Φάκελος ΕΥΠ: Ολα στο φως για τη δεκαετία 2012-2022

Φάκελος ΕΥΠ: Ολα στο φως για τη δεκαετία 2012-2022

Στην εξεταστική θα κληθούν και οι επικεφαλής επί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Θεόδωρος Δραβίλλας και Γιάννης Ρουμπάτης - Με εντολή Μητσοτάκη ομάδα ειδικών θα εκπαιδεύσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικά στελέχη στη διαφύλαξη των δεδομένων τους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
eyp_thema_xr
«Διορθώνουμε και προχωρούμε»: αυτό είναι πλέον το σύνθημα της κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, επαναλαμβάνουν ότι ήταν κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί και ετοιμάζουν παρεμβάσεις ώστε να μην ξανασυμβεί, αλλά επισημαίνουν ότι δεν μπορεί το ζήτημα αυτό να εργαλειοποιείται από την αντιπολίτευση ώστε να αποτελέσει την αφορμή για πολιτικές εξελίξεις σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει -από τον Σεπτέμβριο- «εθνική ομάδα κυβερνοασφάλειας» από πανεπιστημιακούς. Ωστόσο, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα να ασχολείται «μονοθεματικά» με την υπόθεση Ανδρουλάκη, σε μια στιγμή πολλαπλών προκλήσεων.

«Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε η αλήθεια να προκύψει στην εξεταστική επιτροπή, τη συγκρότηση της οποίας προφανώς και στηρίζουμε. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση της υπόθεσης, όπως επιχειρείται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.», λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, μάλιστα, χωρίς την παραμικρή διάθεση συμψηφισμού, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, να διευρύνει το χρονικό πεδίο της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να καταγραφεί η πλήρης εικόνα της λειτουργίας της ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η κλήση ενώπιον της Εξεταστικής των δύο τελευταίων διοικητών της Υπηρεσίας πριν από τον Παναγιώτη Κοντολέοντα. Πρόκειται για τον μηχανολόγο-μηχανικό Θεόδωρο Δραβίλλα, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη θέση αυτή επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, και τον δημοσιογράφο Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος ήταν η επιλογή των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι με την κίνηση αυτή επιδιώκεται να γίνει συζήτηση επί της ουσίας και σε βάθος για τις διαχρονικές παθογένειες της ΕΥΠ, προκειμένου να υπάρξει έδαφος για διορθώσεις σε ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων, αλλά και περαιτέρω αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Υπηρεσίας για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.
Κλείσιμο
eyp_thema_in__2_
Ο Παναγιώτης Κοντολέων

Επιχείρηση Θωράκισης

Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η επιχείρηση θωράκισης της λειτουργίας της ΕΥΠ δεν εξαντλήθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οπως είναι γνωστό, με αυτήν θεσμοθετήθηκε η ακρόαση του διοικητή της Υπηρεσίας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής - με αρχή από τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα λόγω της εμπλοκής του στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ενώ επανήλθε η διάταξη που είχε καταργηθεί το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέβλεπε ότι απαιτούνται δύο υπογραφές εισαγγελέων εφετών προκειμένου να ικανοποιηθεί αίτημα της ΕΥΠ για νόμιμη επισύνδεση.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει κάθε πρόταση που θα συμβάλει στη θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και στην εθνική ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση του ΚΥΣΕΑ και στη θωράκιση της ΕΥΠ - ενώ η κυβέρνηση μελετά ήδη τις δικλίδες ασφαλείας που έχουν θέσει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το πεδίο, ώστε να ακολουθήσει και η Ελλάδα τις βέλτιστες πρακτικές.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρευρέθη και εκείνος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Οσους ξένισε η παρουσία του, καθότι δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος και δεν τοποθετήθηκε συγκεκριμένα πάνω σε αυτό, βρήκαν απάντηση στις προτάσεις του για πιθανές λύσεις περιορισμού του προβλήματος των ψηφιακών απειλών, τόσο για το κράτος και τα στελέχη του όσο και για τους πολίτες γενικότερα.

Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, έλαβε εντολή από τον πρωθυπουργό να συγκροτήσει ως τον Σεπτέμβριο μια «εθνική ομάδα κυβερνοασφάλειας», με τη συμμετοχή έγκριτων πανεπιστημιακών, που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικά στελέχη γύρω από το πώς θα διαφυλάσσουν τα δεδομένα τους σε κινητά και υπολογιστές. Η αρχή θα γίνει, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα από το εθνικό Κοινοβούλιο, όπου θα ξεκινήσουν τα πρώτα σεμινάρια.
eyp_thema_in__1_
Θεόδωρος Δραβίλλας

Οι πολιτικές επιδιώξεις

Διάθεση άγριας πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης Ανδρουλάκη καταλογίζουν τα κυβερνητικά στελέχη στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να μπει στην «πρώτη γραμμή» για το συγκεκριμένο ζήτημα επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχε ενημερωθεί για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία μάλιστα δεν έγινε από κάποια «παραϋπηρεσία», αλλά απολύτως νομότυπα, με την υπογραφή της εισαγγελέως που έχει αρμοδιότητα για την ΕΥΠ.

«Ποιος θα μπορούσε να είναι ο πολιτικός στόχος μιας νόμιμης παρακολούθησης ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. εκείνη την περίοδο;» διερωτώνται στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει «διαρροές» από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, οπότε αν επρόκειτο για μία κίνηση που δεν ξεκινούσε από τον διοικητή της Υπηρεσίας, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου, κάποια στιγμή θα έβγαινε στην επιφάνεια, με βαρύτατο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Οπως είναι γνωστό, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021 είχαν ξεκινήσει οι διεργασίες για την εσωκομματική εκλογή στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά ως τη στιγμή που η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά εισήχθη στον «Ευαγγελισμό», το ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, ενώ τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος ήταν πολύ κάτω από την εκλογική του επίδοση το 2019.
4274374
Το κτίριο της ΕΥΠ στην Κατεχάκη

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως το γεγονός ότι η παρακολούθηση διήρκεσε για το τρίμηνο που είχε οριστεί με τη διάταξη της εισαγγελέως -συμπτωματικά, δύο ημέρες μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.- ακυρώνει κάθε πιθανότητα να έγινε με πολιτική εντολή η παρακολούθησή του.

Τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης, αρνούμενος πεισματικά να ενημερωθεί από τη σημερινή ηγεσία της ΕΥΠ για το ζήτημα, αποδεικνύει ότι εργαλειοποιεί την υπόθεση επιχειρώντας «να είναι στον αφρό» των πολιτικών εξελίξεων, αλλά ενδεχομένως και για να δικαιολογήσει μια στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι, όπως προκύπτει από τις δημόσιες παρουσίες αλλά και τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει ένα κομμάτι στελεχών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. που είναι παραδοσιακά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως ο κ. Ανδρουλάκης να επιδιώκει να τους συσπειρώσει σε μια στιγμή που το κόμμα του εμφανίζει δημοσκοπική φθορά.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι «οι κεντρώοι ψηφοφόροι είναι μουδιασμένοι» μετά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά προσθέτουν ότι είναι «πάντα απαιτητικοί» και δεν πρόκειται να ακολουθήσουν μια «φιλοΣΥΡΙΖΑ στροφή» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Μάλιστα, εκτιμούν ότι κεντρώα στελέχη όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, παρά την αντιπαράθεση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για το κατά πόσον ήταν παράνομη και αντισυνταγματική η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ., δεν πρόκειται να προσχωρήσουν σε ένα «φιλοΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».
eyp_thema_in__3_
Γιάννης Ρουμπάτης

Καυτά προβλήματα

Στο Μέγαρο Μαξίμου προϊδεάζουν ότι η παρουσία Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι πολυθεματική, όπως άλλωστε συνηθίζεται να είναι η παρουσία του πρωθυπουργού, και προφανώς δεν θα εξαντληθεί στο θέμα της συγκυρίας. Αλλωστε, θα έχει προηγηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ θα έχει ξεκινήσει τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι τα μεγάλα ζητήματα σήμερα είναι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή επάρκεια εν όψει του χειμώνα, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, λόγω της εντυπωσιακής πορείας του τουρισμού, βρέθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να υπάρξουν νέα μέτρα ανακούφισης για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, υπενθυμίζουν τις αυξήσεις που έρχονται στις συντάξεις για πρώτη φορά από την εποχή των μνημονίων, αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι προς το παρόν οι κινήσεις Ερντογάν με το γεωτρύπανο βορειοδυτικά της Κύπρου δεν αντιστοιχούν στις καθημερινές φραστικές επιθέσεις της Τουρκίας, ωστόσο προσθέτουν ότι απαιτούνται πάντοτε προσοχή και εγρήγορση, διότι η τουρκική πλευρά παραμένει απρόβλεπτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Τριπλό «ραντεβού» με την εφορία στο τέλος Αυγούστου

Τα 8 πιο παράξενα αντικείμενα που... εκσφενδονίστηκαν σε συναυλίες

Καιρός: Έρχεται ισχυρό κύμα ζέστης - Στους 37 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος, κίνδυνος πυρκαγιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης