Τα 14+1 νομοσχέδια στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές - Ποια ξεχωρίζουν

Τα 14+1 νομοσχέδια στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές - Ποια ξεχωρίζουν

Στο επίκεντρο ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, η στήριξη των ΑμεΑ, η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, οι αλλαγές στο Δημόσιο και η αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
nomosxedia_xr
Τον νομοθετικό χάρτη των επόμενων 5 εβδομάδων έχει σχεδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας, τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος. Ο μπλε φάκελος του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, Μάκη Βορίδη, περιλαμβάνει 15 κρίσιμα νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την περαιτέρω ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, την ολιστική στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, την ουσιαστική κινητροδότηση των δημοσίων υπαλλήλων, την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κ.ά. Στόχος της κυβέρνησης να ψηφιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες ρυθμίσεις έως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Οπως άλλωστε υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Μ. Τρίτη στη Βουλή, οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες είναι το νήμα που ενώνει το κυβερνητικό έργο με την κάλπη των ευρωεκλογών και το αυθεντικότερο προεκλογικό επιχείρημα της πλειοψηφίας απέναντι στην τοξικότητα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η αντιπολίτευση με «ξεδιάντροπες συνωμοσίες».

Από την κυβερνητική ατζέντα ξεχωρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την ευθυγράμμισή της με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ρυθμίσεις τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τη Μ. Τετάρτη με στόχο να κατατεθούν στη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου. Το σχέδιο νόμου χωρίζεται σε 4 βασικά σκέλη. Με το πρώτο συστήνεται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, με σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, ενώ στο δεύτερο σκέλος περιλαμβάνονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Στο τρίτο συστήνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις το Σώμα Πληροφορικής με αποστολή τη στρατιωτική τους θωράκιση έναντι των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών κυβερνοασφάλειας και το τέταρτο σκέλος περιλαμβάνει ρυθμίσεις που εισάγουν νέα ειδικά προγράμματα θητείας ανδρών και γυναικών στις Ενοπλες Δυνάμεις, στρατολογικές ρυθμίσεις κ.ά. Εντός του Μαΐου αναμένεται να διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο και η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Ολους για Ολους». Το πολυσέλιδο κείμενο περιλαμβάνει 170 οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις, με παρεμβάσεις σε 6 άξονες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας, της αποϊδρυματοποίησης και της ορατότητας των ΑμεΑ.

Κλείσιμο
Ο σχεδιασμός της στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία που στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο ξεκίνησε το 2019 υπό την καθοδήγηση του τότε υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, εντάθηκε επί ημερών Σταύρου Παπασταύρου και θα παρουσιαστεί από τον κ. Ακη Σκέρτσο. Αγώνα ταχύτητας αναμένεται να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών για να ολοκληρωθούν πριν από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου οι νομοθετικές διαδικασίες των ρυθμίσεων για το πριμ παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσιάστηκε εκτενώς από το «ΘΕΜΑ» (στο φύλλο της 24ης Μαρτίου) διευρύνει το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.
nomosxedia_

Αφαίρεση διπλώματος

Κρίσιμες θεωρούνται οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πριν από τις ευρωεκλογές η Βουλή θα κυρώσει τη Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της οικογένειας Σπύρου και Ντόροθι Λάτση για την αναβάθμιση και επέκταση του κτιρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Παράλληλα, από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αναμένεται η παρουσίαση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στο ποινολόγιο. Στην κεντρική φιλοσοφία των προωθούμενων διατάξεων είναι η αυστηροποίηση συγκεκριμένων παραβάσεων, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παράβαση ερυθρού σηματοδότη, ΛΕΑ κ.ο.κ., και η τιμωρία του παραβάτη οδηγού με αφαίρεση του διπλώματος αντί της αφαίρεσης πινακίδων του αυτοκινήτου.

Υψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που θα θεσπίσει νέου τύπου άδειες πρόσβασης στην αγορά εργασίας για την προσέλκυση ταλέντων και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε διεθνές ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό, θα εισαχθούν η Talent Visa και η Tech Visa, ώστε να δοθούν πρόσβαση στη μερική απασχόληση στους ξένους φοιτητές και η δυνατότητα αναζήτησης εργασίας έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους. Παράλληλα, η διάρκεια της ανανέωσης των αδειών διαμονής αναμένεται να αυξηθεί σε 5 έτη και της επί μακρόν διαμονής σε 7 έτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης