Εκλογές 2023 - Al Jazeera: Η Ελλάδα και η Τουρκία προσέρχονται στις κάλπες, θα μπορούσαν να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας

Εκλογές 2023 - Al Jazeera: Η Ελλάδα και η Τουρκία προσέρχονται στις κάλπες, θα μπορούσαν να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας

Οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα μετά τα αποτελέσματα των εκλογών - Οι θέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για τα ελληνοτουρκικά

kilidcaroglu-erdogan-m
Στη βελτίωση των σχέσεων που διαφάνηκε αρχικά, πριν από λίγους μήνες, με τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» αναφέρονται κατά καιρούς τα διεθνή ΜΜΕ. Λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες σε Ελλάδα και Τουρκία, το Al Jazeera επιχειρεί να παρουσιάσει ορισμένα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδες ΕΜΑΚ στην Τουρκία, ενώ ακολούθως οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν και διακήρυξαν τη βελτίωση των σχέσεων.

«Οι σεισμοί της Τουρκίας δεν άλλαξαν μόνο τη ρητορική. Δημιούργησαν την ανάγκη για μετρητά. Οι εκτιμήσεις για το κόστος ανοικοδόμησης της Τουρκίας ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό δημιουργεί μοχλό πίεσης για τη Δύση να στηρίξει την Τουρκία ώστε να εγκαταλείψει τη γεωπολιτική της αντιπαλότητα με την Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ευκαιρία η διπλωματία των σεισμών»

Υπογραμμίζεται δε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία «προσέρχονται ταυτόχρονα στις κάλπες, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να ανοίξει δυνατότητες προσέγγισης».

«Η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών είναι μια ευκαιρία για την Άγκυρα και την Αθήνα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μετά τις εκλογές» προστίθεται. 

Μάλιστα, το μέσο σημειώνει ότι αυτή φαίνεται να είναι η επικρατούσα άποψη και στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι προς το συμφέρον όλων εδώ να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 27 Απριλίου. «Στο τέλος της ημέρας, οι πράξεις δεν ακολούθησαν τη ρητορική της προεκλογικής χρονιάς. Υπάρχει η επιθυμία και στις δύο πλευρές του Αιγαίου να αναζητηθεί η ειρήνη και ο συμβιβασμός».

Ετοιμάζει γερμανική διαμεσολάβηση μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία;

«Υπάρχει μια φήμη ότι μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία και τις εκλογές της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν τη Γερμανία να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία για να ξεκινήσουν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες» σημειώνει το Al Jazeera.

«Οι πηγές μου λένε ότι οι ΗΠΑ συζητούν εδώ και καιρό μια γερμανική διπλωματική πρωτοβουλία», δήλωσε στο μέσο ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.

«Ο αντίπαλος του Ερντογάν, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αναμένεται ευρέως να έχει καλή επίδοση στις 14 Μαΐου και να είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου. Αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, θα έχουμε σίγουρα δύο αλλαγές. Η μία είναι στο ύφος της πολιτικής. Ο Ερντογάν είναι αρκετά απότομος και τραχύς… Δεν περιμένει κανείς αυτού του είδους τη συμπεριφορά από τον Κιλιτσντάρογλου» τόνισε ακόμη ο κ.Φίλης.

Ειδήσεις σήμερα

ΥΠΕΞ για Μπελέρη: Σκανδαλώδης η απόφαση - Εκτός ευρωπαϊκού δρόμου η Αλβανία

Θεσσαλονίκη: Τον χτύπησαν με μπουνιές, τον έριξαν στην τζαμαρία και τον εγκατέλειψαν - Έτσι σκότωσαν τον 52χρονο

Άρτα: «Λύγισε» ο πατέρας της μικρής Λυδίας στην κηδεία της - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης