Βουλή: Oι πιρουέτες Ανδρουλάκη, οι sugar daddies του Κουτσούμπα και η υποκρισία Κασσελάκη στη συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Βουλή: Oι πιρουέτες Ανδρουλάκη, οι sugar daddies του Κουτσούμπα και η υποκρισία Κασσελάκη στη συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Μητσοτάκης: Ριζική τομή στην εκπαίδευση, ενισχύουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο - ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις στασιμότητας, στείρας αδράνειας και άρνησης - Ζήτησε από Κουτσούμπα να ζητήσει συγγνώμη για τις σεξιστικές του αναφορές 

vouli-geniko-arthrou
Πολιτική σύγκρουση σε επίπεδο αρχηγών που εγκαινιάζει την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπαρατέθηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και τον Σωκράτη Φάμελλο τοποθετώντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της στασιμότητας, της στείρας αδράνειας και της άρνησης.

Βίντεο από την ομιλία και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή


Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις αλλεπάλληλες «πιρουέτες» στο θέμα των πανεπιστημίων που «ζάλισαν» ακόμα και τους δικούς του βουλευτές ενώ υπενθύμισε πως ο κ. Ανδρουλάκης από το «δεν θα σταθεί εμπόδιο για την ψήφιση του νομοσχεδίου» σύρθηκε τελικά στο «όχι σε όλα».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δεσμευτεί πως θα στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και να αποφύγει αντίστοιχες κυβιστήσεις όταν το θέμα έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

Βίντεο με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια της Βουλής - 8.3.24
Κλείσιμο


Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός μίλησε για υποκρισία. «Εχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία. Και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο, το μη κρατικό πανεπιστήμιο, το αμερικανικό, δεν μοιράζει μερίσματα και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες… Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε ''όχι, να μην γίνει αυτό''. Σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή τη βασική αντίφαση;».

Βίντεο με όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή:

O Σ. Φάμελλος στην Ολομέλεια για το νσχ για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ_080324

Δευτερομιλία Σ. Φάμελλου για το νσχ για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ_080324


Στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη μπήκε και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τον οποίο κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη για τις αναφορές του που συνέδεσαν φοιτήτριες με suggar daddies.

Δείτε βίντεο με την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:

Να ξεριζώσουμε τη γενεσιουργό αιτία της βίας κατά των γυναικών, το εκμεταλλευτικό σύστημα


Το σκανδιναβικό σταυρόλεξο, η μηχανή του χρόνου και ο Μπέντζαμιν Μπάτον

Τα αιχμηρότερα βέλη του πρωθυπουργού κατευθύνθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη να στηρίξει το νομοσχέδιο μετατρέπει το κόμμα σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και όχι δύναμη του εκσυγχρονιστικού κέντρου.

«Το κόμμα σας, πράγματι, κ. Ανδρουλάκη, μου δίνει την εντύπωση ότι έχετε βγει από την μηχανή του χρόνου. Μόνο που αντί να πηγαίνετε μπροστά πηγαίνετε πίσω» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του για να προσθέσει: «Για να μην αναφερθώ στον απόντα της σημερινής συζήτησης, τον πρώην Πρόεδρο σας, τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αν το ΠΑΣΟΚ είναι η μηχανή του χρόνου, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής. Γι’ αυτόν δουλεύει ο χρόνος ανάποδα. Διότι το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16, έτσι δεν είναι; Τι έγινε το 2007; Στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, υπό την πίεση διαφόρων φωνών, έκανε πίσω και χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία. Τώρα διαφωνεί και με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην δευτερολογία του στις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη ότι τα media λειτουργούν ως βραχίωνας της κυβέρνησης διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ είπε: «Μας είπατε πάλι, κ. Ανδρουλάκη, ότι ''τα media διαστρεβλώνουν'' τις θέσεις σας. Ότι υπάρχει αυτός ο πανίσχυρος επικοινωνιακός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αυτή την ικανότητα ό,τι και αν πείτε να παρουσιάζει το ανάποδο. Ποια θέση σας από τις τέσσερις- γιατί έχω μετρήσει τέσσερις διαφορετικές θέσεις- έχουμε διαστρεβλώσει;» για να παραθέσει τις 4 διαφορετικές τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα:

«- Στις 20/12 αφού είχε δημοσιευθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει, όχι σε ανύποπτο πολιτικό χρόνο είπατε κ. Ανδρουλάκη «δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Αρκεί το νομοσχέδιο», προσέξτε, μιλούσαμε για νομοσχέδιο, «να μην είναι σε βάρος των δημοσίων». Πρώτη τοποθέτηση.

- Δεύτερη τοποθέτηση, στις 12/2 λέτε: «Σήμερα προτείνουμε το σκανδιναβικό μοντέλο». Εμένα πιο πολύ με σκανδιναβικό σταυρόλεξο μου μοιάζει, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο.

- Αλλά δεν έχουμε τελειώσει εδώ με τις πιρουέτες σας. Τρίτη τοποθέτηση, 22/2/24: λέτε «Τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα τον ψηφίσουμε» -αφού «δεν θα σταθούμε εμπόδιο», «δεν θα το ψηφίσουμε»- «γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και εν τέλει δημόσιο πανεπιστήμιο». Βέβαια αυτό το είπατε χωρίς να έχετε δει τον νόμο, γιατί ο νόμος κατατέθηκε δύο μέρες μετά.

- Τέταρτη τοποθέτηση λέτε: ''συμφωνούμε με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος'', το οποίο δεν το είχατε θυμηθεί στην αρχή. Αν το πρόβλημά σας με το νομοσχέδιο ήταν ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να νομοθετήσουμε διότι υπάρχει καθολική συνταγματική απαγόρευση, γιατί δεν το είπατε εξ αρχής; Το είπατε τρεις μήνες μετά. Μετά θυμηθήκατε λοιπόν το άρθρο 16, γιατί αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι διευθέτηση συμφερόντων.

Για πρώτη φορά θυμηθήκατε, λοιπόν, το Σύνταγμα στις 26 Φεβρουαρίου και μετά μας είπατε κιόλας ότι δεν θα επιτρέψετε και κανένα ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα συγγνώμη, τα media σας φταίνε, κ. Ανδρουλάκη; Εδώ έχουμε ζαλιστεί όλοι. Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις.

Πολύ πιο έντιμο να πείτε ''κοιτάξτε, εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μία θέση: θέλουμε να πάμε κόντρα στην κυβέρνηση σε όλα. Βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα προβλήματά του. Εμείς είμαστε η αντιπολίτευση. Λέμε όχι σε όλα. Κατά συνέπεια λέμε όχι και σε αυτό''. Είναι μία πολιτική θέση καθαρή, μπορώ να την καταλάβω, αλλά μην βλέπετε τώρα συμφέροντα μέσα για να κρύψετε τις δικές σας χτυπητές αδυναμίες».

Το university of Pensilvania ο Κασσελάκης και η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στρέφοντας την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αναγκαστική υποκρισία από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη καθώς η ηγεσία του κόμματος τον οδηγεί σε αντιφάσεις. «Εχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία. Και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο, το μη κρατικό πανεπιστήμιο, το αμερικανικό, δεν μοιράζει μερίσματα και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το μοντέλο των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών αμερικανικών πανεπιστημίων. Σε αυτό σπούδασε ο κ. Κασσελάκης. Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε ''όχι, να μην γίνει αυτό''. Σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή τη βασική αντίφαση; Επαναλαμβάνω, εάν το University of Pennsylvania επιλέξει να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα με όλες τις προδιαγραφές του νόμου και να δώσει τη δυνατότητα σε Έλληνες να σπουδάσουν με υποτροφία στην πατρίδα μας, ο κ. Κασσελάκης, που σπούδασε σε αυτό το πανεπιστήμιο, θα πει ''όχι''. ''Όχι'', γιατί εσείς έτσι του το επιβάλλατε, αν και φαντάζομαι ότι ο ίδιος άλλες σκέψεις είχε, αλλά με το που βούτηξε στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τι να κάνει ο άνθρωπος; Προσαρμόστηκε, δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που υποστήριξε ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις είπε μεταξύ άλλων ότι η ελάχιστη βάση που ισχύει για τα δημόσια ΑΕΙ θα ισχύσει και για τα μη κρατικά. Σημείωσε ωστόσο την αντίφαση των κομμάτων που είχαν αντιταχθεί την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

«Και αναρωτιέμαι, τι μας ζητάτε ακριβώς τώρα; Προσέξτε: να καταργηθεί η βάση εισαγωγής στα δημόσια ιδρύματα και να γίνει αυστηρότερη στα μη κρατικά. Αυτό, όμως, δεν οδηγεί νομοτελειακά σε σπουδαστές δύο ταχυτήτων; Και πώς γίνεται αυτό να το ζητούν σήμερα αυτοί που ουσιαστικά υποστήριζαν την εισαγωγή όλων χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια; Είπαμε, έχουμε μια ανοχή στην υποκρισία, αλλά τόση πολλή δεν τη χωράει καμία λογική, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον παραλογισμό της αντίδρασης στα μη κρατικά πανεπιστήμια συμπληρώνει επίσης η καταγγελία περί τάχα ιδιωτικοποίησης, που και αυτή, ωστόσο, αποδεικνύεται έωλη. Κόστος, θέλω να θυμίσω, έχουν οι σπουδές εκτός Ελλάδας. Και δίδακτρα, βέβαια, προβλέπουν πολλά δημόσια πανεπιστήμια.

Όλα τα μεταπτυχιακά, φαντάζομαι να το γνωρίζετε, είναι με δίδακτρα. Έτσι δεν είναι; Ενώ εμείς προβλέπουμε το 10% των εισακτέων στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν στην χώρα μας να είναι με υποτροφία. Επιπλέον, να κλείσουμε και τα μάτια μας στην πραγματικότητα ότι παραπάνω από 30.000 νέα παιδιά σπουδάζουν εδώ, στην Ελλάδα, σε κολέγια; Σε ένα de facto ιδιωτικό καθεστώς, με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Άρα, αναρωτιέμαι, το κράτος δεν πρέπει να ρυθμίσει θεσμικά αυτό το πλαίσιο; Όπως δεν καταλαβαίνω εκείνους που κατά τα άλλα κόπτονται υπέρ της ελευθερίας των επιλογών και την ξεχνούν όταν μιλάμε για το δικαίωμα των νέων να καθορίσουν οι ίδιες και οι ίδιοι το δικό τους μέλλον. Πρέπει, δηλαδή, αν θέλουν να σπουδάσουν σε ένα διεθνές πανεπιστήμιο αναγκαστικά να ξενιτεύονται, να φοιτήσουν μακριά από την πατρίδα τους» είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτοδίκης καθυστερούσε αποφάσεις έως και 2,5 χρόνια και απολύθηκε

ΠΟΥ: Πέντε νεκροί από ψιττάκωση, «πυρετό των παπαγάλων», στην Ευρώπη - Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλων γυναικών: Η Αλεξία Μπεζίκη παντρεύτηκε τη σύντροφό της Δανάη Δεληγεώργη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης