Εκλογές 2023: Χωρίς το κόμμα Κασιδιάρη η κάλπη της 21ης Μαΐου - Πού στρέφονται οι ψηφοφόροι του

Εκλογές 2023: Χωρίς το κόμμα Κασιδιάρη η κάλπη της 21ης Μαΐου - Πού στρέφονται οι ψηφοφόροι του

Ο ρόλος του κόμματος «ΕΑΝ» του Κανελλόπουλου που πήρε το «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο - Τι αλλάζει για την αυτοδυναμία

kasidiaris_xr
Νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανοίγει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη από τις εθνικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να πιστωθούν έναντι του δημοκρατικού ακροατηρίου την εξέλιξη καθώς είναι τα μόνα κόμματα που ψήφισαν την κυβερνητική ρύθμιση και κατέθεσαν υποστηρικτικά υπομνήματα για τον φραγμό κατά κάθε εγκληματικής οργάνωσης που θέλει να εισβάλει στην Βουλή. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση καταγγέλλονται ότι τήρησαν αρνητική ή ουδέτερη στάση γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου και να βάλουν χέρι στην εκλογική πελατεία του κόμματος Κασιδιάρη.

Η απόφαση

Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου έκρινε με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, 9- 1, πως το μόρφωμα Κασιδιάρη πρέπει να αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία. Η ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου θωρακίστηκε από την κυβερνητική ρύθμιση που έβαλε θεσμικό ανάχωμα για την είσοδο στην Βουλή σε εγκληματικές οργανώσεις που μεταμφιέζονται σε πολιτικά κόμματα. Υπενθυμίζεται πως η σχετική ρύθμιση πέρασε από το κοινοβούλιο μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν εγκαταλείποντας την κοινή προσπάθεια εκπομπής ισχυρού μηνύματος προστασίας της Δημοκρατίας. Όμως, χωρίς την τροπολογία Βορίδη, ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού για βαρύτατα ποινικά αδικήματα θα συμμετείχε κανονικά σήμερα στις εθνικές εκλογές και τότε ορισμένα από τα κόμματα που μιλούν για άδικο και αντισυνταγματικό αποκλεισμό ίσως να μιλούσαν για αδυναμία της κυβέρνησης να προστατέψει την Δημοκρατία.

Αλιβιζάτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κοινή πρωτοβουλία κατά του κόμματος Κασιδιάρη

Ενδεικτικές της διγλωσσίας ορισμένων πολιτικών κομμάτων είναι οι αποκαλύψεις του διακεκριμένου καθηγητή Νομικής, Νίκου Αλιβιζάτου ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι είχε ξεκινήσει πρωτοβουλία για να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο κοινό υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η πρωτοβουλία του όμως, όπως είπε, δεν προχώρησε γιατί αρνήθηκε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς για το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορούσε να καταθέσει το κόμμα του υπόμνημα αφού δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία στη Βουλή, ο κ. Αλιβιζάτος το χαρακτήρισε «μικρόψυχο».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csbzk0cp972p)
Κλείσιμο


Τα θολά νερά

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε να καταθέσει υπόμνημα για το κόμμα Κασιδιάρη στον Άρειο Πάγο επειδή επιδιώκει, όπως και το ΜεΡΑ25, όπως είπε, να ψαρέψει στα «θολά νερά» των ψηφοφόρων του «Εθνικού κόμματος - Έλληνες».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csbmh9416bz5)


Ο κ. Δημήτρης Μαύρος της MRB έριξε περισσότερο φως στην στρατηγική που ακολουθεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας μεταξύ άλλων πως « Η διασπορά των ψήφων (σ.σ. του Κασιδιάρη) προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, διότι μάλλον θεωρούσαν ότι είναι το κόμμα το οποίο τους τιμωρεί[…] Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον κ. Βελόπουλο και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα και ξέρετε ότι είναι λιγάκι δύσκολο στο να κάνω πολύ μεγάλες προβλέψεις. Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί».

Επίσης, η εταιρεία Prorata, που δημοσιοποίησε το βράδυ της Τρίτης δημοσκόπηση στο Atticα TV, ρώτησε όσους δήλωναν έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη τι θα έκαναν σε περίπτωση που απαγορευόταν η κάθοδός του στις εκλογές: Ένας στους τέσσερις ανέφερε ότι θα στρεφόταν στο κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσου Κανελλόπουλου, με τον οποίον διαπραγματευόταν να αναλάβει την ηγεσία του κόμματός του, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Συνολικά η «προίκα» Κασιδιάρη στο «ΕΑΝ» είναι της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας, με βάση τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση αν και η δικηγόρος του καταδικασμένου για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής δήλωσε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι ο Κασιδιάρης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δήλωση στήριξης άλλου κόμματος, ενόψει των εκλογών.

Πλέον, οι δημοσκόποι αναμένουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, τότε το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα ανέβει εντυπωσιακά - αρκετά πάνω από το 10% σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πράγμα που κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας η οποία - αν το κόμμα Κασιδιάρη έμπαινε στη Βουλή υπολογιζόταν στο 38%.

Η ανακοίνωση Σκέρτσου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος με γραπτή ανακοίνωση ανέφερε τα εξής, μετά από τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη:

Η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να αποκλείσει από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη αποτελεί πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης, που πρώτη τάχθηκε και πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός Βουλής οι εχθροί της Δημοκρατίας.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε πανηγυρικά ότι εγκληματικές οργανώσεις περιβαλλόμενες τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι το χρέος όλων μας για να προστατεύουμε τη Δημοκρατία.

Στη σημερινή ιστορική απόφαση συνέβαλε και το 300 σελίδων υπόμνημα που καταθέσαμε στον ΑΠ, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αποδεικνύει τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος.

Δυστυχώς και σ’ αυτήν την κορυφαία στιγμή αυτοπροστασίας της Δημοκρατίας από τους αρνητές της ήταν απούσες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς που δηλώνουν ότι βρίσκονται απέναντι στο φασισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος. Με μισόλογα και πολλά «ναι μεν αλλά» επέλεξαν να «ψαρεύουν» σε θολά νερά, αλλά οι επιδιώξεις τους είναι πεντακάθαρες για τους πολίτες.

Όλοι κρινόμαστε όχι μόνο από όσα λέμε άλλα κυρίως από όσα πράττουμε. Και εμείς κάναμε, ως οφείλαμε, το καθήκον μας απέναντι στη Δημοκρατία.

H ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσυνης.
Οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομματων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα "Έλληνες" όσο και το κόμμα "ΕΑΝ", όπως ζητήσαμε στο δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κομματος "ΕΑΝ" να ήταν πολύ πιο ισχυρή.
Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κομματος "ΕΑΝ", ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα.

Τα 36 κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαϊου

Τα κόμματα τα οποία θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές είναι:

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Τα κόμματα που κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο:

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος - Εμφιετζόγλου, Πατρίδα - Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Ειδήσεις σήμερα:

Πού αναμένονται σήμερα καταιγίδες - Πότε θα βελτιωθεί ο καιρός


Ποιος είναι ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας που γράφει τολμηρή ερωτική λογοτεχνία


Μάριος Φραγκούλης:«Ελλάδα σημαίνει την καρδιά μου και την ενέργεια μου, σημαίνει ήλιος...»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης