Σύνοδος Κορυφής: Ουγγαρία και Πολωνία «στηλώνουν τα πόδια» για το μεταναστευτικό παρά τα €12 δισ. στο τραπέζι

Σύνοδος Κορυφής: Ουγγαρία και Πολωνία «στηλώνουν τα πόδια» για το μεταναστευτικό παρά τα €12 δισ. στο τραπέζι

Βουδαπέστη και Βαρσοβία διαφωνούν με το χρηματικο «πέναλτι» για χώρες που δεν δέχονται μετανάστες στο έδαφός τους - Ιταλία και Αυστρία οι επικεφαλής του αντίπαλου στρατοπέδου

sinodos-korifis-orban
Με το μεταναστευτικό και τη διαχείρισή του να αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» λόγω των εμποδίων που βάζουν Ουγγαρία και Πολωνία συνεχίζεται σήμερα η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο χώρες αυτές - Ουγγαρία και Πολωνία - επέμειναν στις αντιρρήσεις τους για την κατ' αρχήν συμφωνία που επετεύχθη πριν από μερικές ημέρες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ και η οποία προβλέπει μετά από επτά χρόνια πλήρους ακινησίας στο ζήτημα των προσφύγων/μεταναστών:

  • -1ον Έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη - μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα)
  • - 2ον Έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δηλαδή, όποιο κράτος μέλος, δεύτερης γραμμής, δεν δεχτεί στο έδαφός του μετανάστες/πρόσφυγες από άλλο κράτος - μέλος (πχ η Ουγγαρία δεν δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα) τότε θα καταβάλει 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που αρνείται να δεχτεί στο έδαφός του.

Λόγω των αντιδράσεων από Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία μπλοκαρίστηκε το κείμενο συμπερασμάτων καθώς απαιτούν η υποδοχή αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να γίνεται σε εθελοντική βάση, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Κλείσιμο
Όπως έγραψε στο Twitter σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αργά το βράδυ χθες Πέμπτη, «το πολωνοουγγρικό δίδυμο μάχεται και αντιστέκεται μαζί».

Στον αντίποδα Ιταλία και Αυστρία έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο, ώστε πρώτον, οι διατυπώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουν λόγο για αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και δεύτερον, να υπάρξει άμεση βοήθεια στα κράτη- μέλη πρώτης γραμμής.

12 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό στο «τραπέζι»

Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν να καταλήξουν στο ακριβές ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην ΕΕ και παράλληλα να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδος των προσφύγων και η μετεγκατάσταση αυτών, εντός των κρατών -μελών της ΕΕ.

Τα κεφάλαια είναι πολλά. Πάνω από 10 δισ. ευρώ για τρίτες χώρες, όμορες δηλαδή της ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να αποτρέψουν τις μετακινήσεις ανθρώπων που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και συνεπώς να τους κρατούν στα εδάφη τους, και άλλα 2 δισ. για την ενίσχυση των κρατών - μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα.

Τα κράτη - μέλη έχουν διαμοιραστεί σε αυτά που ζητούν αυστηρά μηνύματα κατά των όμορων κρατών που διευκολύνουν τις μεταναστευτικές ροές και σε αυτά που ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία. Για παράδειγμα η Γερμανία επιθυμεί όχι απλώς να δοθούν περισσότερα χρήματα σε γειτονικά κράτη, όπως η Τουρκία, που φιλοξενούν τεράστιο αριθμό μεταναστών, αλλά παράλληλα να δοθεί ως δέλεαρ στην Άγκυρα η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας. Το ζήτημα της Τουρκίας έχει ενδιαφέρον καθώς τα κράτη - μέλη της ΕΕ επιθυμούν μεν μια καλύτερη συνεργασία με τον πρόεδρο Ερντογάν, θέτουν δε ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων της Άγκυρας με την Αθήνα και την Λευκωσία.

Ειδήσεις σήμερα:

O ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Τσίπρα εποχή: Ο οδικός χάρτης, το μορατόριουμ και οι διάδοχοι

Τι δείχνει η «ακτινογραφία» των βάσεων για τα ΑΕΙ μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών

Όλγα Κοτλιδά, το νέο αστέρι του «My Style Rocks» μετά τη Ραμόνα, την Τούνη και την Παναγιώταρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης