Σοβαρές καταγγελίες για τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο: «Μου είπε ξεκάθαρα ότι μας παρακολουθούν»

Σοβαρές καταγγελίες για τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο: «Μου είπε ξεκάθαρα ότι μας παρακολουθούν»

«Τον έβγαλα έξω από το γραφείο μου» καταγγέλλει ο τέως Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο - «Απαίτησε να παρανομήσουμε» είπε για τον πρέσβη που αποχωρεί μετά από 9 χρόνια 

osatsi
Ο Στανισλάβ Οσάτσι πρώην στέλεχος της KGB αποχωρεί μετά από 9 χρόνια παρουσίας από τη πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία.

Ο τέως Γενικός Διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Eξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του «Ράδιο Πρώτο» αποκάλυψε πως σε μια συνάντηση που είχαν στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Οσάτσι «απαίτησε να παρανομήσουμε έναντι δεσμεύσεων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» προκειμένου να εξυπηρετηθούν ρωσικά συμφέροντα και σχεδιασμοί. «Μου είπε ξεκάθαρα ότι μας παρακολουθούν. Τα τηλέφωνά μας δηλαδή κλπ…» συμπλήρωσε ο κ. Ζήνων, ενώ η συζήτηση έληξε όταν «του είπα αυτομάτως ότι “διακόπτεται η συζήτηση” και ουσιαστικά τον έβγαλα έξω από το γραφείο μου», όπως είπε.

Κατά τη περίοδο που ο κ. Οσάτσι υπηρετούσε στη Κύπρο η παρέμβαση της Ρωσία στα εσωτερικά πολιτικά και εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου ήταν έντονη και πολλές φορές χωρίς να τηρούνται καν τα διπλωματικά προσχήματα.

Στενός συνεργάτης του Πούτιν ο νέος πρέσβης

Νέος πρέσβης της Ρωσίας διορίστηκε χθες ο Μουράτ Μαγκόμετοβις Ζιαζίκοβ, ο οποίος είναι μουσουλμάνος και υπηρέτησε στην KGB επί ΕΣΣΔ αλλά και στην FCΒ μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος. Ο νέος πρέσβης είναι στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν και διετέλεσε Πρόεδρος της Ινγκουσετίας, ενώ το όνομα του ενεπλάκη και σε υποθέσεις που αφορούσαν εγκλήματα μεταξύ των οποίων και ενός δημοσιογράφου.

Ο κ. Ζήνων αναφερόμενος στον διορισμό του νέου πρέσβη της Ρωσίας, διευκρίνισε ότι κάθε κράτος οφείλει να μελετά ποιος είναι ο πρέσβης που ζητά διαπίστευση και αν κρίνεται πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να αποτρέψει τον διορισμό.

Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως είπε ο κ. Ζήνων, καλό είναι να περιμένουμε και να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος επειδή εκτός των άλλων, κράτη όπως η Κύπρος δεν έχουν απεριόριστη δυνατότητα προκειμένου να ανακόπτουν διορισμούς πρέσβεων μεγάλων κρατών όπως της Ρωσίας με την οποία εξάλλου, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν οι σχέσεις που υπάρχουν.


Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε live την πομπή με τη σορό της Ελισάβετ από το Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ

Ρουμπάτης στην Επιτροπή: Ναι, παρακολουθούσαμε τον Πιτσιόρλα, ενημέρωσα τον Τσίπρα


Θύμα κλοπής στο Χαλάνδρι η Ματίνα Παγώνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης