Καραμανλής: Η κρίση με το Μαξίμου που κράτησε 12 ώρες

Καραμανλής: Η κρίση με το Μαξίμου που κράτησε 12 ώρες

Από τον αιφνιδιασμό στο ότι συμφωνούν – Οι «γέφυρες» και η αναδίπλωση

karamanlis_parakolouthiseis_xr
Είναι γύρω στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης, όταν ολοκληρώνεται η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια, στην εκδήλωση μνήμης για τα 10 χρόνια του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στην πραγματικότητα, είναι η απαρχή μερικών ωρών με οργιώδες παρασκήνιο, με ένταση και με μια γρήγορα ύφεση στο τέλος. Μια ιστορία που θυμίζει λίγο πολύ και άλλες εσωκομματικές αναταραχές-εξπρές που έχουν διαδραματιστεί στα εξίμισι χρόνια προεδρίας του κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου βίωσαν τον αιφνιδιασμό από το ύφος συγκεκριμένων διατυπώσεων του κ. Καραμανλή για την υπόθεση των υποκλοπών. Αυτό προκύπτει από τα καθησυχαστικά μηνύματα που εξέπεμπαν συνεργάτες του κ. Καραμανλή το πρωί της Τετάρτης ότι η παρέμβασή του θα ζητά τη διαλεύκανση της υπόθεσης Ανδρουλάκη, αλλά επ’ ουδενί δεν θα στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης.

Λίγο μετά τις 21:30 τα τηλέφωνα «άναψαν» και μάλιστα οι πρώτες κουβέντες ήταν σε κλίμα έντασης. Η κυβέρνηση, κατ’ αρχές, θέλησε να μην σχολιάσει.

Η δημοσιογραφική πίεση έφερε, όμως, ένα σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου, με το οποίο απαριθμήθηκαν οι θεσμικές πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση για την υπόθεση Ανδρουλάκη. Το Μαξίμου δεν θέλησε να εκληφθεί αυτό ως απάντηση στον Κώστα Καραμανλή, αλλά, ακόμα και αν προσπεράσει κανείς αυτή τη σπουδή, δεν μπορεί να παραβλέψει τη μη αναφορά του Μαξίμου στην ταύτιση θέσεων με τον κ. Καραμανλή, όπως γινόταν σε άλλες περιπτώσεις. Αυτό ήταν δηλωτικό της κατάστασης που επικρατούσε εκείνες τις ώρες στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Καραμανλής για παρακολουθήσεις

Γέφυρες και αναδίπλωση

Η υποβόσκουσα ένταση δεν εκτονώθηκε αμέσως. Το πρωί, όμως, ήταν σαφές σε πολλούς εκ των εμπλεκομένων ότι η σπίθα θα έπρεπε να ελεγχθεί πριν εξαπλωθεί. Αυτόν τον ρόλο ανέλαβε πολιτικό πρόσωπο με αναφορά στο Μαξίμου που όμως διατηρεί καλή σχέση και με τον πρώην πρωθυπουργό. Ο εν λόγω πολιτικός παράγων λειτούργησε ως γεφυροποιός, μεταφέροντας στον πρώην πρωθυπουργό το μήνυμα ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Παρά τα οργιώδη σενάρια στην πολιτική πιάτσα, οι κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής δεν συνομίλησαν χθες, χωρίς αυτό να σημαίνει από μόνο του κάτι.

Οι πρωινές ώρες της Πέμπτης ήταν ομολογουμένως κρίσιμες. Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαζε, την ίδια ώρα, ο πρωινός καφές με αρκετές απουσίες λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί χαράχτηκε μια στρατηγική διαχείρισης στη βάση του ότι το θέμα πρέπει να λήξει και η κυβέρνηση να εξηγήσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε, επί της ουσίας, όσα λέει και κάνει η κυβέρνηση στην πράξη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, ήταν ότι, πριν την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που θα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο πρώην πρωθυπουργός μέσω συνεργατών του έδωσε το έναυσμα της ανακωχής. Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή καλούσαν «τον οποιονδήποτε να διαβάσει προσεκτικά το επίμαχο χθεσινό απόσπασμα της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού για να διαπιστώσουν ότι δεν περιείχε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, αλλά ότι είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε σκιές και φήμες να μην δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο». Επρόκειτο για μια μη αναμενόμενη κίνηση από μέρους της Παναγή Κυριακού.

Κλείσιμο
Η εν λόγω διαρροή… διευκόλυνε και τον κ. Οικονόμου, ο οποίος στη συνέχεια από το βήμα του briefing θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση Μαξίμου-Καραμανλή. Άκρως ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι το ίδιο έκανε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο…όχι και τόσο καραμανλικός υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. «Η κυβέρνηση συμφωνεί με όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για σοβαρή αστοχία και πολύ σοβαρή υπόθεση», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Η υποδοχή στις Σέρρες

Καίριο ρόλο στην εκτόνωση της κατάστασης έπαιξε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Σέρρες, η οποία προγραμματιζόταν εδώ και μέρες, στο πλαίσιο της ανόδου του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος.

Στο λίκνο του Καραμανλισμού και παραδοσιακό «κάστρο» της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είχε μονίμως στο πλευρό του τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν είναι απλώς ο πρώτος βουλευτής του νομού, αλλά και ο εκπρόσωπος της οικογένειας στην έδρα των Καραμανλήδων. Ο κ. Μητσοτάκης έτυχε θερμής υποδοχής από τους Σερραίους, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίο διατηρεί στενή σχέση με την οικογένεια Καραμανλή, δώρισε στον πρωθυπουργό μια φωτογραφία του που εντοπίστηκε στο πλούσιο αρχείο της οικογένειας, από την εποχή που ήταν μόλις 8 ετών, και στην οποία αποτυπώνεται να δίνει το χέρι του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μια φωτογραφία που, αλληγορικά, θα μπορούσε να εννοηθεί και ως ένας απευθείας δεσμός με τον ιδρυτή της ΝΔ.

«Δεν υπάρχει κανένα νόημα να υπάρξει ένταση», ανέφερε στο protothema.gr γαλάζιο στέλεχος με άμεση γνώση όλου του παρασκηνιού που διημείφθη. Ο ίδιος, δε, προσθέτει ότι στην προμετωπίδα του «Καραμανλισμού» είναι πάντα η παράταξη, συνεπώς δεν θα επιτρεπόταν να διασαλευθεί η ενότητα σε μια δύσκολη περίοδο για τη ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, της άποψης ότι η ενότητα δεν νοείται να διακινδυνευθεί είναι και ιστορικά στελέχη της ΝΔ με απευθείας αναφορά στον ίδιο τον ιδρυτή της παράταξης.

Το επόμενο «ραντεβού», πάντως, δεν απέχει παρά μια εβδομάδα, καθώς ο κ. Καραμανλής θα δώσει το παρών στη ΔΕΘ και στην ομιλία του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο στο Βελλίδειο, ευρισκόμενος στη πρώτη σειρά. Μένει, δε, να φανεί, αν αυτή τη φορά θα θελήσει να κάνει μια σύντομη δήλωση στις κάμερες. Οι δημοσιογράφοι, πάντως, θα τον περιμένουν με μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον από άλλες χρονιές.


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος νεύρων από την Gazrpom: Εντός τριών ημερών η ολοκλήρωση των εργασιών του Nord Stream 1

Σύννεφα στο γάμο Ζιζέλ-Μπρέιντι: Η απόφαση του θρύλου του NFL να επιστρέψει στα γήπεδα... έδιωξε το μοντέλο


Νέα Υόρκη: Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο του αξιωματικού που «ξάπλωσε» με γροθιά μια 19χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης