ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινάει αύριο το Συνέδριο - Ο Κασσελάκης μαζεύει 30 υπογραφές για να «κλειδώσει» υποψηφιότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινάει αύριο το Συνέδριο - Ο Κασσελάκης μαζεύει 30 υπογραφές για να «κλειδώσει» υποψηφιότητα

Από το περιβάλλον Κασσελάκη διαμηνύονταν χθες πως έχουν βρεθεί οι απαραίτητες υπογραφές

syriza_diadoxi_xr
Εντείνονται ώρα με την ώρα οι διεργασίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς συνέρχεται αύριο, στις 11 το πρωί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με αντικείμενο εργασίας τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος, απόντος του Αλέξη Τσίπρα.

Με τους Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα να έχουν λάβει το «πράσινο φως» για την είσοδό τους στην προεκλογική κούρσα κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, απομένει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος μπήκε τελευταίος στο χορό των «δελφίνων» να προσκομίσει 30 τουλάχιστον υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, για να «κλειδώσει» στην πράξη την υποψηφιότητά του.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cv6ogkon5wzd)

Από το περιβάλλον του πέμπτου κατά σειρά υποψηφίου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαμηνύονταν χθες πως έχουν βρεθεί οι απαραίτητες υπογραφές – εισιτήριο για την παρουσία του στον πρώτο και στον δεύτερο (αν υπάρξει) γύρο της εκλογικής αναμέτρησης- με το εσωκομματικό ενδιαφέρον τώρα να περιστρέφεται γύρω από τα ονόματα, όσων φέρονται να έχουν ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου υποψηφίου.

Πάντως, ακόμη και αν κ. Κασσελάκης δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει ακριβώς τον αριθμό των απαιτούμενων υπογραφών, σε περίπτωση που βρισκόταν κοντά στον επιθυμητό στόχο, δεν φαίνεται το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος να έτεινε τελικά προς την αποβολή του από την κούρσα υπό το φόβο «τυχόν ηρωοποίησής» του, αλλά κυρίως σε μια προσπάθεια να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι. «Να πέσουν οι τόνοι. Όλοι έχουν δικαίωμα να κριθούν για την πορεία και την ατζέντα τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, ενώ «πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία -αυτό λέει το καταστατικό μας και αυτό έχουμε αποφασίσει- και όταν λέμε ανοιχτή το εννοούμε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος φέρει τα χαρακτηριστικά του και την πρότασή του -την πολιτική και τη λειτουργική- να κατέλθει και να τη θέσει στην κρίση των μελών, των φίλων και των ανθρώπων που θα έρθουν να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να ψηφίσουν» απάντησε για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, η Έφη Αχτσιόγλου.

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cv60wcy8h1w1)

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης
Η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της εσωτερικής έντασης στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν αγνοεί την ατμόσφαιρα που πλανάται τις τελευταίες ώρες πάνω από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικότερα, η προσπάθεια του κ. Κασσελάκη να προβάλλει κατά ορισμένους, ως «αντισυστημική υποψηφιότητα» για ειωθότα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξηγώντας εκ νέου πως ο ίδιος «δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός» και πως προέρχεται «από την εργασία και την κοινωνική ζωή» έναντι των συνυποψηφίων του, αλλά και του απερχόμενου Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, που αποτέλεσαν κομματικά στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς επί σειρά ετών, φαίνεται να αγγίζει μια μερίδα ψηφοφόρων και φίλων του κόμματος, που εκλαμβάνουν την καμπάνια του κ. Κασσελάκη ως ευθεία αντίδραση στην διαδικασία ανάδειξης και αναπαραγωγής κορυφαίων στελεχών στην ιεραρχία της Κουμουνδούρου. Παράλληλα, η επικέντρωση της καμπάνιας του κ. Κασσελάκη γύρω από την προσωπική του διαδρομή και την πολιτική του δράση, απαντώντας χθες διαδοχικά σε αρνητικά σχόλια χρηστών των κοινωνικών δικτύων αναφορικά με το βιογραφικό του, αυξάνει την εντύπωση μιας «προσωποκεντρικής καμπάνιας» με τον κ. Κασσελάκη να επιθυμεί να απαντά «αδιαμεσολάβητα» με το κοινό του. Ευνοώντας, δηλαδή την εξέλιξη της αναμέτρησης περισσότερο σε «στοίχημα προσωπικής προβολής», παρά σε «επιλογή συνολικής πολιτικής πρότασης» για το αύριο του κόμματος, όπως σχολίαζαν στελέχη του κόμματος.

«Προοδευτική υποψηφιότητα εντός της ΝΔ!»
Με αυτά τα δεδομένα, οι αιχμές κατά του κ. Κασσελάκη δεν έλειψαν ούτε χθες με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέλιο Κούλογλου να παρατηρεί πως «ο θόρυβος που προκλήθηκε από την υποψηφιότητα Κασσελάκη υποδηλώνει βαθύτερες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες». Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, «όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί φτηνά αυτοκίνητα, είχε πέσει το σύνθημα “Καλύτερα Παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη”. Η σύγχρονη παραλλαγή του είναι “Καλύτερα Κασσελάκη παρά τον Μητσοτάκη"..», για να προσθέτει πως «Θαύματα όμως δε γίνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξαναγυρίσει στις γειτονιές, να χτίσει δεσμούς με την κοινωνία, που δεν είχε αυτά τα χρόνια. Αυτά δεν αναπληρώνονται. Και ο Ιησούς Χριστός να κατέβαινε υποψήφιος, δε θα το κατάφερνε. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ».

«Θα βάζαμε επικεφαλής καθηγητή αγγλικής, αν ήταν έτσι»
Ερωτηθείς πως βλέπει, σ’ αυτό το πλαίσιο την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως «είναι στην ακριβώς αντίθετη πλευρά. Απευθύνεται στην αριστερά των πόλεων, που δραστηριοποιείται για τα κοινωνικά δικαιώματα - που είναι επίσης πολύ σημαντικό - αλλά δεν είναι αυτό που λείπει σήμερα». «Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα κερδίσω τον κ. Μητσοτάκη. Επικοινωνιακά αναμφίβολα είναι επιτυχημένη η στρατηγική του, όπως κάποια στιγμή τελειώνει η επικοινωνία και πρέπει να πάμε στην ουσία. Δε αρκεί να ξέρεις καλύτερα αγγλικά από τον κ. Μητσοτάκη για να τον κερδίσεις. Θα βάζαμε επικεφαλής καθηγητή αγγλικής, αν ήταν έτσι» επισήμανε ακόμη ο κ. Κούλογλου, καταλήγοντας πως «ο κ. Κασσελάκης είναι ένα συμπαθητικό πρόσωπο, όμως έχει τοποθετηθεί γραπτώς υπέρ του κ. Μητσοτάκη, και μάλιστα στο τέλος της θητείας του τελευταίου. Τον εκτιμά έγραψε, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μια προοδευτική υποψηφιότητα εντός της ΝΔ! Σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι ο κατάλληλος πρόεδρος».

«Πρέπει να είναι στη Βουλή»
Από πλευράς του ο Βουλευτής του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε χθες τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου για την προεδρία, σημειώνοντας παράλληλα πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι στη Βουλή», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως είπε η εκλογική διαδικασία πρέπει να γίνει με τον τρόπο που έγινε και αυτή του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα, «κάθε υποψήφιος που προτάσσει ένα αξιόλογο και φρέσκο πρόγραμμα που απηχεί την κοινωνία και τις ανάγκες της μπορεί να αποτελέσει δυναμικό κεφάλαιο για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος» ανέφερε, σε ανάρτησή του, ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και αυτή να αποτελέσει μια πολύ καλή πρόταση για την κεντροαριστερά. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο με καινοτόμες ιδέες και μεγάλη επιστημονική κατάρτιση. Κάθε υποψήφιος που προτάσσει ένα αξιόλογο και φρέσκο πρόγραμμα που απηχεί την κοινωνία και τις ανάγκες της μπορεί να αποτελέσει δυναμικό κεφάλαιο για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος» τόνισε χαρακτηριστικά, ο Βουλευτής Επικρατείας του κόμματος.

Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε χθες με σειρά οπτικοποιημένων μηνυμάτων να απαντήσει προκαταβολικά σε τυχόν αιτιάσεις γύρω από τον κοινωνικό και επαγγελματικό του βίο, όπως για το γεγονός ότι εργάστηκε στην Goldman Sachs και το εάν είναι εφοπλιστής, αλλά και σε εκείνους που λένε ότι στο παρελθόν εκθείαζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιμετωπίζοντας με χιούμορ ακόμη και σχόλια που πυροδότησε το ζήτημα του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Συγκεκριμένα, «Να ζήσει η Κρήτη με τον Ψηλορείτη! Αδερφές και παλικάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια» απάντησε για την σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ «Έχω μαζέψει ό,τι χειρότερο, ό,τι πιο αρνητικό, ό,τι πιο καταδικαστικό έχει γραφτεί για μένα τις τελευταίες μέρες. Και απαντάω εδώ, μπροστά σας. Ξεκινάω λοιπόν: ''Κάνει για αρχηγός της ΝΔ, όχι του ΣΥΡΙΖΑ''» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «το ξεκαθαρίζω εμένα με ενδιαφέρει η σύγχρονη Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ. Και γι'αυτό μπαίνω μπροστά, τη στιγμή της πτώση του. Όχι για να πάρω έτοιμο μαγαζί». «Εμένα με ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Όχι να είμαι με όποιο κόμμα να' ναι», ξεκαθάρισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Η καθημερινότητα σε πρώτο πλάνο σήμερα στο υπουργικό - Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη


Σε πύρινο κλοιό για 14η ημέρα ο Έβρος - Εφιαλτική νύχτα στο Σουφλί


Πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο Τζακ Σόνι, γνωστός ως «άλλος κιθαρίστας» των Dire Straits
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης