Μετά το φτυάρι και το πριβέ συνεργείο ο Κασσελάκης πάει Σακελλαροπούλου και ψάχνει «μορατόριουμ» με Φίλη

Μετά το φτυάρι και το πριβέ συνεργείο ο Κασσελάκης πάει Σακελλαροπούλου και ψάχνει «μορατόριουμ» με Φίλη

Συνάντηση σήμερα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Νίκο Φίλη με στόχο να «λιώσουν» οι πάγοι - Ο ακτιβισμός στην «απροειδοποίητη» επίσκεψη σε Βόλο, Καρδίτσα

kasselakis-domokos
Εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να έχει σήμερα στις 11 το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, επιστρέφοντας από την περιοδεία του στη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα. Η «συνάντηση γνωριμίας» ανάμεσα στον νέο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν εκπέμπει μόνο μηνύματα «θεσμικότητας» από πλευράς της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά έρχεται σε συνέχεια του κύκλου των επαφών του κ. Κασσελάκη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πριν το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασσελάκης περιόδευσε χθες στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα το τελευταίο διάστημα, επισκεπτόμενος το Βόλο, τον Δήμο Κιλελέρ, τον Παλαμά Καρδίτσας και τα Φάρσαλα, ενώ κατά τη διάρκεια της αυτοψίας του στις περιοχές που επλήγησαν, συνάντησε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Απόστολο Γκλέτσο. Καταγράφοντας καρέ καρέ τις επισκέψεις του σε κατοικίες και καταστήματα που υπέστησαν φθορές, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έβγαλε ακόμη και τα παπούτσια του, για να εισέλθει στο εσωτερικό των σπιτιών, ενώ κατέγραψε τη στιγμή που ο ίδιος απομάκρυνε λάσπες με το φτυάρι σε ένδειξη εθελοντισμού, επιλέγοντας έτσι μια πιο «ακτιβιστική» εκδοχή αντιπολιτευτικής δράσης. Όπως είπε, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του, «θα είμαι εκεί που «κανένας δεν πάει». Εκεί που το πρόβλημα δεν κρύβεται κάτω από το χαλί», ενώ απαντώντας σε σχόλιο πολίτη από τον Παλαμά Καρδίτσας που του τόνισε πως «απροειδοποίητα ήρθατε», ανταπάντησε ότι «Απροειδοποίητα. απρόβλεπτα. Αδιαμεσολάβητα. Αυτός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα. Θα αρχίζει από την κοινωνία».

Κλείσιμο
Βάζοντας μια άνω τελεία στις επισκέψεις του σε περιοχές που επλήγησαν ή σε κοινωνικές δομές, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να αναχωρήσει για την Κύπρο σήμερα, όπου κατά πληροφορίες θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών με πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες του νησιού, στην πρώτη θεσμική επίσκεψή του στη Λευκωσία, μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος. Σημειωτέον ότι λίγες ώρες μετά την ανάδειξή του σε νικητή της κούρσας διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και από τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει ο κοινός αγώνας των δύο κομμάτων και όλων των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων για κοινωνική δικαιοσύνη, βιώσιμες πολιτικές απέναντι στην κλιματική κρίση και επανεκκίνηση των συνομιλιών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διεκόπησαν στον Κραν Μοντανά.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι την Πέμπτη, ημέρα που συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σηματοδοτώντας την «ολική επαναφορά» στους αντιπολιτευτικούς ρυθμούς. Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, αιχμές, βολές και εσωκομματική κριτική δεν εκλείπουν από την ημερήσια διάταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν λέει να υπερβεί τη δίνη της εσωστρέφειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να συναντήσει σήμερα το μεσημέρι, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην κυρία Σακελλαροπούλου, τον πρώην υπουργό Παιδείας και πρωτοκλασάτο στέλεχος της «Ομπρέλας», Νίκο Φίλη, προκειμένου να «λιώσουν οι πάγοι» μεταξύ των δύο πλευρών. Τείνοντας χείρα φιλίας, ο κ. Κασσελάκης είχε ζητήσει να συναντήσει δύο φορές τον κ. Φίλη, όπως ανέφερε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, με τον πρώην υπουργό Παιδείας να αποδέχεται την πρόσκληση, σε μια συνάντηση περισσότερο βολιδοσκόπησης και από τις δύο πλευρές. Σημειωτέον ότι ο κ. Φίλης είχε περιγράψει την πολιτική παρουσία του κ. Κασσελάκη με όρους «Μπέπε Γκρίλο» και «ύφος Τραμπ», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μεταπολιτική». Το γεγονός, άλλωστε, ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών πραγματοποιείται ώρες μετά την πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της «Ομπρέλας» αυξάνει εκ των πραγμάτων τη βαρύτητά της, με δεδομένο ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει στην ανάγκη να ενημερωθεί θεσμικά για την πολιτική γραμμή του Προέδρου, αλλά και στον ορισμό του οδικού χάρτη του κόμματος, με ορίζοντα το Έκτακτο Συνέδριο. Πάντως, το σημερινό ραντεβού ΚασσελάκηΦίλη εκτιμάται ότι θα βαρύνει στις όποιες εσωκομματικές εξελίξεις, τη στιγμή που στελέχη που πρόσκεινται στην νέα ηγεσία ανοίγουν παράθυρο μετάθεσης του Έκτακτου Συνεδρίου.

Μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς σημείωσε για το Συνέδριο πως «εγώ θα το προσδιόριζα στην αιχμή της αλλαγής του χρόνου αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο προφανώς θα αποφασίσω ή θα εισηγηθώ εγώ». Στην ίδια κατεύθυνση, «εγώ νομίζω ότι πρέπει καταρχήν να συνεδριάσουν όλα τα όργανά μας. Θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε ένα Συνέδριο. Θα πω ότι ο χρόνος είναι όντως λίγος και νομίζω ότι αυτή είναι και η άποψη των δύο γραμματέων του κόμματος. Έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές την επόμενη και την μεθεπόμενη Κυριακή και ο σκοπός δεν είναι να γίνει τάχιστα το συνέδριο. Είναι να γίνει πετυχημένα το συνέδριο. Τώρα, ένα ή δύο μήνες πάνω κάτω δεν θεωρώ ότι θα σημάνουν κάτι», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Παρόμοια άποψη διατύπωσε χθες και ο ναύαρχος και βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Ευάγγελος Αποστολάκης, λέγοντας πως «θεωρώ ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει όταν είναι έτοιμο το κόμμα να το κάνει, όχι όταν για λόγους σκοπιμότητας θέλει κάποιος να το κάνει τώρα (…) Θεωρώ πάντως ότι τον Νοέμβριο δεν προλαβαίνουμε συνέδριο». Επιπλέον, ο κ. Αποστολάκης απάντησε στην τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη περί εργαλειοποίησης του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα χθες, επισημαίνοντας πως «να σεβόμαστε την ιστορία του Αλέξη Τσίπρα και να μην τον χρεώνουμε με πράγματα που δεν έχουν αξία. Να μην τον χρεώνουμε με πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία αξία και δεν είναι έτσι όπως τα λέμε... Όταν θέλουμε κάτι να λέμε θα βρούμε, θα βρίσκουμε διάφορα». Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκης απάντησε στο ενδεχόμενο διάσπασης πως «κανείς δεν περισσεύει, έχουμε πει. Ωστόσο, θεωρώ ότι έχει μια φυσιολογική υπόσταση ένα κομμάτι από τις αντιδράσεις. Αυτό όμως έχει αρχίσει να ξεπερνάει το φυσιολογικό. Θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να είμαστε πιο ψύχραιμοι, πιο ώριμοι».

Σημειωτέον ότι ο πρώην γραμματέας και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε για το Συνέδριο και τα κομματικά όργανα χθες πως «αν παραδοθούμε σε ένα απολύτως προεδροεντρικό και προσωποπαγές κόμμα ίσως να μην χρειάζεται, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει γι' αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ». Σχολιάζοντας ακόμη τις «χρεώσεις κρίσιμων θέσεων μέσω ανακοινώσεων του γραφείου τύπου και χωρίς να συζητήσουμε», ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε πως «αυτά δεν είναι ούτε στις παραδόσεις ούτε συνάδουν με δημοκρατική λειτουργία». «Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου και έλα να ψηφίσεις, να τον κοροϊδεύουμε ότι αυτός καθορίζει τις τύχες του κόμματος και να του αρνούμαστε να συμμετέχει σε ζητήματα καθημερινής πολιτικής έστω και δια οργάνων», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεν του έδιναν άσυλο και πήγε να ανατινάξει νοσοκομείο - Βίντεο από την έκρηξη που συγκλόνισε το Λίβερπουλ

Βίντεο: Ο Κασσελάκης λέει στις κάμερες να μην τον ακολουθήσουν και μπαίνει με δικό του συνεργείο σε σπίτι πλημμυροπαθή

Η τροπική καταιγίδα Φιλίπ σαρώνει τη Γουαδελούπη

Περιφερειακές
 & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης