Καταψήφισε το σχέδιο ενίσχυσης του EFSF η Σλοβακία

Καταψήφισε το σχέδιο ενίσχυσης του EFSF η Σλοβακία

Ποιες οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης συνασπισμού – Τι θα πράξει η πρωθυπουργός – Πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι

Καταψήφισε το σχέδιο ενίσχυσης του EFSF η Σλοβακία
Το πρώτο ηχηρό  «όχι» στο σχέδιο ενίσχυσης του  Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ακούστηκε από την Μπρατισλάβα. Εκεί όπου το κοινοβούλιο της Σλοβακίας απέρριψε, αργά το βράδυ της Τρίτης, το σχέδιο ενίσχυσης του EFSF και … «επικύρωσε» την ουσιαστική διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την πρωθυπουργό Ιβέτα Ραντιτσόβα.

Ο Ρίτσαρντ Σούλικ, πρόεδρος τουSaS, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Σλοβακία, είχε δηλώσει εδώ και ημέρες πως δεν θα στήριζε την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το EFSF, δεσμευόμενος όμως να υπερψηφίσει το σχετικό σχέδιο ΜΟΝΟ σε μια επαναληπτική ψηφοφορία και εφόσον στο ενδιάμεσο θα έχει καταρρεύσει η κυβέρνηση της κυρίας Ραντιτσόβα! Κι αυτό γιατί  η Σλοβάκα πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντίτσοβα έχει συνδέσει την κρίσιμη αυτή ψηφοφορία με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή της.

Πρακτικά αυτό που  συνέβη ήταν μια «ελεγχόμενη άρνηση» εκ μέρους της Αντιπολίτευσης, αφού είναι ενδεικτική η δήλωση του αντιπροέδρου του SaS στο πρακτορείο Reuters λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία: "Λέμε όχι στη δεξιά κυβέρνηση αλλά ναι στο EFSF " …

Κλείσιμο
Η απερχόμενη Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, της οποίας ο τετρακομματικός σχηματισμός κατέρρευσε μετά από την απόρριψη της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSP), την Τρίτη δήλωσε ότι ήδη ζήτησε από τους συνεργάτες της να της δώσουν το "πράσινο φως" προκειμένου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το αριστερό αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD, για να βρεθεί τρόπος να γίνει τελικά αποδεκτή η διεύρυνση του EFSP.

Ο Μ. Ντζουρίντα , επικεφαλής του κόμματος της Ραντιτσόβα, SDKU, δήλωσε ότι προτεραιότητα του είναι η έγκριση της διεύρυνσης.

Σε κάθε περίπτωση  οι επόμενες ώρες θα δείξουν κατά πόσον ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταρρεύσει, ενώ όσον αφορά στην – ακόμα πιο κρίσιμη πλέον – επαναληπτική ψηφοφορία για την έγκριση του EFSF, αυτή δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ίσως και μέσα στις επόμενες 24 ώρες .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης