπλάγην δυσάρεστα από την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου που δημιουργεί εντυπώσεις. Επιστρέφω την ευκαμψία σε συμφέροντα» και ξεκαθάρισε ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν απόλυτα σύμφωνος και ενημερωμένος για τις αλλαγές.

Κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ ζητά ο Αλ. Τσίπρας

Την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κατερίνη, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ανενεργός και έχει απορριφθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σημείωσε ακόμη ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να επαναλειτουργήσουν. «Ο,τι και να ζούμε [...] δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι δεν θα ανοίξουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «πνευματική αυτοκτονία του τόπου».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «εν κρυπτώ διαδικασίες εκποίησης και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου», κατά την παρέμβασή του στην πανελλαδική συζήτηση - διαβούλευση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Αγροτική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «καταστρατηγούνται στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» και εξήγησε πως «το αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα είναι μοχλός ανάπτυξης, μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση ή θα είναι μια μαύρη τρύπα, όπου ο δημόσιος πλούτος θα πηγαίνει βορά στις ανάγκες των τραπεζιτών και το κόστος θα πηγαίνει στις πλάτες του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα» (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης