Οι ΗΠΑ ενημερώνουν τις χώρες με κόμματα που χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν

Οι ΗΠΑ ενημερώνουν τις χώρες με κόμματα που χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν

«Τουλάχιστον» 300 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν με στόχο την αύξηση της ρωσικής επιρροής - Η αιχμηρή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και τα ερωτήματα για την Ελλάδα

Putin14
Οι ΗΠΑ ενημερώνουν τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση της ρωσικής χρηματοδότησης σε κόμματα που αποκαλύφθηκε από τις αμερικανικές μυστικές Υπηρεσίες την Τρίτη.

Ακόμα δεν είναι σαφές ποια κόμματα και από ποιες χώρες εμπλέκονται σε αυτή την σκοτεινή υπόθεση, ωστόσο οι μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ κάνουν λόγο για χρηματοδότηση άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων από τους Ρώσους σε πολιτικούς και κόμματα σε πάνω από 24 κράτη, σε τέσσερις ηπείρους του πλανήτη, από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Μόσχα για να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το ποσόν των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ΗΠΑ «θεωρούν ότι αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση και ότι η Ρωσία πιθανότατα μετέφερε κρυφά περισσότερους πόρους, που δεν εντοπίστηκαν», όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Κρεμλίνο πληρώνει σε μετρητά, κρυπτονομίσματα, μέσω των πρεσβειών της σε κάθε χώρα, μέσω ηλεκτρονικών μεταφορών κεφαλαίων αλλά και με πολυτελή δώρα ενώ τα χρήματα, σύμφωνα με το έγγραφο, μεταφέρονται και μέσω ενός ευρέος φάσματος ιδρυμάτων ώστε να μην είναι εμφανής η προέλευση της χρηματοδότησης.

Η Διοίκηση Μπάιντεν - πάντα σύμφωνα με τα όσα είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος - θεωρεί ότι η «διακριτική» δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών με τις χώρες που εμπλέκονται θα ωθήσει άλλα κράτη να μοιραστούν με τις ΗΠΑ πληροφορίες για την υπόγεια δράση των Ρώσων, όπως και θα καταδείξει ότι η τακτική της Μόσχας συνιστά ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μόνον με συντονισμένη δράση μπορεί να αντιμετωπιστεί.

H ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Ήδη,η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδητήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά».

Μετά την εισβολή του Πούτιν η έρευνα

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτήν την έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια περίοδο που πήρε πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να απομονώσει τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η αμερικανική διπλωματία θα μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τις κυβερνήσεις τουλάχιστον άλλων 100 χωρών, σε συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ για τη δημοκρατία που είχε οργανώσει ο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε αυτήν την ανάλυση δεν έγινε κάποια εκτίμηση της ρωσικής ανάμιξης στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει παλαιότερα ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις αδυναμίες μας και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο και να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Δείτε βίντεο: Οι ΗΠΑ ενημερώνουν τις χώρες με κόμματα που χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν
Οι ΗΠΑ ενημερώνουν τις χώρες με κόμματα που χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης