Αγώνας δρόμου σαν να μην υπάρχει το "κούρεμα"

Αγώνας δρόμου σαν να μην υπάρχει το "κούρεμα"

Για έντονη κινητικότητα από Παπανδρέου εντός και εκτός Ελλάδας προδιαθέτει το Μαξίμου - Δαμόκλειος σπάθη, πάντα, η έκθεση της Τρόικας

Αγώνας δρόμου σαν να μην υπάρχει το "κούρεμα"
Με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου θα προσπαθήσει να προετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση το κλίμα υπέρ την Ελλάδας εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός πρόκειται να προβεί σε μια σειρά κινήσεων με στόχο να εκτονώσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας - απαντώντας στην πράξη και στη σεναριολογία για προσφυγή στις κάλπες ή για κυβέρνηση εθνικής ενότητας - μετά τα νέα μέτρα και, παράλληλα, να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στο εξωτερικό.

Όπως περιγράφεται από στενούς του συνεργάτες, «η κινητικότητα θα είναι ιδιαίτερα έντονη αυτή την εβδομάδα»...

Την ίδια ώρα συνομιλητές του πρωθυπουργού έδειχναν ικανοποίηση μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ. Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να μην είπαν πολλά δημόσια, όμως έδειξαν πως έχει ξεκινήσει - για μια ακόμη μια φορά βέβαια - μια δυναμική προσπάθεια για να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα εντός της ευρωζώνης.

Κλείσιμο
Λίγο πριν την συνάντηση μάλιστα με τον Γαλλο πρόεδρο, η κα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, όπου συζητήθηκαν οι πιθανές εκδοχές των τελικών αποφάσεων που θα επεξεργάζονταν οι δύο ηγέτες της ευρωζώνης στο Παρίσι. Ο κ. Παπανδρέου εχθές, μετά την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος επέστρεψε στην Αθήνα γύρω στις δύο το μεσημέρι και είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με συνεργάτες του.
 

Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση


Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί η ελληνική πλευρά εξέφραζε την ικανοποίησή της για δυο ζητήματα:
α) την προοπτική ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και
β) την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Όσον αφορά το δεύτερο, όπως όλα δείχνουν, ένα είδος υπουργείου Οικονομικών για όλη την ευρωζώνη είναι έτοιμο να δημιουργηθεί. Αν αποφασιστεί τελικά κάτι τέτοιο θα ανακοινωθεί άμεσα, ίσως και στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Πάντως η ελληνική θέση είναι να ενθαρρύνει μια τέτοια απόφαση, αφού έτσι θεωρείται πως εξασφαλίζεται η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Βέβαια, η έκθεση της Τρόικας παραμένει το πρώτο ζητούμενο, αφού ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι από τα συμπεράσματα της έκθεσης θα εξαρτηθούν πολλά. Τα ανώτατα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να παραδώσουν το πόρισμά τους τις επόμενες ημέρες.

www.twitter.com/AndreasBelegris
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης