ΣΥΡΙΖΑ: «Γονατισμένος» στις δημοσκοπήσεις - Σήμερα η εκδήλωση Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου, Χριστοδουλάκη

ΣΥΡΙΖΑ: «Γονατισμένος» στις δημοσκοπήσεις - Σήμερα η εκδήλωση Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου, Χριστοδουλάκη

Τον κίνδυνο της καθήλωσης επισήμανε ο Γιώργος Τσίπρας - Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε το μαγικό ραβδί, λέει η Γεροβασίλη

kasselakis-helehpo
Χαρακτηριστικά ωστικού κύματος λαμβάνει μέρα με την μέρα η δημοσκοπική αποτύπωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η κοινωνική γείωση του κόμματος μέσω τρακτέρ, συνεδρίων και… think tanks δεν φαίνεται να πείθει το στελεχιακό του δυναμικό και κυρίως την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Την επομένη του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου στην Κοζάνη, το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυβαν χθες την αγωνία τους τόσο για την ανάταξη, όσο και την εξωστρέφεια του κόμματος, τέσσερις μήνες μόλις πριν τις Ευρωεκλογές, οι οποίες αναδεικνύονται στην κρισιμότερη κάλπη για τον ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία δεκαετία.

«Το κόμμα μου είναι γονατισμένο»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό One, ο βουλευτής Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης ανέφερε πως «εγώ θα πω στους συντρόφους μου να ηρεμήσουν. Περνάμε μια δοκιμασία και η δοκιμασία αυτή εκφράζεται και δημοσκοπικά», για να προσθέσει πως «αυτή τη στιγμή το κόμμα μου είναι γονατισμένο. Είναι γονατισμένο και περίμενα να είναι πολύ πιο εξωστρεφές, από ότι είναι σήμερα».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cyxdzx3kw9g1)


Κλείσιμο
Υπό αυτήν την οπτική, ο κ. Αυλωνίτης σχολίασε για την πρωτοβουλία κοινής εκδήλωσης του Διονύση Τεμπονέρα με τους Έφη Αχτσιόγλου και Μανώλη Χριστοδουλάκη πως «τέτοιου είδους συγκλίσεις σε ανώτατο επίπεδο και μάλιστα με την πρώην συντρόφισσα, την Αχτσιόγλου, είναι θέμα της ηγεσίας του κόμματος και θα πρέπει ουσιαστικά να έχει -ας πούμε- την έγκριση των ηγετικών κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνει κάτι τέτοιο».

Ορατός ο «ο κίνδυνος της καθήλωσης»

Την ίδια ώρα, «θα πρέπει να είναι κανείς πολύ ανόητος για να περιμένει μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κακό αποτέλεσμα ώστε να υπάρξουν εξελίξεις. Όλοι μας έχουμε κάθε συμφέρον να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ καλά στις εκλογές και πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ καλά στις ευρωεκλογές. Είναι σταθμός για εμάς γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της καθήλωσης» εξήγησε, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας, για να συνεχίσει, λέγοντας πως «αν δεν ανακάμψουμε, αν δεν υπάρξει μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και συνεχίζει να υπάρχει ένα πολιτικό σκηνικό που ένα κόμμα έχει 40-41% και όλα τα άλλα είναι κάτω από 20% είναι πολύ κακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά για τη δημοκρατία στη χώρα άρα θεωρώ ανόητο να λογαριάζει και να προετοιμάζεται για οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο».

Κληθείς, μάλιστα, να διασαφηνίσει αν ο χαρακτηρισμός «ανόητος» αφορούσε στους δελφίνους του κ. Κασσελάκη, «λέω ανόητο όποιον έχει ψηλά σε προτεραιότητα το τι θα κάνει εφόσον δεν πάμε καλά στις εκλογές από το να κοιτάει το πώς θα πάμε καλά στις εκλογές». Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας δεν απέκρυψε πως «το γεγονός ότι δημοσκοπικά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δυναμική προφανώς και μας προβληματίζει δηλαδή πρέπει να το δούμε», σκέψη που φέρονται να συμμερίζονται πάρα πολλά στελέχη στο εσωτερικό του κόμματος».

Ο Γιώργος Τσίπρας στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή "Μπρα Ντε Φερ " 5-02-2024


Σε αναζήτηση «στέρεης απάντησης»

Με ζητούμενο την πορεία προς τα εμπρός, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε με εξωστρέφεια τη δημοσιοποίηση των θέσεων για το Συνέδριο» αντέτεινε χθες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως «πρέπει να δώσουμε μία στέρεη απάντηση στην κοινωνία, ποια είναι η διέξοδος και τι προτείνουμε. Όλη η κοινωνία αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της πολιτικής του κ.Μητσοτάκη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να δώσει μία αξιόπιστη λύση στην κοινωνία για την επόμενη μέρα».

«Δεν είμαι άνθρωπος χαμηλών προσδοκιών, θέλω το μάξιμουμ. Θέλω το ποσοστό που θα περάσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να εγγυηθεί για εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, να εγγυηθεί για την επόμενη μέρα» δήλωσε χθες και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, ενώ με αυτοκριτική διάθεση, «εμείς θέλουμε να είμαστε μια πολιτική δύναμη η οποία έχει τα πιστεύω της, έχει τις θέσεις της, αλλά δεν πιστεύουμε ότι κατέχουμε το αλάθητο ή ένα μαγικό ραβδί ή την πλήρη αλήθεια».

«Για αυτόν τον λόγο ξεκινήσαμε τη διαδικασία των παραγωγικών συνεδρίων. Για να έρθουμε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, να δούμε από κοινού τα προβλήματά και να συνδιαμορφώσουμε και τις λύσεις» εξήγησε από μέρους του ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αναζητά επισήμως το προεκλογικό του αφήγημα κατά τόπους και εν κινήσει, στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές.

Ζήτημα αξιοπιστίας

«Χρειάζεται μία δημιουργική πολιτική ανά περιφέρεια και αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε. Για να μας δημιουργήσει και μία αξιοπιστία. Για την ανάκτηση της σχέσης μας με την ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης, τη στιγμή που το έλλειμμα αξιοπιστίας κρατά καθηλωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με αρκετά από τα στελέχη του.

Σε αυτό το σκηνικό, με τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναζητούν προγραμματική πυξίδα ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου, περισσότερο ως «δώρο» προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτιμούν στο τέλος της ημέρας ορισμένοι εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρόθεση του Διονύση Τεμπονέρα να διοργανώσει από κοινού εκδήλωση με τους Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Έφη Αχτσιόγλου από την Νέα Αριστερά, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό των κομμάτων τους.

Η παρουσία της κυρίας Αχτσιόγλου σε κοινό πάνελ με τον κ. Τεμπονέρα, ενεργό μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε μάλλον συσπειρωτικά προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, με δεδομένο το νωπό της διάσπασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διάσπασης που τη βύθισε στην εσωστρέφεια, φέρνοντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη δεύτερη θέση σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τους τελευταίους μήνες.

«Αλεξικέραυνο»

«Μοιάζει με ανέλπιστο δώρο για τον Κασσελάκη» σχολίασε στο protothema.gr πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για να παρατηρήσει πως το «άκαιρο της διοργάνωσης δίνει άλλοθι και επιχειρήματα στην ηγετική ομάδα σε ενδεχόμενη ήττα», αν και η Κουμουνδούρου αρκέστηκε αμήχανα στο «ουδέν σχόλιο», επιχειρώντας να κλείσει τη σχετική συζήτηση. Μολονότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι προεξοφλούν από μήνες πως η συζήτηση για την ανασύνθεση του προοδευτικού πόλου τη βραδιά των Ευρωεκλογών «θα ξεκινήσει πριν καν τα exit polls», εντούτοις, αυτή θα κριθεί από τη «βούληση της κοινωνίας, όπως θα εκφραστεί στο εκλογικό αποτέλεσμα, παρά την ανταλλαγή θεωρητικών απόψεων δημοσίως και ερήμην των δύο ηγεσιών των προοδευτικών κομμάτων», όπως επισήμαναν χθες πολλοί εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρομοιάζοντας την εκδήλωση με «αλεξικέραυνο στον εκλογικό κατακλυσμό που ακολουθεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Βασιλιάς Κάρολος: Γιατί αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο - Το βάρος του Ουίλιαμ και το ταξίδι αστραπή του Χάρι

Θεσσαλονίκη: Αναρχικοί στο ΑΠΘ με συνθήματα για τον νεκρό αστυνομικό στου Ρέντη - «Πού είναι ο Γιώργος» φώναζαν στα ΜΑΤ

Survivor 2024: Τα έκαναν μαντάρα οι «Μαχήτριες» στην κάλπη, ο δεύτερος του τάκου και οι... επιστροφές - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης