ΣΥΡΙΖΑ - Ρίχνει το γάντι ο Κασσελάκης από Λονδίνο: Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του φιλοδοξεί να κυβερνήσει;

ΣΥΡΙΖΑ - Ρίχνει το γάντι ο Κασσελάκης από Λονδίνο: Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του φιλοδοξεί να κυβερνήσει;

«Πώς ένα κόμμα που φοβάται ν' ακούσει τα μέλη του, φιλοδοξεί να κυβερνήσει»; - Σύζυγος, όχι σύντροφός μου ο Τάιλερ, διόρθωσε τον παρουσιαστή της εκδήλωσης στο LSE

lond_kassel_arthrou
Στη «σκιά» του εν εξελίξει θρίλερ στον ΣΥΡΙΖΑ, τρία 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, μίλησε απόψε στο London School of Economics, με θέμα «Η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση». Στη συζήτηση, που συνδιοργανώθηκε με το Hellenic Observatory, συμμετείχε επίσης ο καθηγητής και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, Κέβιν Φέδερστοουν.


The modern left for progressive governance | LSE Event

«Είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχτηκα από 150.000 πολίτες με το καθαρό μήνυμα ότι θα δώσω φωνή σε όλα τα μέλη του κόμματος, για να κάνω ένα κόμμα για τα μέλη. Αυτό ήταν το μήνυμά μου από την αρχή» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μιλώντας για το ερωτηματολόγιο που απηύθυνε προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τα να αποφανθούν διαδικτυακά για ζητήματα όπως το όνομα, τα σύμβολα και η λειτουργία του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης υπεραμύνθηκε της επιλογής του, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε να απευθυνθούμε στα μέλη. Αυτό είναι η Αριστερά». Είπε επίσης ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, αλλά θα τα αξιοποιήσει και θα τα συζητήσει εσωτερικά, στα όργανα του κόμματος.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν για τις αντιδράσεις σχετικά με το ερωτηματολόγιο, ανέφερε: «Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ένα κόμμα που πιστεύει ότι θα είναι κυβερνητικό και χάνει με την υπερδιπλάσια διαφορά από τη ΝΔ, είναι ν' ακούσει τα μέλη του. Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του φιλοδοξεί να κυβερνήσει στο μέλλον;».

Όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, «αν η δομή του ΣΥΡΙΖΑ είχε λειτουργήσει σωστά, δεν θα έπρεπε να ήμουν εγώ πρόεδρος».

Στην αναφορά του Κέβιν Φέδερστοουν για «βιασύνη» σχετικά με το ερωτηματολόγιο και γιατί δεν το έθεσε στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Είναι ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα. Γιατί το συνέδριο του κόμματος έχει πολιτικές θέσεις. Όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές μου θέσεις. Και αντανακλώνται πλήρως στο τι κάνουμε. Το ερωτηματολόγιό μου ζητά τη γνώμη για μακρόπνοα ζητήματα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ρωτήσουμε το οτιδήποτε τα μέλη. Το συνέδριο του κόμματος είναι μία εντελώς διαφορετική διαδικασία από το να ρωτάς τα μέλη κάτι που δεν συζητείται τώρα στο συνέδριο. Το συνέδριο αυτό δεν είναι καταστατικό».

«Ρώτησα τα μέλη τη γνώμη τους. Δεν έχω πρόθεση να τα δημοσιοποιήσω. Οι συστάσεις μου θα βασιστούν στα όσα θα ειπωθούν στα συνέδριο, στα αποτελέσματα του ερωτηματολόγιου, θα βασιστούν με τον διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο με τα μέλη και με διαβούλευση με τα όργανα του κόμματος. Τίποτα από αυτά δεν έρχεται σε σύγκρουση» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Κλείσιμο
Σε άλλο σημείο μίλησε για το πώς μπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ και πώς έγινε πρόεδρος του κόμματος. «Ήταν σοκ το αποτέλεσμα στις εκλογές του Μαΐου. 20 μονάδες διαφορά σημαίνουν ότι η χώρα δεν σε αναγνωρίζει ως κόμμα εξουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, είναι υπέροχος άνθρωπος, δεν έχει κανένα σκάνδαλο στα όνομά του. Το ερώτημα είναι γιατί οι άνθρωποι δεν εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ;».

«Ένα μήνα πριν τις δεύτερες εκλογές ταξίδευα με τον Αλέξη Τσίπρα και μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανανέωση χτες και δύο είναι οι επιλογές: Είτε καινούργια ηγεσία ή μεγάλες αλλαγές σε όλα. Του είπα ας μείνουμε στο δεύτερο, ας αλλάξουμε τα πάντα». Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης επαίνεσε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι ήταν μία από τις πιο ικανές κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας ότι άφησε «μαξιλάρι» 37 δισ. ευρώ και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

Ερωτηθείς από το κοινό για το πώς θα χειριστεί τις αποχές από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο για όλους, ο Στέφανος Κασσελάκης, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, σημείωσε ότι η μία αποχή ήταν για ιδεολογικούς λόγους (σ.σ. ο Παύλος Πολάκης) και η δεύτερη λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων (σ.σ. ο Όθων Ηλιόπουλος). «Θα κάνω τις ανακοινώσεις την κατάλληλη ώρα. Το σημαντικό είναι ότι οι ζωές των ανθρώπων είναι καλύτερες σήμερα. Χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε αυτός ο νόμος» σημείωσε χαρακτηριστικά.



Ο Τάιλερ και ο... Ανδρέας Παπανδρέου

Στην έναρξη της εκδήλωσης και κατά την παρουσίαση του κ. Κασσελάκη, ο κ. Φέδερστοουν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό, για να τον διορθώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Είναι σύζυγος, όχι σύντροφος. Δουλέψαμε σκληρά για να γίνει αυτό αποδεκτό στην Ελλάδα». Μάλιστα, όταν ο κ. Φέδερστοουν ζήτησε από το κοινό να χειροκροτήσει την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, ο κ. Κασσελάκης χειροκρότησε επίσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς αυτοπροσδιορίζεται και τοποθετείται ιδεολογικά στην πολιτική, ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε εαυτόν ως «προοδευτικό», ενώ δεν αρνήθηκε ότι έχει μελετήσει και τον Μαρξ. Όλη μου η ζωή υπήρξε αντισυστημική, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στεκόμενος τόσο στη θητεία του στον ναυτιλιακό χώρο, αλλά και στην εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι το πρότυπο που θαυμάζω, γιατί είναι κάποιος που κατάφερε να ενώσει τη χώρα, εκείνη την εποχή, μετά από χρόνια διχασμού και διώξεων της Αριστεράς από τη Δεξιά» είπε ο Κασσελάκης, όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο «πολιτικός ήρωάς» του.

«Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου έκανε στροφή στη στάση του για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν το ενστερνίζομαι αυτό, η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από την αντίστοιχη ιστορία του ΠΑΣΟΚ και μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι έτσι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να φέρει κάποιες πραγματικές κοινωνικές αλλαγές, να δημιουργήσει ένα κράτος πρόνοιας, να δημιουργήσει θεσμούς και να δημιουργήσει πραγματικά μια μεσαία τάξη στη χώρα και νομίζω ότι αυτό το μοντέλο είναι αυτό που πρέπει να εφαρμόσουμε τώρα» τόνισε ακόμη ο Στέφανος Κασσελάκης.

Δήλωσε επίσης ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ έχει υπάρξει πολύ πιο προοδευτική από αυτήν του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ απέρριψε ως ψευδείς τις αναφορές ότι στο παρελθόν ψήφιζε το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που οδήγησε στην εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι ούτε ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας, ούτε κάποιος άλλος από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα τον ενθάρρυνε να είναι υποψήφιος, ούτε όμως και τον αποθάρρυνε. «Υπήρξε ουδέτερος» σε όλη τη διαδρομή, υπογράμμισε για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος.

Μιλώντας, δε, για την παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είπε ότι «κανένας δεν τον πίεσε να παραιτηθεί» και πως η πλειοψηφία των μελών ήθελαν να παραμείνει.

Η συνεδρίαση-θρίλερ της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Της ομιλίας Κασσελάκη προηγήθηκε η μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία τέθηκε επί τάπητος ακόμη και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του προέδρου, σε έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η σημερινή συνεδρίαση, που διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00, χωρίς να γίνει κάποια ψηφοφορία, καθώς οι παρευρισκόμενοι ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στον κ. Κασσελάκη να είναι παρών και να εκφράσει τις απόψεις του. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα, χωρίς ωστόσο να είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρευρεθεί.

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, αποφασίστηκε η αυριανή συνεδρίαση να γίνει σε ώρα που ο κ. Κασσελάκης θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους.

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν στον κ. Κασσελάκη, τονίζοντας πως «σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης, σε επιστολή του στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, εμφανίζεται να επιμένει στο ερωτηματολόγιο για την εικόνα, τα σύμβολα και τη λειτουργία της παράταξης, καλώντας τους... συντρόφους του να σταματήσουν να κυνηγούν χίμαιρες και να τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν, όπως λέει, θα φτιάξει Ι.Χ. κόμμα. «Γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας; Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα. Προσωπικά, θα ακούω τα μέλη, θα με συμβουλεύουν, θα κάνω όσα τους υποσχέθηκα για ένα ανοιχτό κόμμα των μελών» αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορινθία: Τα παιδιά των παλαιοχριστιανών αποκαλύπτουν πώς ζουν - «Παράτησα το σχολείο, βόσκω τα κατσίκια του πατέρα»

Οικογένεια Καρνέση: Τα 5 παιδιά του κρεοπώλη που έγιναν εφοπλιστές

Όταν ο Aδωνις διόρισε τον πατέρα του Πάνου Βλάχου διοικητή στο νοσοκομείο Αγρινίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης