Εκλογές στην Τουρκία - Κιλιτσντάρογλου: Θέλουμε να αναπτύξουμε με φιλικό τρόπο τις σχέσεις μας με την Ελλάδα

Εκλογές στην Τουρκία - Κιλιτσντάρογλου: Θέλουμε να αναπτύξουμε με φιλικό τρόπο τις σχέσεις μας με την Ελλάδα

Το μήνυμα του υποψηφίου για την τουρκική προεδρία λίγο πριν από τις εκλογές - Τι αναφέρει για Αιγαίο και ΕΕ

kilitsdaroglu
«Στην Τουρκία θα φέρουμε, με την πραγματική έννοια, την δημοκρατία και την ειρήνη», το μήνυμα του υποψηφίου για την τουρκική προεδρία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα. Εστιάζει στη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα που σημαίνει αποφυγή προκλητικών ενεργειών και πόλωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

«Θέλουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να τις αναπτύξουμε με φιλικό τρόπο. Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας. Άλλωστε έχουμε κοινό πολιτισμό, κοινά τραγούδια, κοινές αναμνήσεις και πρέπει αυτά να αναπτύξουμε» δηλώνει ειδικότερα, στον ΣΚΑΙ, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος. 


Αναφέρει, δε, ότι επιθυμεί να μετατραπεί το Αιγαίο Πέλαγος, σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζέμ.


Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Τις τελευταίες ημέρες, ακούμε πολλά πράγματα για τις εκλογές. Όπως οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν, έκανε αναφορά στην 15η Ιουλίου. Είδαμε εσάς να φοράτε αλεξίσφαιρο. Τι συμβαίνει; Φοβάστε κάτι;

Δεν φοβάμαι, όμως είμαι υποχρεωμένος να εξασφαλίσω την ασφάλεια μου. Υπήρχαν διάφορες πληροφορίες και μου ζητήθηκε να φορέσω αλεξίσφαιρο. Δεν θέλησα να τους δυσαρεστήσω και το φόρεσα.

- Ποιά είναι η πρόβλεψη σας για το εκλογικό αποτέλεσμα;

Ως Εθνική Συμμαχία θα κερδίσουμε τις εκλογές. Στην Τουρκία θα φέρουμε, με την πραγματική έννοια, την δημοκρατία και την ειρήνη. Υπάρχει αστάθεια στην οικονομία και πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε σταθερότητα. Στους πυλώνες του κράτους υπάρχουν καταστροφές, μεταξύ της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την ισορροπία.

- Στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, μιλάτε για αλλαγή του άξονα, για καλές σχέσεις με τους γείτονες. Έχετε κάποιο μήνυμα προς την Ελλάδα και προς την ΕΕ;

Δίχως να περιμένουμε την Ε.Ε. να ανοίξει κεφάλαια, εμείς θα εκπληρώσουμε όλους τους όρους που προβλέπει η Ε.Ε. Καθώς πιστεύουμε, πως είμαστε μια χώρα που αξίζει πρώτης ποιότητας δημοκρατία.

Με την Ε.Ε. θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Μια από τις σημαντικές επιθυμίες μας είναι να έρθουν κι εκείνοι στην Τουρκία και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Τις σχέσεις με την Ελλάδα, θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο Πέλαγος, σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζέμ. Θέλουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να τις αναπτύξουμε με φιλικό τρόπο. Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας. Άλλωστε έχουμε κοινό πολιτισμό, κοινά τραγούδια, κοινές αναμνήσεις και πρέπει αυτά να αναπτύξουμε.

Ειδήσεις σήμερα

Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση MARC - «37,7%: Δώστε μια δεύτερη θητεία στον Μητσοτάκη» - Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα στο ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί

Θεσσαλονίκη - Γιος του 52χρονου για τους δράστες: «Έχουν χαρακώσει αμάξια, έχουν κάνει πολλά νταηλίκια στη γειτονιά»

Εκλογές στην Τουρκία: Με πόλωση, τοξικότητα ακόμη και αλεξίσφαιρα η Τουρκία «ανοίγει» αύριο τις κάλπες


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης