Επιστολή στους Ευρωπαίους στέλνει ο Σαμαράς

Επιστολή στους Ευρωπαίους στέλνει ο Σαμαράς

Συνεχίζονται και οι εσωκομματικές διεργασίες μετά τις διαγραφές

Επιστολή στους Ευρωπαίους στέλνει ο Σαμαράς
“Ναι σε όλα για την σωτηρία της πατρίδας” είναι απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα υπογράψει αύριο την επιστολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες με την οποία θα δεσμεύεται ότι δεν θα παρεκλίνει από τις προβλέψεις του μνημονίου τώρα ή μετά τις εκλογές. Όπως έλεγε βουλευτής του κόμματος ο κ. Σαμαράς έχει ήδη στείλει μία επιστολή με δεσμεύσεις πέρυσι το Νοέμβριο και “μάτωσε” για να περάσει το δεύτερο μνημόνιο χάνοντας το ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής του δύναμης, η υπογραφή που του ζητάνε τώρα είναι το λιγότερο. Πιο δύσκολη για τον κ. Σαμαρά είναι η υποχώρηση που του ζητάνε στο θέμα των συντάξεων. Μετά και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο η θέση της ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση έχει την εξουσιοδότηση να συζητήσει για την εξεύρεση των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ ακόμη και από τις συντάξεις με γνώμωνα όμως πάντα την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων. Ακόμη και για το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών όμως που προβλέπεται σαφώς από το μνημόνιο υπάρχει υπαναχώρηση της ΝΔ. Εν τέλει το μόνο που κέρδισε από την συνολική διαπραγμάτευση ο κ. Σαμαρά ήταν ο 13ος και ο 14ος μισθός θέμα για το οποίο η Τρόικα και το ΔΝΤ λένε ότι τέθηκε μόνο για λόγους εντυπώσεων προκειμένου να αποσυρθεί. Άλλωστε θα κοπούν με την συναίνεση του κ. Σαμαρά στην επόμενη δόση των μέτρων λιτότητας. Από την στιγμή που ο κ. Σαμαράς είναι πεπεισμένος ότι η γερμανία θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ ακόμη κι αν δεν το πετύχει προκειμένου να μην κατηγορηθεί στην πορεία.

Ανοικτό όμως παραμένει το θέμα των εκλογών εφόσον οι ευρωπαίοι απαιτήσουν παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων. Το θέμα έθεσε στο υπουργικό συμβούλιο η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου με το σκεπτικό ότι πρέπει να δρομολογηθούν μία σειρά πράγματα που μπορεί να παρατείνουν την θητεία της κυβέρνησης από δέκα μήνες μέχρι την λήξη της θητείας της. Έχει ενδιαφέρον ότι οι δύο αντιπρόεδροι του κ. Σαμαρά δεν είπαν τίποτε ούτε καν την θέση του αρχηγού τους ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 8 Απριλίου. Ή έχουν πάρει αποστάσεις από τον πρόεδρο του κόμματος ή και ο κ. Σαμαρά υπό την πίεση των καταστάσεων παραβιάζει και την τελευταία κόκκινη γραμμή του.

Κλείσιμο
Εσωκομματικές διεργασίες.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και οι διέργασίες στο κόμμα του. Ο κ. Σαμαράς κάλυψε τα κενά από τις αποχωρήσεις στο  οργανόγραμμα όπου ξεχωρίζει η επιστράτευση του κ. Βαγγέλη Μειμαράκη και του “βατοπεδινού” κ. Απόστολου Κοντού. Προφανώς ο κ. Μειμαράκης ενεργοποιείται ξανά στην θέση του τομεάρχη Εσωτερικών που θα έχει την αρμοδιότητα για τις εκλογές για να καλύψει τα κενά που αφήνουν στο επίπεδο του συντονισμού του κόμματος ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Κώστας Τασούλας. Ως αρμόδιος τομεάρχης θα έχει και την ευθύνη για την εκλογική αναμέτρηση, όχι ότι το χρειάζεται ιδιαίτερα αφού διατηρεί πάντα το κύρος του στο κόμμα και έχει και ανοικτή γραμμή με τον κ. Κώστα Καραμανλή. Τα αποτελέσματα άρχισαν αμέσως να φάινονται με τις “δηλώσεις μετανοίας” ενίων εκ των 21 που καταψήφισαν και διαγράφηκαν και τώρα πια δηλώνουν ότι “παραπλανήθηκαν”. Ως πρωτεργάτες της κίνησης “καρφώνουν” οι παραπλανημένοι τους κ.κ. Κώστα Μαρκόπουλο, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Χρήστο Ζώη και Γιώργο Βλάχο. Φυσικά έχουν πάρει εγγυήσεις ότι εφόσον δηλώσουν εγκαίρως μετάνοια θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Οι υπόλοιποι πάντως κινούνται σε συνεννόηση και με τον κ. Πάνο Καμμένο στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα που με τις αρχικές αντιμνημονιακές θέσεις της ΝΔ θα διεκδικήσουν ένα καλό ποσοστό στις εκλογές.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ο κ. Γιάννης Μανώλης ο οποίος παραιτήθηκσε χθες με μια σκληρή δήλωση ότι ο κ. Σαμαράς εγκατέλειψε τις θέσεις του. Επίσης αρκετοί από την οργανωμένη συνδικαλιστική πτέρυγα της ΝΔ.
Ήδη διακινείται το σενάριο ο κ. Σαμαρά πριν τις εκλογές να εμφανισθεί ως ηγέτης που ενώνει την κατατμημένη συντηρητική παράταξη συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη πάντα για το καλό του τόπου. Στο βάθος βέβαια υπάρχει παντα ο κ. Καραμανλής χωρίς τις παρασκηνιακές κινήσεις του οποίου είναι ερώτημα αν η ΝΔ μπορεί να διατηρηθεί στα σημερινά της επίπεδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης