Όλη η Κεντροαριστερά υπό το βλέμμα του Ολάντ: Μπαράζ διεργασιών για την επόμενη, προοδευτική ημέρα

Όλη η Κεντροαριστερά υπό το βλέμμα του Ολάντ: Μπαράζ διεργασιών για την επόμενη, προοδευτική ημέρα

Σε συνέδρο για την Επιχειρηματικότητα θα μιλήσει σήμερα ο Ολάντ παρουσία των Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

oland1
Όλες τις «φυλές» της Κεντροαριστεράς προσελκύει η παρουσία του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, καθώς η πρόσκληση που απηύθυναν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η ΓΣΕΒΕΕ και ο Economist στον πλέον δημοφιλή στην Ελλάδα Ευρωσοσιαλιστή ηγέτη, θα αμβλύνει για κάποιες ώρες την ψυχική απόσταση και τις ιδεολογικές αντιθέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Νέας Αριστεράς.

Σε σημείο που την σημερινή ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα θα ακολουθήσουν διαδοχικές τοποθετήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη αντίστοιχα, ενώ από το ίδιο βήμα αναμένεται να τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Προοδευτικός διαγκωνισμός

Ο διαγκωνισμός των εγχώριων επικεφαλής των προοδευτικών δυνάμεων γίνεται ακόμη πιο αντιληπτός από τις κατά μόνας συναντήσεις που θα έχει ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος τόσο με τον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τα φωτογραφικά ενσταντανέ να ρίχνονται στον προεκλογικό στίβο ως διαπιστευτήρια προοδευτικότητας, αν και οι δεσμοί της Χαριλάου Τρικούπη με τους Ευρωσοσιαλιστές συνιστούν «δεσμούς αίματος», στοιχείο που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί παρά να υπογραμμίσει. Ο χώρος, ωστόσο, που εξασφάλισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας στις Προσυνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου μετείχε ως παρατηρητής, έχουν ανοίξει το δρόμο για την συνάντηση της Κουμουνδούρου με τη γαλλική σοσιαλιστική παράδοση, κορυφώνοντας τα επίπεδα ανταγωνισμού μεταξύ των δύο κομμάτων.

Στην πρεμιέρα Τσίπρα

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας θα βρεθεί πολύ σύντομα εκ νέου στην Αθήνα, για να συμμετάσχει αυτή τη φορά ως προσκεκλημένος του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στις 17-18 Ιουνίου, που διοργανώνει το νεότευκτο Ινστιτούτο του πρώην Πρωθυπουργού με το Ίδρυμα του Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ολάντ, ωστόσο, συναντήθηκε χθες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να συντηρήσει τη διακομματική αποδοχή και υστεροφημία του στην συλλογική μνήμη των Ελλήνων, η οποία εδράζεται την προσωπική συμβολή του στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ο Φάμελλος και το «δια ταύτα» Κασσελάκη

Κλείσιμο
Πριν, ωστόσο, από το «ντιμπέιτ της Κεντροαριστεράς» σήμερα υπό το βλέμμα του Φρανσουά Ολάντ, προηγήθηκε χθες ένα άτυπο ντιμπέιτ στη Βουλή, με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια. Κατά την πολύωρη διάρκειά της, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, αλλά και πέριξ αυτής, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης παρενέβη με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από το γραφείο του στη Βουλή, μολονότι από το βήμα τοποθετήθηκε δύο φορές ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ηγήθηκε της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε παραπληρωματικό ρόλο, ωστόσο, στην σύντομη παρέμβασή του ο κ. Κασσελάκης έδωσε το «δια ταύτα» της πολύωρης συζήτησης στην Βουλή σύμφωνα με κομματικές πηγές, ωσεί παρών και μέχρι ο ίδιος να εξασφαλίσει και θεσμικά την είσοδό του, στο Κοινοβούλιο.

Στο τέλος της μακράς κοινοβουλευτικής ημέρας, η Κουμουνδούρου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τα πολιτικά αποτελέσματα της αναμέτρησης στη Βουλή, εκτιμώντας ότι με την πρωτοβουλία της να ζητήσει την προ ημερησίας συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποχρέωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «απολογηθεί» στο κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα να εκτεθεί, όπως τονίζουν. Επιπλέον, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιλέγει να προτάξει ως μείζον θέμα στην ατζέντα του την ακρίβεια, καθώς όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Χημεία ΠΑΣΟΚ - Χαρίτση

Στην μεγάλη εικόνα, ωστόσο, εντύπωση για τους μυημένους του χώρου προκάλεσε η θετική ανταπόκριση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, καθώς η χημεία του με τον Νίκο Ανδρουλάκη περιγράφεται ως «πολύ καλή» από πηγές με γνώση των δεδομένων, σε μια κομβική συγκυρία για το μέλλον του προοδευτικού τόξου.

Ιδίως, όταν οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς έχουν πυκνώσει κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες στη σκιά των δημοσκοπήσεων, αλλά και των νωπών αποτελεσμάτων στο ΤΕΕ και στα πανεπιστήμια. Η κινητικότητα διατρέχει οριζόντια τα περισσότερα προοδευτικά κόμματα και εκβάλλει σε «μυστικά δείπνα» και καφέ του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ενώ ιδιαίτερα προβληματισμένα εμφανίζονται και στελέχη της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με κεντροαριστερό παρελθόν.

Άλλωστε, η επιστολή της Ζωής Καρκούλια, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με αποδέκτες τη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου αποτύπωσε την αίσθηση απομόνωσης που βιώνουν αρκετοί εκ των κομματικών στελεχών, με την κυρία Καρκούλια να κάνει λόγο για «παροπλισμένα» στελέχη, επισημαίνοντας πως «το ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα δεν σημαίνει ότι τα κομματικά στελέχη (Π.Γ. και Κ.Ε.) με μαγικό τρόπο σταμάτησαν να υπάρχουν. Ούτε σταμάτησαν να έχουν μέρος της ευθύνης για τα τεκταινόμενα».

Υψηλοί τόνοι για την Παλαιστίνη

Παρά τον προεκλογικό πυρετό και την κινητικότητα του χώρου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μεταβαίνει αύριο στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα στην Ραμάλα, πρωτεύουσα της Δυτικής Όχθης. Μαζί του θα βρίσκονται η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας Παυσανίας Παπαγεωργίου και οι τομεάρχες Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και Εξωτερικών Ρένα Δούρου αντίστοιχα, ενώ το πρόγραμμα των συναντήσεων θα γίνει γνωστό τις επόμενες ώρες.

Η επίσκεψη Κασσελάκη έπεται λίγων ωρών από την συνέντευξή του στον τον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ, όπου τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης από την Ελλάδα Παλαιστινιακού Κράτους, εκφράζοντας σε υψηλούς τόνους χθες στη Βουλή την αντίδρασή του απέναντι σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που ήθελε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να έχει ζητήσει συγγνώμη από το Ισραήλ.

«Τι μ@λ@κίες είναι αυτά. Εγώ ποτέ δεν είπα συγγνώμη. Δεν κατάλαβαν τι είπα» ανέφερε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Κασσελάκης, με τον Πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση να επιτίθεται από το βήμα της Βουλής προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «αλήθεια, συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εσείς πιστεύετε ότι στην Παλαιστίνη είναι σε εξέλιξη γενοκτονία; Γιατί ο πρόεδρός σας δεν το έχει εκστομίσει ακόμα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Χαρίτσης εγκάλεσε την αντιπολίτευση ότι «οφείλετε κύριε Φάμελλε και κύριε Ανδρουλάκη να τοποθετηθείτε. Καλώ ξανά από αυτό εδώ το βήμα για άμεση κοινή δράση». «Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά από εμάς και καλούμε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να πάρουν καθαρή θέση: αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ΤΏΡΑ, ΑΜΕΣΑ, ΝΑΙ ή ΌΧΙ;», σημείωσε.

Η κριτική της Νέας Αριστεράς προς τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις -και ιδίως προς την Κουμουνδούρου- δεν έρχεται σε κενό χρόνο, καθώς ο κ. Χαρίτσης τους είχε αποστείλει επιστολή προ 20 ημερών, με ζητούμενο την κοινή τους πρωτοβουλία για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, χωρίς να λάβει καμία απάντηση. Επιπλέον, για το ζήτημα της γενοκτονίας έχει τοποθετηθεί και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς να επιχειρεί να αναδείξει χθες με την τοποθέτησή του, την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής δράσης απέναντι στο Παλαιστινιακό ζήτημα, αντί των εντυπώσεων.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Όταν τραβά κανείς το σκοινί, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να σπάσει


«Μεγάλη» αποκαλούσαν την προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας - «Τα 15αρια, τα 20αρια πήγαιναν πάνω στην εφόρισσα»


Η «ψυχρή λίμνη» φέρνει καταιγίδες σήμερα και αύριο - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης