Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ

Η Κύπρος έκανε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη για τις απειλές που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τις έρευνες φυσικού αερίου που διεξάγονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ
Η Κύπρος έκανε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη για τις απειλές που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τις έρευνες φυσικού αερίου που διεξάγονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου και κάλεσε τη Τουρκία να συμβάλλει εποικοδομητικά στη λύση του Κυπριακού. Ο πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Κύπρου διαβίβασε τη καταγγελία, η οποία περιέχεται σε επιστολή, στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού και που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Στην επιστολή εκφράζεται θλίψη εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης προς τη Τουρκία λόγω ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός εκτόξευσε απειλές ακόμη και από το βήμα της ενικής Συνέλευσης, αναφέροντας ότι «η άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα και η απαξίωσή της προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δημιουργούν ένταση και απειλούν την πρόκληση κρίσης». Επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η άσκηση του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του διεθνούς δικαίου να αποτελεί αιτία πρόκλησης έντασης.

Όσο αφορά τις συνομιλίες, στο έγγραφο αναφέρεται ότι αν όντως ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να παράσχει υποστήριξη για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, όπως ο ίδιος ισχυρίσθηκε στην ομιλία του, τότε θα πρέπει να ενθαρρύνει τον Ντερβίς Έρογλου να σταματήσει να υπαναχωρεί από τις συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και να εργαστεί πάνω στη συμφωνημένη βάση για την εξεύρεση λύσης.
Κλείσιμο

Στο κυπριακό έγγραφο τονίζεται: «Επιπλέον, θα πρέπει και ο ίδιος να σταματήσει να στηρίζει και να συντηρεί το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα, με την υπογραφή λεγόμενων συμφωνιών, περιλαμβανομένης της πρόσφατης για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα κατεχόμενα και την Τουρκία».

Εκτός αυτού του εγγράφου, έχουν επιδοθεί τουλάχιστον δύο επιστολές του Κυπρίου αντιπροσώπου στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν από τις 16 Σεπτεμβρίου, όσο αφορά τις τουρκικές απειλές και παραβιάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης