Βουλή: Συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Για πολιτικό αδιέξοδο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο  Σκέρτσος- Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την ΑΔΑΕ, όπως εργαλειοποίησε την πολιτιστική κληρονομία για να σταματήσει επενδύσεις και κοινωφελή έργα, ανέφερε η Μενδώνη - Όσα είπε ο Βορίδης εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, δήλωσε η Αχτσιόγλου

vouli
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη βάση των «αδιάψευστων αποδείξεων» που, όπως είπε, περιέχει ο φάκελος που έλαβε την Τρίτη από τον επικεφαλής τής ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο για την παρακολούθηση ακόμα έξι ατόμων. Την πρόταση αποδέχτηκε η κυβέρνηση με τη συζήτηση να ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης. 

Η συζήτηση συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σήμερα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και η ψηφοφορία.

«Ναι» στην πρόταση δυσπιστίας είπαν το Κομμουνιστικό Κόμμα, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και το ΠΑΣΟΚ.Λίνα Μενδώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την ΑΔΑΕ, όπως εργαλειοποίησε την πολιτιστική κληρονομία για να σταματήσει επενδύσεις και κοινωφελή έργα

« Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες να επανεμφανιστεί στο δημόσιο λόγο με την υπόθεση των επισυνδέσεων στις οποίες έχει εναποθέσει τις ελπίδες του εν όψει των επικείμενων εκλογών, επειδή δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον της χώρας » ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός, υπογράμμισε ότι «ευτυχώς εις τα Αθήνας υπάρχει αυτός ο Πρωθυπουργός που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αυτή η Κυβέρνηση, που έχουν να επιδείξουν έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα, με θετικό αποτύπωμα σε όλες τις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ανά την Επικράτεια και όχι μόνος εις τα Αθήνας» Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εργαλειοποιεί την ΑΔΑΕ, όπως επί των ημερών του εργαλειοποίησε την πολιτιστική κληρονομία για να σταματήσει τις επενδύσεις και τα κοινωφελή έργα αδιαφορώντας για τις θέσεις εργασίας και φρενάροντας την ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας»

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «αποδεικνύει ότι μένει πιστός στο 2012, το 2013, το 2014 και επιμένει ο δημόσιος λόγος του να είναι τοξικός και άκρως υβριστικώς»

Ξεχνά ότι «διακυβέρνησης πέντε ολόκληρα χρόνια, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, κυβέρνησαν και κρίθηκαν. Εμείς, όμως δεν το ξεχάσαμε»

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε η υπουργός, έχει μάθει να λειτουργεί θεσμικά, να παράγει έργο, να επιδιώκει την σύγκριση στην βάση πεπραγμένων στο πλαίσιο αξιών που πρεσβεύει το Σύνταγμα και η νομοθεσία μας και οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση.

Ανέφερε ότι όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες από την Κρήτη «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την σύγκρουση, επειδή η Κυβέρνηση επιλέγει την σύγκριση»

Κλείσιμο
Η κυρία Μενδώνη, παράλληλα, αναφέρθηκε στις δημόσιες πολιτικές για τον πολιτισμό, την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας που αναπτύχθηκαν αυτά τα χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ.

«Οι δράσεις και έργα μας, παράγουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην περιφερειακή και εθνική οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού. Η ενίσχυση της υπεραξίας του σε διεθνές επίπεδο».

Η πρόκληση για μας, τόνισε η κυρία Μενδώνη « ήταν και παραμένει η μεταστροφή της πολιτιστικής διαχείρισης από την κληροδοτηθείσα στατιστική προσέγγιση των χρόνων διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην αναπτυξιακή και δυναμική προσέγγιση»


Άκης Σκέρτσος:  «Ανεξάρτητη αρχή δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη αρχή»

Πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πίσω από την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος με κίνητρα, όπως είπε, (α) την προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαγράψει το παρελθόν της θεσμικής εκτροπής που υπηρέτησε επί 4,5 χρόνια και (β) τη διαχείριση μιας επερχόμενης και αναπόφευκτης ήττας.

Ο κ. Σκέρτσος, που μίλησε για εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ. άσκησε αυστηρή κριτική σε ορισμένους συνταγματολόγους αλλά και σε εκείνους που "δανείζουν το κύρος τους" στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα χάνει τον ευρωπαϊσμό της, σημείωσε ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης "εμφανίζεστε ως τιμητές για πράξεις και παραλείψεις, που βλάπτουν δήθεν το κράτος δικαίου, ενώ ταυτόχρονα, με τον τρόπο που χειρίζεστε την τόσο σοβαρή υπόθεση για τη Δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια, κάθε άλλο παρά θεσμικά δείχνετε να συμπεριφέρεστε".

Είναι τόσα πολλά τα πεδία της πολιτικής, στα οποία υπάρχει πραγματική και απτή πρόοδος, που η αντιπολίτευση στερείται ζωτικού πολιτικού χώρου και αυτό δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Σκέρτσος εκτιμώντας ότι "γι' αυτό και κάνει μανιώδη προσπάθεια, μέσα στην απουσία εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον, να εκμεταλλευτεί με κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο, μια ομολογημένη κυβερνητική αστοχία που πρώτοι διαγνώσαμε και θεραπεύσαμε".

Τόνισε μάλιστα ότι, "όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει την ηγετική ομάδα αλλά και τα μυαλά που οδήγησαν την χώρα στην θλιβερή όσο και τόσο διδακτική παρένθεση του 2015-2019 δεν θα μπορεί να αποτελεί αξιόπιστη πρόταση εξουσίας ούτε και αξιόπιστη και αντιπολιτευτική φωνή".

Υπονομεύετε την εθνική ασφάλεια για τη χώρα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία είπε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: "Εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι εμείς σεβόμαστε το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη, το απόρρητο, που θέλουμε και πρέπει να χαρακτηρίζει την λειτουργία της ΕΥΠ, και θέλετε μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σουρωτήρι, και μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Αυτό είναι πραγματικά ασυγχώρητο, ενώ ταυτόχρονα παρανομείτε και αμφισβητείτε ευθέως, το ρόλο της Δικαιοσύνης. Μην κάνετε τον δικαστή. Μην κουνάτε το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη. Αμφισβητείτε ευθέως το ρόλο της δικαιοσύνης όπως αποκλειστικά ορίζεται από το Σύνταγμα. Να διαλευκάνει αυτή και μόνη την υπόθεση. Όχι εσείς. Η Δικαιοσύνη. Το ταχύτερο δυνατό. Με σεβασμό στο απόρρητο που διέπει συνταγματικά το δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ, τον οποίο δεν σέβεστε εσείς" είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι

-δεν διστάζετε να διασύρετε τη χώρα στο εξωτερικό, όπως έχει δείξει υπόθεση της δήθεν νεκρής μικρής Μαρίας.

-δεν διστάζετε να εργαλειοποιείτε μια ανεξάρτητη αρχή, με τον έλεγχο, που τελικά πετύχατε στους αρμούς της, τοποθετώντας πολιτικά πρόσωπα τα οποία ήταν συνεργάτες υπουργών σας.

-δεν διστάζετε να αμφισβητείτε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό να γίνεται πρωτοσέλιδο στο τουρκικό Τύπο.

-δεν ορρωδείτε προ ουδενός, και μετατρέπετε τα μίσος σας για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε απειλή για την πατρίδα.

Γι' αυτό είστε και θα παραμείνετε ακατάλληλοι να κυβερνήσετε όσο διακατέχεστε από τέτοιες αντιλήψεις, είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: Στις δημοκρατίες, στο κράτος δικαίου, που ξέχασε να περιφρουρήσει ο ΣυΡιζΑ όταν ήταν κυβέρνηση και υπέρ του οποίου κόπτεται τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, οφείλουν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους.

Τόνισε μάλιστα ότι "κανείς δεν ίσταται πάνω από τους νόμους, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον πιο απλό πολίτη και από τους εκπροσώπους των τριών εξουσιών μέχρι και τις ανεξάρτητες αρχές. Διότι ανεξάρτητη αρχή δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη αρχή" είπε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας.

Υπογράμμισε επίσης ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν τη συνταγματικότητα των νόμων [..] την έχουν τα δικαστήρια και όχι οι ανεξάρτητες αρχές. Αυτό θα έπρεπε να το ξέρουν πρώτα απ' όλους οι συνταγματολόγοι μας".

Εσχάτως, συνέχισε "ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε την άποψη ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας ότι η Ελλάδα έχασε τον ευρωπαϊσμό της. Τα λένε αυτοί προσπάθησαν να μας βγάλουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αν είναι αστεία αυτή η κατηγορία, είναι λυπηρό να την νομιμοποιούν, δανείζοντας το κύρος τους, μερικοί επιλήσμονες των όσων υπέστησαν επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, της πρώτη φοράς Αριστεράς".

Ο κ. Σκέρσος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι "ο μεγαλύτερος εχθρός των λαϊκιστών είναι η πραγματικότητα, και ο μεγαλύτερος κριτής είναι η κάλπη. Και οι απαντήσεις θα σας δοθούν, στην πρόταση δυσπιστίας, αύριο, από μία κοινοβουλευτική ομάδα που είναι ενωμένη σαν γροθιά, αλλά και σε λίγους μήνες από τον ελληνικό λαό, που στις κάλπες θα ψηφίσει να πάμε μπροστά, με τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν, και όχι πίσω, με εκείνους που παραμένουν ένας πολιτικός και ιστορικός αναχρονισμός..".


Έφη Αχτσιόγλου: Όσα είπε ο κ. Βορίδης εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση


«Όσα είπε ο κ. Βορίδης, απόψε στη Βουλή, εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

«Ο κ. Βορίδης είπε ότι όλες οι παρακολουθήσεις που γίνονται από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι νόμιμες και πως η νομιμότητα είναι εγγυητής του κράτους δικαίου. Θεωρεί νόμιμες τις παρακολουθήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού ΓΕΣ και του κ. Χατζηδάκη. Δηλαδή, για τον κ. Βορίδη, δικαίως θεωρήθηκε επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, διότι όπως γνωρίζει ή θα όφειλε να γνωρίζει, νομιμότητα δεν σημαίνει απλώς τήρηση μίας διαδικασίας, νομιμότητα σημαίνει και ουσιαστικό έρεισμα», είπε η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε ότι «η τήρηση μίας διαδικασίας χωρίς κανένα ουσιαστικό έρεισμα δεν είναι νομιμότητα, αντιθέτως είναι παράβαση καθήκοντος».

«Αυτά που λέει ο υπουργός Εσωτερικών εκθέτουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση -η οποία γι' αυτό άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες την αφήγηση και άρχισε να μιλά περί ρυπαρών δικτύων. Σήμερα ο κ. Βορίδης ακύρωσε το αφήγημα περί ρυπαρών δικτύων που λειτουργούν στην ΕΥΠ», είπε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε, για την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών: «Ο κ. Βορίδης είπε ότι όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική τοποθέτηση του επικεφαλής ο οποίος είναι και υπόλογος. Υποδεικνύοντας τον κ. Κοντολέωντα ή τον κ. Δημητριάδη. Τι ξέχασε; Τον προϊστάμενο, τον κ. Μητσοτάκη, τον άνθρωπο ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, με βάση τη δική του επιλογή, διότι ο ίδιος το νομοθέτησε. Τι άλλο δεν είπε; Ότι η αρμοδιότητα αυτή είναι ανεκχώρητη».

Η απόδειξη από την ΑΔΑΕ, την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή, ότι αυτές οι παρακολουθήσεις συνέβησαν, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι για τον κ. Βορίδη ένα πρόσθετο στοιχείο, ενώ ο ίδιος πριν λίγο καιρό σε κανάλι εθνικής εμβέλειας έλεγε ότι εφόσον υπάρξει στοιχείο που να αποδεικνύει την κατηγορία, αυτό δεν θα σημαίνει απλώς πολιτικές, αλλά κακουργηματικές ευθύνες για τον κ. Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εσωτερικών, είπε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «διαστρέβλωσε τη θέση της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι αυτή τάχα μίλησε για νόμιμες επισυνδέσεις, όμως η ΑΔΑΕ δεν έκανε καμία κρίση επί της νομιμότητας, η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής».

«Ο κ. Βορίδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ευθύνη διότι δεν γνώριζε. Επέλεξε δηλαδή τη θέση που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ανίκανος. Επικίνδυνα ανίκανος. Και άρα θα όφειλε να παραιτηθεί. Όποια υπερασπιστική γραμμή κι αν ακολουθηθεί οδηγεί ευθέως στην παραίτηση. Η μία που λέει ότι δεν γνώριζε και άρα είναι επικίνδυνα ανίκανος να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και η άλλη που λέει ότι γνώριζε και το συντόνιζε», είπε επίσης η Έφη Αχτσιόγλου.

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αφορά μία θεωρητική συζήτηση για την ερμηνεία του Συντάγματος ή του κράτους δικαίου, δεν αφορά καν μία μάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχει κερδισμένος και χαμένος, εδώ είμαστε όλοι χαμένοι από αυτή την υπόθεση, και οι πολιτικοί και οι πολίτες. Διότι αυτή η υπόθεση διαρρηγνύει τη βασική παράμετρο με την οποία συζητούμε και παίρνουμε μία θέση. Την πίστη ότι ένα πολιτικό πρόσωπο πράττει κάτι επειδή το θέλει, επειδή το θεωρεί σωστό και όχι επειδή εκβιάζεται. Αυτή τη συνθήκη έχει διαμορφώσει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει κάνει στη δημοκρατία. Σε αυτή τη διολίσθηση καλούμαστε τώρα να βάλουμε φραγμό. Όσοι από τη ΝΔ συκοφαντούν και βρίζουν, έχουν επίγνωση ότι ένα τέτοιο καθεστώς δεν μπορεί να σταθεί για πολύ στα πόδια του. Ο φόβος τώρα έχει αλλάξει πλευρά», ανέφερε η βουλευτής.


Βασίλειος Υψηλάντης: Δεσμοί αναμφισβήτητοι μελών της ΑΔΑΕ με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ

Εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ από την αξιωματική αντιπολίτευση και «δεσμούς αναμφισβήτητους» μελών της ανεξάρτητης αρχής με το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ», κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Υψηλάντης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια.

«Εργαλειοποιείτε ακόμα και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που έργο της είναι πράγματι πρωτίστως να διαθέτει τα απαιτούμενα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας. Σήμερα θα μιλήσουμε στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια για την ανεξαρτησία αυτή που ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υπηρέτησε, για την περίεργη στάση προσώπων», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Είναι για μας βαθύτατα και αληθινά περίεργο ότι το μέλος της Επιτροπής της Ανεξάρτητης Αρχής, η κ. Αικατερίνη Παπανικολάου, ως μέλος ακριβώς της ΑΔΑΕ, πρωτοστατεί σε τηλεοπτικά παράθυρα για την υπόθεση των υποκλοπών. Η συμπεριφορά της αυτή, αλλά και η διαδρομή της, βάζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο σε λογικό προβληματισμό για τη στάση της», είπε ο κ. Υψηλάντης και ανέφερε ότι η κ. Παπανικολάου, τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ σήμερα, «τη διετία 2002-2004 διορίζεται Νομική Σύμβουλος του τότε Διοικητή της ΕΥΠ κ. Αποστολίδη. Το 2003 διορίζεται ειδική συνεργάτης στον Συνήγορο του Πολίτη. Τον Νοέμβριο του 2005, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, αποσπάται στο γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και λίγους μήνες αργότερα διορίζεται Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τον Οκτώβριο του 2016 ορίζεται τακτικό μέλος της ολομέλειας της ΑΔΑΕ με θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τη διετία 2020-2022 η ίδια εμφανίζεται να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κάτι που σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι παράτυπο. Το συγκεκριμένο έργο, τής το αναθέτει στο Πανεπιστήμιο ο καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης που επίσης είναι τακτικό μέλος στην ολομέλεια της ΑΔΑΕ».

Αναφερόμενος στον κ. Γκρίτζαλη, επίσης μέλος της ΑΔΑΕ, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «είχε διατελέσει Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το 2009 έως το 2012, με Υπουργό τότε τον σημερινό Βουλευτή και υπερασπιστή ακραίο της γραμμής ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Ραγκούση. Στις 3 Αυγούστου του 2022 ο κ. Γκρίτζαλης και η κ. Παπανικολάου συμμετείχαν στην τετραμελή επιτροπή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη».

Όσον αφορά τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Ράμμο, ο κ. Υψηλάντης είπε ότι «με απόφαση του Μιχάλη Καλογήρου, δηλαδή του σημερινού Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ενός από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του μέχρι σήμερα, ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2019 ορίζεται».

«Όλα αυτά τι δείχνουν; Δείχνουν δεσμούς αναμφισβήτητους με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.


Σταϊκούρας: Καλοδεχούμενη η συζήτηση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κινείται παρελκυστικά και αποπροσανατολιστικά, επειδή στερείται προτάσεων για το μέλλον και τρέμει για το παρελθόν του» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η συζήτηση αυτή «είναι καλοδεχούμενη, γιατί μας δίνει την ευκαιρία στον δρόμο προς τις κάλπες, να μετρηθούμε και να συγκριθούμε - όχι να συγκριθούμε μέσα σε νέφος τοξικότητας και πολωμένου πολιτικού κλίματος που έχει επιλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αλλά να αντιπαρατεθούμε στην βάση επιχειρημάτων, συγκρίνοντας πολιτικές, πεπραγμένα και αποτελέσματα».

Ο υπουργός εστίασε σε δέκα βασικούς δείκτες της οικονομίας και συνέκρινε τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς, λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει τις συγκρίσεις επειδή η διαφορά είναι καταλυτική.

Για την οικονομία ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια «στοχεύσαμε και πετύχαμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας. Την αναπτυξιακή και συμπεριληπτική πορεία της οικονομίας. Την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, την αποτελεσματική στήριξη της κοινωνίας. Και τα πετύχαμε όλα αυτά συλλογικά, με ευθύνη απέναντι στο σήμερα και το αύριο. Στις θυσίες των πολιτών αλλά και τις προοπτικές της νέας γενιάς. Γι' αυτό και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, η χώρα προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές».

Σημείωσε πως η μεγέθυνση της οικονομίας αντανακλάται στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που μπήκε το 2018 και στις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, και που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν, επιτυγχάνοντας εφέτος την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Παναγιωτόπουλος σε ΣΥΡΙΖΑ: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

«Τα βάλαμε κάτω, εξηγηθήκαμε, συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Όσο δηλώνω αυτό όλον τον καιρό ότι στηρίζω την στρατιωτική ηγεσία, άλλο τόσο και η στρατιωτική ηγεσία δηλώνει ότι στηρίζει εμένα στο έργο μου και μαζί προχωράμε», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. «Έχουμε μεγάλη αποστολή, η χώρα να σταθεί όρθια. Σε αυτό το καθήκον, σας παρακαλώ, αφήστε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση τις Ένοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Διυλίζουν το Μαξίμου και καταπίνουν τον «Μάξιμο»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας στο όνομα της δικαιοσύνης», σχολίασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που πρόσθεσε όμως ότι «στο όνομα της δικαιοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ διυλίζει το Μαξίμου και καταπίνει τον Μάξιμο… Αυτόν τον μάρτυρα-κλειδί, αυτό το… θεμέλιο αξιοπιστίας, που σήμερα διώκεται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τον μισό ποινικό κώδικα».

Δυστυχώς, συνέχισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, σε όλο αυτό υπάρχουν και βοήθειες. «Βοηθά με τον τρόπο του, ένας όχι και τόσο διακριτικός πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής, ενώ την ίδια ώρα, μια άλλη ανεξάρτητη αρχή, αυτή της προστασίας προσωπικών δεδομένων σιωπά, είναι υπερβολικά διακριτική…», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Βοηθάνε και κάνα δυό εκδότες. Ένας από αυτούς, εκτός από τη μανία του να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαθέτει και ιδιαίτερες προσβάσεις στην πραμάτεια πρακτόρων και πρακτορίσκων, σε λίστες και ονόματα παρακολουθήσεων. Υλικό μιας υπηρεσίας που παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξορθολογίσει τον τρόπο λειτουργίας της, λαμβάνοντας τις απαραίτητες θεσμικές πρόνοιες, κάποια στιγμή, εντούτοις μόνο υπηρεσία που χειρίζεται ευαίσθητα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας δεν θυμίζει».

Οι σχέσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, όπως τόνισε, του συστήματος «παίζουμε τα ρέστα μας και ό,τι βγει», επιχειρήθηκε η πρόκληση κρίσης στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, μέσω συγκεκριμένου δημοσιεύματος με πρόσβαση σε τέτοιο υλικό. Στόχος, όπως σημείωσε ο υπουργός, ήταν να εξωθηθεί κάποιος σε παραίτηση, «ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή ο θιγμένος, υποτίθεται, υπουργός». Αυτό, συνέχισε, επειδή «κάποιος, κάποτε έγραψε ότι κάτι είπε κάποιος, κάποτε κάτι υποτιμητικό, απαξιωτικό, γι΄αυτόν».
Τελικά, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στόχος κατέστησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Και είναι αυτό το σημείο, που ο κ. Παναγιωτόπουλος απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Σας ρωτώ κύριοι συνάδελφοι, έχετε την εντύπωση κάποιοι από εσάς ότι μετά από τρία χρόνια δουλειάς και συνεργασίας, μετά από τρία χρόνια που περάσαμε από τη φωτιά κυριολεκτικά, δεν γνωρίζει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ποιος είναι ο υπουργός και ο υπουργός ποιος είναι ο ΓΕΕΘΑ; Ότι οποιαδήποτε σχέση μας μπορεί να καθορίζεται από κάτι που έγραψε κάποιος κάποτε, ότι είπε κάποιος άλλος; Και αυτό είναι όλο; Αυτή την εντύπωση έχετε; Δεν καταλαβαίνετε ότι εδώ ο καθένας μας καλείται να λειτουργήσει, στο ύψος του θεσμικού του ρόλου, και οι δύο από κοινού μαζί και μαζί με τη λοιπή ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, για το κοινό καθήκον που δεν είναι άλλο από την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και άρα την ισχυρή Ελλάδα».

Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας για τις σχέσεις συνεργασίας και συνεννόησης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. «Τα βάλαμε λοιπόν κάτω, εξηγήθηκαμε, συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Όσο δηλώνω αυτό όλον τον καιρό ότι στηρίζω την στρατιωτική ηγεσία, άλλο τόσο και η στρατιωτική ηγεσία δηλώνει ότι στηρίζει εμένα στο έργο μου και μαζί προχωράμε. Αμφότεροι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στη συνέχεια δε, αναφέρθηκε στο «πρωτοφανές» έργο που έχει συντελεστεί αυτά τα τρία χρόνια, έργο που έχει τεθεί κάτω από τον εξονυχιστικό έλεγχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ξεκοκκαλίσατε όλες τις συμβάσεις και καλά κάνατε. Δεν βρήκατε τίποτα και τώρα ελπίζετε ότι που θα πάει κάποιος θα παραιτηθεί. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί υπάρχει η μεγάλη αποστολή: η χώρα να σταθεί όρθια. Σε αυτό το καθήκον, σας παρακαλώ, αφήστε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του υπουργείου, στις συμβάσεις που εκτελούνται και που έχουν δρομολογηθεί, για να σημειώσει ότι τα χρόνια που προηγήθηκαν, είναι «χρόνια παραγωγής έργου, με ταχύτητα και διαφάνεια». Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στο προσωπικό και στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή και στο οποίο «περιλαμβάνονται είκοσι και πλέον ευεργετικές διατάξεις και διατάξεις με οικονομικό αποτύπωμα για τα στελέχη, τους αποστράτους, τα μετοχικά ταμεία».

Στο βάθος, είπε επίσης, είναι και το νέο μισθολόγιο των στελεχών των ΕΔ. Την πρόταση, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, επεξεργάζονται τα Γενικά Επιτελεία, την όλη διαδικασία συντονίζει το ΓΕΕΘΑ και θα τεθεί προς συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Προεκλογική διαμάχη στη λάσπη

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απέδωσε την πρόταση δυσπιστίας στην τακτική της όξυνσης και της δηλητηρίασης του δημόσιου βίου, στον αμιγώς προεκλογικό χρόνο, με στόχο να καλυφθούν οι αδυναμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίζεται ο κίνδυνος, αυτή την ώρα, το κόστος αποσταθεροποίησης της χώρας. Κάποιοι εδώ παίζουν τα ρέστα τους. Η σύγκριση των κυβερνητικών πεπραγμένων και του έργου δεν ωφελεί την αξιωματική αντιπολίτευση, τώρα στον αμιγώς προεκλογικό χρόνο. Πρέπει η αντιπαράθεση να πάει αλλού. Πρέπει πάει στη λάσπη, στην απόλυτη δηλητηρίαση του δημόσιου βίου και της πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες και συνθήκες που αντιμετωπίζουμε αντέχει». Εκεί που οι προηγούμενοι, «έριξαν το καράβι στα βράχια», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, «αυτή η κυβέρνηση, σε συνθήκες τέλειας καταιγίδας, αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός, κρατάει το τιμόνι σταθερά».

Αχτσιόγλου: Όποια υπερασπιστική γραμμή κι αν ακολουθηθεί, οδηγεί ευθέως στην παραίτηση

Να δώσει απαντήσεις στα όσα υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, θέλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο κ. Βορίδης είπε ότι όλες οι παρακολουθήσεις που γίνονται από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι νόμιμες και πως η νομιμότητα είναι εγγυητής του κράτους δικαίου». Και συνέχισε, λέγοντας πως θεωρεί «νόμιμες τις παρακολουθήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού ΓΕΣ και του κ. Χατζηδάκη. Δηλαδή, για τον κ. Βορίδη, δικαίως θεωρήθηκε επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, διότι όπως γνωρίζει ή θα όφειλε να γνωρίζει, νομιμότητα δεν σημαίνει απλώς τήρηση μίας διαδικασίας, νομιμότητα σημαίνει και ουσιαστικό έρεισμα».

Σημείωσε, επίσης, ότι «αυτά που λέει ο υπουργός Εσωτερικών εκθέτουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση -η οποία γι’ αυτό άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες την αφήγηση και άρχισε να μιλά περί ρυπαρών δικτύων. Σήμερα ο κ. Βορίδης ακύρωσε το αφήγημα περί ρυπαρών δικτύων που λειτουργούν στην ΕΥΠ».

Επιπλέον, όπως είπε, «ο κ. Βορίδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ευθύνη, διότι δεν γνώριζε. Επέλεξε δηλαδή τη θέση που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ανίκανος. Επικίνδυνα ανίκανος. Και άρα θα όφειλε να παραιτηθεί. Όποια υπερασπιστική γραμμή κι αν ακολουθηθεί οδηγεί ευθέως στην παραίτηση. Η μία που λέει ότι δεν γνώριζε και άρα είναι επικίνδυνα ανίκανος να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και η άλλη που λέει ότι γνώριζε και το συντόνιζε».

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αφορά μία θεωρητική συζήτηση για την ερμηνεία του Συντάγματος ή του κράτους δικαίου, δεν αφορά καν μία μάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει κερδισμένος και χαμένος, εδώ είμαστε όλοι χαμένοι από αυτή την υπόθεση, και οι πολιτικοί και οι πολίτες. Διότι αυτή η υπόθεση διαρρηγνύει τη βασική παράμετρο με την οποία συζητούμε και παίρνουμε μία θέση. Την πίστη ότι ένα πολιτικό πρόσωπο πράττει κάτι επειδή το θέλει, επειδή το θεωρεί σωστό και όχι επειδή εκβιάζεται. Αυτή τη συνθήκη έχει διαμορφώσει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει κάνει στη δημοκρατία. Σε αυτή τη διολίσθηση καλούμαστε τώρα να βάλουμε φραγμό. Όσοι από τη ΝΔ συκοφαντούν και βρίζουν, έχουν επίγνωση ότι ένα τέτοιο καθεστώς δεν μπορεί να σταθεί για πολύ στα πόδια του. Ο φόβος τώρα έχει αλλάξει πλευρά».

Βορίδης: Μιλούν για το κράτος δικαίου, αυτοί που έχουν δύο πρώην υπουργούς τους κατηγορούμενους στο ειδικό δικαστήριο

Δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ότι ο πρωθυπουργός είχε γνώση των επισυνδέσεων και ότι είχε δώσει εντολή γι' αυτές, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η πρόταση που κατέθεσε στο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να αποκρύψει τη σύγκριση ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση Τσίπρα, που είναι συντριπτικά υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Κράτος δικαίου είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Η ΑΔΑΕ αυτό που λέει είναι ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις. Ρωτώ την αξιωματική αντιπολίτευση, που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση διότι ‘παραβίασε το κράτος δικαίου’, η τήρηση της νομιμότητας είναι ο εγγυητής του κράτους δικαίου; Έρχεται η Αρχή που την επικαλείστε, γιατί θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση, και λέει ότι είναι όλα νόμιμα. Μα δεν σας αρέσουν οι διατάξεις που υπάρχουν για τις επισυνδέσεις. Τότε όμως έρχεσαι στη Βουλή και αλλάζεις τις διατάξεις. Μέχρι να αλλάξεις τις διατάξεις, οι διατάξεις εφαρμόζονται. Είναι αντιληπτό αυτό από την Αριστερά; Ναι ή όχι;», είπε ο κ. Βορίδης και απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Μπορούν, με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, να γίνουν νόμιμες επισυνδέσεις σε κρατικούς αξιωματούχους; Μπορούν. Η διαδικασία τηρήθηκε; Βεβαίως».

Η συζήτηση για τις επισυνδέσεις, είπε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, είναι μια κρίσιμη συζήτηση σε επίπεδο στάθμισης συμφερόντων, δηλαδή, της προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας από τη μια και από την άλλη, της εθνικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών, για να είναι αποτελεσματικές, παντού στον κόσμο, λειτουργούν με απόρρητο», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και επισήμανε ότι για τη διασφάλιση της στάθμισης αυτών των συμφερόντων στην Ελλάδα είχε προβλεφθεί δικαστικός έλεγχος της απόφασης για επισύνδεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που άλλαξε τη διοίκηση της ΕΥΠ, άλλαξε εκείνον που ήταν υπεύθυνος στο γραφείο του πρωθυπουργού, για να παρακολουθεί τη διαδικασία, έβαλε διπλή ασφαλιστική δικλείδα με δεύτερο δικαστικό έλεγχο, άλλαξε το πλαίσιο για την εθνική ασφάλεια, διαμόρφωσε ειδική πολιτική για τις επισυνδέσεις για τους κρατικούς αξιωματούχους. Και είναι αυτό το σημείο, που ο κ. Βορίδης απευθύνθηκε στα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ρώτησε τους βουλευτές της: «Κύριε Τσακαλώτε, εσείς όταν η ΕΥΠ, επί ημερών σας, αποφάσιζε επισυνδέσεις, ακολουθούσατε άλλη διαδικασία; Τον Καμμένο πως τον παρακολουθούσαν; Με ποιανού απόφαση; Τον Πιτσιόρλα με ποιανού απόφαση τον παρακολουθούσαν; Τις 4.000 επισυνδέσεις με τι αποφάσεις τις έκαναν; Με αυτή τη διαδικασία, με αυτό τον ίδιο νόμο, δεν το κάνατε;».

«Μιλούν για το κράτος δικαίου, αυτοί που έχουν δύο πρώην υπουργούς τους κατηγορούμενους στο ειδικό δικαστήριο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνοντας ότι για την εκδίκαση υπήρξαν «ισχυρές ενδείξεις ενοχής». Ανέφερε δε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει σήμερα για κράτος δικαίου, αν και ως κυβέρνηση έγινε απόπειρα να δοθούν κανάλια, έγινε απόπειρα να κατασκευαστούν ένοχοι που ήταν αθώοι, αν και θεωρούσε αξιόπιστες τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων αλλά τελικά ο αξιόπιστος μάρτυρας συνελήφθη για απάτη και εγκληματική οργάνωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε την τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής. «Τι μας είπε ο κ. πρόεδρος; Ότι κάτω από αυτές τις διαδικασίες, υπάρχει ζήτημα με την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Ετοιμάζεστε, για την ήττα και την απολογία μετά την ήττα. Φτιάχνετε εξιστόρηση. Ότι δεν θα είναι ακέραιες οι εκλογές γιατί έγιναν υποκλοπές. Υπονομεύετε έναν – έναν τους θεσμούς», είπε ο κ. Βορίδης που πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές γιατί δεν έχει προτάσεις πολιτικής και γιατί εκφράζει ιδέες που έχει καταδικάσει ο ελληνικός λαός.

«Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς να αμφισβητηθεί ποτέ στη μεταπολιτευτική δημοκρατία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και επέμεινε: «Αν θέτετε τέτοιο ζήτημα, πείτε το τώρα αν υπονομεύετε τώρα και την εκλογική διαδικασία, είστε άξιοι της μοίρας σας».

«Οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές, για το τι έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση και τι κάνατε εσείς», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι αυτά θα τα θυμηθεί ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί πανηγυρικά στις επικείμενες εκλογές και θα πάρει και εκεί αυτό που του αξίζει.

Απαντώντας στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι «παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης», ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Ο Μητσοτάκης είπε ‘ποτέ δεν έχω παρακολουθήσει κανέναν’. Αυτό σημαίνει ‘ποτέ δεν έχω δώσει τέτοια εντολή παρακολούθησης’. Πείτε μου ένα στοιχείο από το οποίο προκύπτει η γνώση του πρωθυπουργού και η εντολή παρακολούθησης. Φαγωθήκατε να έρθει ο Δημητριάδης. Ήρθε και σας είπε «όχι δεν ήξερε τίποτα ο Μητσοτάκης».

«Εφόσον, κατά νόμο, ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπεύθυνος της ΕΥΠ, αυτή η αρμοδιότητα δεν είναι ούτε εκχωρούμενη ούτε διαιρούμενη. Η αρμοδιότητα του είναι απόλυτη», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Σε σχέση με το κράτος δικαίου, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν στηρίζεται μόνο στους δικαστές αλλά υπάρχουν και αντίβαρα, όπως είναι η ΑΔΑΕ ή η Επιτροπή Θεσμών. Τέλος, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είπε ότι είναι ο ίδιος ο κ. Βορίδης που έχει δηλώσει ότι πρέπει να μπουν θεσμικά εμπόδια ώστε να μην ξαναέρθει προοδευτική διακυβέρνηση. «Αυτό που ετοιμάζετε με τις διάφορες εταιρείες με τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών, είναι για την άσκηση επιρροής. Δεν θα συμβεί. Το αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο και ο λαός θα εκφραστεί αυθεντικά», είπε ο κ. Βούτσης.


Σκρέκας: Μέγιστη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τους δικαστές ανάλογα με τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς του

«Είναι μέγιστη υποκρισία να λέτε ότι ‘υπάρχουν δικαστές είς τας Αθήνας' και από την άλλη να τους κατηγορείτε, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί και τι όχι τους μικροκομματικούς σας σχεδιασμούς» τόνισε στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα συγκριθούν και θα κριθούν από τα έργα τους και όχι από τα λόγια, υπογραμμίζοντας ότι η κατάθεση της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ. αποτελεί "μία ομολογία πολιτικής αποτυχίας: Εάν είχατε πετύχει στην παρουσίαση αξιόπιστων λύσεων για τα προβλήματα των πολιτών, των νοικοκυριών, των επαγγελματιών, των αγροτών, εάν είχατε συμβάλει εποικοδομητικά για το ποια θα πρέπει να είναι, για παράδειγμα, στα θέματα που αφορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ποιες θα πρέπει να είναι οι λύσεις και οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των δασικών οικοσυστημάτων, το πως θα διασφαλίσουμε καθαρή ενέργεια για τους Έλληνες πολίτες, "δεν θα είχατε αναγκαστεί να καταφύγετε στην ύστατη πολιτική πράξη απελπισίας, που είναι η κατάθεση αυτής της πρότασης δυσπιστίας, για μια δήθεν υποτιθέμενη εκτροπή".

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «η σύγκριση του πως κυβερνήσατε ή μάλλον, του πως ταλαιπωρήσατε αυτή τη χώρα, τα πέντε χρόνια που κυβερνήσατε, σε σχέση με το πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία σήμερα δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης για όλους, ακόμα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, είναι συντριπτική υπέρ της κυβέρνησης».

Σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει «διότι μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες τόσο σε ενεργειακό όσο και περιβαλλοντικό τοπίο, όσο εσείς μετατρέπατε τις ευκαιρίες σε κρίσεις, σε βάρος της κοινωνίας. Εμείς προσπαθούμε και διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών, όταν εσείς παραδώσατε την σημαντικότερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, τη ΔΕΗ, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ανήμπορη να στηρίξει πολίτες και οικονομία». Διότι, συνέχισε ο κ. Σκρέκας, εμείς τράβηξαμε την Ευρώπη από το χέρι, μετά από προσπάθεια πολλών μηνών, να έρθει στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ εσείς όταν κυβερνήσατε, παραλαμβάνετε τις εντολές από τους δανειστές, «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα».

Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και είναι σταθερά ενσωματωμένη, χάρη στην δική μας παράταξη, της Νέας Δημοκρατίας, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και ταυτισμένη στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών.

«Εμείς ποτέ δεν μπήκαμε στο δίλημμα ούτε για το ένα ούτε για το άλλο, όπως κάνατε εσείς. Γι' αυτό, για κάθε ζήτημα που προκύπτει, κατασκευασμένο, και καταλαβαίνετε τι λέω, ή άλλο, η δικαιοσύνη είναι αρμόδια. Θα ξεκαθαρίσει το όποιο θέμα και να μην έχετε καμία αμφιβολία. Στην Ελλάδα οι θεσμοί λειτουργούν. Είναι αλήθεια ότι είναι ολέθρια και επικίνδυνη ακροβασία η αμφισβήτηση αυτόν των θεσμών [..] Είναι μέγιστη υποκρισία να λέτε ότι υπάρχουν δικαστές είς τας Αθήνας και από την άλλη να τους κατηγορείται ανάλογα με το τι εξυπηρετεί, και τι όχι, τους μικροκομματικούς σας σχεδιασμός. Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση αύριο θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής και σε λίγο καιρό, θα λάβει και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Παπανδρέου: Η Δημοκρατία απειλείται

Δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δεξιά, γνωστή για τις επιδόσεις της στο «φακέλωμα» των αντιπάλων της στο παρελθόν, σήμερα μας εκπλήσσει με τη δεινότητά της στις νέες τεχνολογίες. Αυτό που δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει - και είναι κρίμα, πολύ κρίμα, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ -, είναι η διαχρονική της πορεία να εργαλειοποιεί θεσμούς, όπως την ΕΥΠ, να υπονομεύει θεσμούς που δεν της ταιριάζουν, όπως τη διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την Αυτοδιοίκηση, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, την αξιοκρατία» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και σημείωσε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει, ξανά.

Posted by George A. Papandreou on Thursday, January 26, 2023

«Δεν μπορείτε να επικαλείστε τον πατριωτισμό σας, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ, όταν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την ξανακάνατε ΚΥΠ, δηλαδή, Κομματική Υπηρεσία Πληροφοριών», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το λεγόμενο επιτελικό σας κράτος, τελικά, αυτό κατάντησε. Ένα σύστημα διακυβέρνησης που υπονομεύει κάθε θεσμό δημοκρατικό. Που υπονομεύει κάθε τι που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και εμποδίζει την πρόθεσή σας για κυριαρχία, πελατειακή διαχείριση του κράτους, για υπερ-συγκέντρωση, ιδιοποίηση και νομή της εξουσίας» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.


Καραμανλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την σύγκριση με την κυβέρνηση και επιλέγει την τυφλή σύγκρουση

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την τυφλή σύγκρουση επειδή φοβάται την σύγκριση με την ΝΔ κι επειδή γνωρίζει ότι οι Έλληνες πολίτες επιλέγουν το σχέδιο και την υπεύθυνη πολιτική ενώ συγκρίνουν την τετραετία Τσίπρα με τους 42 μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής ανέτρεξε στην συγκυρία κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρισκόταν στην Κρήτη και επισκεπτόταν σπουδαία έργα (του Βορείου Οδικού 'Αξονα, του αεροδρομίου στο Καστέλι), προκειμένου να καταδείξει, όπως είπε, την μεγάλη διαφορά των δύο πλευρών: Της μίας των έργων που αλλάζουν την ζωή των πολιτών και της άλλης της μιζέριας, του λαϊκισμού, της τοξικής και επικίνδυνης δημαγωγίας.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, είπε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί απλώς μια πρόφαση, θεωρώντας πως αν είχε πραγματική αγωνία για το θέμα, θα ξεκινούσε πρώτα απ' όλα από τις υποκλοπές που γίνονταν επί των ημερών της δικής της διακυβέρνησης. Απεναντίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυτή ήταν που ζήτησε εξαρχής την πλήρη διαλεύκανση και των παρακολουθήσεων, αλλά και των διαρροών τους, αναγνώρισε ότι η υπόθεση είναι σοβαρή και επικίνδυνη για τους δημοκρατικούς θεσμούς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη και αναγνώρισε το λάθος, υπήρξαν παραιτήσεις και εν τέλει είναι αυτή η κυβέρνηση που δημιούργησε ένα νέο, συμπαγές θεσμικό πλαίσιο που θωρακίζει την λειτουργία της ΕΥΠ από εδώ και πέρα. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κραυγές, δημαγωγία και πολιτική του πεζοδρομίου.

Σχετικώς με τις αναφορές των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κράτος δικαίου, ο κ. Καραμανλής αντέτεινε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο που σήμερα ο ίδιος είναι επικεφαλής, όταν "στον βωμό του ΣΥΡΙΖΑ channel, το πολύπαθο έργο της Πατρών- Πύργου κινδύνευσε να μην γίνει ποτέ".

«Το έργο που ήρθε η δική σας κυβέρνηση να το σταματήσει, να το σπάσει σε κομματάκια και να το επαναπροκηρύξει. Γιατί; Για να ευνοήσετε τον εθνικό σας εργολάβο και κομματικό σας καναλάρχη. 'Αλλο που η ζωή τα έφερε αλλιώς και τώρα τον έχετε απέναντί σας. Και ευτυχώς ήρθε η δική μας κυβέρνηση να σώσει το έργο και να το κάνει πραγματικότητα, όπως και τόσα άλλα", είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατέληξε: "Να γιατί οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στην τοξικότητά σας. Να γιατί γυρνούν την πλάτη πλέον στο λαϊκισμό σας», υποστήριξε ακόμη.

Επιπλέον, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε αναλυτικά στα «χειροπιαστά έργα και συγκεκριμένα νούμερα» που καταδεικνύουν - όπως παρατήρησε - την διαφορά της κυβέρνησης της ΝΔ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς, τριάμισι χρόνια τώρα πάμε τη χώρα σταθερά μπροστά και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τη μία μετά την άλλη, μεγάλες διεθνείς κρίσεις, δουλεύουμε με σχέδιο και φέρνουμε αποτελέσματα, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Και αυτός είναι ο λόγος που ασφαλώς η Βουλή, αύριο το απόγευμα θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνησή μας. Κι ακόμα πιο σημαντικό, αυτός είναι ο λόγος που και οι πολίτες, σε λίγους μήνες, στις εκλογές, θα ανανεώσουν και αυτοί την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνησή μας. Γιατί αυτή η εθνική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Και θα συνεχιστεί».

Μπουτσικάκης (ΝΔ): Το «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ» έχει πλοκάμια σε Αρχές

Για «ρυπαρά δίκτυα» και «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ» με πλοκάμια σε αρχές και υπηρεσίες που θα έπρεπε να διέπονται από την απόλυτη προσήλωσή τους στην υπηρέτηση της αλήθειας, έκανε λόγο ο βουλευτής ΝΔ Χριστόφορος Μπουτσικάκης μιλώντας στην πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΖΑ.

Ο βουλευτής είπε «ας μιλήσουμε για την κυρία Αικατερίνη Παπανικολάου η οποία πρωτοστατεί το τελευταίο διάστημα ως μέλος της ΑΔΑΕ στα τηλεοπτικά παράθυρα για την υπόθεση των υποκλοπών» σημειώνοντας πως «σύμφωνα με δημοσιεύματα και δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ενδεικτικά αναφέρω στην « Απογευματινή», στον ΣΚΑΙ και στην ΕΡΤ τα οποία έχει επιβεβαιώσει η κυρία Παπανικολάου, η διαδρομή της προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά».

Ειδικότερα, ανέφερε πως η κυρία Παπανικολάου «τη διετία 2002- 2004 διορίζεται νομική σύμβουλος του τότε διοικητή στην ΕΥΠ πρέσβη Παύλου Αποστολίδη. Το 2003 διορίζεται ειδική συνεργάτις του Συνήγορου του Πολίτη. Τον Νοέμβριο του 2015 επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, αποσπάται στο γραφείο του τότε Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά».

«Λίγους μήνες αργότερα διορίζεται και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ πάλι με απόφαση Μπαλτά και η ίδια δηλώνει υπερήφανη γι' αυτή τη συνεργασία! Τον Οκτώβριο του 2016 διορίζεται Τακτικό μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, με θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Την τριετία 2020- 2022 η ίδια εμφανίζεται να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κάτι που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι παράτυπο. Το συγκεκριμένο έργο της το είχε αναθέσει στο πανεπιστήμιο ο καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης που επίσης είναι τακτικό μέλος στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Ο κ. Γκρίτζαλης είχε διατελέσει ειδικός γραμματέας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το 2009 έως το 2012 με υπουργό τότε, τον σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση. Στις 3 Αυγούστου 2022, Γκρίτζαλης και Παπανικολάου συμμετείχαν στην τετραμελή επιτροπή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Χρήστος Ράμμος διορίστηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ με πρόταση του Μιχάλη Καλογήρου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ενός από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του μέχρι σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Μπουτσικάκης .

Ο βουλευτής της ΝΔ, υπενθύμισε πως «ο κ. Τσίπρας ακόμα δεν έχει απαντήσει σε δημοσιεύματα της εφημερίδας Παραπολιτικά από το 2020 για την 70σέλιδη έρευνα της ΕΥΠ με βαρύτατες καταγγελίες για μια παρακρατική δράση ενός κυκλώματος που δρούσε σε σημαντικές υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με κεντρικό πρόσωπα μάλιστα τον πρώην Υπουργό 'Αμυνας Πάνο Καμμένο».

«Η έρευνα που είχε γίνει υπό τη διοίκηση της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Τσίπρα και περιελάβανε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, βιντεοσκοπημένες συναλλαγές με παραδόσεις χρημάτων ενώ αποκαλύπτεται ότι κορυφαίοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έπαιρναν ανοιχτά εντολές από τη σύζυγο του κ. Καμμένου προκειμένου να συλληφθούν ο εκδότης της εφημερίδας Γιάννης Κουρτάκης και ο αείμνηστος διευθυντής των Παραπολιτικών, Παναγιώτης Τζένος. Τι έκανε ο κ. Τσίπρας καθώς γνώριζε για τη δράση του παρακράτους από την ενημέρωση του τότε αρχηγού της ΕΥΠ; Γιατί αδράνησε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα σε βάρος της Δημοκρατίας;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής ΝΔ.

Πολάκης: Όσα κάνατε θα τα πληρώσετε

Είναι φανερό μετά από 3,5 χρόνια ότι δεν ήρθατε να αλλάξετε τη χώρα αλλά να τη ληστέψετε για ακόμα μια φορά, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ευθύνεται για την κερδοσκοπία. «Υποθάλπηκε από την κυβέρνηση των κοριών του Κ. Μητσοτάκη για να τα οικονομήσουν 100 οικογένειες» ανέφερε ο κ. Πολάκης ο οποίος προσέθεσε ότι «αυτή την αναδιανομή που κάνατε (σε βάρος του λαού) να ξέρετε ότι αποκαλύφθηκε», και «θα την πληρώσετε ακριβά στις εκλογές που έρχονται». Όπως είπε, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «όλα όσα κάνατε θα τα πληρώσετε. Θα στηθούν δικαστήρια, που εκεί θα υπάρξουν αποδείξεις του μαύρου χρήματος».

Παπαρήγα: Προσχηματική η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Προσχηματική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου Είστε 1-1» και προσέθεσε ότι σε ό,τι αφορά στις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου ΚΚΕ, «υπάρχει πλήρης και συνειδητή επιλογή αποσιώπησης».

Η κυρία Παπαρήγα ανέφερε πως το «το σκάνδαλο των υποκλοπών, σαφώς και είναι μεγάλο σκάνδαλο, δεν το ζητάμε» αλλά αναρωτήθηκε γιατί «επί έξι χρόνια, που υπάρχουν στοιχεία της παρακολούθησης του κεντρικού Τηλεφωνικού Κέντρου του ΚΚΕ, αυτό δεν είναι δημοκρατική εκτροπή, όπως χαρακτηρίζει τώρα τις υποκλοπές ο κ. Τσίπρας και όχι και εκείνες που γινόντουσαν από το 2016 επί δικής του κυβέρνησης».

Σκέφτομαι, είπε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ότι «για ορισμένα κόμματα ή για ορισμένους βουλευτές, είναι ανεκτό και θεμιτό να παρακολουθείται το ΚΚΕ, αρκεί να μην παρακολουθούμαστε μεταξύ μας».

Η κυρία Παπαρήγα ανέφερε ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε το αίτημα για να συμπληρωθούν τα 2/5 που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής για να μπορέσει να συγκληθεί η Επιτροπή για το θέμα των επισυνδέσεων του Περισσού αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κλήτευση ή όχι του κ. Ράμμου αποχώρησε και δεν έγινε καμία συζήτηση.

«Το ΚΚΕ», είπε, «που είναι θύμα παρακολούθησης από πάντα και έχουμε δικαίωμα να σκεφτούμε ότι μέσα στην ΕΥΠ υπάρχουν διαπλεκόμενοι θύλακες άλλοτε με οικονομικά και άλλωστε με πολιτικά συμφέροντα που υπηρετούν ή εξυπηρετούν διάφορα σενάρια».

Ακόμη υπογράμμισε πως «τα πραγματικά προβλήματα είναι έξω από τη Βουλή, είναι στους χώρους δουλειάς, στην ύπαιθρο όπου οι αγρότες βγαίνουν σήμερα με τα τρακτέρ τους στον δρόμο». Σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι για να πάρουν απόφαση να συμμετάσχουν σε μια απεργία, από βραδύς χάνουν τον ύπνο τους και δεν είναι μόνο ότι θα χάσουν το μεροκάματο αλλά γιατί κινδυνεύουν να χάσουν και τη δουλειά τους» και προσέθεσε πως για «το ΚΚΕ, αυτές είναι οι μάχες των μαχών».


Κικίλιας: Πολιτική κίνηση τακτικισμού η πρόταση δυσπιστίας σε προεκλογικό χρόνο

«Ξαναγυρίσατε στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρισκόσασταν πριν έλθετε στην εξουσία. Όμως τώρα ο κόσμος έχει και γνώση και μνήμη» είπε ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι συμπεριφορές που βασίζονται σε ύβρεις, συκοφαντίες και λάσπη, μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε «ρωμαϊκή αρένα», δεν τον εκφράζουν και γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα πεδίο μετωπικής σύγκρουσης. «Έχετε αυτοπαγιδευτεί σε μια χρονική λούπα την ώρα που η κοινωνία, η χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος έχει φύγει μπροστά και ζει στο σήμερα με ορίζοντα το 2030» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι στο παρελθόν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κρίση της πανδημίας, είχαν δηλώσει ότι «στην πραγματικότητα, η κανονικότητα ποτέ δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά», αλλά δυστυχώς για την Αριστερά και ευτυχώς για τους υπόλοιπους, οι κρίσεις δεν γέννησαν τις ευκαιρίες που περίμεναν κάποιοι. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίστηκε τις κρίσεις αποτελεσματικά, με μετριοπάθεια, στρατηγικό σχεδιασμό, με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, με σκληρή και συντονισμένη δουλειά και κυρίως με τη συμμετοχή και τη στήριξη των ίδιων των πολιτών.

«Η χώρα θα οδηγηθεί θεσμικά σε λίγους μήνες σε εκλογές. Και τότε το διακύβευμα του "πάμε μπροστά ή πίσω", η σύγκριση του χθες με το αύριο και τα όσα κατάφερε η κυβέρνησή μας, το πώς στήριξε τους πολίτες και την κοινωνία, θα είναι τα βασικά κριτήρια για τα οποία θα μας δώσει ο ελληνικός λαός εντολή για μια ακόμα τετραετία» υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού.

Κεραμέως: Διχαστική, παραπλανητική, άκρως πολωτική η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ

«Καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα» και «όνειδος», χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία δημόσια εκτενή παρουσία των πεπραγμένων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σύγκριση μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα είναι αμείλικτη και καταδεικνύει τις χαώδεις διαφορές που χωρίζουν τη δραματική τετραετία 2015-2019 με την ελπιδοφόρα επόμενη τετραετία 2019-2023», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, «είναι η τρίτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση μομφής, κάνοντας ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα».

«Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, και πραγματικά είναι να απορεί κανείς. Πραγματικά απαιτείται θράσος αλλά και υποτίμηση της μνήμης και της λογικής όλων μας, να καταθέτετε στη Βουλή ένα τέτοιο όνειδος, με αυτή τη διχαστική, παραπλανητική, άκρως πολωτική ρητορική. Λασπολογείτε, γιατί δεν μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Μιλάτε για σκάνδαλα, εσείς που τα υφαίνετε, όπως στην υπόθεση Novartis. Μιλάτε για συγκάλυψη, τη στιγμή των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για την υπόθεση Καλογρίτσα. Μιλάτε για απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, εσείς που προσπαθήσατε με κάθε μέσο να ελέγξετε το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Μιλάτε για ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές, εσείς, που εν γνώσει και κατ' επιλογήν σας, διαλύσατε τη μεσαία τάξη και αφήσατε τους πολίτες να κλαίνε στα πεζοδρόμια έξω από τις τράπεζες για 60 ευρώ. Μιλάτε για καθεστωτισμό, εσείς που θέλατε να ελέγξετε τους "αρμούς της εξουσίας". Μιλάτε για απομάκρυνση της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εσείς που μας σύρατε στην καταστροφή και παρ' ολίγον εκτός Ευρώπης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνώνυμος της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της αναποτελεσματικότητας, της ανεπάρκειας. Και δεν έχετε αλλάξει τίποτα από όσα πρεσβεύατε, δεν μάθατε τίποτα από τα λάθη σας. Μόνο τολμάτε να ζητάτε δεύτερη φορά αριστερά. Δεύτερη φορά στη συμφορά! Θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό αυτό», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση στη ΝΔ αλλά στην Ελλάδα

«Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά στα υπαρξιακά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία του να συσπειρώσει τον δικό της κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε επίσης, ότι άλλη μια ήττα περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «μια ακόμα ήττα σας περιμένει, άλλη μια τετραετία στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν διαθέτει προτάσεις ούτε στην οικονομία αλλά ούτε και κυβερνητική και επιθυμεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα παραμένετε χωρίς εναλλακτική πρόταση στις εκλογές. Πρόσθεσε, ότι η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι της διακυβέρνησης και εξέφρασε την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές.

Για το μεταναστευτικό ο κ. Θεοδωρικάκος, είπε ότι το γερμανικό Spiegel ζήτησε συγνώμη για την υπόθεση του Έβρου, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν το έχει κάνει. Αναφέρθηκε σε στελέχη της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν τον φράχτη, λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Ύστερα από το αμίμητο δεν υπάρχουν σύνορα, όπως είπε ο Τσίπρας, τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, θα μας πει ότι ούτε στον Έβρο έχει σύνορα. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία αλλά στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι η φύλαξη των συνόρων αλλά και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι προαπαιτούμενα, αναφέροντας το περιστατικό όπου διασώθηκαν μετανάστες από χειμαρρώδη νερά χάρις στην έγκαιρη παρέμβαση των Αρχών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε ότι αρκετά από τα υπό κατάληψη κτίρια ελευθερώθηκαν, εξαρθρώθηκαν εγκληματικές οργάνωσεις στις φοιτητικές εστίες, έδωσε ιδιαίτερη βάση στις δομές και το πλαίσιο προστασίας στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει στην οικονομία. Όσον αφορά την Αστυνομία, ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι στέκονται δίπλα και γίνεται καθημερινός αγώνας για την ενίσχυση της προστασίας στις γειτονιές.Δένδιας: Η Τουρκία θυμίζει Βόρεια Κορέα με τις απειλές της - Δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε

Με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν και της Βόρειας Κορέας παρομοίασε την προκλητική ρητορική του Ερντογάν ο κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η πατρίδα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργειακός κόμβος. Οι δυνάμεις αναθεωρητισμού ενοχλούνται από αυτά. Αυξάνουν την προκλητική τους συμπεριφορά με απειλές τύπου Βόρειας Κορέας που περιλαμβάνουν πυραύλους και αναφορές ότι η Ελλάδα δεν έχει επήρεια στα νησιά της αν δεν τα αποστρατικοποιήσει. Με αφηγήματα όπως της δήθεν Γαλάζιας πατρίδας και προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Επαναλαμβάνω την Ελληνική θέση για το Κυπριακό: η Κυπρος δεν κείται μακραν και δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε παράνομη δήλωση, παράνομη συμφωνία και σε κάθε σε βάρος μας ρητορική. Θα αποδομούμε με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο κάθε σε βάρος μας επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
dendias-vouli

Παράλληλα ο κ. Δένδιας είπε πως «ο τουρκικός αναθεωρητισμός επιχειρεί ανατροπή των ισορροπιών της ευρύτερης περιοχής. Άλλαξε ο κόσμος επιχειρεί να αλλάξει γειτονιά. Έχουμε βασική αρχή το Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική επίλυσης διαφορών. Αυτή τη πολιτική αρχών και αξιών επιλέξαμε» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η Ελλάδα δεν απαντά στην προπαγάνδα με προπαγάνδα. Αυτό χωρίζει τον Δημοκρατικό κόσμο με τον αυταρχισμό. Η λογική του 19ου των κανονιοφόρων έχει παρέλθει. Η αντίληψη της κυβέρνησης και της κοινωνίας είναι ότι ο λαός της Τουρκίας θέλει ειρήνη σταθερότητα συνεργασία στην συντριπτική του πλειοψηφία γιατί αυτά θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή και αυτά επιδιώκει η Ελλάδα».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και με αφορμή την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πως δεν πρέπει «να διαρραγεί το κεκτημένο της συνεννόησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά την προεκλογική περίοδο».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στις επικείμενες εθνικές εκλογές οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς την ΝΔ και την κυβέρνηση.


Μηταράκης: Υπάρχει διασύνδεση των ΜΚΟ της «μικρής Μαρίας» με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

«Διασύνδεση» των ΜΚΟ που εμπλέκονται στην κατασκευή της ιστορίας του δήθεν θανάτου της μικρής Μαρίας σε νησίδα του Εβρου με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ο κ. Νότης Μηταράκης καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη που υιοθέτησε fake news προκειμένου να πλήξει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά «Η αναπαραγωγή fake news είναι γνωστή τακτική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε στην υπόθεση Νοβάρτις με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες. Είδαμε τι έγινε με αυτούς. Η υπόθεση που ήταν όπως λέγατε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους κατάρρευσε και σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει προσπάθειες χειραγώγησης δικαιοσύνης και ΜΜΕ από εσάς» για να προσθέσει «τα ake news συνεχίστηκαν με την μικρή Μαρία που δεν υπήρξε ποτέ. Για να τελειώνουμε με την μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ αποκάλυψα ότι δεν υπήρχε μικρή Μαρία. Είχα πει τότε ότι υπήρξαν μαρτυρίες που πρέπει να ερευνηθούν Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να επιμένει αν και τα διεθνή ΜΜΕ έχουν αποσύρει τα σχετικά δημοσιεύματα. Έρευνα εγχώριων και ξένων δημοσιογράφων απέδειξαν ότι η «είδηση» για τον θάνατο του μικρού παιδιού είχε κατασκευαστεί. Υπάρχει διασύνδεση των ΜΚΟ με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να διευκρινίσουν το ρόλο τους. Περιμένουμε συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ».
mitarakis

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να συγκριθούν σε όλους τους τομείς οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ με τις αντίστοιχες της κυβέρνησης Τσίπρα. «Εμείς ανακτήσαμε τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης. Το 2015 το 75% των παράνομων αφίξεων της ΕΕ ήταν στην Ελλάδα ενώ το 2022 μόνο το 2%. Δεν είμαστε πλέον η πύλη εισόδου των λαθροδιακινητών. Καταφέραμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά μας. Από άνω των 40 χιλ σήμερα φιλοξενούνται κάτω από 5 χιλ. Βάλαμε τέλος στα αίσχη της Μόρια , της Ειδομένης και στην εγκατάλειψη των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλά τα σύνορά της απέναντι στην εργαλοποιηση του μεταναστευτικού επεκτείνοντας τον φράχτη σε όλα τα χερσαία σύνορα στον Εβρο και φυλάσσοντας τα θαλάσσια»

Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Προσοχή, γιατί η λάσπη στον ανεμιστήρα μπορεί να γυρίσει σε αυτούς που την εκτοξεύουν

Στο ίδιο έντονο με χθες κλίμα αντιπαράθεσης, μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, ξεκίνησε, από νωρίς το πρωί, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυλαία άνοιξε με την πρώτη λεκτική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.
pierrakakis

Ο κ. Πιερρακάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης της πρότασης δυσπιστίας και έκανε λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα που όμως, όπως είπε, καμιά φορά γυρίζει σε αυτόν που την εκτοξεύει. «Πέραν της διάστασης της πρότασης δυσπιστίας, η συζήτηση δεν αφορά το δέντρο αλλά το δάσος. Και το δάσος είναι η συνολική σύγκριση των πεπραγμένων μας. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει σύγκριση. Και τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους και είναι εκκωφαντικά», επεσήμανε αρχικά ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως υποστήριξε, «ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πέρσι διπλασιάστηκε, φέτος τριπλασιάστηκε και του χρόνου αναμένεται να τετραπλασιαστεί, οι εξαγωγές υπερδιαπλασιάστηκαν, οι άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν και ο τουρισμός σημείωσε ρεκόρ». «Ο ρόλος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι διττός. Απέδειξε ότι καταφέρνει να λύνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά μεγάλες εξωγενείς κρίσεις», είπε σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «το μεγάλο δίλημμα των εκλογών θα είναι κυβέρνηση ή Αντιπολίτευση;»

«Το δίλημμα θα είναι: Με τις δυνατότητες της χώρας ή τους φόβους; Ποια κυβέρνηση διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις εξωγενείς κρίσεις;» ανέφερε. Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για «συνωμοσιολογία που υπονομεύει τους θεσμούς», προσθέτοντας ότι «για αυτό η συζήτηση πρέπει να αφορά το δάσος, δηλαδή το μέλλον της χώρας, το ποιοι είμαστε και που πάμε ως χώρα και να διεξάγεται με το λεξιλόγιο του μέλλοντος».

«Η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να λύσει χρονίζοντα προβλήματα και απέδειξε ότι μπορεί να μαθαίνει από τις αστοχίες της. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, καλύτερα μια κυβέρνηση να κάνει λάθη και να μαθαίνει από αυτά από μια λάθος κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε τον κ. Πιερρακάκη ότι «επικαλείται συνωμοσιολογίες αποφεύγοντας να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα στο επίκεντρο των οποίων είναι τα κακόβουλα λογισμικά και οι παράνομες παρακολουθήσεις».

«Θα απαντήσετε για τα στοιχεία της ΑΔΑΕ που επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν παράνομες παρακολουθήσεις; Θα απαντήσετε στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν ή θα συνεχίσετε την απαράδεκτη απαξιωτική σας συμπεριφορά απέναντι στους θεσμούς και στις ανάγκες του λαού», αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

«Δεν μιλώ τυχαία για συνωμοσιολογία, γιατί είναι στα έργα σας με κάθε τρόπο. Φτάνει πια με τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσοχή όμως γιατί καμιά φορά γυρίζει ανάποδα ο ανεμιστήρας την λάσπη σε αυτόν που την εκτοξεύει», απάντησε ο κ. Πιερρακάκης. «Η αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε "καβάλα στο άλογο" έτοιμη να ρίξει την κυβέρνηση. Η παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα δεν δέχεται μαθήματα από αυτούς που πρωτοστατούσαν έξω από τη Bουλή και φώναζαν να καεί η βουλή. Πολύ όψιμα θυμάστε τη δημοκρατία», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.

Χατζηδάκης: Ο Μητσοτάκης πήρε σημαντικές αποφάσεις για τις παρακολουθήσεις - Δεν τον συνδέω με την υπόθεση

«Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτή την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μην μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, για το ζήτημα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ.
xatzidakis-vouli

«Ενώ εγώ λοιπόν ενδιαφέρομαι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική της διάσταση και για λόγους βαθιά προσωπικούς, έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. Δεν το κρύβει άλλωστε. Και γι’ αυτό στοχοποιεί τον Πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρωθυπουργός με την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι έχει δείξει σεβασμό των θεσμών. «Κυρίως όμως στην περίπτωσή μου είναι ένας Πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες κοινή διαδρομή. Δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, που άλλωστε χρησιμοποιείται τώρα εις βάρος του», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έθεσε το ερώτημα ποιος είναι αυτός που επικρίνει και παριστάνει τον εισαγγελέα. «Έχετε ακούσει για τα δυο ειδικά δικαστήρια που αυτή την ώρα έχει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη. Έχετε ακούσει για τον Μάξιμο Σαράφη. Έχετε ακούσει για υποκλοπές που βεβαιωμένα σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν εις βάρος των δικών σας υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα προσυπογράφω, αλλά δεν θέλω να οξύνω περισσότερο το κλίμα. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα από την αντιπολίτευση να ελέγξει αυστηρά την κυβέρνηση. Ωστόσο, η τοξική και εμπαθής αντιπολίτευση, που ασκεί μονίμως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες, ζημιώνει τη χώρα και τις προοπτικές της», τόνισε. «Μιλά για πολιτική αξιοπρέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ που η αναξιοπιστία του έχει γίνει διεθνές ανέκδοτο; Που πριν μερικούς μήνες έκανε αντιπολιτευτική σημαία την υπόθεση της μικρής Μαρίας στον Έβρο και δεν τολμά να ζητήσει συγνώμη; Που κατηγορείται για σακούλες με μαύρα χρήματα; Μαθήματα σοβαρότητας, αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά δεν δέχομαι», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «πράκτορες 000», ή κάποιους «Κλουζώ» που αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε βάρος του και στη συνέχεια «άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα των ανήθικων και παράνομων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση πάντως δεν εξυπηρετούν», και υπογράμμισε:

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα βεβαίως, διότι η πολιτική μου διαδρομή είναι απολύτως διαυγής. Όλα αυτά αποδεικνύονται άλλωστε και από όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες που έχουν διαρρεύσει. Τόσα χρόνια στην πολιτική μπορεί να έχω κατηγορηθεί για την ιδεολογική μου κατεύθυνση και τις πολιτικές μου επιλογές, αλλά ποτέ, ούτε από τον πιο φανατικό αντίπαλο, για την ηθική μου υπόσταση και την ακεραιότητά μου. Ωστόσο, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αισθάνεσαι ότι παρακολουθείται κάθε φράση και κάθε επικοινωνία σου και ότι βρίσκεσαι στο στόχαστρο τέτοιων άθλιων μεθοδεύσεων.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης στάθηκε μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση των διαδοχικών κρίσεων του κορωνοϊού, της τουρκικής προκλητικότητας και της ενεργειακής κρίσης, στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση της ανεργίας από 17,5 σε 11,4%, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και την αύξηση των συντάξεων, τα μέτρα για την οικογένεια.

«Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι είμαστε μια κυβέρνηση αλάθητων. Κλασική περίπτωση είναι το θέμα που συζητάμε. Το ισοζύγιο όμως είναι παραπάνω από θετικό. Αυτή η κυβέρνηση πήγε τη χώρα μπροστά και είναι η μόνη που μπορεί να της εξασφαλίσει μια σταθερή πορεία και μια σύγχρονη προοπτική. Πολύ περισσότερο που απέναντί μας έχουμε ένα κόμμα που επιδιώκει αμετανόητο να επανέλθει στην εξουσία. Να επανέλθει μέσα από μια ακραία, εμπαθή αντιπολίτευση και μια βλαπτική για τη χώρα τοξικότητα. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν θα απορρίψουμε την πρόταση δυσπιστίας. Θα προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα και αίσθημα εθνικής ευθύνης. Με επίγνωση ασφαλώς των όποιων λαθών μας. Αλλά και συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους Έλληνες. Υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Νίκος Παππάς: Χωρίς εξηγήσεις στη Βουλή για τις καταγγελίες περί χρημάτων

Πίσω από την μήνυση που κατέθεσε κατά της γραμματέως του Χρήστο Καλογρίτσα οχυρώθηκε ο Νίκος Παππάς αποφεύγοντας να δώσει εξηγήσεις στην Βουλή για τις καταγγελίες περί χρημάτων που έφευγαν από το γραφείο του γνωστού εργολάβου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας αναφέρθηκε στις εργασίες του Ειδικού Δικαστηρίου λέγοντας «παλιά τέχνη κόσκινο για την ΝΔ με συκοφαντίες κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Στήσατε τα Ειδικά Δικαστήρια για να δώσετε ένα πολιτικό παράδειγμα ότι οι έχοντες και κατέχοντες κακώς πλήρωσαν τους φόρους τους. Ότι κακώς ελέγχθηκαν και πλήρωσαν τους φόρους τους». Ειδικά για τα όσα ακούγονται στο Ειδικό Δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση που τον αφορά είπε «έχουν περάσει μάρτυρες και είπαν ότι ούτε είδαν ούτε άκουσαν κάτι για τον Παππά. Μόνο μια κυρία το έκανε για την οποία έχω καταθέσει μήνυση. Από εσάς έχει καταθέσει κανείς μήνυση κατά των παρακολουθητών του; Οι παρακολουθήσεις σας κρατούν μαζί; Δεν βρέθηκε ένας να παραιτηθεί;».
pappas

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα είναι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε «έστειλαν ένα ραβασάκι στο δικαστήριο. Ένα ημερολόγιο που έχει μεταξύ άλλων δυο ραντεβού του κ. Καλογρίτσα με τον κ. Θεοδωρικάκο. Ο κ. Θεοδωριάκος είχε τότε διπλή ιδιότητα. Ηταν συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα και σύμβουλος στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη. Αρα έχουμε ευθεία πολιτική και επιχειρηματική εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη δια του Θεοδωρικάκου».


Λοβέρδος: Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα

Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε στην ομιλία του στη βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Έκανε λόγο για ανεπανόρθωτο ολίσθημα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η θέση μας ήταν, είναι και θα είναι πάγια. Η προστασία των επικοινωνιών αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα. Αστοχία πάνω στην αστοχία, δικαιολογία πάνω στη δικαιολογία, λάθος πάνω στο λάθος, κατήφορος πάνω στον κατήφορο»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι όσο το ζήτημα δεν ξεκαθαρίζει οδηγούμαστε σε εκλογές με βαριές σκιές. «Αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι βαρύ και οι σκιές του δεν φεύγουν με το πρώτο αεράκι. Όλη η αντιπολίτευση είναι απέναντι και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης είναι πάρα πολύ σοβαρά. Το ολίσθημα είναι βαρύτατο και δεν μπορεί να ξεπεραστεί επειδή θα κερδηθεί μία ψηφοφορία» είπε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για τις υποκλοπές, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «τα πράγματα είναι καθαρά και δεν έχουμε μία ή δύο ή τρεις περιπτώσεις αλλά μαζικές παρακολουθήσεις. Ένα φαινόμενο εκτεταμένο που κάλυψε δεκάδες εκατοντάδες πολιτών και αυτό επαναλαμβάνω εκθέτει την κυβέρνηση ανεπανόρθωτα. Όποιος ήθελε παρακολουθούσε όποιον ήθελε. Και η νομοθεσία που ήρθε μετά δεν ήρθε για να διορθώσει κακώς κείμενα αλλά ήρθε να καλύψει κακώς κείμενα και κακές πρακτικές».

Κλείνοντας ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «οι εκλογές που έρχονται θα είναι σκληρές και θα αντέξουν εκείνοι που δεν είναι αφρόψαρα».

Για «Μάξιμο Σαράφη»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σύλληψη του «Μαξίμου Σαράφη». «Θέλω να συγχαρώ την αξιωματική αντιπολίτευση για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες που υποστήριζε από τον Πρωθυπουργό της τότε μέχρι τον τελευταίο Βουλευτή της στον κοινοβουλευτικό και στο δημόσιο διάλογο». Υποστήριξε επίσης, «ότι τώρα που ένας από τους κουκουλοφόρους έχει συλληφθεί και θα μιλήσει, θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να μας πει ποιοι είναι εκείνοι που τον προωθούσαν και εκτός Ελλάδος». Ο κ.Λοβέρδος κατέληξε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς αυτό χρωστάει εξηγήσεις». Και χαρακτηριστικά τόνισε ότι «εάν δεν μιλήσει κεντρικά, χρωστάνε να μιλήσουν οι δημοκράτες Βουλευτές της ή τα στελέχη της. Δεν μπορεί να ανέχονται αυτό το πρόσφατο παρελθόν. Απώλεια πρόσφατης μνήμης δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει και οφείλουν οι ευαίσθητοι να πάρουν τον λόγο. Έστι ουν δίκης οφθαλμός, όσο τα πανθ ορά. Πιο λαϊκά; Όλα εδώ πληρώνονται».


Ειδήσεις σήμερα:

Καταιγίδες, χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Το μήνυμά του Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Ελλάδα και ο «πάγος» από το Βερολίνο

Αποχώρησε η Καρολίνα Ζακλίν Καλύβα από το Survivor, η αντίδραση του Μάριου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης