ΣΥΡΙΖΑ: «Το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου, αν του 'χες ρίξει μια ματιά, θα ήμουνα μαζί σου» γράφουν στελέχη από τον Πειραιά στον Κασσελάκη και τον αποχαιρετούν

ΣΥΡΙΖΑ: «Το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου, αν του 'χες ρίξει μια ματιά, θα ήμουνα μαζί σου» γράφουν στελέχη από τον Πειραιά στον Κασσελάκη και τον αποχαιρετούν

Κορυφώνεται το κύμα εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ - Φεύγουν 21 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά - Αποχωρήσεις και στη Θεσσαλονίκη - Διάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με αποχωρήσεις 18 στελεχών

kasselakis-kokkino-arthrou
«Παραμένουμε στη Ριζοσπαστική Αριστερά, αποχωρούμε από τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους 21 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον Πειραιά, με σαφείς αιχμές για τον νέο Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. «Σ’ αυτό το κλίμα τοξικότητας και ηγεμονικού αυταρχισμού και ενώ πολλά στελέχη και μέλη -κατά μόνας ή ομαδικά- αποχωρούν βάζοντας τροχοπέδη στον διασυρμό της Αριστεράς, ο κ. Κασσελάκης τόλμησε το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να απαξιωθεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι κυβερνητικές κυρίως επιλογές του, όπως το «μαξιλάρι» των 37 δισ ευρώ» επισημαίνουν, καταλήγοντας πως «όπως λένε και οι Χατζηφραγκέτα- «…και το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου, εάν του είχες ρίξει μια ματιά, θα ήμουνα μαζί σου».

Εν τω μεταξύ, μετά τους Γραμματείς Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης, την παραίτησή της από την Κεντρική Επιτροπή υπέβαλε και η Δέσποινα Κετογλίδου από τη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως «οι τοποθετήσεις του νέου προέδρου περιλαμβάνουν απαξιωτικούς και προσβλητικούς όρους για τα κομματικά στελέχη, τις κομματικές διαδικασίες και την εν γένει κομματική λειτουργία».

Πειραιάς, 22.11.2023

Προς:

Κλείσιμο
1. Μέλη Ο.Μ. Β’ Διαμερίσματος Πειραιά

2. Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η απόφαση είναι οριστική: παραμένουμε στη Ριζοσπαστική Αριστερά, αποχωρούμε από τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όχι αβασάνιστα.

Σε ένα πλαίσιο διαρκούς συντηρητικοποίησης και σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο αντιδραστικός λόγος και η ακροδεξιά κάνει πάρτι, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταφεύγει σε έναν ακραίο λαϊκισμό και σε μια στοχοπροσήλωση για άνοδο στην κυβερνητική εξουσία.

Με πρακτικές προσφιλείς στον στενό κύκλο του προέδρου επιχειρείται η αποπολιτικοποίηση, αποϊδελογικοποίηση και αδρανοποίηση των οργάνων και των μελών. Έτσι, συντελείται η αποδόμηση της αριστερής, οικολογικής και ριζοσπαστικής ταυτότητας του κόμματος.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (11/12.11.2023) αντί να επικρατήσει η σύνεση, η ωριμότητα, η ψυχραιμία και να γεφυρωθεί το χάσμα, ο πρόεδρος εν είδη τιμωρού ύψωσε τους τόνους, μίλησε για «πέμπτη φάλαγγα», «πολιτική του Pummarò» και για δημοψηφίσματα από τη βάση των φίλων και των μελών. Στάθηκε απέναντι απειλώντας και κηρύσσοντας στην ουσία το τέλος του δικού μας ΣΥΡΙΖΑ των αγώνων και των διεκδικήσεων για ειρήνη, υγεία, παιδεία, διαφάνεια, δικαιώματα, περιβάλλον και ευημερία.

Σ’ αυτό το κλίμα τοξικότητας και ηγεμονικού αυταρχισμού και ενώ πολλά στελέχη και μέλη -κατά μόνας ή ομαδικά- αποχωρούν βάζοντας τροχοπέδη στον διασυρμό της Αριστεράς, ο κ. Κασσελάκης τόλμησε το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να απαξιωθεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι κυβερνητικές κυρίως επιλογές του, όπως το «μαξιλάρι» των 37 δισ ευρώ. Επιλογές ευθύνης για τις οποίες αισθανόμαστε υπερήφανοι/ες που τις στηρίξαμε και τις υπηρετήσαμε.

Διαπιστώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε τροχιά εκφυλισμού και διάλυσης, εμείς μέλη της Ο.Μ. Β’ Διαμερίσματος Πειραιά αποχωρούμε και ζητάμε τη διαγραφή μας από τα μητρώα του κόμματος καθώς και την αφαίρεση των διευθύνσεων μας από τις λίστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κόμματος ή/και του iSYRIZA.

Σίγουρα θα επιθυμούσαμε να ήταν διαφορετικά, όμως -όπως λένε και οι Χατζηφραγκέτα- «…και το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου, εάν του είχες ρίξει μια ματιά, θα ήμουνα μαζί σου».

Υπογραφές:

1. Βράκας Γιάννης, συντονιστής της Ο.Μ

2. Βράκα Αργυρώ, μέλος του συντονιστικού

3. Κυβέλος Βαρθολομαίος, μέλος του συντονιστικού

4. Τζανίνης Σπύρος, μέλος του συντονιστικού πρώην μέλος της Ν.Ε Πειραιά

5. Ρούνιου Κατερίνα, πρώην μέλος της Ν.Ε Πειραιά

6. Αναστασάκος Παναγιώτης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Πειραιάς για όλους»

7. Αποστόλου-Δρίτσα Ευαγγελία, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Πειραιάς για όλους»

8. Αρβανίτης Νικόλαος, μέλος

9. Αργαλιά Ντόρις, μέλος

10. Βαπορίδου Κατερίνα, μέλος

11. Γρίσπου Χριστίνα, μέλος

12. Ζησίμου Σταματίνα, μέλος

13. Κοτσώνη Μαρία, μέλος

14. Μιχαλόπουλος Χρήστος, μέλος

15. Παπαδημητριάδης Γιώργος, μέλος

16. Παρασκευοπούλου Καλλιόπη, μέλος

17. Πίγκος Νικόλαος, μέλος

18. Πούλου Σταματίνα, μέλος

19. Στέφενσον Χέλγκα, μέλος

20. Τζανίνης Μιχάλης, μέλος

21. Ψαρούλης Κυριάκος, μέλος

Αναλυτικά, η παραίτηση Κετογλίδου:

Αγαπητή συντρόφισσα,

Αγαπητή Ράνια,

Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα λειτούργησε για όλους εμάς ως μια εναλλακτική προοδευτική λύση για τη χώρα αλλά και την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου με την κοινωνία για μια νέα πολιτική πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δοκιμάστηκε στη συγκρότηση της προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας και της διεύρυνσης και απέτυχε. Ο λόγος ήταν οι μηχανισμοί των τάσεων - που δεν λειτούργησαν ως ρεύματα ιδεών αλλά ως οχήματα ανέλιξης στην κομματική ιεραρχία - η αδυναμία πραγματικής διεύρυνσης στην κοινωνία καθώς και ανάδειξης νέων στελεχών που χαρακτηρίζονται από επιστημονική επάρκεια και εργασιακή εμπειρία.Κάθε προσπάθεια που καταβάλλαμε να υπερβούμε τα προβλήματα, έβρισκε εμπόδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μετά τη βαριά ήττα των εκλογών και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα απέκτησε χαρακτηριστικά ακυβέρνητου καραβιού. Η κρίση ηγεσίας και πολιτικής κλυδώνισε σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ως κόμμα.

Με την εκλογή της νέας ηγεσίας το κόμμα υφίσταται πλέον πολιτική μετάλλαξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ υπό την νέα ηγεσία μεταμορφώνεται σε ένα αρχηγικό σχήμα, χωρίς πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Οι τοποθετήσεις του νέου προέδρου περιλαμβάνουν απαξιωτικούς και προσβλητικούς όρους για τα κομματικά στελέχη, τις κομματικές διαδικασίες και την εν γένει κομματική λειτουργία. Μιλάει για "κομματίλα" και αδιαμεσολάβητη σχέση που θέλει με τους πολίτες, αποκαλύπτοντας έτσι την δεξιά και βαθιά συντηρητική άποψή του περί των κομμάτων και των ανθρώπων που συμμετέχουν στις κομματικές διεργασίες. Οι τοποθετήσεις του σε θέματα που αποτελούν βασικούς πυλώνες πολιτικής όπως η Ανώτατη Εκπαίδευση και η σχέση με το Κεφάλαιο, βρίσκονται σε αντίθεση με τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος και τις διατυπωμένες πολιτικές του θέσεις και τα οποία αποτελούν μείζονα ζητήματα σύγκρουσης με τη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό.

Κατόπιν των παραπάνω, υποβάλλω την παραίτησή μου τόσο από την Κεντρική Επιτροπή όσο και από μέλος του Κόμματος. Όσον με αφορά, θα συνεχίσω μαζί με άλλους συναγωνιστές τον αγώνα για τα δίκαια του κόσμου της εργασίας, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική ευημερία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη διανομή του πλούτου, την Δημόσια Παιδεία και Υγεία και την αξιοπρέπεια όλων, μέσα από την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας και του προοδευτικού κινήματος και την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στις Ευρωεκλογές.

Με εκτίμηση

Δέσποινα Κετογλίδου

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Διάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ της Μαγνησίας με αποχωρήσεις 18 στελεχών

Στη δίνη των καταιγιστικών εξελίξεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, έχει περιέλθει και η τοπική οργάνωση της Μαγνησίας. Αποχώρησαν από το κόμμα 18 μέλη καθώς θεωρούν πως “η κουλτούρα του αρχηγισμού, του μεσσιανισμού και της αναζήτησης εσωτερικού εχθρού είναι ξένη στις αξίες της Αριστεράς. Η αυξανόμενη τοξικότητα στη δημόσια σφαίρα, με παράλληλη ρευστοποίηση της οργανωτικής λειτουργίας, ακυρώνει την πολιτική λειτουργία”,όπως αναφέρουν.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο δηλώνουν και τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησε να κάνει την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, δέχτηκε ανελέητη επίθεση και βρέθηκε να αντιμετωπίζει σήμερα το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μέσα στο κόμμα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

“Ο κ. Κασσελάκης, ως επαγγελλόμενος μεσσίας, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Καθημερινά αποδομεί βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και επιδίδεται με απίστευτη ταχύτητα σε μια βίαιη μετάλλαξη του. Προσέβαλε επανειλημμένα τις αξίες, την ιστορία και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζει προσωπικές απόψεις που απηχούν και ταυτίζονται με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, δίχως να βουλεύεται με τα όργανα του κόμματος. Έφτασε στο σημείο να καταργήσει ουσιαστικά την Κεντρική Επιτροπή. Ένα όργανο που του απαγορεύουν να ψηφίσει προτάσεις που κατατίθενται, που του απαγορεύουν να πάρει αποφάσεις, παύει να υφίσταται. Και αν δεν υπάρχει Κ.Ε. πώς μπορεί να υπάρχει δημοκρατικό κόμμα.
Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό συναντηθήκαμε στο ΣΥΡΙΖΑ από διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές διαδρομές, στην κορυφαία στιγμή ενότητας και σύνθεσης της Ελληνικής Αριστεράς, στη μεταπολίτευση. Κάναμε όλοι και όλες μαζί πράξη την κουλτούρα της σύνθεσης, με σεβασμό στην έκφραση κάθε διαφορετικής άποψης της αριστεράς και των προοδευτικών ιδεών.
Είμαστε περήφανοι για τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με την οικονομία χρεωκοπημένη και τις προσπάθειές μας υπονομευμένες από το πολιτικό σύστημα που χρεωκόπησε τη χώρα και το οικονομικό κατεστημένο, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, με ένα καθαρό διάδρομο και με την κοινωνία όρθια.
Δυστυχώς, στην ίδια περίοδο, και κυρίως μετά τις εκλογές του 2019, δεν μεριμνήσαμε για την πολιτική λειτουργία του κόμματος – στο όνομα μιας θολής και όπως αποδείχθηκε αναποτελεσματικής διεύρυνσης. Κυρίως, όμως, δεν καταφέραμε να ενισχυθούν τα κοινωνικά κινήματα και τα συνδικάτα ως ισχυρός παράγοντας στη χώρα.
Διαφωνήσαμε με τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, αλλά συμμετείχαμε στη διαδικασία, με σεβασμό στο αποτέλεσμα. Η διαδικασία και οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις επιφυλάξεις μας. Φέρουμε κι εμείς μέρος της ευθύνης, καθώς συναινέσαμε στη διεξαγωγή του συνεδρίου μετά την εκλογή προέδρου, παραβαίνοντας τις αρχές μας.
Θεωρούμε ότι η κουλτούρα του αρχηγισμού, του μεσσιανισμού και της αναζήτησης εσωτερικού εχθρού είναι ξένη στις αξίες της Αριστεράς. Η αυξανόμενη τοξικότητα στη δημόσια σφαίρα, με παράλληλη ρευστοποίηση της οργανωτικής λειτουργίας, ακυρώνει την πολιτική λειτουργία.
Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στην απαξίωση της πολιτικής. Δεν μπορούμε
να αποδεχθούμε την συνθήκη πολιτικής ομηρείας ως εν δυνάμει “βαρίδια”, “υπονομευτές” και “αποστάτες”.
Τιμούμε την ιστορία και τους συλλογικούς μας αγώνες. Θεωρούμε ότι η Αριστερά
είναι αναγκαιότητα και η κυβερνησιμότητα την προϋποθέτει. Μόνο με συγκροτημένη αριστερή πρόταση μπορούμε να υπερασπίσουμε τα λαϊκά συμφέροντα, να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση με αξιοπιστία και να χαράξουμε το δρόμο για ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο προς όφελος του λαού.
Θεωρούμε ότι η πολιτική αξιοπιστία και η προσωπική αξιοπρέπεια δεν μπορούν να υπηρετηθούν σε αυτές τις συνθήκες. Κατανοούμε ότι πολλοί και πολλές σύντροφοι και συντρόφισσες ελπίζουν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Μακάρι να τους δικαιώσουν οι εξελίξεις. Εμείς δεν το πιστεύουμε. Σε κάθε περίπτωση θα συναντηθούμε στους αγώνες για κοινωνία με δικαιοσύνη, δίχως ανισότητες, με μέριμνα για τους αδύνατους, για το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, δεν έχουμε πλέον καμία σχέση με το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη. Επιθυμία μας είναι να στρατευθούμε στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα με κορμό την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά.

Ανδρίτσου – Χορδάκη Μαρίνα, μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, πρώην υποψήφια βουλεύτρια, Οργάνωση Μελών Νοτιανατολικού Βόλου
Αντωνιάδης Γιάννης πρώην, ΟΜ ΝΑ Βόλου, πρώην υποψ, βουλευτής
Βογιατζής Κώστας, ΟΜ Δυτικού Βόλου πρώην Συντονιστής Ν. Ε. Μαγνησίας
Δραμητινός Μάνθος, ΟΜ ΝΑ Βόλου πρώην Συντονιστής Ν. Ε. Μαγνησίας, μέλος ΝΕ Μαγνησίας, υποψ. βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές
Δρόλια Σμαράγδα μέλος ΟΜ Αλμυρού
Γαντζού Αφροδίτη μέλος ΟΜ Αγριάς, δημοτική σύμβουλος
Καστρινάκης Μιχάλης, ΟΜ Δ. Βόλου, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΝΕ
Μητσικώστα Ρίτα, μέλος ΟΜ ΒΑ Βόλου
Μπατζούκη Κλεοπάτρα, μέλος ΟΜ ΝΑ Βόλου
Οικονομίδης Δημήτρης μέλος ΟΜ ΒΑ Βόλου
Οικονόμου Λίτσα μέλος ΟΜ ΝΑ Βόλου
Παλαμιώτης Νικόλαος μέλος ΟΜ ΝΑ Βόλου
Σταμπουλής Γιώργος μέλος ΝΑ Βόλου
Τζινόπουλος Βασίλης μέλος ΝΑ Βόλου
Τοζίδης Γιώργος μέλος ΟΜ Νότιου Πηλίου, μέλος Γραμματείας Τμήματος
Οικονομικής Πολιτικής
Τσέκος Λευτέρης μέλος ΟΜ ΒΑ Βόλου
Τσοκάρας Χρήστος πρώην Συντονιστής ΟΜ Αλμυρού
Χρόνης Κώστας μέλος ΟΜ Δυτικού Βόλου






Ειδήσεις σήμερα:

ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και συγκοινωνίες: Οι αλλαγές που έρχονται και πώς επηρεάζουν την τσέπη μας

Μέσω διαρροής απάντησε ο Μπραντ Πιτ για τη Ζαχάρα και τον Παξ - Η μπηχτή για την Τζολί

Φωτογραφίες: Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία για να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης