Εκλογές 2023- Τσίπρας: «Ισχυρή κοινωνία» από τα δυτικά προάστια

Εκλογές 2023- Τσίπρας: «Ισχυρή κοινωνία» από τα δυτικά προάστια

Στόχο της Κουμουνδούρου  η «ανατροπή των συσχετισμών» ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης

tsipras
Από το Αιγάλεω και την Νίκαια, στους Αγίους Αναργύρους και το Χαϊδάρι περιοδεύει σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με στόχο την «ανατροπή των συσχετισμών» ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Ζητούμενο στις επικείμενες εκλογές κατά την Κουμουνδούρου δεν είναι μόνο τα «κόμματα και πρόσωπα», αλλά «κρίνονται οι ζωές μας. Οι ζωές των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας», όπως επισημαίνεται, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να δίνει ταξικό χρώμα στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, υπό την σημαία της «ισχυρής κοινωνίας».

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «αλαζονική συμπεριφορά» του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία μεταφράζουν ως «δείγματα γραφής για το τι θα σημάνει η ανεξέλεγκτη παντοδυναμία του». Στην κατεύθυνση αυτή, δείχνουν με νόημα τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την συνταγματική αναθεώρηση, περιγράφοντας ότι κεντρικοί στόχοι της ΝΔ είναι οι 180 έδρες, αλλά και η πολιτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «ώστε να μην υπάρχει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό πραγματικό αντίβαρο στη ΝΔ».

Γενικό προσκλητήριο

Ταυτόχρονα, για την αξιωματική αντιπολίτευση το κοντέρ έχει μηδενίσει και η ψήφος στην κάλπη φιλοδοξούν στην Κουμουνδούρου να αποτελέσει «μήνυμα» ότι η χώρα «χρειάζεται ένα κράτος που θα προστατεύει τους αδύναμους, θα σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών και θα υπηρετεί τα δικαιώματα όλων». Αυτό το νόημα είχε και το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα από την Νίκαια προς όλους τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα αρραγές προοδευτικό μέτωπο. Αποδέκτες του καλέσματος του κ. Τσίπρα είναι τόσο εκείνοι οι πολίτες που δεν ψήφισαν ΝΔ το Μάιο, παρά τις επιφυλάξεις τους για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και όσοι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν επιθυμούν έναν «ανέλεγκτο και παντοδύναμο Μητσοτάκη».

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας τις ταξικές αποχρώσεις του προγράμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εστίασε χθες στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αναθερμαίνοντας τους δεσμούς του με την μεσαία τάξη, αλλά και με το εργατικό δυναμικό. Κατά την ανάγνωση της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το μοναδικό κόμμα που εκπροσωπεί πρωτίστως τους εργαζόμενους, τονίζοντας πως οι «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» που υπόσχεται η ΝΔ, μεταφράζονται «σε ανασφάλεια και άθλιες συνθήκες δουλειάς».

Υπό αυτό το πρίσμα, στις δεσμεύσεις μιας κυβέρνησης με στόχο την «ισχυρή κοινωνία» περιλαμβάνονται: άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και συχνούς και τακτικούς ελέγχους, «για να μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα που φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη», όπως διεμήνυσε η Κουμουνδούρου. Πέρα από τα εργασιακά, ωστόσο, οξεία επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στο πεδίο της φορολογίας, κάνοντας λόγο για «κρυφή ατζέντα».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόνο για φέτος, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4 δισ σε σχέση με πέρυσι, το πρώτο τετράμηνο του 2023, τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν ήταν 1,5 δισ ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισμένα, ενώ οι έμμεσοι φόροι έφτασαν στο 60% των φορολογικών εσόδων, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα κυρίως αδύναμων και μεσαίων που πλήττονται από τους έμμεσους φόρους. Ακόμη, εγκαλούν τον κ. Μητσοτάκη ότι «επιτίθεται των έμμεσων φόρων και προσφέρει φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς», αποσαφηνίζοντας επιπλέον πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν προβλέπει «καμία αλλαγή στη φορολογία επιχειρήσεων, μόνο στα υπερκέρδη εταιριών ενέργειας και διύλισης».

Φόροι στα υπερκέρδη

Κλείσιμο
Όπως εξηγούν από την Κουμουνδούρου, «οι μόνες επιχειρήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει φόρους και μάλιστα έκτακτους – και το φωνάζει εδώ και δύο χρόνια όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Κομισιόν – είναι οι επιχειρήσεις ενέργειας και διύλισης καυσίμων, οι οποίες παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη μόνο για το 2022 αθροιστικά πάνω από 6 δισ. Ευρώ». Αυτά τα υπερκέρδη των δέκα επιχειρήσεων «προφανώς και θα φορολογηθούν εκτάκτως», ώστε να επιστρέψουν ως έσοδα στο Δημόσιο για να γίνουν κοινωνική πολιτική, διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη.

Πιάνοντας το νήμα και της αναθέρμανσης των σχέσεών του με τα συνδικάτα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε χθες αποφασισμένος να αναδείξει και «το κρίσιμο θέμα του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό», κατά την επίσκεψή του σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «δεν είναι ιδεοληψία της Αριστεράς η διατήρηση των δημοσίων αγαθών», καθώς αφορά το σύνολο των πολιτών. «Αυτό είναι μία βασική διαφορά στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ότι εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια αγαθά που πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται όλα σε αυτή τη ζωή» υποστήριξε, υπενθυμίζοντας πως μετά την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης έφερε στη Βουλή προς ψήφιση τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό «που ήταν το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού απέτυχε παντού», όπως εκτίμησε.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Τσίπρας εστίασε στο γεγονός ότι «δύο είναι τα κόμματα που έχουν σχέδια διακυβέρνησης. Αυτό της ΝΔ και το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θεωρεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει ανάπτυξη είναι να υπάρχει προοπτική στους ανθρώπους της εργασίας», καλώντας τους εργαζόμενους να σκεφτούν πριν πάνε στην κάλπη «ποιο είναι το ταξικό τους συμφέρον», το «κοινωνικό τους συμφέρον». «Είναι να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που διαιωνίζει την αισχροκέρδεια, τα πλούτη των ισχυρών, αλλά οδηγεί στην απόγνωση, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων;», διερωτήθηκε, προειδοποιώντας για το μέλλον με κυβέρνηση ΝΔ που θα σημαίνει «πιθανές απολύσεις προκειμένου να μπουν ιδιώτες στην ΕΥΔΑΠ» και «σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του νερού», όπως είπε.

«Ποια θα είναι η προοπτική αυτού του τόπου αν μια ανεξέλεγκτη δεξιά και ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που έχει δώσει δείγματα γραφής για το πως θέλει να προσανατολίσει την πολιτική της σε μια σκληρή ταξικά κατεύθυνση ενίσχυσης των ισχυρών και λεηλασίας των μεσαίων και των αδύναμων;» συνέχισε, καταλήγοντας πως «έχει αξία να δώσουμε τη μάχη να ανατρέψουμε αυτό τον δυσμενή συσχετισμό», ιδίως όταν στις 25 Ιουνίου έχουμε μια «νέα κάλπη». 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο 43χρονος αστυνομικός που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Κατεχάκη

Survivor All Star: Ο Τάκης δείπνησε με την κόρη του και αποχώρησε, πανηγύρισε ο Μπάρτζης - Δείτε βίντεο

Τζένιφερ Λόπεζ και Μπεν Άφλεκ απέκτησαν έπαυλη 60,85 εκατ. δολαρίων με 24 μπάνια

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης