Μητσοτάκης από Νταβός: Πώς απάντησε για τυχόν επανεκλογή Τραμπ - Η ατάκα που έκανε το κοινό να γελάσει

Μητσοτάκης από Νταβός: Πώς απάντησε για τυχόν επανεκλογή Τραμπ - Η ατάκα που έκανε το κοινό να γελάσει

Αναφέρθηκε στη Μέση Ανατολή, την κατάληψη ελληνόκτητου πλοίου από τους Χούτι, τα ελληνοτουρκικά, τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

mitsotakis_davos_arthrou

Συζήτηση με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συζήτηση  τέθηκε το ερώτημα τι θα σημάνει για την Ελλάδα και την ΕΕ ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ. «Νόμιζα ότι τελείωσε ο χρόνος μας» απάντησε αρχικά χαμογελώντας ο κ. Μησοτάκης, δείχνοντας το ρολόι και το κοινό ξέσπασε σε γέλια.

mitsotakis_davos__4_Στη συνέχεια όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Συνεργάστηκα στενά και με τον Πρόεδρο Τραμπ και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και θεωρώ ότι είναι ανάρμοστο για οποιονδήποτε ξένο έναν ηγέτη να παίρνει θέση για μια δημοκρατική διαδικασία. Εμείς στην Ευρώπη θα συνεργαστούμε με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός για Πρόεδρό του. Στους πολίτες δεν αρέσουν τα κηρύγματα. Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας αλλά πρέπει να τις κρατάμε για τον εαυτό μας».

Δείτε το απόσπασμα του βίντεο:

Κλείσιμο
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ravi Agrawal: Πώς απάντησε για τυχόν επανεκλογή Τραμπ

Για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε πως «είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλα συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο. Πήραμε ως Ελλάδα μια μετρημένη θεση σε ό,τι αφορά στο θέμα της Μέσης Ανατολής. Όλοι έπρεπε να ανησυχούν από το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 10 χιλιάδες παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης. Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών ή γονιών που έχουν χάσει τα παιδιά τους… Έχω εκφράσει την ανησυχία μου γιατί ως ΕΕ συλλογικά δεν εχουμε καταλήξει σε μια μετρημένη υποστήριξη για το Ισραήλ για το πώς θα έπρεπε να είναι προσεκτικό στην αντίδραση του απέναντι σε αυτήν την φρικτή επίθεση», συμπληρώνοντας ότι «στο παρελθόν υπήρξαμε στην πλευρά που δέχτηκε μια επιθετική συμπεριφορά».

Αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στην κατάληψη ελληνόκτητου πλοίου από τους Χούτι, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά πλοία ήμασταν συγκεκριμένοι με τους Έλληνες πλοιοκτήτες για την πιστή εφαρμογή του πλαισίου των κυρώσεων. Και νομίζω ότι το έκαναν».

Στη συνέχεια, μιλώντας για την Τουρκία, σχολίασε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της Σουηδίας. Θα ήλπιζα ότι θα καταβληθεί η προσπάθεια που πρέπει. Μετά τους σεισμούς ήμασταν οι πρώτοι που πετάξαμε στις περιοχές που χτυπήθηκαν, σχεδιάσαμε έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να χαμηλώσουμε τη ''θερμοκρασία'' και την ένταση» ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία γιατι πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες στις ακτές. Δεν είμαι όμως, αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να χτίζω πάνω στα θετικά βήματα που έκαναν οι χώρες μας».

mitsotakis_davos__2_
mitsotakis_davos__1_Επίσης, συμπλήρωσε πως «έχουμε τέσσερα χρονια μπροστά μας, μια ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να κάνουμε την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις. Εστιάσαμε στην οικονομία και η Ελλάδα το 2023 ήταν σε καλύτερη θεση από το 2019. Οι πολίτες είναι λογικοί, κοιτάνε ποιο είναι το συμφέρον τους. Είμαστε φιλελευθέροι στην οικονομία μειώνοντας τους φόροους. Ήμασταν παρόντες όποτε χρειάστηκε όπως στην πανδημία. Είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες όπως όταν η Τουρκια προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Ταυτοχρονως είμαστε φιλελεύθεροι και προοδευτικοί σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική» ενώ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, εξήγησε πως φέρνουμε στο προσκήνιο πολιτικές που δεν ήταν πάντα συνδεδεμένες με ένα κεντροδεξιό κόμμα. Για παράδειγμα, τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ισότητα στο γάμο. Δεν θα περιμένατε απαραίτητα από ένα κεντροδεξιό κόμμα να υπερασπιστεί αυτή τη μεταρρύθμιση».

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση:

Συζήτηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy»


Τέλος, ερωτώμενος για την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αστειευόμενος, είπε αρχικά, με το κοινό να ξεσπάει σε γέλια: «Νόμιζα ότι τελείωσε ο χρόνος μας» και συμπλήρωσε: «Συνεργάστηκα στενά και με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν και θεωρώ ότι είναι ανάρμοστο για οποιονδήποτε ξένο ηγέτη να παίρνει θέση για μια δημοκρατική διαδικασία. Εμείς στην Ευρώπη θα συνεργαστούμε με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός για πρόεδρό του. Στους πολίτες δεν αρέσουν τα κηρύγματα. Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας αλλά πρέπει να τις κρατάμε για τον εαυτό μας».

mitsotakis_davos__3_Υπενθυμίζεται ότι σε συζήτηση για την πράσινη μετάβαση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» συμμετείχε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εργασιών, στο Νταβός, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Έλληνα πρωθυπουργό να περιγράφει τους ενεργειακούς στόχους της χώρας ανάμεσα στους οποίους η μετατροπή της σε εξαγωγέα «πράσινης» ενέργειας αξιοποιώντας τις δυνατότητες της αιολικής ενέργειας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος της Ελλάδας είναι να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ειδικότερα των Βαλκανίων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι εισαγωγέας ενέργειας καταγράφοντας ότι «όταν η Ελλάδα αποφάσισε να αφήσει πίσω της τον άνθρακα, τότε εστράφη στο φυσικό αέριο. Το 2023 δώσαμε 7 δισ. ευρώ για να εισάγουμε φυσικό αέριο, ενώ κανονικά καταβάλαμε 1 δισ. ευρώ».

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Πήγε δεύτερη φορά για να κλέψει χαλκοσωλήνες στην ίδια πολυκατοικία - Αυτή τη φορά τα κατάφερε

Γερμανία: Τα καψόνια που έκαναν οι μουσουλμάνοι μαθητές που ήθελαν να επιβάλλουν τη Σαρία σε σχολείο

Κέιτ Μίντλετον: Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημά της για να χρειάζεται δύο εβδομάδες νοσηλεία; - Τι λέει Βρετανίδα γιατρός

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης