Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Δεν φορολογούνται τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ξεκαθάρισε ο Γεωργιάδης

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Δεν φορολογούνται τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ξεκαθάρισε ο Γεωργιάδης

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τις βασικές αρχές του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει παροχές και ευνοϊκές αλλαγές για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους - Αλλάζουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης - Επιδόμα μητρότητας για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

gewrgiadis-synenteyksi-typoy
Συνέντευξη τύπου για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης παρχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Δεν φορολογούνται τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και η εισαγωγή φορολογικών συντελεστών αφορά τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ξεκαθάρισε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τα ΤΕΑ που το θεσμικό τους πλαίσιο φτιάχτηκε πριν από 21 χρόνια για να δώσουμε ώθηση στον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα είχαν θεσπιστεί γενναία φορολογικά κίνητρα και πρακτικά τα χρήματα αυτά ήταν αφορολόγητα. 300 εκατ. ευρώ το αποθεματικό των ταμείων αυτών που είναι μικρό. Στην πραγματικότητα αυτά τα 21 χρόνια ο θεσμός αυτός δεν έχει λειτουργήσει παρά μόνο για ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ο λόγος ήταν ότι το θεσμικό πλαίσιο ήταν αντιπαραγωγικό. Στις αλλαγές φτιάχνουμε ένα πιο ευέλικτο και πρακτικό νομοθετικό πλαίσιο για να δώσουμε ώθηση σε αυτό τον πυλώνα που πρακτικά δεν υπάρχει» συμπλήρωσε.

Η εισαγωγή των φορολογικών συντελεστών θα γίνει με τέτοιο κλιμακωτό τρόπο που δεν έχουμε στόχο να φορολογήσουμε αλλά να κλείσουμε μια πόρτα που σήμερα είναι ορθάνοιχτη για φοροαποφυγή. Θεωρούμε άδικο να μπορούν κάποιοι που έχουν υψηλά εισοδήματα και βάζουν χρήματα στα ταμεία αυτά μετά από 2-3-4 χρόνια να τα βγάζουν τελείως αφορολόγητα.

Για αυτούς που θέλουν να μείνουν πολλά χρόνια στο ταμείο και έχουν ανάγκη για έναν δεύτερο πυλώνα και ένα επιπλέον εφάπαξ οι συντελεστές θα είναι πολύ χαμηλοί.

Κλείσιμο
Το νομοσχέδιο έχει την κατάργηση της παρακράτησης 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους με αλλαγή σε παρακράτηση 10% επί του επιπλέον εισοδήματος της εργασίας που θα κάνει ως συνταξιούχος μέτρο που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2024, την αύξηση του ορίου της δυνατότητας ρυθμίσεων για οφειλές στον ΕΦΚΑ με άρση του τραπεζικού απορρήττου (το όριο θα αυξηθεί στις 30.000 για τους ελ. επαγγελματίες και 10.000 για τους αγρότες), την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να το λαμβάνουν 9 μήνες, για την ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων - είχαμε άνω των 60.000 εκκρεμών, είμαστε στις 42.000 και προσδοκούμε να πάμε κάτω από τις 30.000 - και έχουμε και την καθιέρωση της προπληρωμένης κάρτας για επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Δημιουργείται η έννοια του ενεργού ΑΜΚΑ για την δωρεάν κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία σε ανασφάλιστους προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης. Δεν θα μπορεί κάποιος που έβγαλε κάποτε ΑΜΚΑ και έφυγε από τη χώρα, να επιστρέφει μόνο για να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο και να πάρει δωρεάν φάρμακα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το δεύτερο επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα δοθεί τον Δεκέμβριο ώστε σιγά-σιγά να θεραπεύσουμε τη σχετική αδικία με τρόπο που να είναι δημοσιονομικά ανεκτός καθώς περιλαμβάνεται η διάταξη που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα σε 750.000 συνταξιούχους που δε θα λάβουν την αύξηση 3.1% στις συντάξεις τους το 2024. Πρόκειται γι΄ αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη έως 1.600 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυκνώνουν τα σύννεφα διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανοιχτή σύγκρουση στην Πολιτική Γραμματεία

Το Ισραήλ μετατρέπει τα άρματα μάχης για να τα προστατεύσει από τα drones της Χαμάς - Δείτε εικόνες

Σήμερα ο γάμος Κασσελάκη-Τάιλερ στη Νέα Υόρκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης