Πηγές του ΥΠΕΞ για Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την Κύπρο συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας

Πηγές του ΥΠΕΞ για Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την Κύπρο συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων - Θα ήταν όλη δική μας σήμερα, αν δεν σταματούσαμε το 1974, είχε δηλώσει ο Ερντογάν

erdogan1
Στις παραληρηματικές και προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο απάντησαν την Τρίτη (19.3.2024) διπλωματικές πηγές.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων» τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Πολλώ δε μάλλον, προσθέτουν, όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αν είχαμε πιέσει λίγο περισσότερο το 1974, θα είχαμε πάρει όλη την Κύπρο»

Η απάντηση των διπλωματικών πηγών έρχεται μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια δείπνου σε στρατιώτες της 4ης Διοίκησης του τουρκικού Στρατού. Ο Τούρκος πρόεδρος όπου αναφέρθηκε στην εισβολή στην Κύπρο, λέγοντας ότι αν δεν γινόταν η τουρκική επιχείρηση το 1974 θα είχε συντελεστεί γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων, ενώ υποστήριξε ότι αν δεν σταματούσε ο Ετζεβίτ η Κύπρος σήμερα θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική!

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην "Ειρηνευτική Επιχείρηση" του 1974, 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν. Παρ' όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς τον νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος sigmalive από την Κύπρο.



Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «αν θέλουμε να ζήσουμε στην πατρίδα μας, ποτισμένοι με το αίμα των μαρτύρων, ελεύθεροι και με το κεφάλι ψηλά, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να διαταράσσουμε τα παιχνίδια και να αφήσουμε τις προδοτικές φιλοδοξίες στο κενό. Από αυτή την άποψη, η ύπαρξη ισχυρού στρατού είναι για μας υποχρέωση και όχι επιλογή. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει πάντα να διατηρεί την αποτρεπτική του ικανότητα στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα δικά μας μέσα και οι δικές μας δυνατότητες που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας».


Ειδήσεις σήμερα:

Κλείσιμο
Βρέθηκε σπασμένο λουκέτο κοντά σε χώρο με εκπαιδευτικό πυρηνικό αντιδραστήρα στο ΑΠΘ - Τι λέει ο πρύτανης


Σήμερα κρίνεται αν θα αποφυλακιστεί προσωρινά ο Ντάνι Άλβες μετά την καταδίκη για βιασμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης