Τουρκία: Αντιδρά το υπουργείο Εξωτερικών σε διεθνείς δηλώσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τουρκία: Αντιδρά το υπουργείο Εξωτερικών σε διεθνείς δηλώσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τι δήλωσαν για τη σημερινή επέτειο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Νίκος Δένδιας - Με τα γεγονοτα στην Κύπρο παρομοίασε ο Ματέο Σαλβίνι τη Γενοκτονία των Αρμενίων

turkey_ypex
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας πως απορρίπτει μονόλευρες δηλώσεις «οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα» και «είναι επίσης αντίθετες με το διεθνές δίκαιο». Σημειώνεται πως μεταξύ των αξιωματούχων που τοποθετήθηκαν σήμερα για τη συγκεκριμένη επέτειο, ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Απορρίπτουμε τις μονόπλευρες δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915 που έχουν γίνει για να ικανοποιήσουν ορισμένους ριζοσπαστικούς κύκλους. Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, είναι επίσης αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει σαφώς υπογραμμίσει ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν νόμιμο αντικείμενο συζήτησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Και προστίθεται: «Αυτές οι προκατειλημμένες και μεροληπτικές δηλώσεις για την ιστορία υπονομεύουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνουν ριζοσπαστικές ομάδες να διαπράττουν εγκλήματα μίσους. Καλούμε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν την πρότασή μας για μια Κοινή Ιστορική Επιτροπή και τη διαδικασία εξομάλυνσης που έχει ξεκινήσει με την Αρμενία».

Η δήλωση Δένδια για τη Γενοκτονία

«Με τη σκέψη μας στους Αρμένιους στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι αναγκαία συνθήκη για να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».



Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο "Χ" ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη σημερινή 109η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, επισυνάπτοντας φωτογραφία από την επίσκεψή του στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην Αρμενία, στις 4 Μαρτίου 2024.

Η δήλωση της Σακελλαροπούλου

«Τα θύματα της 
Αρμενικής Γενοκτονίας δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της, και προσθέτει: «Συμπληρώνονται 109 χρόνια από την έναρξη της συστηματικής εξόντωσης ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πρόκειται για μία γενοκτονία που σχεδόν εξαφάνισε έναν πανάρχαιο λαό, ακμαίο χριστιανικό πυρήνα στο νότιο τμήμα του Καυκάσου».

«Η αναγνώριση τέτοιων τραγικών γεγονότων, όπως και η διαρκής εγρήγορση απέναντι στη βία και το μίσος σε βάρος συνανθρώπων μας αποτελούν αναγκαία συνθήκη για τη μη επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων και την ειρηνική συνύπαρξη εθνών και λαών. Τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ», καταλήγει η Πρόεδρος της Δημοκραρίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Πατέρας όρμησε να χτυπήσει τη σύζυγό επειδή ζήτησε 20 ευρώ για τα ιδιαίτερα του γιου τους – Επιτέθηκε και στον 13χρονο

Ο Κασσελάκης ανασκευάζει και ζητά +5% επιπλέον του ΑΕΠ στην Υγεία - Γεωργιάδης: Μετά τη γκάφα, να πει πού θα βρει 11 δισ.


Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης