Απροθυμία κορυφαίων για το υπουργείο Οικονομίας

Τελευταίο όπλο του κ. Καραμανλή ο προϋπολογισμός

Εντείνεται ο πανικός στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παγιώνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να αλλάξει το κλίμα με επικοινωνιακές κινήσεις και διλήμματα.

Μετά την VPRC και η GPO για λογαριασμό του Mega δείχνει ότι ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δίνει διαφορά 4,1% υπέρ του ΠΑΣΟΚ σ

Εντείνεται ο πανικός στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παγιώνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να αλλάξει το κλίμα με επικοινωνιακές κινήσεις και διλήμματα.

Μετά την VPRC και η GPO για λογαριασμό του Mega δείχνει ότι ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δίνει διαφορά 4,1% υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου και μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης. Επίσης όπως και όλες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου δείχνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το ΠΑΣΟΚ για την διαχείριση των περισσοτέρων θεμάτων μεταξύ των οποίων και η οικονομική κρίση. Τα πορίσματα των δημοσκοπήσεων που συμφωνούν στις γενικές γραμμές αποδεικνύουν ότι η επικοινωνιακή αντεπίθεση του πρωθυπουργού δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο κ. Καραμανλής πραγματοποίησε προστατευμένες περιοδείες στην Κοζάνη και στον Βόλο και «αιφνιδιαστική» επίσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών. Ασκείται όμως η κριτική ότι είναι αμειγώς επικοινωνιακές κινήσεις που απλώς εξαντλούν το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί με παλιά επικοινωνιακά κόλπα να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που απαιτεί δυναμικές και αποφασιστικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Ακόμη και το σύνθημα που πρόβαλλε και αναπαράγουν πλέον όλα τα στελέχη του «λαικισμός ή υπευθυνότητα» μοιάζει λαικιστικό και προορισμένο να καλύψει την ένδεια ιδεών και προτάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Καθώς εμπεδώνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ο φόβος ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές για τις οποίες οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν θα αργήσουν αυξάνεται η δυσφορία και οι αντιδράσεις στην ακολουθούμενη πολιτική. Το κακό κλίμα μεταφέρεται στην κομματική βάση που κινδυνεύει να διχαστεί όπως έδειξε η προσωπική αντιπαράθεση του δημάρχου Σταμάτας με τον πρόεδρο της νομαρχιακής οργάνωσης Βορειοανατολικής Αττικής.

Έλλειψη προσώπων

Παράλληλα αναπτύσσεται ο προβληματισμός για το ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομίας. Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα θεωρούν ότι ο κ. Αλογοσκούφης δείχνει εμμονή στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα και δεν μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε νέους δρόμους όπως απαιτεί η εποχή μετά την κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού. Οι αποφάσεις του κ. Γκόρντον Μπράουν στην Μεγάλη Βρεττανία για την ακόμη πιο εκτεταμένη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία δημιουργούν ερωτηματικά για την απροθυμία του ελληνικού οικονομικού επιτελείου να υιοθετήσει παρόμοια μέτρα. Ενώ όμως οι περισσότεροι συμφωνούν με την ανάγκη αντικατάστασης του κ. Αλογοσκούφη κανείς δεν είναι σε θέση να υποδείξει αντικαταστάτη κατάλληλο για τις νέες και εντελώς διαφορετικές συνθήκες στην διεθνή και ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής θα εμπιστευόταν το υπουργείο σε κάποιο από τα κορυφαία στελέχη του αν όχι γιατί θα αντιμετώπιζαν τα οικονομικά προβλήματα τουλάχιστον γιατί θα συνέβαλλαν στον περιορισμό του πολιτικού κόστους. Μόνο που κανείς δεν δέχεται κάτι που είναι ενδεικτικό της κακής κατάστασης της οικονομίας.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επιμένει ότι έχει δουλειά ακόμη να κάνει στο υπουργείο Εξωτερικών και αρνείται να μετακινηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Άλλωστε η κ. Μπακογιάννη έχει επίσης νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και δεν έχει δείξει να διαφοροποιείται από τη μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική. Οι φήμες ότι είναι το επικρατέστερο πρόσωπο για τον θώκο μάλλον αποσκοπούν να στην περαιτέρω επικοινωνιακή προβολή της σε μία εποχή που για πολλούς ανοίγει θέμα διαδοχής στη ΝΔ.  Παρομοίως αρνείται να αλλάξει θώκο και ο κ. Γιώργος Σουφλιάς. Ο κ. Σουφλιάς έχει προτείνει δημοσίως μία οικονομική πολιτική νέο-κευνσιανού τύπου με μεγαλύτερο ρόλο του κράτους και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων που είναι πιο κοντά στις ανάγκες της νέας εποχής. Ωστόσο δεν θέλει να αναλάβει την οικονομία καθώς θεωρεί ότι μετά από μία πενταετία Αλογοσκούφη η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι πολύ χειρότερη από ότι φαίνεται. Άλλά και ο κ. Σταύρος Δήμας για τον οποίο υπήρξαν πληροφορίες δηλώνει ότι επιθυμεί να μείνει στις Βρυξέλλες στην θέση του Επιτρόπου. Ο μόνος που φαίνεται να επιθυμεί την θέση είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς που όμως προσκρούει στο βέτο της οικογένειας Μητσοτάκη αλλά και στις εσωκομματικές ίντριγκες της επόμενης ημέρας στην ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

naupaktos_ar

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο ΠτΔ κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου - Έκανε λόγο για αυθαιρεσίες της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή που δεν θα γίνουν ανεκτές από την ΕΕ

73
cem

Ο «γκουρού» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλά στο protothema.gr για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και για το πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα «θερμό επεισόδιο» - Στο «στόχαστρο» της Άγκυρας 153 ελληνικά νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο

66