Δήμος Αθηναίων: Οι 8 σύμβουλοι του Μπακογιάννη πήραν διπλάσιο αριθμό σταυρών από τους 26 του Δούκα

Δήμος Αθηναίων: Οι 8 σύμβουλοι του Μπακογιάννη πήραν διπλάσιο αριθμό σταυρών από τους 26 του Δούκα

Δείτε αναλυτικά ποιοι εκλέγονται από κάθε συνδυασμό - Πώς το εκλογικό σύστημα των δημοτικών ως προς την κατανομή των εδρών δημιουργεί ανατροπές στους δημοτικούς συμβούλους

mpakogiannhs-doukas-arthrou-1610
Τις παραδοξότητες του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών ως προς την κατανομή των εδρών και την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων έφεραν στην επιφάνεια οι μεγάλες ανατροπές μεταξύ του πρώτου γύρου και της επαναληπτικής αναμέτρησης.

Η πρώτη σε «σταυρούς» από τον συνδυασμό του κ. Χάρη Δούκα, κυρία Ρωξάνη – Ευαγγελία Μπέη – Καραμπότσου έλαβε 2.924 προσωπικές ψήφους ενώ η 26η και τελευταία εκλεγείσα Δέσποινα Λιμνιωτάκη μόλις 426.

Από την άλλη πλευρά ο πρώτος από τον συνδυασμό Μπακογιάννη, ο κ. Νίκος Αβραμίδης συγκέντρωσε 10.672 σταυρούς και ο 8ος και τελευταίος της λίστας των εκλεγμένων του συνδυασμό Σάκης Κολλάτος έλαβε 3.517.

Συνολικά, οι 26 δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγει ο συνδυασμός Δούκα συγκεντρώνουν 22.561 «σταυρούς» ενώ οι 8 του Μπακογιάννη αθροίζουν 43.863.

Να σημειωθεί ότι η κατάταξη των δημοτικών συμβούλων καθορίζεται από τους «σταυρούς» που θα συγκεντρώσουν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ενώ στον δεύτερο γύρο καθορίζεται ο τελικός αριθμός των εδρών που δικαιούται κάθε παράταξη. Καθορίζεται δηλαδή πόσους δημοτικούς συμβούλους εκλέγει η επικρατούσα παράταξη και πόσους οι συνδυασμοί που πέρασαν το 3%. Αυτό οδηγεί σε ορισμένα παράδοξα ιδίως στους Δήμους όπου στον πρώτο γύρο τερμάτισε πρώτη και με μεγάλη διαφορά η παράταξη που τελικά στον δεύτερο γύρο μειοψήφησε.

Κλείσιμο
Το παράδειγμα του Δήμου Αθήνας είναι χαρακτηριστικό.

Στον α' γύρο ο συνδυασμός του Κώστα Μπακογιάννη έλαβε 41,35% ενώ οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι «σταυρώθηκαν» από 57.800 εκλογείς. Από την άλλη η παράταξη του Χάρη Δούκα συγκέντρωσε ποσοστό 14,19% και οι σύμβουλοί του ψηφίστηκαν από μόλις μόλις 19.842 εκλογείς.

Με βάση αυτό το αποτέλεσμα καθορίστηκε η λίστα των επικρατέστερων δημοτικών συμβούλων των δύο παρατάξεων που αναμετρήθηκαν στην τελική μάχη.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δούκα - Η δικηγόρος, κόρη πρώην δημάρχου Αθηναίων που βγήκε πρώτη σε σταυρούς

Η κόρη του Αχιλλέα Μπέου, Eve, μιλά στην Τζεφ Μοντάνα για τον πατέρα της: Μπορεί να μιλάει με γκέι αλλά είναι ομοφοβικός

Βίντεο: Το protothema.gr στο μεγαλύτερο στρατόπεδο αρμάτων περιμετρικά της Γάζας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης