Βουλή - Οικονόμου: Οι επισυνδέσεις δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης - H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Βουλή - Οικονόμου: Οι επισυνδέσεις δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης - H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

«Ποιος ήταν ο Α2, που θα έδινε την πλειοψηφία στον Καλογρίτσα» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στο «ΣΥΡΙΖΑ Channel» - Υψηλοί τόνοι ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

vouli-syzitisi-protasi-dyspistias-65
Τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε στη Βουλή η πρώτη ημέρα της συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας  για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντασης με τους βουλευτές κυβέρνησης αντιπολίτευσης να ανταλλάσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς, ενώ δεν έλειπαν και οι προσωπικές επιθέσεις.

Παίρνοντας τον λόγο λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε ότι οι επισυνδέσεις δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ενώ επέμεινε για τα «ρυπαρά δίκτυα» που είχαν και διέρρεαν τις σχετικές πληροφορίες. Παράλληλα, αναφερόμενος στα μηνύματα Παππά και Καλογρίτσα για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel», διερωτήθηκε «ποιος ήταν ο Α2, που θα έδινε την πλειοψηφία (σ.σ. στο υπό σύσταση κανάλι) στον Καλογρίτσα».

Σημειώνεται ότι εισηγητές, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Φίλης ενώ από την πλευρά της ΝΔ, τοποθετήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Εισηγήτρια για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν η Ευαγγελία Λιακούλη.

Δείτε ζωντανά από τη Βουλή:Θόδωρος Σκυλακάκης: Θα πάρετε την απάντηση από τον λαό στις εκλογές

Η παρούσα πρόταση μομφής έχει μια ιδιαιτερότητα: Την καταθέτει μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία είναι εντελώς ακατάλληλη για να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι "μια τόσο κακή αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι καλή εξέλιξη ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τη χώρα. Το πρόβλημα αυτό δεν θα το λύσουμε εμείς αλλά ο ελληνικός λαός" είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό για τη Δημοσιονομική Πολιτική, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα. "Και όταν οδηγηθήκατε πίσω στην αντιπολίτευση, δεν καταλάβατε ούτε γιατί συνέβη αυτό ούτε την έκταση της αποτυχίας σας ούτε τις συνέπειες της αποτυχίας. [..] Δεν αλλάξατε έκτοτε σε τίποτε, και θα έλεγα ότι σε σχέση με το 2019, έχετε γίνει μάλλον χειρότεροι σήμερα από τότε".

Ο κ. Σκυλακάκης που επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν αγόρασε "ούτε βίδα" για την άμυνα, είπε ότι στην παιδεία δαπάνησε τα απολύτως ελάχιστα. "Και πουλάτε τώρα στους νέους την θεωρία ότι μπορούν να έχουν τα αγαθά της παιδείας, χωρίς να την αποκτήσουν. Την ταυτίζετε - βλέπω τα σποτ σας - με την ξεγνοιασιά και το όνειρο, όχι με τη δουλειά και την ευθύνη [..] Μιλάτε για Δικαιοσύνη και συνεχίζετε να πλήττετε το βασικό εργαλείο κοινωνικών ανισοτήτων. Το ίδιο, πρόσθεσε ο κ. Σκυαλάκης, κάνατε και στην Υγεία, ενώ και στη μετανάστευση, που είχατε "άφθονα χρήματα", αντί να φτιάξετε σύγχρονες εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης στους παράτυπους μετανάστες και τους πρόσφυγες, "ανεχθήκατε επί χρόνια την απόλυτη αθλιότητα της Μόριας..".

Για την Οικονομία, είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε "απίστευτους φόρους" πλήττοντας όλα τα κίνητρα για επένδυση, εργασία και παραγωγή: "Και αν τυχόν γυρνούσατε στην εξουσία αυτό θα χειροτέρευε άμεσα και ραγδαία την οικονομική πραγματικότητα στη χώρα" είπε ο κ. Σκυλακάκης [..] Και αν θέλετε να ξέρετε το λόγο που η δική μας οικονομική πολιτική έχει πετύχει [..] θα σας πω το μυστικό. Κάναμε τα τελείως αντίθετα από αυτά που κάνετε εσείς". Όπως είπε, "παρά τις τρεις τεράστιες εξωγενείς κρίσεις, (πανδημία, πόλεμος, και ενεργειακή κρίση ταυτόχρονα, και απίστευτη απειλή από την Τουρκία) κρατήσαμε όρθια την οικονομία και την κοινωνία με μαζικά, έκτακτα αλλά και πρωτοποριακά μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. Ταυτόχρονα επενδύσαμε και επενδύουμε μόνιμα στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια με πολύ σημαντικές δαπάνες και ουσιαστικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Μειώσαμε μόνιμα τους φόρους και τις εισφορές και αλλάξαμε εντελώς τα κίνητρα στην οικονομία. Έτσι πετύχαμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι μειώσαμε δραστικά την ανεργία, έτσι μειώσαμε το δημόσιο χρέος και φέρνουμε πρωτοφανείς επενδύσεις".

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα "μία τυχαία ημέρα", τη σημερινή: "Έχουμε από πλευράς επενδύσεων την έναρξη ενός τεράστιου δημόσιου έργου, μέσω του ταμείου ανάκαμψης, του ΒΟΑΚ. Έχουμε ταυτόχρονα την υπογραφή δύο συμβάσεων-επενδύσεων, μίας 524 εκατ. ευρώ, τη διασύνδεση δυτικών Κυκλάδων μέσω του ΔΕΔΔΗΕ, και άλλα 180 εκατ. ευρώ για μία επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Αμύνταιο στο παλιό λιγνιτωρυχείο. Σε μία ημέρα! Επενδύσεις που δεν τις φανταζόσασταν σε ένα χρόνο, στην περίοδο τη δική σας.."

Και όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, "ενισχύοντας αποφασιστικά την αξιοπιστία της οικονομίας έναντι των θεσμών, των αγορών, και το οίκων αξιολόγησης με μία συνετή και προσεκτική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, που έχει οδηγήσει σε 11 αναβαθμίσεις, 13 θετικές αξιολόγησεις, με τα χρήματα που τις συνοδεύουν, πλήρη επιτυχία στα ορόσημα και τις εκταμιεύσεις του ταμείου ανάκαμψης, και δανεισμό με το μισό σπρεντ από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι οι πολιτική μας και έτσι έχει παγιωθεί η άποψη του ελληνικού λαού για την δική σας και την δική μας πορεία". Απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στις δημοσκοπήσεις, εδώ και επτά χρόνια συναπτά, πρωτοφανές ρεκόρ, είστε με διάφορα δεύτεροι. Αυτή την απίστευτη σταθερότητα δεν την έχω ξαναζήσει ποτέ στην ελληνική πολιτική ιστορία τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι προάγγελος της πολιτικής σταθερότητας που θα έχουμε ευτυχώς, και μετά τις εκλογές, είπε ο κ. Σκυλακάκης "και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για την Ελλάδα. Διότι εσείς, δυστυχώς, ούτε θέλετε να αλλάξετε, ούτε το μπορείτε. Γι' αυτό και στην πρόταση μομφής, θα πάρετε την κατάλληλη απάντηση από τη Βουλή, την Παρασκευή, αλλά το σημαντικότερο, από τον ελληνικό λαό στις εκλογές που οσονούπω έρχονται" κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Ναι» στη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από τους εισηγητές Ελληνικής Λύσης, Αντώνη Μυλωνάκη και ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τάχθηκαν οι εισηγητές, της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, και του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, καταλογίζοντας της «καθεστωτικές, αντιδημοκρατικές μεθόδους παράνομων παρακολουθήσεων» και υποστηρίζοντας ότι μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο κ. Μυλωνάκης έκανε λόγο για «ζοφερή μέρα για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα με τα όσα ακούστηκαν από ορισμένους υπουργούς» και τόνισε ότι « για αυτά που συνέβησαν απόψε τα οποία οδηγούν στο διχασμό και είναι παλαιοκομματικής αντίληψης, συνέβαλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Ακούσαμε για σκυλιά που γαβγίζουν, πολιτικούς απατεώνες, πιθήκους που ουρλιάζουν. Και ρωτώ τη ΝΔ. Αν ήταν το κόμμα της Χρυσής Αυγής, θα υπήρχε καμία διαφορά; Καμία. Αυτός είναι εξευτελισμός της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου.

Δεν αισχύνονται. Έχουν καβαλήσει το καλάμι. Νομίζουν ότι θα βασιλεύουν εσαεί και δεν θα υπολογίζουν κανένα», ανέφερε ο κ. Μυλώνακης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι λογικό ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας και ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση. Αυτό είναι το ζητούμενο; Η σύγκριση; Και όχι να απαντήσει ο πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις ακόμα και της ηγεσίας του στρατού; Θα περίμενα να πει ότι δεν ισχύουν αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ράμμος».

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να έρθει και να απολογηθεί γιατί παρακολουθούνταν ο κ. Χατζηδάκης και οι Ένοπλές Δυνάμεις. Γίνονταν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας; Πως είναι δυνατόν να παρακολουθείτε αυτός που υπηρετεί την εθνική ασφάλεια; Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να στήνει παρακράτος μέσα στην ΕΥΠ με πλοκάμια παντού», σημείωσε.

Ακόμα, ο κ. Μυλωνάκης υπεραμύνθηκε των χειρισμών του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, επισημαίνοντας ότι είναι ο επικεφαλής μίας συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης και κατέθεσε αυτά που διαπίστωσε.

«Καλούμε τη κυβέρνηση να έρθει και να δώσει εξηγήσεις. Και επαναλαμβάνω ότι πρέπει το συντομότερο να πάει σε εκλογές διότι η τοξικότητα που υπάρχει κάνει κακό και στη πατρίδα και στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Μυλωνάκης.

«Εμείς ως ΜεΡΑ25 δεν ιδρυθήκαμε για να κάνουμε αντιπολίτευση σε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να δώσουμε μία συνολική διέξοδο. Σήμερα στην ημερησία διάταξη είναι το «ναι» ή το «όχι» στη Μητσοτάκης Α.Ε. Σε αυτό, η ψήφος μας, η θέση μας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφέστερη. Όχι στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι στη Μητσοτάκης Α.Ε», δήλωσε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει στη πλάτη της σωρεία σκανδάλων» ενώ την κατηγόρησε για «αυταρχισμό, εξουσιομανία και για μέθη και βουλιμία εξουσίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε να παρακολουθούν υπουργούς και Ένοπλές Δυνάμεις κρυπτώμενος πίσω από λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο ίδιος όμως είναι κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας και αυτά είναι πλέον αποδεδειγμένα. Και εδώ σήμερα, καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και όχι γενικά και αόριστα. Πρέπει να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση να κυβερνά; Ναι ή όχι;» ανέφερε.

Κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι «με παραληρήματα και με λογική δολοφονίας χαρακτήρων προσπαθεί να διαβάλει την ΑΔΑΕ, η οποία απλώς έκανε σωστά τη δουλειά της», όπως είπε.

Απευθυνόμενη στην κυβερνητική πλειοψηφία, σημείωσε ότι «αυτή έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι» και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ, να μην επιτρέψουν να τους συμπαρασύρει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα λάκκο και να αποφασίσουν αν με τη ψήφο τους θα γίνουν συνένοχοι και συνεργοί του.

«Υπάρχει ζωή και μετά το κ. Μητσοτάκη. Μην υποτιμάται την νοημοσύνη σας. Σφυρίξτε τη λήξη και διασώστε το μέλλον σας αλλιώς θα χάσετε και την αξιοπρέπεια σας και το μέλλον σας», κατέληξε η κ. Απατζίδη.

Γιάννης Οικονόμου: Μάταιο, υποκριτικό και με ψέματα το έργο που σκηνοθετεί και ανεβάζει ο κ. Τσίπρας

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτε πιο μάταιο, πιο ψεύτικο και ποιο ματαιόδοξο από το έργο που σκηνοθετεί και ανεβάζει επί μήνες ο κ. Τσίπρας σχετικά με τα παράνομα λογισμικά και τις επισυνδέσεις» τόνισε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ματαιότητα, η υποκρισία και το ψέμα» είπε ο υφυπουργός «αφορούν κάτι συγκεκριμένο. Την εμμονή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τεκμήρια να αποδώσουν στον Πρωθυπουργό χαρακτηρισμούς όπως «εγκέφαλος κυκλώματος», «αρχηγός συμμορίας», αυτός που παρακολουθούσε τους πάντες και τα πάντα για να του ελέγχει και να τους εκβιάζει». Αυτή, είπε ο κ. Οικονόμου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «η εμμονή σας. Και αυτή καυτηριάζουμε και αναδεικνύουμε από την πρώτη στιγμή. Μια εμμονή να αποδίδεται χωρίς στοιχεία και τεκμήρια αήθης χαρακτηρισμούς στον Πρωθυπουργό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρα, είπε «προσπαθούν σώνει και καλά να πείσουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι δεν ζουν στην Ελλάδα αλλά σε μια ανελεύθερη τριτοκοσμική χώρα, περίπου δικτατορίας». Μια επιλογή «απόδειξης απόλυτης αλαζονείας και αμετροέπειας που έχετε».

Αναφερόμενος στις επισυνδέσεις, είπε ότι «ρητά και κατηγορηματικά δεν ήταν σε γνώσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Το λέμε σταθερά και καθαρά από την πρώτη στιγμή. Από τον Αύγουστο, η Κυβέρνηση πήρε θέση διαυγή, σαφή και καθαρή. Απέδωσε άμεσα πολιτικές ευθύνες. Πήρε θεσμικές πρωτοβουλίες. Θωράκισε θεσμικά κρίσιμους τομείς και φορείς του Κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΥΠ. Παράλληλα στηρίζει και συνδράμει ενεργά το έργο της δικαιοσύνης, στην προσπάθεια πλήρους διαλεύκανσης κάθε πτυχής της υπόθεσης αυτής. Είμαστε οι πρώτοι που λόγω των πολιτικών μας αρχών αλλά και της θεσμικής μας ευθύνης, θέλουμε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή».

Υπογράμμισε «πως καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν έχει περιέλθει στην γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμία και κανένα». Αντίθετα, όμως, παρατήρησε ο κ. Οικονόμου «εδώ και πάρα πολύ καιρό, ρυπαρά δίκτυα, συστηματικά και προνομοιακά διοχετεύουν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις τα στοιχεία αυτά».

Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν θέλετε να μάθετε ποια είναι αυτά τα ρυπαρά δίκτυα , για τα οποία αναρωτήθηκε και ο κ. Τσίπρας, να τα αναζητήσετε σε εκείνους «που κατέχουν αυτό το υποτιθέμενο υλικό, που το "κόβουν και το ράβουν" αναδημοσιεύοντάς το κάθε λίγο. Τα αποτελούν, εκείνοι που το είχαν στην διάθεσή τους (εν. το υλικό αυτό) και οι πραγματευτάδες που το διακινούν στον ένα και στον άλλο. Αυτά είναι τα ρυπαρά δίκτυα. Τώρα, εάν θέλετε και ονόματα , σας προτείνω να ξεκινήσετε από τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας. Ρωτήστε αυτούς που τα έχουν, ποιοι τους τα δώσανε και εκείνοι που τους τα δώσανε από πού τα πήραν. Αυτός είναι ο δρόμος, εάν θέλετε ονόματα, για να καταλάβετε ποια είναι τα ρυπαρά δίκτυα» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο υφυπουργός καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μανιωδώς επιδιώκει και σε αυτή την υπόθεση να προηγηθεί η πολιτική διαχείριση από την δικαστική διερεύνηση» Γι αυτό και υπήρξε αυτό το κακοσκηνοθετημένο έργο, της επίσκεψης στην ΑΔΑΕ, η αιφνίδια επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η σημερινή μελοδραματική τοποθέτηση του κ. Τσίπρα και η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο υφυπουργός «θέλει να γίνει μια δημόσια θεσμική συζήτηση χωρίς να υπάρχουν τα πορίσματα της δικαστικής έρευνας» γιατί «βιάζεται να κερδίσει εντυπώσεις, όσο ακόμη το σκοτάδι κυριαρχεί» καθώς «ξέρει ότι όταν έρθει το φως της αλήθειας στην επιφάνεια οι ισχυρισμοί, το παρανοϊκό και το παράλογο θα καταρρεύσουν»

Ανεξάρτητος των σκέψεων και των επιδιώξεων του κ. Ράμμου, είπε ο υφυπουργός «η Ανεξάρτητη Αρχή «εργαλειοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα»

Ο κ. Οικονόμου, μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας την δεινότητα του ΣΥΡΙΖΑ να σπάει κωδικούς, κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής να μας πει «ποιος είναι ο «Α2» που θα εξασφάλιζε πλειοψηφία στο SYRIZA CANNEL στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».


Κώστας Τσιάρας: Οι Έλληνες πολίτες δεν ακούν τον ΣΥΡΙΖΑ και εμπιστεύονται την μοναδική επιλογή της ΝΔ

"Η πρόταση δυσπιστίας επαναλαμβάνεται σαν φάρσα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα επιτρέψουν ξανά μια τραγωδία για την χώρα", τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση της ΝΔ ως την μοναδική επιλογή για να συνεχίσει η πατρίδα μας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης και της ασφάλειας.

Ο κ. Τσιάρας, χαρακτήρισε "άσφαιρη και άστοχη" την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αφού θα αποδειχθεί την Παρασκευή ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής, ενώ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το τελευταίο του χαρτί προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώ η συζήτηση που έθεσε ως κέντρο της πρότασής του, έχει εξαντληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε και ψήφισε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέσω του οποίου καθορίζεται το θέμα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και η ίδια η διαδικασία που αφορά στη λειτουργία της ΕΥΠ.

"Αυτό τελικά που επιχειρεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση με αυτή την συζήτηση είναι αυτό που οι Γάλλοι το λένε "ντεζα βού", "κάτι που μόλις έχουμε ξαναδεί". Εμείς στην Ελλάδα λέμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και ενίοτε εξελίσσεται ως τραγωδία για τους ίδιους τους εμπνευστές της" είπε ο κ. Τσιάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι η σημερινή αυτή πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ είναι που ξυπνάει τις μνήμες του 2014, "τότε που πάλι ως αντιπολίτευση επιχειρούσε και τελικά κατάφερε με την σύμπραξη κάποιων ακραίων δυνάμεων να αναχαιτίσετε την μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας και την έξοδό της στις αγορές".

"Τελικά κατάφερε να βυθίσει τη χώρα σε ένα νέο κύκλο ύφεσης. Δεν ξεχνάνε οι Έλληνες πολίτες τα κάπιταλ κοντρόλ και τις κλειστές τράπεζες, ούτε τί τους είχε συμβεί εκείνη την περίοδο και το χειρότερο δεν ξεχνάνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε καινούργιο κύκλο ύφεσης και στασιμότητας, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατάφερε να κλείσει οριστικά όταν τον Αύγουστο του 2022 ολοκληρώθηκε η μεταμνημονιακή εποπτεία την οποία υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ" είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε τονίζοντας ότι και σήμερα βρισκόμαστε ενόψει της μεγάλης εθνικής επιτυχίας που είναι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα ξεκλειδώσει τις αγορές χρήματος και θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην εθνική οικονομία.

"Ακόμη και γι αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ακόμη μία απέλπιδα προσπάθεια να βυθίσει ξανά και τον τόπο και την οικονομία σε μια νέα αβεβαιότητα", εκτίμησε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε πως αυτό προσπαθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κάνει επικαλούμενοι δήθεν το κράτος δικαίου. "Έχει όμως εικόνα για το κράτος δικαίου επί των ημερών του;" αναρωτήθηκε και εξήγησε: "Διότι για να μιλά κανείς για κράτος δικαίου πρέπει να υπάρχει μια σταθερή αντιπαραβολή για το τί συνέβη επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη υπάρχει αναπάντητο το ερώτημα του γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να υποβιβάσει το αδίκημα των τηλεφωνικών υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα; Γιατί στην ΕΥΠ οι δύο εισαγγελείς έγιναν ένας με παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;". Προσέθεσε πως αν αναφερθεί κανείς στον Ποινικό Κώδικα και όλα αυτά τα ζητήματα θα διαπιστώσει ότι δεν δημιούργησαν απλώς ανασφάλεια και προβληματισμό στην ελληνική κοινωνία, αλλά δημιούργησαν μεγάλη ανησυχία, μεγάλο φόβο και την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ένα κράτος που μπορεί να προστατεύει τον πολίτη. "Με τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αυτό και μόνο γι αυτό το λόγο βρεθήκε απέναντι σε μια δική του ανακολουθία" είπε και αντιπαρέβαλλε την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια, ειδικά στο χώρο της Δικαιοσύνης, η οποία - όπως ανέφερε - ήταν μια προσπάθεια που στόχευσε σε μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό, μια προσπάθεια η οποία επιβεβαιώθηκε σε πολλές επαναλαμβανόμενες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αντιδιαστολή με το τί συνέβαινε επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

"Αλήθεια όταν κανείς μιλάει για το κράτος δικαίου, μπορεί να αποκρύπτει ότι δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορούμενοι στο Ειδικό Δικαστήριο; Αυτό είναι ένα ζήτημα που από την πρώτη του στιγμή δημιουργεί το ερώτημα για το πως αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ το κράτος δικαίου" υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε πως όλα αυτά έχει την δυνατότητα να τα λέει διότι η συζήτηση σε μια πρόταση δυσπιστίας είναι μια γενικότερη συζήτηση στην οποία μπορεί κανείς να διαπιστώσει τί συνέβαινε στην μία περίπτωση και τί συνέβαινε στην άλλη.

"Επιχειρείτε να στηλιτεύσετε την κυβέρνηση για διαφθορά και την κατηγορείτε ότι λυμαίνεται το ημόσιο χρήμα. Σε ποιούς απευθύνονται αυτές οι κατηγορίες; Απαντήσατε για τις μαύρες σακούλες με προορισμό τα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ; Θα μιλήσετε γι αυτό; Η μόνη ρητορική είναι να μέμφεται κανείς την κυβέρνηση όταν ειδικά αυτό το διάστημα υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες οι οποίες αναφέρονται σε πρακτικές που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση; Σε αυτή τη λογική θα έπρεπε να είναι κανείς πιο προσεκτικός" είπε ο κ. Τσιάρας προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικαλούμενος την αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κατανοεί και συμπονεί τους βουλευτές της ΝΔ, ο υπουργός Δικαιοσύνης την επέστρεψε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: "Εγώ σας συμπονώ και σας κατανοώ κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπλίτευσης. Διότι οι Έλληνες πολίτες δεν βρίσκονται στο 2014. Έχει μεσολαβήσει το κρίσιμο χρονικό διάστημα μέχρι το 2019 που δίνει την ευκαιρία να συγκρίνουν και να κρίνουν, να καταλάβουν ποιά ήταν αυτή η κυβέρνηση που επέβαλλε δεκάδες φόρους, συρρίκνωσε το εισόδημα του πολίτη, δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και ποιά είναι η κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και ενισχύσει τους πολίτες, ειδικά τους πιο αδύναμους και τους κάνει να νιώσουν πιο ασφαλείς. Και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πανδημία και μια οικονομική κρίση, που δημιουργήθηκε από την ενεργειακή κρίση, η οποία ποτέ δεν θα μπορούσε να μπει στον υπολογισμό μιας κυβέρνησης, η οποία είχε ως στόχο την ανάπτυξη της Οικονομίας. Και θα συγκρίνουν επίσης οι Έλληνες πολίτες ποιά ήταν η θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Που είχε καταντήσει να είναι παρίας, να μην την υπολείπτεται κανείς ενώ σήμερα με αυτή την κυβέρνηση και αυτό τον πρωθυπουργό διαμορφώνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα μέσα από τις δικές της προτάσεις. Οι Έλληνες πολίτες θα θυμηθούν την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό ότι οι μετανάστες λιάζονται και μετά εξαφανίζονται, η οποία δεν είχε καμία δυνατότητα να συναντηθεί με την κοινή λογική κι αν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα ζωντανή, η πραγματικότητα θα ήταν εντελώς διαφορετική. Για να μην μιλήσουμε για το θέμα του μικρού κοριτσιού που ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε προωτοσέλιδο και το ανέδειξε στα ευρωπαϊκα φόρα ενώ τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ένα ψέμα".

"Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης, η ΝΔ έχει την δυνατότητα να ζητήσει στους Έλληνες πολίτες απλώς να συγκρίνουν. Για το δε θέμα των υποκλοπών, από τις 8 Αυγούστου ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ένα θεσμικό κενό που αντιμετωπίσαμε με υπευθυνότητα", ανάφερε ο κ. Τσιάρας. Προσέθεσε πως απέναντι σε αυτό, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλει την γνωστή λογική να τρέχει δηλαδή και να δημιουργεί ειδήσεις μιας και για πραγματική πολιτική δεν μπορεί να μιλήσει.

"Σας συμπονώ και σας κατανοώ κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η ελληνική κοινωνία δεν σας ακούει. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχετε. Αυτή την στιγμή η μόνη δυνατότητα που είχατε ήταν απλώς και μόνο να αναδείξετε ένα ζήτημα μέσω μιας πρότασης δυσπιστίας χωρίς ποτέ να καταθέσετε μια σοβαρή πολιτική πρόταση. Διότι, οι σοβαρές πολιτικές προτάσεις δεν προέρχονται μέσα από ιδεοληψίες και εμμονές. Θέλουν ελευθερία σκέψης, πραγματικό πιστεύω και στρατηγική, προκειμένου η χώρα μας να κάνει τα βήματα που απαιτούνται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι για την κοινωνία και τους πολίτες" κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης.


Νίκος Καραθανασόπουλος: Προσχηματική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Προσχηματική χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, διότι, όπως ανέφερε, δημιουργεί το έδαφος για κοκορομαχία με τη ΝΔ, για να συγκαλύψει τις ευθύνες τους για τις παρακολουθήσεις και το αποκρουστικό θεσμικό πλαίσιο, για το οποίο υπεύθυνοι είναι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν νόμους και ευρωπαϊκές οδηγίες που όχι μόνο επιτρέπουν την προληπτική παρακολούθηση, αλλά καθιστούν, όλους, ως στόχους αυτών των παρακολουθήσεων.

Σημείωσε πως το ΚΚΕ καθημερινά καταθέτει μομφή κατά της κυβέρνησης που συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, "καταθέτει μομφή στο σάπιο αστικό κράτος της καταστολής, της διαφθοράς και των παρακολουθήσεων".

Επανέλαβε τη θέση του κόμματος για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ενώ κατήγγειλε την επιλεκτική ευαισθησία που επιδεικνύουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα λαϊκά δικαιώματα, όπως αναδείχθηκε στην πολύ σοβαρή υπόθεση των παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ από το 2016.

«Η ΝΔ επέλεξε να μην διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση στην Εξεταστική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσχηματικά αποχώρησε από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας» σημείωσε ενώ κατήγγειλε ότι την ίδια επιλεκτική ευαισθησία επέδειξε και η ΑΔΑΕ που έσπευσε να αρχειοθετήσει την υπόθεση ενώ ο σημερινός πρόεδρος της, έφθασε στο σημείο να πει πως «μάλλον το ΚΚΕ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσής του».

Ο κ. Καραθανασόπουλος μίλησε για ευθύνες των αστικών κομμάτων που έχουν ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο μέχρι και με ενσωμάτωση ευρωπαϊκής αστυνομικής οδηγίας της ΕΕ του 2016, που γενικεύει τον έλεγχο των πιο προσωπικών δεδομένων ενώ έχουν ενισχυθεί οι σχέσεις μεταξύ κρατικών, παρακρατικών μηχανισμών, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες αλωνίζουν στη χώρα, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η ασφάλεια των συμφερόντων του κεφαλαίου, και γι αυτό βάζει στο στόχαστρο τον εσωτερικό εχθρό τον λαό, για να μην προλάβει κάθε μορφή αντίστασης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μη δείξει καμία ανοχή στο δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», ένα δόγμα που αποτελεί την κανονικότητα της ΕΕ, αφού αυτή είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην παραγωγή, την εξαγωγή, τη διακίνηση και την εμπορία των παράνομων κατασκοπευτικών προγραμμάτων τύπου Predator.

Σχολιάζοντας το δίλημμα που τέθηκε στη συζήτηση για «δημοκρατία ή εκτροπή», ο Ν. Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι τα αστικά κόμματα στην πραγματικότητα υπερασπίζονται τη «δημοκρατία των λόμπι», αφού μαζί ψήφισαν το ψήφισμα της ΕΕ που αναφέρει ως ζωτικό και συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, τα λόμπι που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Την ίδια ομοφωνία επέδειξαν και στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου συνέπραξαν για προεδρείο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με την Χρυσή Αυγή και στηλίτευσε τη στάση των κομμάτων που δεν λένε κουβέντα για το θέμα.

Η πρόταση μομφής, συνέχισε, αξιοποιείται για να συγκαλυφθεί η κοινή στρατηγική που έχουν τα αστικά κόμματα, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, στις αποφάσεις της ΕΕ με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης και την πράσινη μετάβαση, η συμφωνία τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ για το πλιάτσικο των λαών, στην καπιταλιστική ανάπτυξη που είναι άδικη και αντεργατική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε εμβληματικά νομοσχέδια της ΝΔ, όπως η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τις ευρωπαϊκές οδηγίες ενώ ως κυβέρνηση δεν φορολόγησε τους εφοπλιστές, φορτώνοντας τα βάρη των μνημονίων στις πλάτες των λαών.

Επομένως, κατέληξε, το δίλημμα που μπαίνει μπροστά στη μάχη των εκλογών είναι ή δυνατός ο λαός και το κίνημά του, ή δυνατή η όποια κυβέρνηση με αντιλαϊκή πολιτική. Ο λαός πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να συμπορευθεί με το ΚΚΕ γιατί ένα ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα αναχαιτίσει τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα και θα ανοίξει τον δρόμο για φιλολαϊκή διέξοδο.


Μπουκώρος: Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ μετέτρεψε τα απόρρητα στοιχεία σε δημοσιογραφική ύλη και λαϊκό ανάγνωσμα

«Τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί Δικαιοσύνης δεν πείθουν κανέναν» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος μιλώντας στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρατήρησε πως «τις τελευταίες ημέρες, έχουμε δει τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ να γίνεται σχεδόν τηλεστάρ». Υπογράμμισε ότι εάν και απαγορεύεται σε όλα τα κράτη η δημοσιοποίηση στοιχείων που τέθηκαν σε παρακολούθηση «αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρας είναι τα στοιχεία αυτά να γίνονται δημοσιογραφική ύλη και λαϊκό ανάγνωσμα».

Σημείωσε ότι «οι Ανεξάρτητες Αρχές οφείλουν να είναι αντικειμενικές και στον δημόσιο λόγο τους ανέκφραστες ώστε να μην διακυβεύεται η αντικειμενικότητά τους, να μην παρεξηγούνται ή παρερμηνεύονται κατά το δοκούν τα όσα αναφέρουν» . Σε αντίθεση με αυτά που έχει κάνει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ που στέλνει επιστολές και φακέλους με περαιτέρω στοιχεία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας, «ως εκ θαύματος, πριν ακόμα λάβει το φάκελο με τα στοιχεία από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ είχε κλείσει το ραντεβού της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν γίνει οι σχετικές προαναγγελίες!»

Καταλόγισε τον κ. Ράμμο για «σοβαρά λάθη στην διαχείριση, μακράν των Συνταγματικών και νομοθετικών προβλέψεων που διέπουν την λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής» και για «προσήλωση σε κομματικές κατευθύνσεις και σκοπιμότητες».

Ο κ. Μπουκώρος, απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να μανιπουλάρει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Όταν οι αποφάσεις της δεν εξυπηρετούν το αφήγημά σας την υβρίζετε και όταν είναι βολικές την χειροκροτείτε. Δικαιοσύνη, όμως, αλά καρτ δεν υπάρχει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, παράλληλα, αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο που δικάζεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι « μηνύετε την γραμματέα, αλλά δεν τολμάτε να μηνύσετε τον ίδιο τον κ. Καλογρίτσα». Αναφέρθηκε επίσης στους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis και την σύλληψη του «Μάξιμου Σαράφη» από την ΕΛΑΣ ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. «Ο ελληνικός λαός, σε λίγο καιρό θα μας κρίνει όλους» κατέληξε ο κ. Χρ. Μπουκώρος.


Βλάχος(ΝΔ): Την ΑΔΑΕ την σεβόμαστε αλλά πρέπει κι η ίδια να σέβεται τον εαυτό της

«Είδαμε τον κ. Τσίπρα να κάνει ανάγνωση συγκεκριμένων ονομάτων. Αλήθεια αυτά τα ονόματα για τα οποία ρώτησε τον κ. Ράμμο, από που τα βρήκε; Είναι από τα δημοσιεύματα; Οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, ήταν παράνομες; Τα στοιχεία τα έχει ο κ. Ράμμος από την δική του έρευνα ή τα διάβασε κι αυτός και τα αναμασάμε όλοι;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι «την ΑΔΑΕ την σεβόμαστε αλλά πρέπει και η ίδια να σέβεται τον εαυτό της. Και τα κρίσιμα ζητήματα που διαχειρίζεται».

«Υιοθετήσαμε λοιπόν δημοσιεύματα, βγάλαμε το πόρισμα και κυρίως βιαστήκαμε να καταλογίσουμε κι ευθύνες και ζητάμε παραιτήσεις και μάλιστα την παραίτηση της κυβέρνησης», είπε και έθεσε το ερώτημα, «με ποιά στοιχεία;»

«Κι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της Δημοκρατίας; Όχι δεν γίνονται στο όνομα της Δημοκρατίας αλλά γίνονται στο όνομα της εκλογικής σκοπιμότητας. Ασφαλώς υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, αλλά αυτά θα απαντηθούν από τα προεκλογικά μπαλκόνια; Στη Δημοκρατία υπάρχει η Δικαιοσύνη κι αυτή θα αποφασίσει σε όσο χρόνο απαιτείται κι όχι γιατί έτσι μας βολεύει προεκλογικά. Δεν πρέπει να συνδεθεί αυτή η διαδικασία με τις εκλογές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι στην υπηρεσία της Δημοκρατίας και μόνο κι όχι των εκλογών. Αν θέλουμε να διορθωθούν αδυναμίες, να ενισχυθούν οι θεσμοί της Δημοκρατίας. Τότε θα υπάρχει συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια» είπε ο κ. Βλάχος.

Όπως τόνισε είναι ώρα ευθύνης για όλους και δεν είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με αυτό το κλίμα καθώς παρατήρησε ότι «αυτή η συζήτηση μας αφορά όλους, αλλά δεν πρέπει να εκπέσει στις μικροκομματικές προσεγγίσεις. Αν πράγματι πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα Δημοκρατίας πρέπει να σκεφτούμε ότι πούμε και πως θα το πούμε να υπηρετεί την Δημοκρατία».

Σχολιάζοντας σχετική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι ο λαός αποφασίζει δημοκρατικά για το ποιός θα τον κυβερνήσει αλλά στις δημοκρατίες λειτουργούν θεσμοί και για να λειτουργήσουν απαιτούν εμπιστοσύνη και σεβασμό.

«Ας αφήσει ο κ. Τσίπρας λοιπόν αυτά που λέει για τον λαό εκτός αν πιστεύει ότι η κατασκευή ενόχων, οι αφερέγγυοι μάρτυρες η παραδοχή παρακολουθήσεων, η ανατροπή του δημοψηφίσματος, το κακούργημα που έγινε πλημμέλημα, οι αρμοί της εξουσίας του παρελθόντος, έγιναν στο όνομα του λαού και της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Βλάχος.

Πλεύρης: Προσπάθεια συσπείρωσης των βουλευτών του, η κίνηση Τσίπρα

Τη στιγμή που έχει δύο υπουργούς του στο Ειδικό Δικαστήριο αποτελεί μεγάλο θράσος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, να εγκαλεί την κυβέρνηση για θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, τόνισε στην ομιλία του, επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σημείωσε επίσης ότι οι χθεσινές πληροφορίες για "μαύρες σακούλες στον ΣΥΡΙΖΑ" δεν είναι θέμα Παππά, αλλά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας μάλιστα ότι ποτέ, ο κ. Τσίπρας ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να μηνύσουν τον κ. Καλογρίτσα: Αυτά που είπε η γραμματέας του, τα είπε και ο κ. Καλογρίτσας στην προανακριτική επιτροπή, για λεφτά που έδινε στα «παιδιά». Αυτόν τον άνθρωπο δεν τον έχετε μηνύσει. Βγάζει sms και λέει ότι έπαιρνε εντολές να κάνει κανάλι. Τον τρέμετε και τον φοβάστε γιατί σας κρατάει, είπε ο κ. Πλεύρης απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το θέμα των παρακολουθήσεων ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι στις 8 Δεκεμβρίου 2022 ο κ. Τσίπρας, που είχε ήδη μιλήσει με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, φαίνεται ότι είχε γνώση, όταν ρώταγε στη Βουλή «εάν υπάρχει ο ένας και εάν υπάρχει ο άλλος». Θα μας πει ποια είναι αυτή η γνώση που είχε; ρώτησε ο κ. Πλεύρης. Ειδικότερα για τις παράνομες επισυνδέσεις, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά με βάση δημοσιεύματα. «Αυτός που κάνει το ρεπορτάζ, ή λέει ανακρίβειες ή τις πληροφορίες τις παίρνει από αυτούς που κάναν τις παρακολουθήσεις. Και φαίνεται λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει πολύ στενή σχέση με ένα πλαίσιο πληροφοριών που συνδέεται με τις παρακολουθήσεις», είπε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι περισσότερο πρόταση συσπείρωσης των βουλευτών του: «Προσπαθείτε να δημιουργήστε όλο αυτό το σόου με σκοπό, όχι να θίξετε την κυβέρνηση, αλλά να πείσετε τους βουλευτές σας ότι πρέπει να μείνουν εδώ, να πιουν το πικρό ποτήρι, όχι ως κατήγοροι αλλά ως κατηγορούμενοι, όπως οι δύο υπουργοί σας».

Σπίρτζης: Ύβρεις και αλαζονεία των στελεχών της ΝΔ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, καταλογίζοντας της «πλούσιο, δυσώδη και άρρωστο αντιδημοκρατικό καθεστώς παρακολουθήσεων», τονίζοντας ότι τώρα υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία και θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για ύβρεις και αλαζονεία των στελεχών της ΝΔ και τόνισε ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τίναξε στον αέρα το φασίζουσας λογικής σχέδιο της.

«Με τις πράξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη η ντροπή βαρέθηκε να ντρέπεται. Και σήμερα παρακολουθήσαμε οι ύβρεις, η αλαζονεία, το ψέμα, η τοξικότητα και η υποκρισία να υποκλίνονται στα στελέχη της ΝΔ και στην κυβέρνηση των παρακολουθήσεων», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

«Λίγες μέρες πριν εκφραστεί αυθεντικά ο ελληνικός λαός, πριν διώξει το καθεστώς Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος, λίγες μέρες πριν φύγει η κυβέρνηση της ακρίβειας, των 8,5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων, της απάνθρωπης κατάντιας της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους, οι αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων γίνανε αποδείξεις. Το περιτύλιγμα των άριστων σύγχρονων πολιτικών, η προπαγάνδα των «Μένουμε Ευρώπη» βγήκε, και αποκαλύφθηκε το σάπιο, το παλιό καθεστώς της δεξιάς παράδοσης των Κυπατζήδων, του νόμου και της τάξης, των απειλών, της δολοφονίας χαρακτήρων, όπως αυτές επιχειρήθηκαν σήμερα για τον κ. Ράμμο», πρόσθεσε.

«Ήσασταν, είστε και θα είστε η παράταξη της ΚΥΠ, των παρακολουθήσεων, των μαύρων σελίδων της πολιτικής ιστορίας. Ήσασταν, είστε και θα είστε η παράταξη της πτώχευσης, της ξενιτιάς των νέων ανθρώπων, της προπαγάνδας, των λίγων μεγάλων συμφερόντων. Το παρόν και το μέλλον σας είναι οι μαύρες σελίδες του παρελθόντος σας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε η παράταξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, του πατριωτισμού, των αγώνων για την ελευθερία και την δημοκρατία για την Ευρώπη των λαών για το συμφέρον του ελληνικού λαού», συνέχισε.

«Θέλω να ευχηθώ στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του επειδή η τιμή, τιμή δεν έχει, καλό ταξίδι στην Ιαπωνία. Στη χώρα που όταν χάνεται η τιμή κάνουνε χαρακίρι», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

Καιρίδης: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας για να τα συζητήσουμε όλα

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για να τα συζητήσουμε όλα» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στην Ολομέλεια.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «χρεοκοπημένο πολιτικά» κόμμα, που εδώ και τέσσερα χρόνια «δεν μπορεί να αρθρώσει εναλλακτική πολιτική και νομίζει πως με μια εξωθεσμική παρέμβαση μπορεί να επηρεάσουν το επικείμενο εις βάρους του εκλογικό αποτέλεσμα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ έχει «δομικές και θεσμικές αμαρτίες» που «για να τις ξεπεράσει επενδύει σε τοξικότητα» και του καταλόγισε ότι «εργαλειοποιείτε τις Ανεξάρτητες Αρχές, που μέχρι χθες περιφρονούσατε και αποστρεφόσασταν»

Ο κ. Καιρίδης, χαρακτήρισε το αίτημα που κατέθεσε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα στην ΑΔΑΕ «είναι παράνομο, στο βαθμό που δεν ζητούσε πληροφορίες για τον ίδιο, αλλά για τρίτα πρόσωπα».

Υποστήριξε ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα «ήταν προσχηματικό για να δώσει το πρόσχημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να του δώσει πληροφορίες». Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, σημείωσε, «αντί να το απορρίψει το αίτημα Τσίπρα, δέχθηκε και του έδωσε πληροφορίες!» Τόνισε πως το Σύνταγμα και ο ιδρυτικός νόμος της ΑΔΑΕ «είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Η ΑΔΑΕ έχει έναν και μόνο στόχο. Την προάσπιση του απορρήτου. Όλα τα υπόλοιπα ευγενή περί Δημοκρατίας αφορούν άλλους θεσμούς όπως την Δικαιοσύνη». Αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «πότε άλλοτε στο παρελθόν, η ΑΔΑΕ έδωσε προσωποποιημένες πληροφορίες σε πολιτικούς αρχηγούς;»

Παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να απαντήσει σε αυτό που αναγράφηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι «ζήτησε από μέλος της ΑΔΑΕ να αλλάξει την ψήφο του».

Γεραπετρίτης: Πώς γνώριζε ο Τσίπρας για τους έξι πολίτες;

Τα άμεσα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού στην υπόθεση υποκλοπών επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του από το βήμα της Βουλής. Όπως είπε, «αμέσως ανελήφθη η πολιτική ευθύνη, αμέσως αλλαγή διοίκησης στην ΕΥΠ, αμέσως οι κοινοβουλευτικοί μηχανισμοί». Πρόσθεσε πως έγινε παραπομπή στη δικαιοσύνη για όλα τα ζητήματα που προέκυψαν ώστε να υπάρξει διαλεύκανση».

Μιλώντας για τον κ. Τσίπρα, δήλωσε ότι «είπε μια αποστροφή που έχει χαρακτήρα διχαστικό. Μίλησε ότι υπάρχουν δικασταί εν Αθήναις. Να μιλάς με βαρύτατους ανοίκειους χαρακτηρισμούς, τι σημαίνει;». Ο κ. Γεραπετρίτης, αναρωτήθηκε παράλληλα, που γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα ονόματα των 6 πολιτών που ανέφερε και αν είχε άδεια για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα και αν πράγματι αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Διερωτήθηκε επίσης, αν υπήρχε άδεια ώστε να αναφέρει τα 6 ονόματα των πολιτικών. Επεσήμανε παράλληλα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, από τις 8 Δεκεμβρίου ανέφερε τα ονόματα υπουργού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ και επέμεινε στο πώς το γνώριζε αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας κατά του πρωθυπουργού, τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως αρχηγό συμμορίας. «Υπάρχει ένα στοιχείο που να συνδέει τον πρωθυπουργό; Υπάρχει κάποιος; Οι εικασίες και οι υπερβάσεις για να φτιαχτεί μια κατασκευή είναι πραγματικά ασκήσεις ακροβατικής κατασκευής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης, όπως είπε, «για τις ανεξάρτητες αρχές θα πρέπει να πούμε κάτι αυτονόητο. Κανείς υπεράνω του νόμου. Όλοι υπόκεινται στο σύνταγμα και τους νόμους. Όταν αναφέρεται ο αρχηγός σε δικαστές κάνει ένα σφάλμα. Είναι διοικητικό όργανο δεν είναι δικαστής. Ήταν δικαστής». Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «για να μην πούμε, και στο ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανεξάρτητες αρχές».

Τσακαλώτος: Πιστεύετε ότι είναι πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ράμμος;

Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου που είπε «Τι μας είπατε; Ότι σας έκανε μεγάλη εντύπωση η επίθεση Τσίπρα στην κα Βλάχου. Ήσασταν εδώ στις ομιλίες Χατζηβασιλείου και Μαρκόπουλου. Είπαν ότι ήταν πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ράμμος. Το πιστεύετε εσείς κ. Γεραπετρίτη; Ότι ο Ράμμος είναι πιόνι του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κα Βλάχου γιατί υπέγραφε τις εντολές του παράνομου δικτύου; Αν δεν ήταν το Μαξίμου ποιος έδινε τις εντολές και γιατί τις υπέγραφε η κα Βλάχου; Τι θα μας πείτε; Πείτε μας ότι είναι λάθος η κριτική μας γιατί όντως οι κ.κ. Χατζηδάκης και Φλώρος ήταν κίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια. Από τον μόνο θεσμό που μάθαμε κάτι για τις παρακολουθήσεις είναι η ΑΔΑΕ και εσείς τους κάνετε επιθέσεις. Ακούστηκε ότι ο κ. Ράμμος είναι τσιράκι του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνατε τα πάντα για να μην υπάρξει φως στην υπόθεση αυτή και τώρα που βγήκε το φως εσείς επιτίθεστε στον επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής. Είναι ντροπή για εσάς που είστε ακαδημαϊκός».

Στην τοποθέτηση αυτή, απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης ζητώντας από τον κ. Τσακαλώτο να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς, «ντροπή» που προανέφερε. Όπως τόνισε, δέχεται πάντοτε κριτική αλλά όχι τους χαρακτηρισμούς. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν δίνουμε «σκονάκι» στους βουλευτές μας.

Παφίλης: Δεν λέει μόνο η κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε, το λέει και ο Ρουμπάτης

Ακολούθως ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ψηφίζει την μομφή κατά της κυβέρνησης αλλά πολιτικά καταδικάζει και την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς ψηφίζουμε την μομφή κατά της κυβέρνησης. Δεν την ψηφίζουμε τώρα ούτε έχουμε ελπίδα ότι θα περάσει στο κοινοβούλιο. Εμείς την μομφή την ψηφίζουμε από την πρώτη στιγμή στο δρόμο και τους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Ψηφίζουμε μομφή και για τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και αν είναι αντιπολίτευση. Γιατί; Γιατί η όξυνση που γίνεται με αφορμή τις παρακολουθήσεις είναι τεχνίτη παραπλανητική και υποκριτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι παρακολουθεί η κυβέρνηση, η κυβέρνηση λέει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί και δεν το λέει μόνο η κυβέρνηση το λέει και ο Ρουμπάτης»

Ανταπαντώντας ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε «οι βουλευτές σας και ο αρχηγός σας μίλησαν με ένταση για την εισαγγελική λειτουργό που όλοι μας οφείλουμε να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη. Δικαιοσύνη αλα καρτ δεν υπάρχει. Αναφερθήκατε στα ονόματα Χατζηδάκης και Φλώρος. Που τα γνωρίζετε;»

Γεωργιάδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Θέατρο η πρόταση δυσπιστίας Τσίπρα - Είστε σκευωροί

Νωρίτερα το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Όπως σχολίασε, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, δεν ήταν παρά ένα θέατρο, από έναν από τους μεγαλύτερους υποκριτές, όπως τον χαρακτήρισε, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα δεν τον ενδιαφέρουν οι υποκλοπές. Με σκωπτικό τρόπο, σχολίασε και το προεκλογικό σύνθημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,, «δικαιοσύνη παντού».

Υπενθύμισε ότι στην υπόθεση Novartis, όσους «εμπλεξε» ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε από την εισαγγελία ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή, ούτε καν αποχρώσεις ενδείξεις, όπως είπε. Και παρόλα αυτά, συνέχισε, ποτέ κανείς δεν ζήτησε συγνώμη.

«Είστε άθλια υποκείμενα, σκευωροί που πλήξατε τη δημοκρατία. Μιλάτε εσείς, οι ψεύτες και οι λασπολόγοι», χαρακτηριστικά. Ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στην έρευνα κατά του Νίκου Παππά για την υπόθεση του Καλογρίτσα, ενώ επιτέθηκε και στον Παύλο Πολάκη, ότι το «βούλωσε και έβγαλε τον σκασμό με τα μαύρα λεφτά του Καλογρίτσα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πήρε αμέσως μετά τον λόγο, τονίζοντας ότι ο λόγος του Άδωνι Γεωργιάδη επιβεβαίωσε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε ότι δεν θα αναφερθούν τα στελέχη της κυβέρνησης και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση των υποκλοπών.

Φίλης: Η επιχείρηση συμψηφισμού της κυβέρνησης συνιστά ομολογία ενοχής

Σήμερα, 8 χρόνια από την εκλογική νίκη του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ στις 25/1/2015, αναλαμβάνουμε μια νέα ιστορική πρωτοβουλία, να απαλλάξουμε τη χώρα από το όνειδος της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία, τόνισε στην ομιλία του, ο εκ των εισηγητών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, Νίκος Φίλης.

«Σπάμε τον πάγο" της εκτροπής και της συγκάλυψης των υποκλοπών» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: Σε λίγους μήνες, σε μιαν άλλη ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή 25η Ιανουαρίου, ο λαός θα κάνει την τελική εκκαθάριση του καθεστώτος Μητσοτάκη, και θα φέρει στη εξουσία μια νέα προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, εδώ και μερικούς μήνες, η πολιτική ζωή εισήλθε στο ολισθηρό μονοπάτι μιας τεράστιας θεσμικής εκτροπής, σε αυτό που ο κ. Μητσοτάκης «τόλμησε να αποκαλέσει βούρκο». Όχι, κε Μητσοτάκη. Βούρκος είναι οι υποκλοπές που διαπράξατε και η συγκάλυψη, είναι οι πολλαπλές εκτροπές, η κατά παραγγελία εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις τύπου Ντογιάκου, ο πόλεμος και οι ύβρεις απέναντι στην ΑΔΑΕ και τον άξιο δημόσιο λειτουργό και δικαστή, «κύριο με κεφαλαίο κάππα», Χρήστο Ράμμο.

Βούρκος είναι να μιλάει η ΝΔ για επισύνδεση Ράμμου-ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ύβρεις απέναντι στους συνταγματολόγους, που τελευταία, με πρωταγωνιστές παράγοντες του ακραίου κέντρου, κάνουν μπούλιγκ ακόμα και απέναντι σε πρόσωπα όπως οι κκ Βενιζέλος και Αλιβιζάτος, που για δικούς τους λόγους αποφάσισαν να μην σταθούν στο πλευρό όσων εξευτελίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και να τονίσουν ότι το "Μένουμε Ευρώπη" σημαίνει υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Ο κ. Φίλης είπε ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης η παραίτηση του πρωθυπουργού, για λόγους αξιοπρέπειες και αξιοπιστίας του πολιτικού του χώρου, θα ήταν επιβεβλημένη. Δείτε τον Βρετανό Μπ. Τζόνσον, που για ελαφρύτερο παράπτωμα, παραιτήθηκε. Εδώ, δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη, σημείωσε ο κ. Φίλης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, που σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί» επέκρινε επίσης τη ΝΔ ότι προχωρά σε «επιχείριση πλαστού συμψηφισμού», η οποία - όπως είπε - «συνιστά ομολογία ενοχής».

Τζανακόπουλος: «Κάθε μέρα που περνάει, όσα ο κ. Οικονόμου, αλαζονικά, χαρακτήριζε μύθους του Αισώπου, επιβεβαιώνονται ένα προς ένα»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ήταν ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τον λόγο στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής.

Ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε να ανοίξει την παρέμβασή του, σχολιάζοντας όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε σχέση με το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.

«Αφού ο κ. Γεραπετρίτης απήγγειλε Λυσία, και μας είπε πόσο μας ευγνωμονεί, για την πρόταση δυσπιστίας, προσπάθησε στη συνέχεια να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. 'Ανοιξε τον ανεμιστήρα και έβαλε μπροστά τη λάσπη. Επικαλέστηκε ο κ. Γεραπετρίτης τα δύο στημένα ειδικά δικαστήρια που ξεκίνησαν με διάφορες αδιανόητες κακουργηματικές κατηγορίες και κατέληξαν σε πλημμελήματα για παράβαση καθήκοντος-και θα δούμε και την κατάληξη των δύο αυτών στημένων δικαστηρίων-μας είπε για τη Novartis, μας είπε για τον Καλογρίτσα. Προσπάθησε δηλαδή να παίξει το παιχνίδι του συμψηφισμού, το παιχνίδι του αντιπερισπασμού, με τα διάφορα κατασκευασμένα μυθεύματα των δημοσιογράφων και παραδημοσιογράφων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Αφού ο κ. Γεραπετρίτης αξιοποίησε τον Λυσία, επιτρέψτε μου και εμένα να αξιοποιήσω τον Χέγκελ. Ο Χέγκελ, έλεγε ότι στο σκοτάδι όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες. Δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις. Είναι ίδιες. Αυτό προσπάθησε ο κ. Γεραπετρίτης να κάνει. Να συσκοτίσει, για να φανούμε όλοι οι ίδιοι, όπως οι αγελάδες του Χέγκελ. Όπως οι αγελάδες τη νύχτα. Γιατί αυτό το παιχνίδι, το παιχνίδι της νύχτας και του σκοταδιού, το ξέρει πολύ καλά αυτή η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης. Ένα σκοτεινό δίκτυο οικοδόμησαν, ένα σκοτεινό δίκτυο εκβιασμών και ραδιουργίας τους κρατά στην εξουσία». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε δε πως ο κ. Γεραπετρίτης, στην απάντηση που έδωσε νωρίτερα στη Βουλή, «δεν τόλμησε να αγγίξει το σκάνδαλο των υποκλοπών και δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στο ζήτημα των υποκλοπών, των παρακολουθήσεων και αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας της ΕΥΠ», πρόσθεσε.

«Έχει αποδειχθεί πλέον ότι η ΕΥΠ, εκτός από τον κ. Κουκάκη, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, παρακολουθούσε και τον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, επί έναν ολόκληρο χρόνο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις, στη βάση ποιων στοιχείων παρατάθηκε τέσσερις φορές η παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη. Αντίστοιχες απαντήσεις πρέπει να δοθούν, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι αποφάσεις παράτασης για την παρακολούθηση, επί δύο χρόνια, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρου, του αρχηγού του ΓΕΣ, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, των πρώην Γενικών Γραμματέων Εξοπλισμών.

Την ίδια στιγμή είναι επιβεβαιωμένες οι παρακολουθήσεις του κ. Κύρτσου και του κ. Τέλλογλου, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει, όσα ο κ. Οικονόμου, αλαζονικά, χαρακτήριζε μύθους του Αισώπου, επιβεβαιώνονται ένα προς ένα».

«Είτε κάτω από τη μύτη του, του κ. Μητσοτάκη λειτουργούσαν ρυπαρά δίκτυα στην ΕΥΠ και έκαναν σουρωτήρι το ελληνικό στράτευμα και σε αυτά συμμετέχει και η κ. Βλάχου, και άρα είναι ανίκανος, είτε ήταν ο ίδιος ο καθοδηγητής του ρυπαρού δικτύου, ενορχήστρωσε τη λειτουργία των ρυπαρών αυτών δικτύων, εξευτέλισε και εργαλειοποίησε τους θεσμούς», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπήρχε κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας. Το μόνο που υπήρχε ήταν το ιδιοτελές συμφέρον του κ. Μητσοτάκη να ελέγξει ασφυκτικά την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Το αν το κίνητρό του ήταν και οικονομικό, διότι όλο αυτό το διάστημα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 15 δις ευρώ, αυτό θα φανεί στην πορεία».

Ο κ. Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» τον πρωθυπουργό, κατήγγειλε ότι «και μόνο η επιχείρηση συγκάλυψης που εξελίχθηκε, είναι απόδειξη της ενοχής του». Χαρακτήρισε επίσης κατάπτυστη την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ, «έναν δημόσιο λειτουργό που είχε το σθένος να κάνει το καθήκον του». Αναφερόμενος δε στον κ. Ντογιάκο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε εκτελεστικό βραχίονα του εγκληματικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη.

Περισσότερο χρόνο στην εξέλιξη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, ζητούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης

Σημειώνεται πως έντονα αντέδρασαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για την εξέλιξη της συζήτησης για την Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σώμα, ωστόσο, δέχθηκε κατά πλειοψηφία την πρόταση του κ. Τασούλα.

Η πρόταση του Προεδρείου προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος στην παρέμβαση του εξήγησε, πως θεωρεί ότι είναι άδικος ο χρόνος και λίγος που δίνεται στους βουλευτές.

Στην ίδια γραμμή και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε ότι είναι σημαντικός και ο χρόνος για τον οποίο θα μιλήσουν οι βουλευτές επισημαίνοντας ότι αν οι συζητήσεις εξελίσσονται έως τις 2 ή 3 τα ξημερώματα δεν θα το παρακολουθούν οι πολίτες.

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χρόνος να εκφράσουν τις θέσεις τους όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να μιλήσουν οι βουλευτές που το επιθυμούν, υπογραμμίζοντας ότι τα όρια που έχουν τεθεί περιορίζουν το χρόνο. Ζήτησε να το ξανά σκεφτεί το Προεδρείο, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι βουλευτές χωρίς τον ασφυκτικό χρόνο που έχει προτείνει ο κ. Τασούλας.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή τόνισε ότι «μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του». Για τους λόγους αυτούς, προσέθεσε, «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβασή του και ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση προκειμένου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή όταν και ο πρωθυπουργός αναχωρεί για προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιαπωνία. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητές θα είναι οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Φίλης, ενώ από τη ΝΔ, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ο οποίος θα μιλήσει και πρώτος, ενώ στα έδρανα της κυβέρνησης θα βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Από το ΠΑΣΟΚ εισηγήτρια θα είναι η Ευαγγελία Λιακούλη. 

Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

«Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» επισημαίνουν στην πρόταση οι βουλευτές και επισημαίνουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του predator.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη», ενώ μιλά για προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του «συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή».

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ


Πρόταση δυσπιστίας: Τι είναι και ποια διαδικασία προβλέπεται από τη Βουλή

«Πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 60 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ειδησεις σήμερα:

Γνωστός στις Αρχές ο Ρώσος φαρσέρ με την ισλαμική απειλή - Δεν εργάζεται, ζει από τα χρήματα των γονιών του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ευχαριστεί για τα Leopard, αλλά προβληματίζεται για το χρόνο παράδοσής τους

Qatargate: Ελεύθερες θα αφεθούν η κόρη και η σύζυγος του Παντσέρι, μεταδίδει το Ansa
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης