LIVE

Κορωνοϊός

Η Τρόικα οδηγεί σε αδιέξοδο την Αθήνα!

Η Τρόικα οδηγεί σε αδιέξοδο την Αθήνα!

Επανέφεραν το αίτημα για μείωση 35% (!) στις επικουρικές - Επιμένουν στις περικοπές του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού - Όλα ανοικτά για τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών

«Στον τοίχο» βρίσκονται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου. Η Τρόικα επιμένει στις απαιτήσεις της τα τέσσερα βασικά θέματα: κατώτατος μισθός, δώρα, μετενέργεια και ασφαλιστικές εισφορές.

Κυβερνητικός παράγοντας που έχει σαφή και πλήρη εικόνα για την πορεία των συζητήσεων με την Τρόικα σχολίαζε τα μεσάνυχτα το Σαββάτου: «Έχουμε κάνει μια υπεράνθρωπη διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό αύριο πρέπει να μας βοηθήσουν και οι αρχηγοί. Και σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει η δυνατότητα και αύριο οι αρχηγοί να συνεχίσουν οι ίδιοι αν θέλουν την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούν να τη δουν την τρόικα και οι αρχηγοί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την βλέπουν και οι ίδιοι και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός Οικονομικών».

Η Τρόικα κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου επανέφερε την αρχική της πρόταση για τις επικουρικές συντάξεις, στην οποία προβλεπόταν μεσοσταθμική μείωση 35% και «ψαλίδισμα» στο ΕΦΑΠΑΞ. Η εξήγηση που έδωσαν στους συνομιλητές τους πολιτικούς οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων. Εφ’ όσων οι τελευταίοι δεν τα βρήκαν μεταξύ τους και να συμφωνήσουν στην πρόταση Κουτρουμάνη για μείωση 15% και ενοποίηση των Ταμείων – πρόταση που είχε κάνει δεκτή η Τρόικα –, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχική πρόταση των δανειστών.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό και τα δώρα ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης επέμεινε πως σε περίπτωση που μειωθούν θα πρέπει να υπολογιστεί απώλεια εσόδων 1 δις ευρώ από τη φορολόγηση. Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε πως «Το βασικό αγκάθι είναι όλο το πακέτο των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα που αν εξαρτούνταν μόνο από τις ανάγκες του προϋπολογισμού θα ήταν μικρό πρόβλημα γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που καταθέσαμε για τον προϋπολογισμό του 2012».

Τέλος στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί κατ’ αρχήν μείωση 10%. Σε εκκρεμότητα παραμένει η απόφαση αν θα μπουν όροι στις επιχειρήσεις ή όχι. Ο κ. Κουτρουμάνης προωθεί μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων υπό τρεις όρους:

α) χρήση κάρτας εργασίας

β) όλες οι συναλλαγές να γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος

γ) απόλυτη συνέπεια στην απόδοση των εισφορών

Η Τρόικα διαφώνησε με αυτή την πρόταση και ζήτησε να μην τεθούν όροι. Στη συζήτηση για το θέμα η παρέμβαση του κ. Παπαδήμου υπήρξε καθοριστική υπέρ του κ. Κουτρουμάνη. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν επέμειναν και παρέπεμψαν το θέμα στην κυριακάτικη συνάντηση που θα γίνει σε τεχνικό επίπεδο στο υπουργείο Εργασίας. Σε αυτή τη συνάντηση θα συζητηθούν και όλες οι άλλες εκκρεμότητες.

Έτσι την Κυριακή θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στο υπουργείο Εργασίας. Πηγές μέσα από την κυβέρνηση ανέφεραν σχετικά με τη στάση της Τρόικας: «Στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική. Αυτό το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες. Αυτή η σύγκρουση γίνεται με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων που είναι πολύ γνωστός».     


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης