Τηλεδιάσκεψη αντί Eurogroup για το «ελληνικό πρόβλημα»

Τηλεδιάσκεψη αντί Eurogroup για το «ελληνικό πρόβλημα»

Κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους στην κόψη του ξυραφιού – Την ερχόμενη Δευτέρα το νέο ραντεβού των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης – Δεσμεύσεις αρχηγών και «τελικές» απαντήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους το ζητούμενο των εταίρων μας

Τηλεδιάσκεψη αντί Eurogroup για το «ελληνικό πρόβλημα»
Σε τηλεδιάσκεψη αντί συνεδρίασης θα περιοριστούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών  σε μια κρίσιμη «στροφή» για το ελληνικό ζήτημα, με τις όποιες καθυστερήσεις να φαντάζουν – και να είναι – έως και καταστροφικές για την αναδιάρθρωση του χρέους, την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και εν τέλει την ίδια τη διάσωση της χώρας.

Η δια στόματος του ίδιου του προέδρου του  Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «μετάθεση» της συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης για την προσεχή Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, προκλήθηκε – σύμφωνα με τις Βρυξέλλες – από το ότι προσώρας δεν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα. Με δυο λόγια δεν έχουν ληφθεί από τους Ευρωπαίους οι διαβεβαιώσεις που ζήτησαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ προφανέστατα δεν έχουν πεισθεί για το πώς θα καλυφθεί το κενό των 325 εκατ. ευρώ και από τη γενικότερη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κλείσιμο
Απαντήσεις που  εν μέρει έλαβαν από το χθεσινό  υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να αναλύσουν περαιτέρω στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα.

Εκείνο που  επιχείρησε να περάσει στην ανακοίνωσή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν μια συγκρατημένη προσέγγιση στο όλο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα και την τρόικα για να βρεθεί η οριστική «λύση» στα ανοικτά ζητήματα πάνω στα οποία «πατάνε» οι Γερμανοί και οι χώρες δορυφόροι τους για να κρατάνε μια «σκληρή» στάση απέναντι στην Ελλάδα και να έχουν φτάσει σε σημείο να εγείρουν απαιτήσεις ή να προειδοποιούν, εμμέσως πλην σαφώς, με αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της χώρας μας σε ένα εξαιρετικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα κάλυψης των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το Βερολίνο!

Σε κάθε περίπτωση  και όπως φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, ενώ χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες «να μην αφήσουν στους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς κανένα περιθώριο για να ξεφύγουν από τις αυστηρές προϋποθέσεις που προγράμματος».

Δείγμα αυτής  της στάσης είναι και η συνέντευξη του επικεφαλής της Βundesbank και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν στην εφημερίδα Ηandelsblatt, όπου ο Γερμανός τραπεζίτης τονίζει μεν πως το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε την Κυριακή ένα σημαντικό βήμα, όμως «αυτό που μετράει στο τέλος είναι η εφαρμογή των μέτρων» …

Την ίδια ώρα  στην Αθήνα κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα συζητηθεί πάντως το ζήτημα του PSI «για να ενταθούν οι πιέσεις προς τους ομολογιούχους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης