Βουλή: Άτυπο ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές σήμερα με αφορμή την ακρίβεια: Τι θα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Βουλή: Άτυπο ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές σήμερα με αφορμή την ακρίβεια: Τι θα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τη συζήτηση θα ανοίξει στις 10:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Προάγγελος των υψηλών τόνων οι χθεσινές «αψιμαχίες» Γεωργιάδη-Σκρέκα με την Κωνσταντοπούλου

vouli-mitsotakis-mak
Η τελική κοινοβουλευτική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση αφορά την ακρίβεια ωστόσο είναι βέβαιο ότι η διαδικασία θα λάβει την μορφή άτυπου ντιμπέιτ εφ όλης της ύλης μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων 8 αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Ο κύκλος τοποθετήσεων θα ανοίξει στις 10:30 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στο Άργος έδωσε το στίγμα της δικής του παρέμβασης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μιλήσει καθαρά και τεκμηριωμένα για τα θέματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση να αποφύγει την τακτική της τοξικότητας που μετατρέπει την Βουλή σε αρένα αντί σε χώρο πολιτισμένης ανταλλαγής θέσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως η κυβέρνηση κατανοεί την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά από την αύξηση των τιμών και θα επιμείνει στην στρατηγική ενίσχυσης των εισοδημάτων με μείωση της ανεργίας, μόνιμες μειώσεις φόρων και αύξηση μισθών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει την δέσμη μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Βουλή αλλά και την επιβολή προστίμων κατά πολυεθνικών κολοσσών για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναφερθεί και στην πρωτοβουλία που ανέλαβε για την ενεργοποίηση των μηχανισμών της Ε.Ε. κατά πρακτικών αθέμιτης τιμολόγησης. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε ευρωπαϊκή απάντηση στα φαινόμενα διαφορετικής τιμολόγησης - με παράλογες αποκλίσεις - των ίδιων προϊόντων εντός της ΕΕ.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την επιστολή Μητσοτάκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατ ευρώ στον πολυεθνικό κολοσσό Μondelez (Milka, Oreo, Toblerone, Jacobs κα) για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφές μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στρέψει τα βέλη του και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ κατηγορώντας την για επικίνδυνο λαϊκισμό και ανέξοδη παροχολογία. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η εθνική οικονομία δεν «αντέχει» μείωση του ΦΠΑ ενώ θα επισημάνει πως όσες χώρες προχώρησαν στην λήψη του συγκεκριμένου μέτρου δεν πέτυχαν τελικά μείωση τιμών καθώς η ελάφρυνση δεν πέρασε στους καταναλωτές.

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και θα καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει που θα βρει τα χρήματα και ποια επιδόματα θα καταργήσει για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που προκαλούν οι προτάσεις του. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κοστολογούνται σε τουλάχιστον 5,8 - 6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 4 δις ευρώ από την μείωση ή τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα καταναλωτικά προϊόντα.

Πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναμένεται να εξαπολύσει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για την διεξαγωγή της συζήτησης για το ζήτημα της ακρίβειας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρεώσει στην κυβέρνηση την ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα επιμείνει στην ανάγκη μόνιμης μείωσης του ΦΠΑ με αντίμετρο την φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών. Ο κ. Φάμελλος θα επαναφέρει και την υπόθεση των Τεμπών με αφορμή την διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για το «μπάζωμα» για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Για «πληθωρισμό απληστίας» που έχει «χορηγό» την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται να μιλήσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ενώ τα πυρά θα στρέψει και προς τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «χαμηλής ποιότητας αξιωματική αντιπολίτευση που, αντί να κάνει πολιτική, κάνει lifestyle». Σφοδρή κριτική για την ακρίβεια αναμένεται να ασκήσουν και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων.

Ανέβηκαν από χθες οι τόνοι

Μια πρόγευση του κλίματος έδωσαν χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε ένα ιδιότυπο πινγκ-πονγκ για τις καρδούλες, το TikTok και τα παπούτσια ΝΔ ενώ οι τόνοι ανέβηκαν και όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα των προστίμων.

Κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης τους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέκρινε τον υπουργό Υγείας καθώς μίλαγε στο τηλέφωνο κατά την παρέμβαση της, ενώ αργότερα όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε σε κλήση ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε την δική της παρατήρηση και κατέληξε λέγοντας ότι το όνειρο της ήταν να γίνει θαλαμοφύλακας ή απουσιολόγος στη τάξη.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1h9tccre6fl)


Ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πέρσι, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, έκανε βίντεο με καρδούλες σημειώνοντας ότι ακόμη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας την είχε ειρωνευτεί. Επιπλέον, όπως υποστήριξε εκείνες οι καρδούλες ήταν προσχηματικές. «Κάνατε βίντεο καρδούλες, δεν λέγατε αυτά που λέτε τώρα. Μέχρι και ο Κουτσούμπας σας είχε ειρωνευτεί. Τώρα σας πείραξαν τα ΤikTok του Μητσοτάκη; Είναι καλά όταν τα κάνει η Ζωή αλλά αν κάνει ο Μητσοτάκης είναι κακά; Αυτό μας λέτε στη Βουλή. Αφήστε τις υποκρισίες, δεν ταιριάζουν στη Βουλή».

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και στο επεισόδιο της κ. Κωνσταντοπούλου σε δικαστήριο του Βόλου, λέγοντας ότι έχει εκδώσει και σχετική ανακοίνωση εναντίον της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι είναι ο ορισμός του μπούλινγκ. Μιλώντας για τα Τέμπη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το κίνητρο της δεν είναι ανθρωπιστικό, αλλά έχει στόχο το πολιτικό όφελος από την υπεράσπιση οικογενειών.

Απαντώντας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε ότι το μοναδικό κόμμα που ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι οι βουλευτές του κόμματος της και η ίδια. «Θα είμαι παρούσα, δεν γλιτώνετε ούτε από εμένα ούτε από τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε πραγματική αντιπολίτευση». Απαντώντας για την καρδούλα, η κ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «Καμία καρδούλα από εμένα για εσάς. Η καρδιά χτυπάει για τους πολίτες και την κοινωνία».

«Θα αντέξω χωρίς την καρδούλα σας κ. Κωνσταντοπούλου θα είναι δύσκολο, αλλά θα το αντέξω», απάντησε σκωπτικά ο κ. Γεωργιάδης, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς σεβόμαστε την ετυμηγορία του λαού και λαϊκή εντολή, συνομιλούμε με τις ελληνικές δυνάμεις που εκλέγει ο λαός. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά» και πρόσθεσε ότι σε λίγες μέρες, ενόψει των ευρωεκλογών, θα ξαναμετρηθούμε. Θα δούμε τι θα πουν οι πολίτες και ποιους θέλουν σε ποια θέση».

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η Νίκη Λεμπέση, μια από τις τέσσερις αδελφές Τατά

Κωλοτούμπα Κασσελάκη για το πόθεν έσχες σε 24 ώρες: Χθες είπε θα το δώσει πριν τις ευρωεκλογές, σήμερα έως τις 30 Ιουνίου - Δείτε τα δύο βίντεο

Ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του είχε ο πρόεδρος της Τσεχίας - Νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης