Τσίπρας - Σολτς: Η προσέγγιση με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες και η μπηχτή για τα εξοπλιστικά από τη Γαλλία

Τσίπρας - Σολτς: Η προσέγγιση με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες και η μπηχτή για τα εξοπλιστικά από τη Γαλλία

«Το 2018 λύσαμε το θέμα με το δημόσιο χρέος, τώρα ήρθε η ώρα να λύσουμε το θέμα με το ιδιωτικό που αυξήθηκε κατά 40 δισ» είπε ο Τσίπρας στον Γερμανό καγκελάριο - Για μήνυμα από το Βερολίνο εν όψει εκλογών στην Ελλάδα κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ

Tsipras_Solts
Περισσότερη από μία ώρα και παραπάνω από τα αρχικώς προβλεπόμενα διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σoλτς, στο ιστορικό κτίριο Βίλι Μπραντ και έδρα του SPD, στο Βερολίνο.

Σε φιλική ατμόσφαιρα και με πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές προκλήσεις ανοιχτές, οι κύριοι Τσίπρας και Σoλτς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις εκ του σύνεγγυς, ακριβώς ένα μήνα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στην Ελλάδα.

Η συγκυρία

Η χρονική συγκυρία αυτή καθεαυτή συνιστά για την αξιωματική αντιπολίτευση ένα πρώτο ηχηρό πολιτικό μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός των τειχών, με δεδομένο ότι ο ηγέτης της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης δεν συνηθίζει τις συναντήσεις εκτός πρωτοκόλλου και μάλιστα εν μέσω προεκλογικών περιόδων, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμιζαν ότι η απόσταση ενός μόλις μήνα που χωρίζει τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών από το άνοιγμα της κάλπης απηχεί την αντίληψη που ενυπάρχει στη γερμανική πολιτική τάξη, ότι δηλαδή είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να επανέλθει άμεσα στην πρωθυπουργία της χώρας με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, στην επίσκεψη Τσίπρα επικεντρώθηκαν χθες και πολλά γερμανικά ΜΜΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραχώρησε και συνέντευξη στην Deutsche Welle. Η τελευταία σε δημοσίευμά της ανέφερε πως «σπανίως άλλωστε ο Γερμανός καγκελάριος επιδιώκει τέτοιες συναντήσεις με προεκλογικό άρωμα». Ωστόσο, «αν και επικεφαλής ενός αριστερού κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής στις διεργασίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και «φλερτάρει» εδώ και χρόνια και με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες- γεγονός που αποδεικνύεται και από το ξαφνικό τετ-α-τετ με τον Όλαφ Σολτς» επισήμανε το ίδιο δημοσίευμα κι ενώ είναι γνωστές στην κοινή γνωμη της χώρας οι στενές σχέσεις που διατηρούν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και SPD.

Κλείσιμο
Σημειωτέον ότι η διαπροσωπική σχέση των δυο ηγετών είχε σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Σoλτς για την Καγκελαρία, όταν για τις ανάγκες κεντρικής εκδήλωσής του ο σημερινός Καγκελάριος είχε προσκαλέσει ως ομιλητή στο Βερολίνο τον κ. Τσίπρα, ανάμεσα σε σειρά Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών, ακόμη και αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρακολουθεί τις σχετικές εργασίες της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας ως παρατηρητής. Αυτή η δυνατότητά του, ωστόσο, να συνομιλεί με όμορους πολιτικούς χώρους ευρωπαϊκά και διεθνώς έχει θέσει τον κ. Τσίπρα μεταξύ των συνομιλητών κορυφαίων αξιωματούχων ακόμη και εκτός διπλωματικού πλαισίου, όπως για παράδειγμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη γερμανική κυβέρνηση ενισχύονται και από τη συμμετοχή των Πράσινων σε αυτήν, καθώς η Κουμουνδούρου διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το συγκεκριμένο γερμανικό κόμμα, αφού στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει απορροφηθεί μεγάλος αριθμός από το στελεχιακό δυναμικό των Οικολόγων στην Ελλάδα, την ώρα που καλές σχέσεις διατηρεί σε προσωπικό επίπεδο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι αντιδράσεις

Ο υψηλός συμβολισμός, ωστόσο, της συνάντησης του κ. Τσίπρα με το Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς προκάλεσε αντανακλαστικά σχεδόν κατά την ανάγνωση της Κουμουνδούρου και υψηλούς τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου, ιδίως στην προοπτική της δημιουργικής μίμησης, καθώς το συμμαχικό γερμανικό μοντέλο διακυβέρνησης συνιστά πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στο προσεχές μετεκλογικό τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας στην συνάντηση με τον Σοσιαλδημοκράτη κ. Σολτς είχε την ευκαιρία να του θέσει την προοδευτική ατζέντα του για όλα τα μεγάλα ζητήματα, εφόσον ο ελληνικός λαός τον εμπιστευτεί στην κάλπη της 21ης Μαΐου και δώσει εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς


Η ατζέντα

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η προοδευτική Ελλάδα θα επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με σεβασμό στους κανόνες του κράτους δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία του Τύπου και θα αφήσει πίσω τις πελατειακές πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας. Επιπρόσθετα, στα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε με σαφήνεια τον στόχο, δηλαδή η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις ανισότητες, να στηρίξει δυναμικά την ελληνική κοινωνία απέναντι στην ενεργειακή κρίση και στις αυξήσεις των τιμών, με ειδική αναφορά στην ανάγκη ανακατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προς το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Λύση για το ιδιωτικό χρέος

Εξέχουσα σημασία στη διμερή συζήτηση είχε και το ζήτημα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνεται στον κ. Σολτς, υπενθυμίζοντάς του ότι «μαζί το 2018, εγώ ως πρωθυπουργός και εσύ ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, λύσαμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, τώρα ήρθε η ώρα να λύσουμε και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που εκτοξεύθηκε κατά 40 δισ. τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε ακόμη την ανάγκη να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ζητώντας στοχευμένες γερμανικές επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και όχι μόνο στο real estate, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τον γεωπολιτικών εξελίξεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η προοδευτική Ελλάδα θα αποτελεί τον ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, που θα προασπίζει το διεθνές δίκαιο και θα συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη να μην χαθεί η δυναμική της «Συμφωνίας των Πρεσπών», που ξεπάγωσε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μιας νέας ευρωτουρκικής ατζέντας, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα με σαφείς, όμως, κόκκινες γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών στην Χάγη.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τη πολιτική Μητσοτάκη να αγοράζει εξοπλιστικά κυρίως από Γαλλία, χωρίς να επενδύει στην ελληνική βιομηχανία. Στον αντίποδα, υποστήριξε πως η προοδευτική Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τη κυβέρνηση Σολτς να αξιοποιήσει μια νέα δυναμική στην εξωτερική πολιτική, γιατί μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με Νότο και Ανατολή.

Σε ρόλο γεφυροποιού

Από την ατζέντα της συνάντησης δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και ζητήματα των πολιτικών συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων, υπό το πρίσμα ότι η συμμαχία Δεξιάς – Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Συνεπώς, ο μόνος δρόμος για την Ευρώπη είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία της Δεξιάς με την Ακροδεξιά εκτιμά η Κουμουνδούρου, όταν ως ένα από τα μαζικότερα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού, με στόχο τη συνεννόηση και την συνεργασία της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία, πάνω σε προγραμματικές θέσεις και κοινούς στόχους για τις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών και την Ευρώπη συνολικά.

«Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Και η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη» περιέγραψε στη λογική αυτή ο κ. Τσίπρας, μαζί με το «σχέδιο για προοδευτική διακυβέρνηση».

Υποψήφιος στα Δωδεκάνησα

Επιστρέφοντας από το Βερολίνο, με μόνο μια μικρή στάση για ένα σύντομο καφέ στη γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας περιοδεύει σήμερα στα Νέα Μουδανιά και τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπου και θα τον βρει η επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής κούρσας.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να βρεθεί τη Δευτέρα στην Κω, καθώς ακούγεται ότι μπορεί να επιλέξει τα Δωδεκάνησα ως μια από τις εκλογικές περιφέρειες που θα κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος τιμώντας την μνήμη του Νεκτάριου Σαντορινιού. Ακολούθως, την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σε ένα ακόμη νησί για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου και συγκεκριμένα στην Κρήτη, καθώς προγραμματίζεται να απευθύνει ομιλία το βράδυ της ίδιας ημέρας στα Χανιά, τρεις ημέρες μετά την σημερινή συγκέντρωση του Πρωθυπουργού στην γενέτειρα της οικογένειας Μητσοτάκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυτιλήνη: «Έπινε και έπαιρνε φάρμακα η γυναίκα που περιέλουσε τον άνδρα της με βενζίνη», λέει ο δικηγόρος της

Μετά από 80 χρόνια εντοπίστηκε ναυάγιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Καιρός: Βροχές σήμερα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης