«Μία θέση στην κυβέρνηση ή αντάρτικο» του διαμηνύουν πολλοί βουλευτές
Εν μέσω κριτικής για τις επιλογές του στην οικονομία και για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και στα επεισόδια αλλά και αμφισβήτησης του ηγετικού του κύρους ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματός του να προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό.
Καθώς η απήχηση από το mea culpa έσβησε η μελαγχολία επιστρέφει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις να
Εν μέσω κριτικής για τις επιλογές του στην οικονομία και για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και στα επεισόδια αλλά και αμφισβήτησης του ηγετικού του κύρους ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματός του να προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό.
Καθώς η απήχηση από το mea culpa έσβησε η μελαγχολία επιστρέφει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν εβδομάδα με την εβδομάδα διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι μέσα σε αυτό το κλίμα απογοήτευσης ο ανασχηματισμός είναι η τελευταία ευκαιρία που διαθέτει ο κ. Καραμανλής προκειμένου να ανακόψει την πτώση του κόμματός του και να σηματοδοτήσει την απαρχή της αντιστροφής στον δρόμο προς τις κάλπες. Μόλις μία ημέρα μετά την ψήφιση του προυπολογισμού βουλευτές όπως οι κ.κ. Γιώργος Σούρλας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Μάκης Γιακουμάτος, Γιάννης Μανώλης απηχώντας το κλίμα μεταξύ των συναδέλφων τους ζητούν από τον κ. Καραμανλή «ριζικό ή δομικό ή ουσιαστικό» και σε κάθε περίπτωση «εντυπωσιακό ανασχηματισμό». Φυσικά οι αφετηρίες αλλά και οι επιδιώξεις είναι διαφορετικές. «Αλλαγή πολιτικής και περισσότερη ευαισθησία στην οικονομία» ζητούν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Γιακουμάτος και Μανώλης που επαναλαμβάνουν τις αιτιάσεις τους για την πολιτική του κ. Γιώργου Αλκογοσκούφ. «Ανασχηματισμό σε βάθος με νέες νοοτροπίες στην πολιτική της κυβέρνησης ζητά» ο κ. Καράογλου.
Οι πληροφορίες από συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν δίνουν πάντως ασφαλή εικόνα για τις προθέσεις του κ. Καραμανλή. Ούτε για τον χρόνο του ανασχηματισμού ούτε πολύ περισσότερο για τις αλλαγές που θα κάνει στο κυβερνητικό σχήμα. Ορισμένοι κορυφαίοι εισηγούνται στον κ. Καραμανλή να συντομεύσει τις κινήσεις του. Έτσι κυκλοφόρησαν ακόμη και φήμες για επίσπευση της επιστροφής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εξωτερικό όπου βρίσκεται. Άλλοι θεωρούν ο ανασχηματισμός θα γίνει σε κάθε περίπτωση μετά των Φώτων και ότι το ζητούμενο είναι το καλύτερο επικοινωνιακό αποτέλεσμα.
Οι κορυφαίοι έχουν διαμηνύσει στον πρωθυπουργό τις θελήσεις τους αμφισβητώντας στην πράξη το αρχηγικό του κύρος. Ο κ. Καραμανλής πάντως έχει δεχθεί εισήγηση ακόμη και να αφήσει εκτός κυβέρνησης ορισμένους από αυτούς προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι «εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος των εξελίξεων». Εισηγήσεις υπάρχουν ακόμη και για να τοποθετήσει σε κρίσιμα πόστα όπως το υπουργείο Οικονομίας εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυκλοφορούν φήμες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία για τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος «βιάστηκε να κάνει απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Υγείας». Ο αντίλογος είναι ότι με την ίδια λογική «θα πρέπει να μείνουν εκτός κυβέρνησης και οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Σουφλιάς, Βαγγέλης Μειμαράκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν ζητήσει είτε να παραμείνουν είτε να αλλάξουν θέση αμφισβητώντας έτσι τον κ. Καραμανλή».
Το πραγματικό πρόβλημα της κυβερνητικής παράταξης είναι ότι όλη η φημολογία περί ανασχηματισμού απλώς αντανακλά αφενός την ανάγκη για μία επικοινωνιακή κίνηση που να δείξει ότι ο κ. Καραμανλής κινείται μετά από παρατεταμένη περίοδο αδράνειας. Αφετέρου απηχεί τους ευσεβείς πόθους των βουλευτών για μία θέση υφυπουργού ή υπουργού. Άλλωστε οι περισσότεροι προειδοποιούν ότι «αν δεν μπουν στην κυβέρνηση θα εντείνουν την κριτική τους». Η συζήτηση για τα πρόσωπα και τους ρόλους δεν συνοδεύεται από ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ή της κοινωνικής έκρηξης. Επιπλέον αναδεικνύεται το δομικό πρόβλημα της ΝΔ που είναι βέβαια ευθύνη του πρωθυπουργού ότι μέσα σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης δεν κατάφερε να δημιουργήσει μία νέα γενιά πολιτικών πρώτης γραμμής που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους νυν κορυφαίους.
Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται φόβοι ότι ο ανασχηματισμός δεν θα λύσει τα ουσιαστικά προβλήματα πολιτικής του κ. Καραμανλή και ότι αντιθέτως θα προσθέσει νέα. Οι βουλευτές τώρα είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους για να μην κάψουν την ευκαιρία τους. Μετά τον ανασχηματισμό δεν θα έχουν τίποτε να περιμένουν. Και ο κ. Καραμανλής δεν θα έχει άλλο όπλο στην φαρέτρα του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr